maanantai 23. syyskuuta 2019

Snowden ja netin kultaiset vuodet

Edward Snowdenin muistelmat "Pysyvästi merkitty" (WSOY 2019) tulivat itselleni täysin puun takaa, vaikka olen sentään pyrkinyt seuraamaan asioita. Ehkä tutkan alla lentäminen oli tarkoituksellista, jotta kukaan ei olisi pystynyt estämään kirjan julkaisua etukäteen?

Edward Snowden: Pysyvästi merkitty, 397 sivua, WSOY 2019
Nyt kirja on kuitenkin ulkona -- julkaistu sopivasti USA:n perustuslain päivänä, jota Snowden itse sanoo arvostavansa juhlapäivistä eniten. Kirja julkaistiin 20 kielellä, myös suomeksi. Olin aiheesta Aamu-tv:n haastateltavana, mutta siinä ehdittiin vain raapaista pintaa. Kirja on mukavasti kirjoitettu ja tarjoaa it-alaa tai verkkovakoilua tuntevalle ahaa-elämyksiä liukuhihnalta. Aihetta olisi vaikka kuinka moneen blogitekstiin!

Z-sukupolvi on syntynyt aikana, jolloin netti on kaikkialla ja kaiken aikaa. On vaikea kuvitella, miten he hahmottavat netin -- tai ajan ennen sitä. Miltä maailma heidän mielestään tuntuisi ilman nettiä?

Me vanhemmat muistamme vielä netin kultaiset vuodet, jotka sijoittuivat noin 1994-1998, kun suuri yleisö pääsi ensi kertaa maailmanlaajuiseen tietoverkkoon. Snowdenilla (s. 1983) nuo vuodet osuivat murrosiän alkamiseen, mikä teki elämyksestä hänen kohdallaan vielä vahvemman ja osaltaan selittää, miksi hänestä tuli myöhemmin maailman tunnetuin nörtti ja USA:n jahtaama tietovuotaja.

Jo esipuheessa Snowden kertoo oman paradoksinsa:
"Yleensä CIA ja NSA eivät palkanneet ketään, jolla ei ollut vähintään maisterin tai myöhemmin kandidaatin papereita, eikä minulla ollut kumpiakaan. Minua ei olisi ikinä pitänyt päästää edes ovesta sisään."
It-tekniikan tuntemus ja nörttiosaaminen antoivat valtaa, johon Snowden ei ollut vielä henkisesti kypsä. Hänen olisi pitänyt päätyä ihan toisenlaisiin it-alan töihin. Mutta näin kävi, ja loppu on historiaa.

Snowdenin kaukainen esi-isä oli brittimajuri, joka saapui 1658 Marylandin provinssiin. Tämä on kiinnostavia yksityiskohta NSA:n päämajasta:
"Fort Meade on itse asiassa rakennettu maalle, jonka aikoinaan omistivat Snowden-serkkuni, ja Yhdysvaltain liittovaltio joko osti (yhden kertomuksen mukaan) tai pakkolunasti (toisen tarinan mukaan) sen heiltä."
Snowden asui nuorena ns. Beltwayllä, joka ympäröi pääkaupunki Washingtonia. Hän vertaa aluetta Piilaaksoon, mutta jonka tuotteena ei ole tekniikka vaan valtionhallinto. Ilmeisesti tämä on juuri se suo, jonka Trump lupasi kuivattaa päästyään Valkoiseen taloon. Lähes kaikki alueen asukkaat ovat töissä valtionhallinnossa tai tiedustelussa.

Snowdenin äiti oli NSA:lla ja huolehti työkseen vakoojien eläketurvasta. Isänsä töistä Snowden ei tarkalleen tiedä; siinä ympäristössä töistä ei puhuttu kotona eikä naapurien kanssa. Monen työ oli salaista, mutta myös teknistä ja valtio halusi lokeroida asioita.

