keskiviikko 20. lokakuuta 2021

Piilottaako Google koronalääkkeen hakutuloksia?

Twitterissä liikkuu väitteitä, joiden mukaan Google sensuroisi koronatietoutta ja nostaisi esiin virallisia totuuksia. Netin salaliittohörhöt uskovat tietävänsä paremmin, koska ovat tehneet "omaa tutkimusta" Youtube-videoita katsomalla.

Todisteena Googlen tulosmanipuloinnista käytetään hakua Tokyo Medical Association Ivermectin. Totta on, että Google nostaa tulosten kärkeen tuloksia, joissa suhtaudutaan kielteisesti Tokion lääketieteellisen yhdistyksen (?) Ivermectin-suosituksiin:

Googlen hakutulokset.

Ensimmäinen tulos on päivätty 14.9.2021 ja se tiivistää kaiken oleellisen: Japan has not approved Ivermectin as a COVID-19 treatment

Monet uskovat, että DuckDuckGo olisi Googlea luotettavampi, koska se ei manipuloi tuloksia. Ja kas kummaa, siellä tosiaan kärkeen nousevat Ivermectin-suositusten linkit:

Onko DuckDuckGo parempi hakukone?

Ensimmäinen niistä on tämä 1.9.2021 päivätty epämääräisen tohtori Eddy Bettermannin kirjoitus: Head of Tokyo Medical Association says “now is the time” for all covid patients to get ivermectin, not vaccines.

Kokeillaan vielä Microsoftin Bing-hakua:

Lähes samat tulokset kuin DuckDuckGo:lla.

Näyttää siltä, että DuckDuckGo käyttää sisäisesti Microsoftin hakua, ja antaa siksi Googlesta poikkeavia tuloksia. Se ei kuitenkaan ole osoitus hakukoneen "rehellisyydestä" vaan pikemminkin päinvastoin: Microsoftin kärkeen nostamat uutiset ovat syyskuun alusta, kun taas Googlen tulokset ovat syyskuun puolivälistä ja kiistävät aiemmin esitetyt väitteet virheellisinä.

Sekä DuckDuckGo:n että Bingin tuloksista löytyy myös Ivermectin-suosituksen kiistäviä uutisia (DuckDuckGo:lla viidentenä, Bingillä kakkosena), mutta Google on yksinkertaisesti painottanut uusia, päivitettyjä tietoja enemmän, ja nostanut uudemman tiedon ykköseksi. DuckDuckGo/Bing näyttävät vanhempia tietoja. Google on siten parempi ja sen ykköseksi nostama kirjoitus luotettavampi kuin yksittäisen jenkkitohtorin kanta.

On helppoa epäillä Googlea sensuurista ja ajatteluun vaikuttamisesta. Vastaava tapaus oli alkuvuodesta levinnyt haku Happy White woman. Epäilijät näkivät siinäkin merkkejä tahallisesta vaikuttamisesta.

Tarkkana kannattaa olla. Juuri äskettäin Google kertoi, että se "aikoo kannustaa ympäristö­ystävällisempiin valintoihin, alkaa muokata hakutuloksia" niin hakukoneessa kuin Maps-karttaohjelman reittivalinnoissa. Hakukoneen ei pidä "kannustaa" mihinkään muuhun kuin oikeaan tietoon. Muu arvottaminen kuuluu käyttäjälle.

Jokainen hakukone joutuu tekemään valintoja. Niitä kutsutaan algoritmeiksi. Googlen tapauksessa kärkituloksiin vaikutetaan myös käsityönä, siksi Googlen tulokset ovat paljon osuvampia kuin Microsoftin Bingin tulokset. Googlella tietoisesti tehdyt painotukset ovat mahtava ase maailmanlaajuisen ajattelun muokkaamiseksi. Täytyy vain toivoa, että Google käyttää tätä valtaa jatkossakin vastuullisesti.

Ivermectin ei kuitenkaan ole todistus yhtään mistään. Edelleenkin kyse on ihmis- ja eläinlääketieteessä käytetystä matolääkkeestä. Jostain syystä rokotevastaiset ovat halunneet tehdä siitä vaihtoehdon rokotuksille. Mitään tietellistä näyttöä Ivermectinin hyödyistä ei ole

Kiitos Google, että kerrot sen. Ja häpeä DuckDuckGo:lle, että se nostaa ensimmäiseksi yksittäisen lääkärin perusteettoman kirjoituksen.

