torstai 16. syyskuuta 2021

Ei mikään yllätys - Tuohivirta on huijaus

Kari Wahlroosin Tuohivirta-esitys viime perjantaina Sodankylässä oli taattua Karia: paljon puhetta, mahtavia visioita ja lupauksia, tuskin lainkaan faktoja. Ja nekin väärin. Jokainen voi itse katsoa Youtube-tallenteen osoitteesta https://www.youtube.com/watch?v=O6ZAvKw4xR8

Harmittaa lappilaisten ja oikeiden kaivosyrittäjien puolesta, jotka eivät ehkä tunne Wahlroosin taustoja ja erehtyvät uskomaan tämän huikeita lupauksia. 

Harmittaa myös viranomaisten puolesta, jotka antavat miehen levitellä huijaustaan kaikessa rauhassa. Jos jotain prosesseja onkin vireillä, ne eivät pysy nopealiikkeisen Wahlroosin perässä. Nämä rauniot savuavat jo siinä vaiheessa kun viranomaiset lähettävät Tuohivirralle kirjallisia selvityspyyntöjä.

Varoittaminen ja totuuden kaivaminen jää taas kerran median ja nettietsivien tehtäväksi.

Wahlroos lupasi esitellä yhtiön avainhenkilöt lokakuun tilaisuudessa. Nyt julkistetut "lähettiläät" eivät vakuuta.

Todellinen voimakaksikko: Le Simon ja Felipe Xavier

Le Simon oli vielä jokin aika sitten toinen Onecoin-pyramidin johtokaksikosta, joka otti vallan kun Ignatov oli pidätetty Yhdysvalloissa. Wahlroos kehui hänen viiden miljoonan ihmisen verkostoaan, sieltä löytyy runsaasti kiinnostuneita sijoittajia. Ihan varmaan. Toinen lähettiläs on "hyvä ystäväni", Hongassa jalkapalloa pelannut Felipe Xavier, joka markkinoi tuotetta globaalisti kaikkien yhteistyökumppaniensa kanssa.

Tällä joukolla ei voi (epä)onnistua!

Twitterissä Wahlroos hehkutti tilaisuudella olleen miljoona katselukertaa. Vale on niin räikeä, ettei sitä kukaan voi ottaa tosissaan. Miksi Wahlroos tekee itse pilaa hankkeestaan? 

Muka miljoona katsojaa Suomessa.

Epäilemättä lähiaikoina saamme kuulla lisää kryptovaluutoista, jotka leivotaan tähän mukaan. Ei Wahlroosia kaivostoiminta kiinnosta vaan kryptosijoitusten myynti valheellisilla lupauksilla.

Kuten aina, paras huijaus on sellainen, jossa on siteeksi totta. Sain lisätietoja kaivosalan ammattilaiselta, joka tuntee Lapin olosuhteet. Hänen mukaansa on mahdollista, että Lapissa vielä tehdään geologisia löytöjä, jotka johtavat kaivosten avaamiseen. Suomen maaperää on tutkittu vasta pieneltä osin. Lapissa ongelmana ovat laajat suo- ja luonnonsuojelualueet, jotka tekevät etsinnän ja kaivostoiminnan mahdottomaksi. Hän piti Wahlroosin suunnitelmia yksinkertaisesti harhaanjohtavina ja virheellisinä. 

Kaivostoiminta on erittäin kallista ja pitkäkestoista toimintaa, joka perustuu vuosien analyyseihin ja laskelmiin. Uskottavuus ja laskelmat ovat tärkeitä. Sitä ei disruptoida samalla tavalla kuin verkkokauppaa. Kryptovaluutat ja tokenit eivät muuta faktoja mihinkään, ne ovat sopassa mukana vain hyväuskoisten huijaamiseksi.

Tehkää niitä ilmoituksia viranomaisille, jos edes sillä tavalla tämä saataisiin pysäytettyä.

Lisäys 15.2.2022: Tuohivirta on yrityksenä poistettu Kaupparekisteristä ja sen Twitter-tili on suljettu. 

Tuohivirran tarun loppu.

Taas lisää petettyjä lupauksia ja pettyneitä ihmisiä.

Lisäys 18.3.2022: Lapin Kansa uutisoi uudesta "kaivosalan startup-yrityksestä" nimeltä Kansallisvaranto Oy, jonka toiminta muistuttaa kovasti Tuohivirtaa. Piensijoittajat, varokaa. 

51 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Karilla on kyllä uskomaton pokka, mies seilaa koijauksesta toiseen kenenkään estämättä, tai puuttumatta.

Luulisi että Onecoin olisi ollut "vuosisadan keikka", josta kari olisi voinut jäädä jo eläkkeelle.

Mutta ei, edelleen veri vetää vilunkihommiin.Markus kirjoitti...

Niin. Siitä iphone-eventistä sen verran, että vaikka se lattea ja pliisu olikin vrt vanhat hyvät ajat, sillä oli se 1,7 miljoonaa katselukertaa globaalisti. Että tuohiturvan kaivoshanke on sitten ilmeisen suosittu jos suomessa on saanut sen miljoona katselijaa... :D

En mä sitä ihmettele, ettei täällä suomessa munaton kansa saa noita "tervaan ja höyheniin" mutta kyllä mä sitä ihmettelen, etteikö koskaan nämä ulkomailla astu väärille jaloille. Niin lähellä venäjääkin ollaan kuitenkin että siinä saattaa vahingossa höynäyttää väärää tyyppiä. Mutta näille ei tunnu koskaan käyvän niin. Olisi mielenkiintoista tietää minkälainen "filtteri" näillä on? Meinaan jos tuollainen jotain venäläistä oligargin yksinkertaista pentua menee viilaamaan linssiin, sitä helposti viilataan jotain muutakin luusahan kanssa...

Ei niin hyvää tuuriakaan voi olla ottaen huomioon kuinka usein ja kuinka räikeästi ja isoilla rahasummilla nämä ihmisiä höynäyttävät.

Anonyymi kirjoitti...

Vuosi sitten Meksikossa pari OneCoin promoottoria löydettiin paloiteltuna matkalaukuista, mutta kuten sanottua, nämä Karin promoamat huijaukset ovat niin selkeitä ja varsinkin tämä Tuohivirta tökeryydessään suorastaan surkuhupaisa viritys, ja Kari jo niin tunnettu huijari maailmanlaajuisesti jos osaa yhden Google haun tehdä, että ns. vaaralliset tahot tuskin kovin helpolla näihin haksahtavat.

Lounli Raider kirjoitti...

Kun tämä sitten lopulta menee myttyyn, Kari syyttää Suomen viranomaisia byrokratiasta. Yleä ja muuta mediaa (ja ehkä Petteriäkin), hän syyttää maineensa lokaamisesta. Jo sijoitetut rahat toki jäävät hänen taskuunsa.

Lounli Raider kirjoitti...

Mielenkiinnolla odotan Kartsan lupaamaa lokakuun tilaisuutta :D :D

Anonyymi kirjoitti...

Eipä äitinsä kehdannut laittaa Karin nimeä isänsä kuolinilmoitukseenkaan. Ainoa lapsi sentään...

corppi kirjoitti...

Tämän ex-tempore Sodankylä foorumin tarkoituksenahan on Karilla ihan selkeästi:
- Saada aikaiseksi "luotettavan oloinen" tilaisuus jossa paikalla myös paikallisia asiantuntijoita.
- Käännättää nuo horinat englanniksi.
- Jakaa sitä omissa höpöhöpö kanavissa ja saada "luotettavuutta" markkinoitua.
- Saada Afrikasta ja Aasiasta sijoittajat laittamaan rahojaan kiinni katteettomiin lupauksiin.