Joka tapauksessa nämä lähtötiedot auttavat ymmärtämään, miksi Snowden itsekin hakeutui tiedusteluun ja miksi hän koki myöhemmillä toimillaan tekevänsä vain velvollisuutensa omaa kansaa kohtaan.

Snowdenin ensi kosketus tietokoneisiin oli Commodore 64, mikäpä muukaan! Myöhemmin isä toi kotiin Compaq Presario 425 -koneen, johon sai modeemin. Snowden alkoi viettää kaiken vapaa-aikansa verkossa ja varasi isosiskon harmiksi talon puhelinlinjan omille nettiseikkailuilleen. Snowden oli alusta lähtien koukussa nettiin ja verkkomaailmaan. Hänen tiedonjanonsa ja uteliaisuutensa oli loputon.
"Suunnilleen 12-vuotiaasta lähtien yritin viettää kaiken valveillaoloaikani verkossa."
Snowden muistelee haikeana 90-luvun nettiä ja tekstin lukeminen saa omankin nostalgian heräämään. Voi Snowden - olet niin oikeassa! Miten erilainen netti silloin olikaan.
"Mutta yhden lyhyen, kauniin ajanjakson – jakson, joka minun onnekseni osui lähes täydellisesti yksiin murrosikäni kanssa – internet oli enimmäkseen ihmisten ihmisille tekemä. Sen tarkoituksena oli valistaa, ei rahastaa, ja sitä hallinnoivat pikemminkin lakkaamatta muuttuvat kollektiiviset normit kuin palvelusopimusten riistävät ja maailmanlaajuisesti valvottavissa olevat ehdot."
Siihen aikaan netti oli toinen elämä, sillä virtuaalinen ja todellinen eivät olleet vielä sulautuneet yhteen. Ihmiset tekivät alkeellisia kotisivuja lemmikeistään ja auttamisenhalu oli valtava. Kun Snowden kysyi neuvoa johonkin tekniseen asiaan, hän sai pitkiä ja asiantuntevia vastauksia muilta käyttäjiltä.

Niin, todellakin! 90-luvun netti oli modeemin vuoksi hidas, mutta silti se oli parasta maailmassa. Minäkin uskoin, että liki ilmainen pääsy kaikkeen maailman tietoon lopettaisi sodat ja väittelyt, sivistäisi ihmisiä ja tekisi maailmasta paremman paikan elää.

Vähänpä osasin silloin kuvitella, että netistä tulisi urkinnan ja valvonnan väline, jossa kaikkea toimintaa seurataan ja myydään mainostajille, jossa web-sivujen lukeminen käy lähes mahdottomaksi mainosbannerien, kyselyiden, evästekuittausten ja automaattivideoiden vuoksi, ja jossa mellastavat trollit ja häiriköt muita ärsyttäen, valheita ja loukkauksia levittäen.

Me olemme kaikki pettyneet 2000-luvun nettiin. Onneksi emme tienneet vielä tuolloin, mihin kaikkien saatavilla oleva netti meidät johtaisi.

Itse ajattelen, ettei ihmiskunta ollut valmis nettiin. Aivomme eivät kyenneet käsittelemään tiedon paljoutta, eivätkä edes halunneet sitä. Ne halusivat jotain ihan muuta: viihdettä, valheita, vaikuttamista, huijaamista, erikoisuutta. Kaikki toimi hyvin niin pitkään kuin netti oli tiedonjanoisten ja edelläkävijöiden kanava. Kaikkia suomalaisia ei olisi pitänyt päästää nettiin lainkaan.