12 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

En nyt oikein ymmärrä, mitä tässä yrität todistaa. Google on jäänyt kiinni hakutulosten manipuloinnista. Itsekin lopetin sen käytön siinä vaiheessa,kun Google toi johonkin hakuun, jota nyt en muista, useita sivuja faktantarkistuksia, jotka noin yleisesti ottaen eivät ole puolueettomia.

https://www.businessinsider.com/google-manipulates-search-results-report-2019-11?op=1&r=US&IR=T

DuckDuckGo on varmasti teknisesti huonompi hakukone kuin Google mutta se ei salakavalasti manipuloi tuloksia hautaamalla väärämielisiä artikkeleita hakutuloksissa 5. tai 6. sivulle.

Anonyymi kirjoitti...

Ivermektiini ihan oikeasti toimii soluviljelmässä ja pitoisuuksina, jotka olisivat liian suuria potilaan kannalta. Potilaskokeissa, joissa on ollut kunnollinen vertailuryhmä, selvää vaikutusta ei ole havaittu.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kuten itsekin kirjoitin, Google vaikuttaa tuloksiin tarkoituksella ja se herättää huolta jatkosta. Business Insiderin jutussa mainitaan sen suosivan isoja yrityksiä - voi olla, mutta toisaalta algoritmi suosii paljon käytettyjä sivuja. Mahdoton sanoa, mikä on epäreilua suosimista. Googlen mustalle listalle on joutunut mm. yrityksiä, jotka ovat yrittäneet manipuloida hakukonetta epäilyttävillä keinoilla.

Kriittinen kannattaa aina olla eikä Googleen pidä luottaa sokeasti. Tässä esimerkissä Duck Duck Go nostaa kuitenkin kärkeen täysin epärelevantin ja harhaanjohtavan kirjoituksen, Googlen kärkitulos on paljon uskottavampi ja tärkeämpi.

Jari kirjoitti...

Vasarahammer: En nyt oikein ymmärrä, mitä tässä yrität todistaa.

Ehkä tuo todistaa vain Järvisen omaa asennetta. Viime vuosina osansa on saanut niin ydinvoiman vastustajat kuin salaliittoteoreetikotkin. On typerää aliarvioida ihmisiä väittämällä, että he kysyisivät rokotuspäätöksiä Googlelta tai Youtubelta.

Anonyymi kirjoitti...

@Jari,

Taidat aika reilusti yliarvoida sitä, etteivät monet ihmiset hakisi tukea mielipiteisiinsä Googlen hakukonetta käyttäen aivan kuten he hakevat sillä tietoa kaikkeen muuhunkin.

Eihän tästä ole kauan kun mediassa muistutettiin viranomaisten toimesta ihmisiä olemaan käyttämättä hakukonetta löytääkseen pankkien jne. sivuille mihin pitää kirjautua palveluun sisään, juuri tämän saman asian vuoksi -- eli koska hakutuloksiin saattaa ajankohdasta ja hakutermeistä päätyä joksikin aikaa ennen kuin se siivotaan pois kalastelusivustoja.

Ei Petterin huoli aiheeton ole. Se aika kun kyselijöille kommentoitiin "KVG" oppi on mennyt perille ja ihmiset todellakin kysyvät kaikenlaista hakukoneilta, kuten Google Trends palvelusta voi nähdä.

Anonyymi kirjoitti...

Jatkoa edelliseen, Tässä Googlen hakukoneen ehdotuksia "kannattaa ottaa " aloitukseen, juuri hetki sitten.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ihmiset eivät kysy suoraan Googlelta, mutta he etsivät lisätietoja ja vahvistusta omalle uskolleen. Moni koronaepäilijä on esimerkiksi nähnyt uutisista, miten Donald Trump kehui eläinten matolääkkeen tehoavan koronaan tai kuullut, että Japanissa lääke olisi hyväksytty rokotteiden sijaan koronan hoitomuodoksi. Jos hän etsii lisätietoja Googlella, jo ensimmäinen tulos kertoo ettei Ivermectinin hyödyistä ole tieteellistä näyttöä. Jos hän käyttää DuckDuckGo:ta, hän päätyy yksittäisen lääkärin sivulle, joka kehuu Ivermectiiniä tehokkaaksi (ja mainostaa siinä vieressä omia terveystuotteitaan).