Tässä käytetään niin härskisti hyväksi näitä lapin miehiä, että ihan sääliksi käy. Joku Kiinalainen raharikas tai tavan pulliainen kun ei tiedä Karin taustoja mutta voi mieltää Suomen luotettavaksi paikaksi niin varmasti saa kari Tuohivirtaa käännettyä omaan taskuunsa.

Anonyymi kirjoitti...

Onko kyseisen tilaisuuden yleisömääristä mitään tietoa? Tällä kertaa ei taidettu myydä pääsylippuja kuten joihinkin Onecoinin tilaisuuksiin aikoinaan, tosin Onecoinit eivät kelvanneet edes tilaisuuden järjestäjälle vaan piti euroilla maksaa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Eipä äitinsä kehdannut laittaa Karin nimeä isänsä kuolinilmoitukseenkaan. Ainoa lapsi sentään..

Onko näin? Wahlroos viittasikin äitinsä paheksuntaan Tampereen Onecoin-tilaisuudessa.

Anonyymi kirjoitti...

Näin on. Olisi pitänyt säästää se kuolinilmoitus. Se julkaistiin paikallislehdesä ylipäätään monta kuukautta Karin isän kuoleman jälkeen. Ainoa, kenen nimi muistajien joukossa oli, oli Karin äiti. Muuten luki vain, että "sukulaiset ja ystävät". Ja Karin äiti jos kuka on lempeä ihminen. Tämä tästä. Keijo levätköön rauhassa.

Anonyymi kirjoitti...

Kartsa jatkaa täysi höyry päällä. Facebookissa päivitetään Tuohivirtaa lähes päivittäin ja kehutaan ambassadöörejä (Simon Le ym) ja kumppaneita ja sioittajia (SXO...). Johonkin ovat unohtuneet Lakshmi Mittal ja kasakstanilainen rekkafirma. Tuossa edellä tulikin jo Kartsan perhesuhteita valaistua. Onko joku ehtinyt kaivelemaan Kartsan väittämää insinööritutkintoa ja merkittävää uraa metalliteollisuudessa... ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Itseasiassa tapahtuma oli Sodankylässä eikä Sotkamossa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Totta, korjattu.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Anonyymille: olisi kiinnostavaa kuulla lisää Wahlroosin taustasta. Ota yhteyttä vaikka sähköpostilla tai puhelimella.

Anonyymi kirjoitti...

Voisin sinulle sähköpostin laittaa mahdollisesti viikonlopun aikana. Tarinaa riittää jonkin verran ajalta, jolloin Kari ei vielä ollut tavannut Petteri Jussilaa.

Anonyymi kirjoitti...

27.9.2021 YLE uutisoi ihan etusivullaan Wahlroosin kaivoshankkeesta Lapissa. Yrittivät vieläpä tarkistella Wahlroosin väitteitä, sellaista hyvää perinteistä tutkivaa journalismia. Aika huikea artikkelikokonaisuus, melkeinpä 'landmark', sanoisin. Paljon sitaatteja Wahlroosilta ja hauskaa selittelyä. Hyvä että edes yksi iso media tarttuu tähän, muiden viranomaisten ja poliisinkaan mielikuvitus ei taida edelleenkään riittää yhtikäs mihinkään.

Anonyymi kirjoitti...

Jos hankkeeseen on Wahlroosin mukaan jo satoja miljoonia saatu kerättyä niin miksi enää pitäisi suomalalaisten piensijoittajien pennosia siihen pyytää?

Anonyymi kirjoitti...

Kari haluaa antaa meille taviksille mahdollisuuden rikastua. Siksi hän tarjoaa mahdollisuuden lähteä mukaan hankkeeseen ostamalla osuuksia tai tokeneita. Mietin vain, koska tämä mainittu ICO eli Initial Coin Offering eli token sale järjestetään?

Veikkaan, että Karin maine on kiirinyt niin laajalle, että kukaan ei lähde tällaiseen hankkeeseen mukaan. Tällä kertaa ei löydy enää huijattavia. Saas nähdä miten käy.

Anonyymi kirjoitti...

Pakko sanoa, että ihmettelen, miten Kari Wahlroosilla on ylipäänsä pokkaa näyttää naamaansa Suomessa? Miten hän uskaltaa tulla Suomeen? YLE:n mukaan suomalaiset sijoittivat OneCoiniin kymmeniä miljoonia euroja. Nokkamiehiä lukuun ottamatta ilmeisesti kaikki rivisijoittajat hävisivät kaikki rahansa. Jos minä olisin mukana huijaamassa suomalaisilta kymmeniä miljoonia euroja, en ihan heti näyttäisi naamaani tässä maassa uudelleen. En ainakaan uuden huijauksen muodossa!

Tuohivirta ja Talvivaara. Kaivosyhtiöiden nimet rimmaavat kivasti yhteen. Talvivaarakin oli aikanaan suuri lupaus, mutta pörssilistauksesta sekä laillisesta ja todellisesta liiketoiminnasta huolimatta kaikki "holdaajat" menettivät sijoittamasa rahat. Käykö nyt samoin?

Tuohivirralla ei ole mitään yritystoimintaa, koska yhtiötä ei ole vielä edes perustettu. Luuleeko joku, että Tuohivirran kohtalo eroaa millään tavalla Talvivaarasta? Kaikki mitä sijoitat, tulet menettämään. Se on selvä. Kaivosala on pääomavaltainen toimiala, jossa ei voittoja tehdä vielä edes yhdessä vuosikymmenessä. Rima on hyvin korkealla edes yrittää kaivostoimintaa, jos siitä ei ole aikaisempaa kokemusta. Jos se olisi helppoa, Pekka Perä olisi taas uuden kaivoshankkeen parissa. Ei ole Pekasta kuulunut mitään Talvivaaran jälkeen.

Onko kukaan muuten nähnyt Tuohivirran työpaikkailmoituksia missään? Tuon kokoluokan toimijan luulisi hakevan työntekijöitä niin avainpositioihin kuin ihan kaivostyöhön. Suomalaista työvoimaa kertovat käyttävänsä. En ole suurikaan guru jos arvailen, että Tuohivirta ei koskaan työntekijöitä tule hakemaan. Ei ainakaan niin kauan kuin yhtiötä ei ole vielä edes perustettu. Toiminta taitaa hiipua jo meneillään olevaan toiseen rahoituskierrokseen, joka läpinäkymättömyydessään on vertaansa vailla. Tuohivaaran nettisivuilta ei löydy avoimesti mitään sellaista tietoa, jonka luulisi löytyvän, jos ollaan järjestämässä token salea ja tosissaan käynnistämässä oikeaa kaivosliiketoiintaa.

Mitä ollaan myymässä sijoittajille? Montako tokenia lasketaan liikkeelle? Tokeneita on yleensä rajallinen määrä. Muutoin ne ovat arvottomia. Missä lohkoketjussa tokenit ovat toimivinaan? Olisi ollut järkeä hakea edes vähän uskottavuutta väittämällä Tuohivirta-tokenia vaikkapa ERC-20 tokeniksi, joka pyörii Ethereum-lohkoketjussa ja jota voi säilyttää Ethereum-lompsassa, mutta se olisi edellyttänyt oikean tokenin tekemistä ja se maksaa. Missä Tuohivaara tokeneja voi turvallisesti säilyttää? Missä niillä käydään kauppaa? Ovatko en olemassa vain Tuohivirran nettisivuilla, kuten OneCoin aikanaan ja hinta määräytyy sen mukaan kuin "diktaattori" päättää? Arvailen Tuohivirta-tokenin, että hinta tulee olemaan jatkuvassa nousussa, kuten OneCoinin aikanaan.

