maanantai 29. kesäkuuta 2020

Tyhjennä levy ennen tietokoneen kierrätystä

Viime viikolla Maikkari uutisoi tapauksesta, jossa 25-vuotias Tiina oli vienyt vanhan tietokoneensa Gigantin keräyspisteeseen. Hän yllättyi kovasti, kun kone olikin myyty Tori.fi-palvelussa ja uusi omistaja halusi tietää, mikä on Windowsin salasana.

Gigantti ottaa lain velvoittamana vastaan kodinelektroniikasta syntyvää ser-jätettä, mutta ei itse käsittele sitä. Luultavasti heillä on yhteistyökumppani, joka kerää romut useammasta eri liikkeestä ja toimittaa ne Kuusakoski Oy:lle metallin erottelua varten.

On mahdollista, että henkilökunta "vetää välistä" ja hankkii lisäansioita laittamalla koneita myyntiin huutokauppaan. Todennäköisempää on, että joku käy poimimassa koneita kierrätyspisteistä ja myy niitä eteenpäin. Ainakin ennen pisteissä oli kilpi, joka kielsi ottamasta kasasta mitään, mutta kieltoa on mahdoton valvoa.

Kun asiasta tuli uutinen, Gigantti päivitti yön aikana ohjeensa. Nyt niissä korostetaan selvästi, että dataa sisältävät laitteet tulee luovuttaa suoraan henkilökunnalle, eikä jättää vartioimattomaan pinoon tai rullakkoon.

Kävin lauantaina katsomassa Espoon Lommilan Giganttia, johon uutisen aiheuttanut kone oli jätetty. Nyt paikalla oli kolme isoa julistetta muistuttamassa tietosuojan merkityksestä.

Gigantin ser-jätteen keräyspiste.
Joissakin myymälöissä (tai niiden yhteydessä olevassa huollon pisteessä) on rullakko palautettavia laitteita varten. Lommilan piste on askeettinen, eikä siinä myöskään kielletä ottamasta laitteita mukaan. Olisi vain hyvä, mikäli laitteita päätyisi uuteen käyttöön romutuksen ja metallien erottamisen sijaan. Se ei tietenkään olisi laitteita myyvän Gigantin etu.

Tarinan opetus on yksinkertainen: jos kierrätät tietokoneita tai puhelimia, tyhjennä itse niiden muistit ja levyt. Jos et osaa, irrota levy ennen palauttamista tai murskaa se vasaralla käyttökelvottomaksi. Älä luota siihen, että tiedostot pysyvät turvassa jos kone luovutetaan henkilökunnalle. Logistiikkaketju on pitkä ja sen varrella voi sattua jotain.

Maikkarin uutisesta jäi epäselväksi, miten koneen uusi omistaja oli selvittänyt edellisen omistajan yhteystiedot. Ehkä sähköpostiosoite näkyi Windowsin kirjautumisikkunasta, mutta uutisen mukaan kone oli hyvin vanha, jolloin siihen tuskin oli asennettu ainakaan Windows 10:tä. Uutisen mukaan uusi omistaja oli soittanut Tiinalle, joten mistä hän oli selvittänyt puhelinnumeron?

Uusi tekniikka tuottaa yllätyksiä varsinkin iäkkäämmille ihmisille. Yleensä nuoret ymmärtävät digitaalisen tiedon vaarat ja tietosuojan merkityksen.

7 kommenttia:

Jokke kirjoitti...

Puhelimessa käytän pääosin muistikorttia jonne talletan valokuvat joita poistan tai siirrän turvalliseen paikkaan, ja tietokoneessa en tallettele henkilötietoja ja siivoilen konetta. Ongelma on tietokoneet, joihin "jää" tietoja, eli tyhjennysrutiinit pitää hallita. Toinen ongelma on koneet, jotka eivät enää käynnisty, ja on mahdollista, että joku korjaa tai ottaa kovalevyn käyttöön...

Markus kirjoitti...

Oman asuinpaikkakuntani gigantin takana on "rullakon" näköisiä elektroniikkajätettä varten,,, no niin rullakoita.

Kävin keväällä ostamassa makuuhuoneeseeni uuden television. Vanha oli jo toistakymmentävuotta vanha samsungin pieni paksu 26" lcd-televisio. Oikeasti jo pahasti jäljessä aikaansa. Kuva oli jo kellertävä. Muutama vuosi sitten makuuhuoneen remontin yhteydessä lattialistassa törröttävä naula täppäsi ruutuun pienen vekin, joka näkyi mustana pisteenä ruudussa. Kaukosäätimestä sai nappeja painaa hampaat irvessä. Oli varmaankin napit jo ryytyneet (ennemminkin käytön puutteesta kuin käytöstä). Smart-tv toiminnoista ei tietysti tietoakaan, toisin kuin uudessa on ihan kaikki mahdolliset ja mahdottomat palvelut.