Snowden kertoo kotisivuprojekteista, joita teki Mae-nimisen naisen kotitoimistolla Fort Meaden sotilastukikohdan alueella:
"Otin ilomielin vastaan vähäpätöisimmätkin Notepad++-hommat. On hämmästyttävää, mitä voi tehdä rakkaudesta, varsinkin kun se on yksipuolista. Voin vain arvailla, oliko Mae ollut alusta saakka täysin selvillä tunteistani häntä kohtaan ja käyttänyt niitä hyväkseen. Mutta mikäli olin uhri, olin sitä vapaaehtoisesti, ja aikani hänen alaisuudessaan teki minulle hyvää."
Syyskuun 11. päivä muutti Snowdenin elämän. NSA ja CIA evakuoitiin, koska pelättiin uusien koneiden iskevän niiden rakennuksiin.
"Muistan loppuikäni, kuinka ajoin NSA:n päämajan ohi kulkevaa Canine Roadia pitkin sen jälkeen, kun Pentagoniin oli isketty. NSA:n mustista lasitorneista vyöryi hulluus, hyökyaalto, joka koostui huudoista, kännyköiden soittoäänistä ja moottoreiden ärjähdyksistä, kun autoilijat kaasuttivat ulos pysäköintipaikoilta ja kamppailivat pääsystä tielle. Yhdysvaltain historian pahimman terroriristihyökkäyksen hetkellä NSA:n, maan tiedusteluyhteisöön kuuluvan merkittävän signaalitiedustelupalvelun, työntekijöitä poistui työpaikaltaan tuhansittain, ja tulva tempaisi mukaansa minutkin."
Uskomatonta kyllä, ennen 9/11-iskua Fort Meaden alueelle, missä NSA:n pääkonttori sijaitsee, oli kaikilla lähes vapaa pääsy. Ei ollut betoniporsaita, ei puomeja, tarkastusasemia eikä piikkilanka-aitoja.
"Pystyin noin vain ajamaan Civicilläni ikkuna auki ja radio päällä asevoimien tukikohtaan, jossa sijaitsi maailman salamyhkäisin tiedustelupalvelu, enkä joutunut pysähtymään portilla näyttämään henkilöllisyystodistusta."
Tuntuu enteelliseltä, että Snowden kävi jo opiskelijana töissä NSA:n sotilastukikohdassa, jonka hän myöhemmin joutui raskaasti pettämään.

Blogikirjoitukseni toinen osa. 

11 kommenttia:

SS kirjoitti...

Kyllä nykyinternetti on parasta. 90-luvulla netin käyttö oli hirvittävän kallista ja hidasta. Nyt on paljon mukavampaa. Pelkästään tietokoneet maksoi ihan järjettömästi, ohjelmat oli kalliita jne. Nykyään internetin käyttö ei maksa kuin muutaman euron kuussa.

Nimetön kirjoitti...

>> muutaman euron kuussa

Miltä operaattorilta saa Internetin käytön kuussa muutamalla eurolla?

Maassakin maksaa enemmän. Jotku luulee ettei verkko maksa mitään kun maksetaan vuokrassa, eivät vain ymmärrä maksavansa. Itse maksan jotain 19.90€ (eli kaukana muutamasta eurosta) DNA surkeasti toimivasta 4G:stä. DNA ei kykene toimittamaan kuitua. Ainoa varma asia on että 5G:hen en aio sekaantua.

Oulussa modeemilla soitto maksoi vain yhden paikakallispuhelumakun (ppm) ja sillä oltiin linjoilla niin kauan kuin modeemi pysyi linjoilla.

Tietokoneet maksoi mitä maksoi, ohjelmat oli ilmaisia, enpä monesta softasta muista maksaneeni. Sitten tuli Linux ja vielä vähemmän maksettiin.SS kirjoitti...

Kyllä saa muutamalla eurolla netin käyttöön.

Peruspaketti, 3,00 € / 3 GB / kk, alkava ylimenevä data 1,50 € / 1 GB
Laajapaketti, rajoittamaton datamäärä 7,90 €/kk.
https://globetel.fi/liittym%C3%A4t

Ennen vanhaan tiedonsiirtonopeudet olivat tosi hitaita. Muutama kilobitti/s.
Modeemit maksoivat enemmän kuin nykyään tietokoneet lisävarusteineen.