Sen sijaan, että puhutaan ravintola- ja majoitusliiketoiminnasta ja sähköautoista sekä kaikesta muustä rönsyilevästä liiketoiminnasta, olisi Wahlroos voinut keskittyä täysillä siihen, että Tuohivaarasta, anteeksi Tuovivirrasta, rakennetaan uskottava huijaus, mutta edes siihen eivät ole rahkeet riittäneet. On tuo lapin tiedotustilaisuus kyllä niin hupaisaa katsottavaa, että siitä riittää naurunaihetta useamman arki-illan ratoksi.

Hyvä mielikuvitus näillä huijauksilla silti on. Tuohivirta on kekseliäs nimi. Pohjaa Talvivaaraan, mutta muuttaa sen rahaksi: Tuohivirta = Money Flow. On hullun kekseliästä edes kehdata väittää oikean kaivostoiminnan ja cryptovaluutan louhinnan jollain järjellisellä tavalla pelaavan yhteen.

Ehkä tällainen laiton token sale on sitten helpompi tapa panna rahoiksi kuin perustaa oikea yhtiö ja listata se pörssiin? Se puuha maksaa rahaa ja taustalla pitää olla edes jotain todellista, mitä tarjota sijoittajille. Muutakin kuin englanninkieliset nettisivut täynnä kirjoitusvirheitä.

Taitaa Tuohivirta kuivua kasaan jo ennen syyssateiden alkua.

Anonyymi kirjoitti...

Karin legendaarisia heittoja lapin keikalta: "Meillä on suunnitelmia tehty jo seitsemän vuoden ajan ja nyt voidaan tuoda kaikki se esille." - Onko tästä näyttää mitään todisteita? Mitä on konkreettisesti saatu selville seitsemän vuoden uurastuksen jälkeen? Esitelmässään hän ei tuonut mitään konkreettista esille kaivosliiketoimintaan liittyen.

"Me ollaan liittämässä tämä kaivostoiminta kryptovaluuttaan niin, että tästä pääsee kuka tahansa nauttimaan." - Kumpikin aihe jo itsessään on niin haastava, että harva hallitsee niistä edes toista. Puhumattakaan siitä, että hallitsee molemmat: oikean kaivosliiketoiminnan ja kryptovaluutat/lohkoketjut/tokenit/smart contractit.

"Me tullaan käyttämään blockchain-teknologiaa." - Mihin lohkoketjuun perustuvaa teknologiaa?

"Wahlroos ei selittänyt, miten lohkoketju auttaa lain vaatimusten eli byrokratian selättämisessä. – Näihin mennään sitten tarkemmin myöhemmin" - Ihan varmaan. Taatusti ei koskaan saada vastauksia. Liian hankala aihe puhua jäämättä heti kiinni housut kintuissa.

"Tällä viikolla me tehtiin päätös siirtää Suomen yhtiö Sodankylään, jossa suurin osa toiminnasta tullaan tekemään. Tulemme käyttämään suomalaista työvoimaa niin pitkälle kuin se on mahdollista." - Suomen kaupparekisterissä ei ole Tuohivirta-nimistä yhtiötä. Minkä yhtiön toimintaa ollaan siirtämässä?

"Wahlroos kertoi, että hankkeen tiimoilta ollaan perustamassa kahtakin yhtiötä Suomeen, mutta ne eivät ole vielä kaupparekisterissä. Hankkeen emoyhtiö perustetaan Wahlroosin mukaan Sveitsiin." - Kaikki mahdolliset punaiset liput nousevat tässä kohtaa ilmaan. Jos olisi oikeaa, laillista liiketoimintaa, taustalle riittäisi yksi Suomeen rekisteröity yhtiö. Ei tarvita mitään Sveitsin emoyhtiötä.

"Meillä on kaikkein uusin teknologia hallussa ja hallinnassa, patentteineen päivineen" - Kenen nimissä patentit ovat, kun mainittua yhtiötä ei ole vielä edes perustettu? Mitä on tämä uusin teknologia? Kari ei mainitse, miten malmi tullaan rikastamaan. Hän ei käytä missään kohtaa alan termejä ehkä sen vuoksi, ettei tiedä, mitä malmi on tai millaisilla prosesseilla sitä rikastetaan eli muutetaan metalliksi. Hän puhuu verkostomarkkinointi-tuttavistaan, mutta ei siitä, miten malmia tullaan louhimaan ja rikastamaan. Kari puhuu paljon, mutta vähän.

"Ylen haastattelussa Wahlroos ei suostunut kertomaan tarkemmin mistä teknologiasta ja patenteista on kyse tai kenen nimissä ne ovat." - Niinpä.

Anonyymi kirjoitti...

"Minulla ei ole ollut tarvetta sen kummemmin tutkia, että missä hankkeissa ne on ollut aiemmin mukana. Meillä on viisivuotinen sopimus ja Geologex tulee huolehtimaan, että kaikki hoituu hankkeessa A:sta Ö:hön." - Tuohivirta hankkeen suurin johtaja myöntää avoimesti tekevänsä sopimuksia yhtiöiden kanssa, joiden aikaisemmista hankkeista hän ei tiedä mitään. Herättää luottamusta! Ei hyvää päivää. Kari on olevinaan kokenut puhuja, mutta minä pidän hänen esiintymistään lapin tiedotustilaisuudessa aivan ala-arvoisena. Se oli täys pohjanoteeraus. Jopa minä olisin saanut kasaan uskottavamman esityksen, vaikka en ole verkostomarkkinoinnin ammattilainen, kryptoista tiedän hyvin vähän samoin kuin kaivostoiminnasta.

"Mikä on ollut edellinen kaivoshanke, jossa Geologex on ollut mukana? – En tiedä, vastaa Kari Wahlroos." - Annatko Kari Tuohivaaran tilinumeron. Minne voin lähettää rahani, että pääsen mukaan tähän vuosikymmenen mahdollisuuteen?

"Esitysaineiston mukaan "vapauden tasavallassa" yhdistetään kymmenen maailman tunnetuinta brändiä. Epäselväksi jäi, mistä brändeistä on kyse." - Tässä kohtaa koko esitykseltä putosi pohja, kun alettiin rönsyillä joka suuntaan. Jos ei hallitse edes kaivostoimintaa, ei kannata puhua heti perään muista liiketoiminnan muodoista.

"Sijoitustoimintaan on myös helpompi kerätä rahaa kryptovaluutan avulla, sanoo Kari Wahlroos. YLE:n haastattelija kysyy, "miten kaivostoiminta liittyy kryptovaluuttaan. Voisitko vielä selittää sen?" – "Siinäpä se. Tämä on niin groundbreaking asia, että minun on parempi selittää se, kun tulen taas lokakuussa Sodankylään"

No, on tuokin yksi tapa kiertää kysymys, johon vastaaminen saisi itsensä näyttämään täydeltä huijarilta. Olisi sitä voinut olla edes hetken rehellinen ja sanoa, että tässä nyt vaan halutaan huijata suomen tyhmimmiltä ihmisiltä vähän rahaa. Laitetaan vaikeita termejä tehosekoittimeen ja luotetaan siihen, että lopputulos on niin mullistava mix, että joku lähtee mukaan.

Haastattelun lopuksi Kari menettää täysin malttinsa, mikä on aika raskauttavaa, jos hän on tulevan maailmanluokan kaivosliiketoiminnan vetäjä ja hallituksen puheenjohtaja. Henkilö, joka menettää totaalisesti malttinsa toimittajan kysymyksistä ja alkaa kiroilla ei voi toimia edes paikallisen R-Kioskin vetäjänä, jos minulta kysytään.