Hakukoneella ja sen tuloksilla on siis väliä. Ne vaikuttavat ajatteluun ja maailmankuvaan silloinkin, kun niiltä ei suoraan kysytä asiasta.

Jari kirjoitti...

Onneksi jokainen ihminen ei toimi niin mekaanisesti, että hakukoneen kautta tuleva informaatio vaikuttaisi suoraan. Monet "mekaaniset" asiat ovat globaaleita, kuten itse epidemia että rokotteet. Solutason toiminnoille emme voi mitään. Sama koskee ohjelmistoja ja web-palveluita, jotka pakottavat koko maailman ihmiset tiettyyn kaavaan. Mutta informaatiota vastaan meillä on aivoissa sisäänrakennettu virustorjunta.

Markus kirjoitti...

Koronajuttu on nyt hieman outo kauttaaltaan.

Pari vuotta sitten kun korona alkoi, se oli kiistämättä paha virus ja uusi asia. Kuolleita tuli. Eikä suojautuminen vielä kovin kummoista ollut. Se kuitenkin alkoi olikos jotain helmikuuta, eli kevät oli tuloillaan ja kevät sen pois pyyhkikin. Sitten syksyllä (viime syksynä) käppyrä taas täällä nousi (ja australiassa vastaavasti laski niin kuin kun tänä syksynäkin lehdistä lukee). Eli siis KEVÄÄLLÄ ja AURINGOLLA on koko ajan ollut ilmiselvä rooli koronanumeroiden kanssa. Kuitenkaan viime talvena niitä kuolinuhreja ei silleen ollut. Ei samaan tahtiin kuin silloin kun hässäkkä alkoi. HUOM! ketään ollut rokotettu vielä viime talvena. Rokotukset alkoi vasta tämän vuoden alussa. Eli siis voidaan päätellä tälleen elon laskuopilla viruksen muuntuneen - kesymmäksi - jo ENNEN Rokotteita.

Nyt kuitenkin kansasta lähes 80% on rokotettu. Edelleenkään niitä kuolinuhreja ei enää silleen tule mutta silti nuo käppyrät nousee ihan samaan tahtiin kuin aina aikaisemminkin. Miten se on mahdollista? No ilmeisesti rokotus ei estä leviämistä. Mutta ei se kyllä näytä estävän sitä koronaakaan. Yhtäläisesti edelleenkin MOLEMPIA ON SAIRAALOISSA. Niin rokotettuja kuin rokottamattomiakin. Mutta lehdistä asia luetaan siten, että rokottamaton on saakelin syntinen säkki ja huono ihminen ja itse aiheutti asian. Kun taasen käänteisesti kun se on rokotettu, onkin monielinvammainen jo ennestään ja oli jo ennestään viittä vaille kuollut. Ihan niinkuin siinä sairasvuoteella olisi aina tehty ihan täysin patologinen ruumiinavaus. Todella nopeasti nuokin johtopäätökset aina koronakuolleista on tehty.

Kuitenkin siis. Korona rokotukset eivät ole muuttaneet yhtään mitään! Viime talvena sairaus oli jo yhtä kesy kuin tulee olemaan tänäkin talvena ilmeisesti. Sitten taasen ei se rokotus ilmeisesti muuta tuota vääjäämättä talvea kohti nousevaa käppyrääkään. Joka taas tulee keväällä laskemaan (muistakaa tämä!!!!!).

Lehdistä kuitenkin saadaan lukea, että asia on nyt sitten vain ja ainoastaan rokottamattomien syytä. Ainoat uutiset jota nyt saadaan lukea on se missä maassa on kilvan jokin helvetin höpöhöpö passi käytössä. Ja missä se ankarimmillaan. Ei kuolleista. Ei hautausmaista. Asiathan on ihan hyvin! Uimahallit on auki ja ravintolat täynnä väkeä. Minulta muuten loppui lehtien tilaus tähän paikkaan. En tiedä kirjoitettiinko stalinin neuvostoliitossa yhtä propagandaista mediaa kuin mitä tämän päivän suomessa. En aio siitä enää maksaa. Media on menettänyt minun luottamukseni täysin.