SS kirjoitti...

Vähän hintatietoja, suomessa oli kaikki vieläkin kalliimpaa.
https://eu.usatoday.com/story/tech/2018/06/22/cost-of-a-computer-the-year-you-were-born/36156373/

Nimetön kirjoitti...

Täällä nyt kiinteä kaista VDSL 50M 13,90 kk. Vielä 2004 saattoi mennä 100 euroa kuussa nettiin, kun käytössä oli dialup-modeemi ja minuuttipohjainen puhelinlaskutus. Pelkästään puhelinosakkeen perusmaksu oli kympin, vaikkei soittanut tai surffaillut. Megatavun imurointiin kului vartti.

Nimetön kirjoitti...

--Vastauksena anonyymin kirjoittamaan "Oulussa modeemilla soitto maksoi vain yhden paikallispuhelumakun (ppm) ja sillä oltiin linjoilla niin kauan kuin modeemi pysyi linjoilla."--

Petteri Järvinen kirjoitti ilmeisesti helmikuussa 1991 (c) 1994 samasta aiheesta (Lisää levytilaa Bernoullilla; korjauksia):

"Samaisessa lehdessä väitin myös, että Helsingin seutu olisi ainoa alue, jossa puhelinlaitos veloittaa iltaisin kertamaksun puhelun pituudesta riippumatta. Elisan kautta saamani palautteen nojalla korjaan, että samanlainen käytäntö on voimassa myös Oulun, Kuopion ja Turun seuduilla. Tästä huolimatta on väärin, että asuinpaikasta riippuen osa suomalaisista pääsee käyttämään tietoliikennettä selvästi muita halvemmalla."

SS kirjoitti...

Tietokoneilun kustannukset ovat nyt rajusti alemmat kuin aikaisemmin. Nykyään saa tietokoneet oheislaitteineen, läppärin, tabletin, kännyn ja television halvemmalla kuin aikanaan pelkät keskusyksikön. Lisänä ilmaiset ohjelmat joka lähtöön ja vielä Internetin loppuelämäkseen.

gustavus kirjoitti...

Itseltä on jäänyt modeemiajoilta (1990-luvun alku) mieleen Icenet, jota saattoi käyttää rajattomasti kuukaudessa 100 markalla. Voi vain kuvitella oliko tuo firmalle kannattavaa. Eihän tuo kuukausisumma kattanut oikeastaan yhtään todellisia kuluja. Olisiko vajaan vuoden pysynyt pystyssä, ennen kuin meni konkkaan.

Nimetön kirjoitti...

https://www.is.fi/digitoday/art-2000001275179.html

Nimetön kirjoitti...

Itse tutustuin Internetin ihmeelliseen maailmaan vuonna 1992, kun sain käyttäjätunnuksen Oulun yliopiston serverille. Minulta jäi väliin kokemukset modeemien kanssa toimimisesta, sillä pääsin lähellä opiskelukämppää oleville koneille mihin tahansa aikaan vuorokautta - minulla oli harjoitustöiden ohjaajana avaimet.

Oma nettinostalgiani kohdistuu etenkin newsseihin, minut on kertaalleen korpeloitu, tosin Yucca totesi kehityskelpoiseksi yksilöksi :) Petterin kanssakin tuli peistä väännettyä muutaman kerran sfnet.atk.sodat-ryhmässä, mutta huumorinpilke silmäkulmassa. Se, mitä tuolta ajalta kaipaan, on käytöstavat. Toki tuolloinkin oli trolleja ja vastaavia, mutta yleisesti ottaen ihmiset osasivat keskustella sisäsiististimmin kuin nykyään.

Pasi Ahdevainio kirjoitti...

Aika kultaa muistot. Itse valitsen silmää räpäyttämättä tämän päivän netin, täytyy vain asettaa itselle erilaisia 'suodattimia' millä siivota pois ei-toivottu tauhka. En vietä aikaa esim. somessa.