Anonyymi kirjoitti...

Luin Salkunrakentajat-nettisivulta, että "minimimerkintä" Tuohivirta-hankkeeseen on 10 000 euroa. Se on suuri summa rahaa tai sitten minä vain olen köyhä. Aika harvassa ovat suomalaiset tavikset, joilla pyörii 10 000 euroa ylimääräistä pankkitilillä. Aika harva suomalainen voi hävitä 10 000 € ilman, että se harmittaa. Kovin harvassa sijoitusrahastossa minimimerkintä on noin suuri. Minimimerkintä on yleensä luokkaa 500 € tai jopa vähemmän. Tarkoitan pankkien tarjoamia osakerahastoja.

Ehkä joku on oikeasti miettinyt, että on kannattavampaa yrittää saada muutamalta sijoittajalta yli 10 000 €:n sijoitus kuin tosi monelta pienempi summa. Minä olen eri linjoilla. Minä lähtisin ennemmin tekemän huijausta, jossa yritetään saada mahdollisimman monelta pieni summa rahaa. Omatuntoni olisi puhtaampi, kun kukaan "sijoittaja" ei häviäisi eläkesäästöjään. Minun luonteelleni olisi sopivampaa huijata 500 € kymmeneltä tuhannelta sijoittajalta kuin huijata 10 000 € viideltä sadalta sijoittajalta. En voisi nukkua öitäni, jos tietäisin vieneeni jonkun ihmisen vuosikausien säästöt. Sen sijaan 500 € on sen verran pieni huijaus, ettei kenenkään elämä kaadu siihen.

Ilmeisesti huijattavia ihmisiä on populaatiossa niin vähän, että on kannattavampaa hakea isoa pottia pienemmältä joukolta sijoittajia. Jos 500 suomalaista lähtisi Tuohivirtaan 10 000 €:n potilla, kertyy jo siitä 5 miljoonaa euroa. Saman summan saisi, jos Tuohivirrasta tulisi "koko kansan hanke" ja 10 000 sijoittajaa lähtisi mukaan 500 €:n panoksella.

Veikkaan, ettei Wahlroos ilmoita näitä tuloja missään maassa verottajalle, joten se on hyvä potti puhtaana käteen. Minullekin kelpaisi 5 miljoonaa, mutta ei niin, että se viedään ihmisiltä petkuttamalla ja valehtelemalla. Me kaikki tiedämme, ettei Tuohivirralla ole tarkoitus olla koskaan todellista liiketoimintaa eikä konkreettisesti kaivaa maaperää kaivurilla ja kuskata rikastetta jalostettavaksi. Tuohivirta vaikuttaa olevan vitsi, jossa kaivostoiminta on kulissit sille, että voidaan kerätä ihmisiltä muutama miljoona euroa ja sitten hävitä taas etelän aurinkoon miettimään seuraavaa huijausta.

"There's a sucker born every minute" sanoi väitetysti P. T. Barnum, amerikkalainen showmies. Wahlroos on sisäistänyt tämän kohdan hyvin, vaikka ei lapin puheessaan ollutkaan laittanut sitaattia PowerPoint-esitykseensä.

Anonyymi kirjoitti...

Tuohivirta Oy konkurssipesä, y-tunnus 1880986-0

Ironista, miten Suomessa on toiminut Tuohivirta Oy niminen yhtiö, mutta sen taru päättyi konkurssiin 2010. Miten käy Wahlroosin Tuohivirran? Onko yhtiö kuollut jo syntyessään?

Huumori sikseen. On aivan järkyttävää kuvitella, että joku ulkomaalainen saattaa lähteä mukaan Tuohivirta-huijaukseen. Hanke ratsastaa suomalaisten maineella luotettavina toimijoina. Kukaan ei uskaltaisi laittaa rahaa venäläiseen tai ukrainalaiseen kaivoshankkeeseen, jota vetää entinen verkostomarkkinointimies, mutta suomalaisiin voi luottaa! Suomalaiset ovat maailman luotettavin kansa ja maa yksi vähiten korruptoituneista, joten eiköhän Tuohivirta suuntaudu sittenkin Kari Wahlroosin taskuihin. Huijattavina tällä kertaa ulkomaalaiset, eivät niinkään suomalaiset, joiden silmissä Karin viimeisetkin uskottavuuden rippeet huuhtoutuivat virtaan OneCoinin ansiosta. Se on liian tuoreena muistissa.

Petterin OneCoin kirja on muuten tosi hyvä. Ostin sen muutamalle tuttavallekin lahjaksi viime vuonna, kun aihe oli kuuma. Toivottavasti Tuohivirta kuohuu edes sen aikaa, että saadaan kasaan ainekset seuraavaa kirjaa varten!

Anonyymi kirjoitti...

Petteri Järvinen toteaa Onecoin-kirjassaan muistaakseni jotain sen suuntaista, että eikö kaiken sen työmäärän, jolla rakennettiin OneCoin-huijaus olisi voinut käyttää oikean, laillisen yrityksen perustamiseen ja pyörittämiseen?

Samaa mietin Tuohivirta-hankkeen kohdalla. Samalla vaivalla kuin luo tyhjästä tarinan ulkomaisine pöytälaatikkofirmoineen, nettisivuineen, lapin vierailuineen ja lehdistölle esiintymisineen jne. voisi luoda jotain kunnollista. Jonkin yhtiön, jolla on oikeasti liiketoimintaa, joka tuottaa asiakkaille lisäarvoa ja voittoa omistajalle.

Onko tosiaan niin, että laittomat viritelmät ja huijaus ovat rahallisesti niin paljon kannattavampaa, ettei samoilla resursseilla pääse lähellekään, jos tekee jotain laillista? OneCoinilla oli kymmeniä työntekijöitä Sofian pääkonttorilla puhumattakaan niistä sadoista johtajista, jotka kiersivät ympäri maailmaa puhumassa eri tilaisuuksissa. Voisiko samalla innolla ja palolla laittaa liekkiä jonkin oikean liiketoiminnan alle enkä nyt tarkoita kaivostoimintaa, koska se on oikeasti äärimmäisen hankala toimiala aloittaa puhtaalta pöydältä jo senkin takia, että rahoituksen hankkiminen on alaa hallitsemattomalle käytännössä mahdotonta.

Olisi kiva kuulla jonkun kaivosalan ammattilaisen kommentti Tuohivirta-hankkeesta.

Anonyymi kirjoitti...

Tuohivirta kertoo nettisivuillaan: "Tuohivirta is using blockchain with smart contracts, and offering you to become our partner and purchase shares or tokens of Tuohivirta Project that will grow in value."

Aika rohkea lupaus. Arvopaperimarkkinalain vaatimukset koskevat myös muita kuin pörssissä listattuja yhtiöitä. Sijoitusten myynnissä ei lain mukaan saa esimerkiksi antaa harhaanjohtavia tietoja. Lupaus siitä, että tokenin eli rahakkeen arvo tulee kasvamaan on laiton. Tuohivirta ei voi sellaista luvata, jos rahakkeen arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaisesti vapailla markkinoilla. Jos rahakkeen arvo vain kasvaa, on meno tismalleen samanlaista kuin OneCoinin aikoina. Joku keksii rahakkeelle hinnan joka päivä ja keskimäärin kurssi vain nousee. Mitä riemua siitä on, jos et pääse koskaan myymään ja muuttamaan tokeneita fiat-valuutaksi? Monellako sijoittajalla jäi rahat sisään OneCoiniin, jonka arvo on tällä hetkellä käytännössä nolla euroa?

