maanantai 23. marraskuuta 2015

Kevyttä murhaviihdettä Karibialta marraskuiseen Suomeen

Yle TV1 näyttää arkisin klo 17-18 brittiläisranskalaista poliisisarjaa Murha paratiisissa (Death in Paradise). Työssä käyvälle aika on hankala, mutta vanhoja jaksoja näkee vaikka Yle Areenasta.

Olen itse nähnyt vain pari jaksoa, mutta niiden perusteella sarja on omassa lajissaan ihan kelpo. Tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliselle Saint-Marien saarelle (todellisuudessa Karibian Guadeloupe), jossa vähän kömpelö ja hyvin englantilainen poliisi ratkoo murhatapauksia paikallisten apulaisten kanssa.

Vaikka sarjan levittäjä on BBC, jokin siinä paljastaa kyseessä olevan halpistuotannon. Ehkä kyse on sivuosanäyttelijöistä, jotka eivät ole perinteistä BBC-tasoa, tai ehkä teknisessä toteutuksessa on jotain, mitä on vaikea pukea sanoiksi? Valaistus ei aina pysy samana, kun kuvakulma vaihtuu, eivätkä ulkokuvat aina täsmää edellisten kuvien värimäärittelyihin. Silmä panee puutteet merkille alitajuisesti, vaikkei osaakaan sanoa mistä vaikutelma johtuu.

Käsikirjoitukset eivät ole hullumpia. Kaava näyttää aina olevan sama: ensin tapahtuu arvoituksellinen murha, jokainen lähipiiristä joutuu vuorotellen epäilyksenalaiseksi kun menneisyydestä löytyy jotain yllättävää, ja lopuksi komisario Goodman kokoaa kaikki huoneeseen, jossa murhan toteutustapa paljastetaan ja oikea murhaaja selviää. Aivan kuten Agatha Christiessä, siis.

Parasta sarjassa on karibialainen tunnelma, aurinko ja lämpö, jotka näin marraskuisen Suomen harmaudessa ovat enemmän kuin tervetulleita. Moderni HD-kuvaus (parhaillaan esitettävä neljäs tuotantokausi on kuvattu tänä vuonna) vangitsee ulkokuvien värit ja yksityiskohdat ihailtavan tarkasti.
Komisario Humphrey Goodman on aikeissa paljastaa murhaajan poirot-tyyliin.

Camille Bordey.
HD-kuvan uskomaton tarkkuus ja kirkkaat värit pääsevät oikeuksiinsa isolla televisiolla.
Näitä teräväpiirtokuvia kelpaa katsella, vaikka juonessa tai näyttelijöissä olisikin jotain parannettavaa!

3 kommenttia:

hdmi kirjoitti...

Jostain syystä ihmiset haluavat katsoa idylliseen maisemaan sijoittuvia sarjoja - maisemaan missä tapahtuu valtavasti murhia. Ihme että noissa pikkukylissä on yleensä ketään jäljellä kun joka viikko pistetään joku kylmäksi.

Kaiken huippu oli joku Puutarhaetsivät jossa kaksi tätiä puutarhanhoidon lomassa ratkoi murhia. Tuon kauemmaksi oikeasta murhatutkimuksesta ei enää pääse.

Entäs herra Poirot sitten? Mihin hyvänsä hän meneekin tapahtuu murha. Eikö se ole jo aika epäilyttävää. Oikeasti Poirot on sarjamurhaaja joka lavastaa toiset syylliseksi omiin tekosiinsa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Pieneltä Saint Marien saarelta loppuvat tällä tappovauhdilla asukkaat, joten silloin kai sarjakin on lopetettava?

Hyvä oivallus Poirotista. Viimeisessä kirjassa hän tosiaankin paljastuu murhaajaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Kun Matlock tuli joskus televisiosta jokaisena arkipäivänä, pystyi hyvin toteamaan juonen kaavamaisuuden: Matlockin tuttavan sukulainen on syytettynä murhasta, jota hän ei ole tehnyt. Matlockin avustajat tuovat ratkaisevat todisteet suoraan oikeudenkäyntiin. Ja itse oikeudenkäynnissä oikea murhaaja on yksi todistajista, Matlock sitten harhauttaa hänet tunnustamaan syyllisyytensä. Lopuksi kaikki on hyvin ja porukka menee hodareille.