Onko ihmiset oikeasti niin tyhmiä, että vannovat jonkin passinhöpötyksen varaan koko homman kun ihan kaikkialla muualla ollaan kuin sillit purkissa paitsi sielä yökerhossa klo 0-3 välillä? Ja vaikka se muuallekin tulisi niin mitä se silti auttaa kun sielä töissä/koulussa/harrastuksissa kuitenkin joudutaan olemaan kuin sillit purkissa päivät pitkät. Käyttäkää jo aivojanne.

(lisäyksenä: olen ottanut rokotteet joten minua ei tarvitse kivittää. Silti tämä surkea touhu ihmetyttää, tää on jopa kuvottavaa vastakkainasettelun lisäämistä koko hiton touhu)

Markus kirjoitti...

Mitä tulee siihen sairaaloiden kantokykyyn. Suomessa on nykyisin outo ilmapiiri siinäkin asiassa. Ensinnäkin täällä on eurooppalaisittain todella korkea verotus. Sen lisäksi tän koronan vuoksi on otettu ties kuinka monta miljardia velkarahaa (väitetysti koronan vuoksi).

Kuitenkin suomessa on nykyisin poliisi joka vinkuu siitä kun pitää tehdä poliisin työtä. "rosvot olkaa nyt kotona kun ketuttaa kun pitää peppu nostaa penkiltä ja tehdä oikeita töitä"

Yhtäläisesti meillä on sairaaloita jotka vinkuu siitä kun sinne tulee jotain potilaita. Helvetti se on sairaalan työ hoitaa potilaita! Eikä vinkua lehdissä siitä kun sinne tulee potilaita. Siitä me näitä euroopan korkeimpia veroja ja ilmeisesti vielä velkarahaakin maksetaan perskele!

Tässä on ollut nyt kaksi vuotta aikaa varautua ja parantaa sitä kantokykyä ja se ainoa oikea kysymys on; miksi sitä ei ole tehty ja mihin ne kaikki miljardit ja veroeurot menee kun niitä ei ainakaan omiin viitsitä tuhalta. On todella surkea tilanne suomessa jos muutamakymmentä hassua potilasta saa koko paskan nurin (suoraan sanoen).

Tuo on se oikea kysymys. Mutta eihän aivottomat ihmiset kysy oikeita asioita vaan on kivittämässä TÄYSIN TERVEITÄ ihmisiä! se rokottamattomuus ei siis tarkoita että olisi millään tavalla viallinen tai sairas. Eihän se korona nyt ole muutenkaan koko maassa ennen rokotteitakaan tartuttanun kuin pienen kylän verran ihmisiä. Sekin on unohtunut.

henris42 kirjoitti...

Petteri: "Tarkkana kannattaa olla. Juuri äskettäin Google kertoi, että se "aikoo kannustaa ympäristö­ystävällisempiin valintoihin, alkaa muokata hakutuloksia" niin hakukoneessa kuin Maps-karttaohjelman reittivalinnoissa. Hakukoneen ei pidä "kannustaa" mihinkään muuhun kuin oikeaan tietoon. Muu arvottaminen kuuluu käyttäjälle."

Juuri niin, tämä on koko homman pihvi. Sama pätee tohon Maps hommaan, sehän ei tule menemään kuin Google sanoo "kahdesta samankestoisesta matkasta valitaan polttoainetaloudellisempi", vaan saadaan hitaammat "ekomatkat" tilalle. Tämä siksi että modernilla autolla optiminopeus on jossain 80km/h, eli systeemi rupeaa välttelemään motareita yms. Pitkällä matkalla kuluttajalle pitänee siis valehdella jotenkin että kinttupolkua pitkin pääsee ihan yhtä nopeasti.

Toivottavasti Here yms eivät lähde tuolle tielle, vaan pitävät navigoinnin jatkossakin erossa politiikasta.


Jari kirjoitti...

Kannustamisesta en tiedä, mutta nykyiset hakukoneet voisivat järkevämmällä tavalla perustella tuloksia. Nykyisin ne perustuvat tekstihakuun, jossa tuloksissa näytetään otteita sivulta. Mitä jos sen sijaan perusteltaisiin se, miksi tietoa kannattaa hakea tietyltä sivustolta. Esimerkiksi tuosta Fimeasta voisi kertoa, että se toimii sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa, mutta hakusivulla sitä tuskin erottaa wikipedian artikkeleista muuten kuin domainilla. Olisi yksinkertaista luoda hakukone, joka tunnistaa että käyttäjää kiinnostaa vaikka lääkeala, ja ehdottaa alan toimijoita.