Anonyymi kirjoitti...

Olen pyörinyt koko illan Tuohivirta-kaivosprojektin tunnelmissa. Sen siitä saa, kun kuulee asiasta ensimmäisen kerran ma 27.9. Ylen uutisessa ja innostuu!

Tuohivirta Oy:n nettisivut kaipaisivat vähän parantelua. Niitä ei tarvitse edes katsella kriittisin silmin ja silti moni asia alkaa pistää silmään. Hellyttävin osio on News - Uutiset. Toteutus on niin epäammattimainen kuin tulevalla pörssiin listatulla kaivosyhtiöllä vaan voi olla. 3.9.2021 päivättyyn uutiseen on laitettu oikein kuva tiekarhusta. Lähestytäänkö malminluohinnan ja rikastuksen ydintä... tiekarhulla. Tämäkö on sitä alan huippua olevaa teknologiaa, jota yhtiöllä on käytössään?

Organisaatiokaaviossa on paljon ihmisiä eri rooleissa, mutta miksi heidän nimiään ei voi mainita? Harva yhtiö salailee hallituksen jäsenten tai avainhenkilöidensä nimiä.

Koskahan Tuohivirta Project lähtee kunnolla lentoon? Lokakuun tilaisuuden ajankohta lienee vielä avoin?

Anonyymi kirjoitti...

Kieltämättä ihmetyttää jos satoja miljoonia rahoitusta on jo kerätty ja kotisivut ovat silti noinkin vaatimattomat, eikä kovinkaan tarkkaa tietoa ole yhtiöstä sivuilla tarjolla.

Lainaus Tuohivirran sivuilta: "Hyväksymme maksut pankkisiirroilla euroissa ja kryptovaluutoilla, kuten Bitcoinilla ja Etheriumilla. "
Miksi OneCoinia ei ole mainittu? Kohtahan OneCoinien louhinta on valmis ja ne kelpaavat maksuvälineinä joka paikkaan ympäri maailmaa, vai mites se nyt meni?

Anonyymi kirjoitti...

Varauksen tehneen naisen lähisukulainen on sen verran kovan luokan rikollinen, että pysyisin hyvin kaukana tästä projektista. Voi olla melko hankala kysellä rahojensa perään myöhemmin. Bulvaaniksi varmaan laittaneet tuohon hakemukseen ettei heti rupea homma haisemaan. On se kumma ettei viranomaiset lyö heti tällaiselle loppua. Pitää vaan toivoa, ettei ihmiset tähän lähde mukaan.... vaikka kyllä ne kumminkin lähtevät.

Anonyymi kirjoitti...

Geologex.com Domainin omistaa Kraft Spedishn, TOO yritys. Tuossa kotisivut https://kraft-kazakhstan.com/. Mikäs siinä kuljetuksesta siirrytään kaivostoiminnan asiantuntijoiksi muutamassa kuukaudessa...... ei hyvää päivää mikä viritys taas näiltä herroilta

Lounli Raider kirjoitti...

Hyvä että tämä Tuohi-ketkuilu sai huomoiota mediassa ja somessa. Kartsan voi olla vaikea enää Suomessa kyhätä mitään uskottavaa.

Mike kirjoitti...

"Pitää vaan toivoa, ettei ihmiset tähän lähde mukaan.... vaikka kyllä ne kumminkin lähtevät."

Veikkaan, että tällä kertaa huijaus on niin selkeä, ettei kukaan suomalainen lähde mukaan. OneCoinin jättämät arvet eivät ole ehtineet parantua kunnolla. Ulkomaalaisia saa kyllä huijattua mukaan ja he varmaan ovatkin kohderyhmä, kun nettisivut ovat vain englanniksi.

"Miksi OneCoinia ei ole mainittu? Kohtahan OneCoinien louhinta on valmis ja ne kelpaavat maksuvälineinä joka paikkaan ympäri maailmaa, vai mites se nyt meni?"

Tiedämme kyllä miksi :) Huvittaa katsoa Tampereen OneCoin tilaisuuden videota viiden vuoden takaa Karin puhuessa, miten OneCoin on Bitcoinin tappaja. Kuinkas kävi? Jos kuuntelit Karin neuvoja, sijoitit kaiken OneCoiniin ja menetit kaiken! Jos toimit vastoin Karin ohjeita, ostit Bitcoinia ja olet iloisesti plussalla sijoituksesi kanssa. Tarinan opetus: älä laita rahaa sinne, minne Wahlroos kehoittaa laittamaan.

"Geologex"

Kaikki Tuohivirta-kaivosprojektin taustayhtiöt ovat olemattomia pöytälaatikkofirmoja. Tuohivirrasta ei ole tarkoitus tehdä oikeaa kaivosta, koska se on aivan liian:
- kallista
- hankalaa
- hidasta

Nyt ollaan ihan lähtökuopissa eli ns. greenfield-vaiheessa. Vaikka Tuohivirrasta oltaisiin tosissaan tekemässä toimivaa kaivosta kestää siinä arviolta 10 vuotta, että kaikki vaiheet on käyty läpi maaperän tutkimuksista rakennettuun tuotantoinfrastruktuuriin. Lisäksi naurattaa se, että Tuohivirta hakee rahoitusta jo tässä vaiheessa. Yleensä rahoitusta haetaan sinä kohtaa, kun malminetsintä on jo suoritettu ja tehty maaperästä löytöjä, joiden perusteella kaivoksen perustaminen on taloudellisesti kannattavaa.

Tuohivirta hakee rahoitusta jo ennen kuin on esittää mitään omia tuloksia malminetsinnästä juuri tältä alueelta. Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) yleiset tiedot maaperän koostumuksesta ovat Karin mielestä riittävä selvitys alueen potentiaalista.

Pakko silti kehua näitä verkostomarkkinointi-ihmisiä kekseliäisyydestä. Minulle ei olisi tullut mieleenikään alkaa esittää jotain niin korkealentoista kuin kaivoksen perustamista ilman mitään aikaisempaa kaivosalan kokemusta.

Vink, vink, Kari Wahlroos: Seruaavaksi Walhroos laittaa varmaan pystyyn oman lentoyhtiön ja kerää siihen joukkorahoitusta tokeneita myymällä. On helppo luvata, että yhtiön osakkaana pääsee lentämään edullisin hinnoin. Oma lentoyhtiö ja sen ympärille rakennettu kryptovaluutta olisivat olleet minun mielestäni parempi ja uskottavampi idea kuin kaivostoimintaan lähteminen. Tokeneilla voisi maksaa osan lentomatkan hinnasta. Mitä enemmän oman kryptovaluutan arvo nousee, sitä halvempaa matkustelu on niille, jotka lähtivät 1. rahoituskierroksella mukaan. Lentokoneet ja lentäminen ovat kaiken lisäksi seksikkäämpää kuin malminetsintä jostain lapin korvesta. Haluaisitko sinä olla Air Wahlroosin osuudenomistaja? Koska laitetaan token sale pystyyn, Kari? Minä olen innoissani.

"Jatkossa "vapauden tasavalta" olisi jonkinlainen kokonaisuus erilaisia toimialoja, kuten kryptovaluuttaa, terveydenhuoltoa, ravintoloita, maksujen välitystä, talousopetusta ja uusien yritysten rahoittamista." Yle 27.9.2021

Ehkä lentoyhtiö tulee olemaan yksi osa Freedom Republicia eli vapauden tasavaltaa, josta kaivostoiminta (Tuohivirta) on vain yksi osa, kuten Kari kertoi syyskuisessa puheessaan. Ei muuta kuin sähköautojen valmistus käyntiin ja oma lentoyhtiö pystyyn. Kyllä näitä ideoita riittää. Sijoittajat laittavat tuohta vähän jokaiseen Freedon Republicin hankkeeseen, koska väkisinkin jokin niistä onnistuu, vaikka muut menevät metsään.