Samalla kun gigantista uuden 32" telkun kävin makkarin katonrajaan ostamassa, asettelin vanhan television kierrätysrullakkoon kaukosäätimen kanssa. En viitsinyt "hajottaa" laitetta ehdointahdoin kun aavistelin mitä tulee tapahtumaan...

Kävin kahden tunnin päästä iltalenkin yhteydessä katsomassa ... ja arvatenkin televisiota ei sielä enää ollut. Eikä kaukosäädintä. Olin jotenkin huvittunut.

Toivottavasti uusi omistaja pitää laitteesta. Kyllähän se toimii, jos haluaa katsella mustaa pistettä keskellä kellertävää kuvaruutua. En laittanut mukaan edes jalustaa kun olin ilmeisesti hävittänyt sen jo aikaisemmin. Makuuhuoneessahan se oli seinätelineessä.

Mutta. Toisen romu on toisen aarre.

Nimetön kirjoitti...

Roskisdyykkauksessa on hyvin mielenkiintoinen oikeudellinen ongelma. Omia ajatuksiani näin maallikon näkökulmasta ajattelin eritellä.

1. Kenen omaisuutta kierrätykseen tuotu tavara on? Onko se tässä tapauksessa alkuperäisen omistajan omaisuutta, gigantin omaisuutta vai jäteyhtiön omaisuutta?

2. Miten sellaisen tavaran näpistämisestä voidaan rangaista, jonka arvo on negatiivinen. Jos tuotteen laillinen omistaja tekee näpistyksestä rikosilmoituksen ja roskisdyykkaaja tästä tuomitaan, maksaako laitteen laillinen omistaja korvauksen dyykkaajalle tavaran pois viennistä?

2. kohta ei koske välttämättä suoraan koske elektroniikka jätettä, sillä se sisältää mm. arvokkaita metalleja, joita kierrättämällä saattaa olla mahdollisuus tehdä voittoa. Kuitenkin ruuan dyykkaukseen tämä pätee, sillä jäteastiaan viety ruoka on arvoltaan negatiivinen, jolloin on jätteenkäsittelystä maksavan etu, että ruokaa on jäteastiassa mahdollisimman vähän.

William Gallop kirjoitti...

(Gmail ->petteri 1.2.2019)
"Tarkastaessani pöytäkoneesta riisuttua kovalevyä sieltä löytyi entisen omistajan valokuvien lisäksi seuraavia:
Isän, äidin ja lapsen passien kuvasivut, syntymä- ja vihkitodistukset, kaikkien hetut luettavissa."
Kovis yhä tallessa.
Hienosäätöleka hoitaa homman.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Nimettömällä hyviä kysymyksiä. Kun jättää koneen esim. Gigantin rullakkoon, siirtyykö sen omistusoikeus samalla Gigantille? Jos koneessa on esim. henkilötietoja, onko vastuu koneen luovuttajalla vai Gigantilla, mikäli kone varastetaan?

Kierrätettävän koneen arvo on sekin yksi kysymys. Yleensä jätteestä pitää maksaa, joten arvo on negatiivinen, mutta toisaalta kierrätysmateriaaleilla on arvoa ja käytetyistä koneista maksetaan -- sehän kävi ilmi tässäkin tapauksessa, kun kone oli ostettu Tori.fi-palvelusta. Luovuttaja tavallaan "lahjoittaa" koneensa kierrätykseen ja laki velvoittaa kauppaa ottamaan sen vastaan ja järjestämään jatkokäsittelyn.

Jos joukossa on juristeja, näihin kysymyksiin saisi mielellään ottaa kantaa.

Nimetön kirjoitti...

Esimerkiksi taloyhtiöillä on joskus roskalava tilattuna pihalle ja johon asukkaat voivat laittaa isommat roskat, kuten vanhat televisiot, pyörät ja vaikka mitä.
Lain mukaan nämä ovat lavalle jätetynä taloyhtiön omaisuutta. Harva tuota koskaan ajattelee eikä näpistys rikoksena ole kovinkaan suuri.

Nimetön kirjoitti...

Ylikirjoita levy, pitäisi olla otsikko.