Mike kirjoitti...

Miten OneCoinin tai Tuovirran tyyppinen huijaus sitten onnistuu? Mitä useampi huijattava, sitä varmemmin joku tarttuu koukkuun. Nettihuijaukset, nigerialaiskirjeet, lottohuijaukset ja verkostomarkkinointi perustuvat volyymiin. Vaikka kyseessä olisi mitä epäuskottavin idea, kuten rakentaa tyhjästä kultakaivos lappiin tutkimattomalle maaperälle, löytyy aina joku päihtynyt tai epätoivoisessa tilanteessa oleva, jonka harkintakyky pettää kunhan huijauksen levikki on tarpeeksi suuri ja huijari tarpeeksi uskottava sanaseppo.

Jos ja kun huijattavia saadaan haaviin vain ison volyymin kautta, eikö olisi järkevämpää pitää kynnys matalana lähteä hankkeeseen mukaan? Pidän 10 000 euron minimipanosta todella suurena summana Tuohivirtaan mukaan lähtemiseen. Omassa työssäni kohtaan ihmisiä, joilla menee kuppi nurin yhden 100 euron laskun saadessaan. Siitä jaksetaan kiukutella. Mistä löytyvät ihmiset, joilla on kymppitonni tai enemmän ylimääräistä? Ovat aika harvassa. Paljon helpompaa luulisi olevan kerätä pienempiä panoksia useammalta ihmiseltä.

Kuka tahansa luopuu paljon helpommin ja kevyemmin 500 eurosta kuin kymppitonnista. 500 € voi heittää huumorilla mihin tahansa hankkeeseen ja kun se paljastuu menetetyksi ja hanke huijaukseksi voi asialle nauraa. Jos sen sijaan pyydetään lähtemään mukaan vähintään 10 000 euron panoksella on selvää, että jokainen ihminen käy läpi oman due diligence -prosessinsa, selvittää hankkeen läpikotaisin ja sen keulamiehen taustat. Ei kukaan laita kymppitonnin tilisiirtoa menemään Kari Wahlroosille kevytmielisesti "lähdetäänpä kokeilemaan ja valmistaudutaan häviämään" -periaatteella.

Jos lähden kadulle myymään arpalippuja, uskon 500 €:n arpalipun myymisen olevan helpompaa kuin 10 000 €:n arpalipun myynti. Kymppitonnin lippuja ei montaa saa kaupaksi, mutta 500 €:n lippuja menneen niin paljon kaupaksi, että rahaa kertyy enemmän kassaan kuin kymmenen tuhannen euron lippuja kauppaavalle. Vai olenko sittenkin väärässä?

Kuten huomaatte, en pääse yli enkä ympäri siitä, miten jollain on pokkaa pitää hankkeeseen mukaan pääsemisen miniminä 10 000 €:n sijoitusta. Eikö olisi helpompaa myydä halvempia "pääsylippuja" niin ihmiset lähtisivät joukoin mukaan? Vai onko tarkoitus sitouttaa sijoittajat kunnolla? Kun on omaa rahaa sijoitettuna viisinumeroinen eurosumma, niin sitä on uskottava hankkeen toteutumiseen ja totuudenmukaisuuteen aivan eri tavalla kuin kevytmielisesti 500 €:n sijoittanut. Uskoa on oltava senkin jälkeen, kun juttu on todistettu huijaukseksi. Ehkä joku vielä tosissaan odottaa OneCoinien muuttuvan arvokkaiksi? Ainakin, jos on mukana viisinumeroisella panoksella. 500 € sijoittaneet lienevät menneet jo elämässään eteenpäin ja ottaneet turskan turskana.

Huijauksen psykologia on mielenkiintoinen asia. Vaikka minä olen koulutukseltani kauppatieteiden maisteri, kiehtoi minua opiskeluaikoina eniten consumer behavior eli kuluttajien käyttäytyminen. Mikä saa ihmisen ostamaan ja mikä saa jonkun toisen myymään huijauksia? Miksi aina tulee uusia huijauksia, mutta ihmiset silti lähtevät niihin mukaan?

Mike kirjoitti...

Lainataan vielä päivän lopuksi viisi vuotta sitten järjestetyn OneCoinin Tampereen shown Youtube-taltioinnin saamaa kommenttia Kari Wahlroosista: "Älykäs markkinamies ja henkisesti pitkä, ylttää kusemaan riittävä suurta osaa silmiin. Hyvä puhuja, karismaattinen. Huijaus, mutta hyvä. Osaa kääntää itseensä kohdistuneet negatiivisuudetkin voitoksi. Pystyy siihen edelleen, huolimatta siitä että tämäkin on jo murskautunut, uusi on tekeillä ja porskuttaa jälleen hyvin. Vahvistaa totuutta: Viisaus on väliaikaista, mutta tyhmyys on ikuista. Valhe on niin kaunista. Ihailen taitoaan, kunpa se voitaisi kääntää ihmiselle, ihmiskunnalle ja luonnolle hyväksi."

Ilmeisesti tuossa kylvettiin siemen luontoon suuntautuvalle Tuohivirta-kaivosprojektille. Kunpa Kari käyttäisi taitonsa ihmiselle, ihmiskunnalle ja luonnolle hyväksi.

Tampereen puheessaan viisi vuotta sitten Wahlroos muuten kannustaa lähtemään mukaan vaikka sitten pienellä summalla. Avo lähti 100 €:lla mukaan ja oli viisi vuotta sitten Cash Account miljonääri. Autona uusi Tesla. Ehkä Tuohivirtaankin päästään pian mukaan 500 €:n panoksella.

Anonyymi kirjoitti...

Näkyy Felipen kuva löytyvän kätevästi IMDB:stä https://www.imdb.com/name/nm11259436/mediaviewer/rm3569135617/?context=default

Petteri Järvinen kirjoitti...

"Ostaisitko tältä mieheltä sadan miljoonan euron kaivoksen Lapista?"

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kari sanoo Tampereen videolla, että viisi prosenttia ihmisistä on "edelläkävijöitä", jotka lähtevät mukaan kaikkeen uuteen ja verkoston jäsenten kannattaa keskittyä heihin - ei tuhlata aikaa muiden kanssa. Eli hyödynnetään se hyväuskoisten joukko, joka lankeaa yhä uudelleen nopeaa rikastumista lupaaviin huijauksiin. Kun massa on riittävän suuri, 5 % tarkoittaa jo tuhansia uhreja. Koko Suomessa olisi siis 277 000 potentiaalista huijattavaa.

Ja Kari kyllä tietää, mistä puhuu.

William Gallop kirjoitti...

Kari ei sitten ehtinyt palata Sodankylään lokakuussa kuten lupasi.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ei palannut Lappiin lokakuun aikana, oli varmaan liian kiire käynnistää Freedom Republic tokeneita. FB-sivullaan kertoi 27.10.2021, että "Now - today I started the freedom republic services ... that will help every single person to make better choices and secure their families Obviously for the first adapters amazing earning opportunities"

Anonyymi kirjoitti...

Nyt nytkähti tämä projekti eteenpäin uuden sosiaalisen median muodossa mitä Tuohivirta mainostaa esimerkiksi fb-sivuillaan. Hyvää ilmeisesti kannatti odottaa.

Lounli Raider kirjoitti...

Maksullinen, verkoston kerääminen, kryptot. Kaikki oleellinen mukana. Jepulis jee.

https://hub.news/search

Kartsa tämän mukaan Kalastajatorpalla tänään.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tuohivirta näyttää jo haudatun, ei uutisia, ei luvattuja tiedotustilaisuuksia.

Olisi kiinnostavaa tietää, onko Kalastajatorpalla tänään isompi tilaisuus vai onko Wahlroos siellä vain yksityishenkilönä. No, hänet tuntien asiasta kuullaan vielä... ainakin hetken aikaa, ennen kuin suunnitelmat vaihtuvat jo uusiin.

Anonyymi kirjoitti...

F-Secure on listannut tuohivirta.com-sivun haitalliseksi, joten sen softat blokkaavat sen. Hyvä juttu.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Vain suojaamaton http-versio on estetty. Https-versio avautuu edelleen, sisältö on tosin tyhjentynyt.

Anonyymi kirjoitti...

Tuohivirta näkyy olevan kuopattu. Jäljellä ei ole kuin somessa olevat linkit Tuohivirran sivuille. Fb:ssä Tuohivirta on vaihtanut nimensä Global Mining Token of The Freedom Republic of Liberty. Tällä ilmeisesti haetaan kansainvälisyyttä koska Tuohivirralle ei lämmetty Suomessa.

William Gallop kirjoitti...

Tukes: Tuohivirran varaus on rauennut.

2. näytös:
Kansallisvaranto oy
https://www.lapinkansa.fi/uusi-hamarafirma-hamuaa-ihmisten-rahoja-lupailemal/4443192
(Tilaajille)

https://kansallisvaranto.fi/

William Gallop kirjoitti...

Lapin kansa 18.3.2022

Lapin kansa 18.3.2022

Uusi hä­mä­rä­fir­ma hamuaa ih­mis­ten rahoja lu­pai­le­mal­la kul­ta­kai­vos­ta Lappiin – Kari Me­ren­luo­dos­ta tehtiin luvatta "pää­geo­lo­gi"
Kansallisvaranto oy kosii piensijoittajia ja aikoo perustaa kerätyillä miljoonilla kaivoksen Sodankylään. Selvitimme mistä on kyse.

Kullankaivajaveteraani Kari Merenluoto sai viime vuoden lopulla puhelun, jossa häntä pyydettiin auttamaan kaivostoiminnan aloittamisessa. Lupaavista kohteista kysellyt soittaja oli suomalaismies, mutta taustalla oli kuulemma sveitsiläinen miljardiyhtiö.

– Olen kaivanut kultaa ja osaan kaivaa kaivinkoneella. Kerroin, että tuen ja autan mielelläni, että meille saataisiin lisää kaivoksia, Merenluoto kertaa.

Puheluita tuli vielä pari, mutta niiden jälkeen sveitsiläisyhtiöstä ei kuulunut kummempia.

Hiljattain Merenluoto sai kuitenkin tietää, että hänen nimensä ja kuvansa ovat Kansallisvaranto oy:n verkkosivuilla. Hän oli kuulemma yhtiön päägeologi, joka tutki Kansallisvarannon lupaavaa kultaesiintymää Sodankylässä.

Minua harmitti äärettömästi, ettei mitään sveitsiläisyhtiötä ollutkaan, Merenluoto kertoo.

Merenluoto vaati Kansallisvarantoa poistamaan tietonsa yhtiön sivuilta. Hän kävi viime viikolla kertomassa tilanteesta myös Ivalon poliisiasemalla. Merenluodon tiedot katosivatkin pian Kansallisvarannon verkkosivuilta.

– Ei ole väärin kerätä rahaa kaivostoimintaan, mutta kyllä tällainen jurppii, Merenluoto sanoo.

Tuohivirran jatko-osa?
Yle nosti viime vuonna julkisuuteen epämääräisen Tuohivirta-hankkeen, jossa sijoittajia haettiin rahoittamaan Sodankylään Vuotson eteläpuolelle perustettavaa kultakaivosta. Viranomaiset varoittivat tuolloin, että homma haiskahtaa huijaukselta.

Viime vuonna perustettu Kansallisvaranto oy vaikuttaa Tuohivirran jatko-osalta. Yhtiön lupailema kultakaivos sijoittuu samalle alueelle ja se hamuaa Tuohivirran tavoin piensijoittajien säästöjä.

Tukes päätti maanantaina, että Tuohivirran varausalue Lokan tekojärven länsipuolella raukeaa. Rauettamista oli pyytänyt varauksen tehnyt yksityishenkilö. Varausta oli ensin yritetty siirtää uusien tahojen nimiin, mutta se ei ole lain mukaan mahdollista.

Samoihin aikoihin, kun Tuohivirran varaus raukesi, alueelle jätti uuden malminetsintälupahakemuksen Kansallisvaranto oy. Yhtiön hakemus on parhaillaan Tukesin käsiteltävänä.

Tukesissa on toistaiseksi katsottu, että lain pykälien mukaan tehtyjä hakemuksia ei voi hylätä, vaikka niiden taustat eivät herättäisikään luottamusta.

"Olemme start-up"
Kansallisvarannon verkkosivuilla haetaan piensijoittajia ja yksityishenkilöitä mukaan kahdeksan miljoonan euron osakeantiin.

Yhtiön puhelinnumeroon ei vastattu keskiviikkona, mutta Lapin Kansan lähettämään sähköpostiin tuli torstaina vastaus toimitusjohtaja Jyrki Rintasen nimissä.

– Kansallisvaranto on kaivosalan start-up, joka hakee sijoittajilta alkupääomaa toiminnan käynnistämiseen. Tavoitteenamme on kerätä varat KV01-alueen jatkotutkimukselle sekä operatiivisen toiminnan käynnistämiseksi, Rintanen kirjoittaa.

KV01 viittaa 79 hehtaarin alueeseen, jolle Kansallisvaranto on hakenut malminetsintälupaa.

– Kansallisvarannolla ei ole suhdetta Tuohivirta-hankkeeseen, jonka varauksen raukeamisen myötä meille aukesi mahdollisuus hakea suoraan malminetsintälupaa alueelle. GTK:lta saamiemme dokumenttien perusteella pidämme kyseistä aluetta erittäin potentiaalisena ja siten hyvänä perustana alkuvaiheen sijoittajille, Rintanen kirjoittaa.

Outoa markkinointia ...

William Gallop kirjoitti...

Outoa markkinointia
Kansallisvarannosta ja sen taustahahmoista ei ole juuri tietoa saatavilla. Verkkotietojen perusteella Jyrki Rintanen on kaarinalainen yrittäjä, joka on ollut mukana idänkaupassa ja monissa muissa bisneksissä.

Kotisivuillaan Kansallisvarannolle on annettu turkulainen osoite, mutta Tukesille tehdyssä hakemuksessa kotipaikaksi on kirjattu Kaarinan Piispanristi.

Osoitteen ristiriidat ovat kuitenkin pientä siihen verrattuna, miten erikoisia piirteitä sijoittajien houkutteluun liittyy.

Yhtiö uskoo kääntyvänsä voitolliseksi kolmen vuoden päästä, mutta liiketoiminnan suunnitelmista ja laskelmista luvataan lisätietoa vasta, kun piensijoittajille suunnattu osakeanti on päättynyt alkukesällä.

Markkinointi on kieroa, sillä osakeantia harkitseville tulisi tarjota mahdollisimman hyvät tiedot sijoituspäätösten pohjaksi.

Pieni alue etsinnälle
Sijoittajille mainostettua aluetta Sodankylässä on tosiaan tutkittu arvometallien löytämiseksi, mutta se ei vielä takaa, että kaivostoiminta kannattaa. Kaivoksen perustaminen vaatisi joka tapauksessa paljon lisää rahaa.

Kaikesta herää epäilys, että Kansallisvaranto on keino puijata piensijoittajilta rahat pois.

– Ei tarvitse edes epäillä. Ulkomailla näitä huijauksia on ollut paljon. Tämä on niin huono yritys, että minusta se on jo lähinnä koomista, sanoo sotkamolainen koneyrittäjä Jusa Niskanen.
Kansallisvarannon hakeman malminetsintäalueen keskeltä on rajattu osa pois, koska Jusa Niskanen jätti siihen jo vuosi sitten kullanhuuhdontalupahakemuksen.

– Olen kytännyt aluetta pitempään, se on hyvin kiinnostava, hän kertoo.

Niskasen mukaan aluetta koskevat tutkimukset on tehty hänen hakemillaan hehtaareilla. GTK:n tiedot, joihin Kansallisvaranto viittaa, eivät Niskasen käsityksen mukaan siis edes koske juuri sitä aluetta, jolle yhtiö houkuttelee piensijoittajia.

– Ei siihen Kansallisvarannon alueelle edes mahtuisi rakentamaan kaivosta, Niskanen sanoo.

Iso raha on liikkeellä
Myös Suomen Kaivosyrittäjät ry:n kittiläläinen puheenjohtaja Harri Siitonen ihmettelee Kansallisvarannon hakeman alueen kokoa.

– Löytyykö siitä mineraaleja? Kyllä sen alueen isompi pitäisi olla, hän pohtii.

Ulkomailta kohdistuu Siitosen mukaan Suomeen juuri nyt valtava kiinnostus malminetsintäfirmojen taholta.

– Yhteydenottoja tulee Kiinasta lähtien ja monenlaisia agentteja on välissä. Varsinkin akkumineraalit kiinnostavat.

Kaivosyrittäjien tavoitteena on edistää alan kehitystä Suomessa ja etenkin Lapissa, jonne valtaosa malminetsinnästä kohdistuu.

– Isoja kansainvälisiä rahoittajia on liikkeellä, mutta niille on vaikeaa löytää täältä rakoa. Lupaavat alueet on jo varattu, Siitonen sanoo.

Siitonen kertoo suhtautuvansa kaikkiin yhteydenottoihin neutraalisti. Mutta siellä missä liikkuu rahaa, voi liikkua myös epärehellisiä toimijoita.

– Semmoinen vaarahan siinä on, että joku pöllii rahat, Siitonen myötäilee.

"Oli iso virhe meiltä"
Kansallisvarannon Rintanen selittää sähköpostissaan yhtiön erikoisia kuvioita alkukankeudella.

Kansallisvaranto on uusi yhtiö, jonka taustalla ei ole mitään isoa kaivosalan toimijaa rahoittajana, jolloin käytettävissä olevat resurssit ovat myös kovin rajalliset tässä alkuvaiheessa.

Kari Merenluodon henkilötietojen käyttäminen osakeannin markkinoinnissa perustui Rintasen mukaan Merenluodon kanssa tehtyyn suulliseen sopimukseen.

– Poistimme hänen tietonsa sivuilta viipymättä. Oli iso virhe meiltä toteuttaa sivusto tässä muodossa ilman kirjallista sopimusta aiheesta. Olemme jatkossa tarkempia kaikessa viestinnässämme, Rintanen kirjoittaa.

Ruotsissa on nähty jo useita kaivoshuijauksia...

William Gallop kirjoitti...

Ruotsissa on nähty jo useita kaivoshuijauksia

Tieto Kari Merenluodon kokemuksista on jo levinnyt kullankaivajien keskuudessa. Piensijoittajien rahoja kiikaroiva Kansallisvaranto koetaan siellä mainehaitaksi kaivannaisalalle.

– Kullankaivajayhteisöllä ei ole hankkeen kanssa mitään tekemistä, korostaa Lapin Kullankaivajain Liiton sihteeri Kai J. Rantanen.

Rantasen mukaan Kansallisvarannon markkinointia on hämmästelty kullankaivajien nettifoorumilla.

– Emmehän me voi tietää onko kyse huijauksesta, mutta haiskahtaa kyllä siltä ihan joka suunnasta.

Kullankaivajien edunvalvonnasta vastaava geologi Antti Peronius kertoo, että Ruotsissa on tehty jo toistakymmentä kaivoshuijausta, joissa ihmiset ovat menettäneet rahansa.

– Ne ovat parhaimmillaan aika nokkelia ja liiketoimintasuunnitelmat ovat konkreettisia. Lopputulos on kuitenkin kaikissa sama, eli rahaton yhtiö lopettaa tai jäljelle jää tyhjä kuori, hän kuvailee.

Peronius kertoo ihmetelleensä, mikä saa tavalliset ruotsalaiset sijoittamaan korkealentoisiin kaivoshankkeisiin. Jotain selityksiä löytyy.

– Sijoittamiselle on siellä pitkät perinteet. Ihmiset sijoittavat pääosin vastuullisesti esimerkiksi isoihin teollisuusyhtiöihin. Mutta sitten pieni osa pannaan tällaisiin jännittävämpiin kohteisiin.

Peronius kertoo tutkineensa yhtä huijausta tarkemmin saamansa toimeksiannon pohjalta. Siinä kaivosalalle perustettu yhtiö haki sijoittajilta rahaa ja aikoi käyttää sen kaivosteknologiaan. Kullanrikastusteknologiaa ostettiinkin yli kymmenellä miljoonalla kruunulla.

– Käytännössä siis mapillinen paperia. Arvioin, että se vastasi laadultaan yliopiston kandintyötä. Ei sillä mitään tehnyt, mutta raha käytettiin periaatteessa siihen mihin oli luvattukin, Peronius selittää.

Huijauksia on Ruotsissa käsitelty oikeudessakin, mutta edellä kerrottu esimerkki paljastaa, miksi tekijöitä on vaikea saada edesvastuuseen.

– Oikeudessa näitä ei ole katsottu petoksiksi.

End

Anonyymi kirjoitti...

Tämä tapaus on tarua mielenkiintoisempi. Tuohivirta on tietenkin kansallisvarannon alkuperäinen lähtökohta ja nyt näyttää siltä että seuraava evoluution tulos on "north minerals" Osakemäärä - Kansallisvaranto https://northmineral.com › joka jo löytyy netistä. kansallisvarannon domainin omistaa aboanet joka on turkulaisen janne koho nimisen herran firma, https://www.finder.fi/Internet-palvelut/Aboanet+Oy/Turku/yhteystiedot/356296.

Janne Koho ja Jyrki Rintanen duunailevat hommia ilmeisesti Turusta yksissätuumin. Janne Koho ja Jyrki Rintanen ovat myös helposti yhdistettävissä Ari Heimoseen jos joku tuntee herran? Ari Heimosen nykyisen verkostofirman hallituksessa on ovat myös mainitut herrat Janne Koho ja Jyrki Rintanen sekä tietenkin Ari Heimonen. Kuka tietää asiasta enemmän?

Ari Heimonen tietenkin on suoraan yhteydessä Kari Wahlroosin kanssa verkostojensa kautta.

Anonyymi kirjoitti...

https://vaalit.liikenyt.fi/ehdokaslistaus/jyrki_rintanen/

Petteri Järvinen kirjoitti...

Jyrki Rintanen on ujo kaveri, kun Liike Nyt -vaalisivulla ei ole edes hänen valokuvaansa.