keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Piraattien laskukirjeitä vanhoihin osoitteisiin

Yle kertoi eilen asianajotoimistojen piraateille lähettämistä laskuista. Maksamasta kieltäytyneet on haastettu markkinaoikeuteen. Näkemieni asiakirjojen mukaan heiltä karhutaan jopa 7500 euron tekijänoikeuskorvauksia, minkä päälle tulee vielä oikeudenkäyntikulut -- alkuvaiheessa pari tuhatta euroa. Jos juttu pitkittyy, hävinneen osapuolen kulut nousevat.

Kyse näyttää olevan Chrystalis-yhtiön tuottamasta Black Sails -sarjasta (itselleni täysin tuntematon). Jaksojen lataaminen p2p-verkosta ei ole kovin vakavaa piratismia, mutta siihen sisältyvän levittämisen vuoksi kuitenkin laitonta puuhaa.

Tänään Yle kertoo, että TTVK on lähettänyt piraattikirjeitä mahdollisesti vanhentuneiden IP-osoitetietojen perusteella. Kiinteiden laajakaistaliittymien osoitteet pysyvät samoina kuukausien ajan, mutta voivat vaihtua esimerkiksi huoltotöiden yhteydessä. Asiakas itse ei tätä huomaa. Harva myöskään tietää, mikä on oma julkinen IP-osoite.

Virhe syntyy siitä, että operaattori on ilmoittanut TTVK:lle osoitteen sen hetkisen käyttäjän. Lataushetkellä osoite on voinut olla jonkun toisen käytössä. Näissä tilanteissa laskun lähettäminen on kuin antaisi parkkisakon tunnin myöhässä sille autolle, joka parkkiruudussa sattuu olemaan.

Ylen jutussa aiheettoman kirjeen saanut IT-asiantuntija valittaa joutuneensa tekemään kovasti töitä IP-osoitteen historian selvittämiseksi. Näin ei sentään ole. Yleisen oikeusperiaatteen mukaisesti kenenkään ei tarvitse todistaa syyttömyyttään. Sen sijaan TTVK:n tehtävänä on todistaa oikeudessa riittävän aukottomasti, että juuri tämä käyttäjä on laittoman latauksen takana.

Todistelu tulee olemaan koko oikeudenkäynnin keskeinen kysymys. Jos siinä on tulkinnanvaraisuutta, asia pitää ratkaista syytetyn eduksi.

Jos saat piraattikirjeen ja tiedät, ettei kukaan perheenjäsenistä ole syyllistynyt lataukseen, voit ilmoittaa että kirje on aiheeton ja todistustaakka siirtyy kirjeen lähettäjälle. Mahdollisessa oikeudenkäynnissä voit vaatia korvausta prosessiin kuluneesta ajasta.

Jos tiedät kirjeen aiheelliseksi, on viisainta maksaa pyydetty summa ja ottaa opiksi. Melkein kaikki sisältö on nykyään saatavilla helposti ja edullisesti, eikä jonkin uuden sarjan puuttumiseen kuole. Elämässä on suurempiakin ongelmia, joten ei kannata lisätä niitä itse.

Muutamat kirjeen saaneet näyttävät vetoavan avoimeen wlaniin. Kun verkko on auki naapureille ja ohikulkijoille, omistaja ei voi tietää kuka sitä on käyttänyt. Tietoturvasyistä verkon avaaminen on kuitenkin kasvava riski. Kotien vierasverkot ovat näppäriä, mutta nekin kannattaa suojata salasanalla, joka ilmoitetaan vieraille.

Ihan mielenkiinnosta oman julkisen IP-osoitteen näkee esimerkiksi helposti muistettavalta web-sivulta https://www.whatismyip.com/. Numeroita seuraamalla voi nähdä, miten harvoin osoite kiinteässä laajakaistassa vaihtuu.

Whatismyip.com näyttää oman, julkisen IP-osoitteen.
Black Sails näyttää olevan historiallinen tv-sarja, joka löytyy laillisesti esim. HBO-palvelusta. Sitä voi puolestaan koekäyttää kuukauden ajan veloituksetta. Tulee halvemmaksi kuin piratismin seuraukset.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itselläni käytössä wlan reititin, joka osaa erottaa vierasverkon ja omistajan verkon toisistaan eri segmentteihin. Lisäksi säädetty kaista & QoS siten, ettei vierailijat pääse häiritsemään tekemisiäni. Asun suositun terassin vieressä ja kesäaikana verkkovierailijoita riittää. Mikäpä siitä, liittymäni kapasiteetista käytetään normaalisti vain murto-osa. Joten open source hengessä, laitetaan kaista jakoon.

Anonyymi kirjoitti...

Black Sails on ihan pätevä merirosvosarja. Kannattaa katsoa.

Osmo kirjoitti...

Kyse on siviilikanteesta, joten siinä ei ole syytettyjä, eikä myöskään syyttömyysolettamaa. Se, joka asiansa vakuuttavammin kertoo voittaa. Jos sinne menisi ilman mitään todisteita, niin varmasti häviäisi.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ei syyttömyysolettamaa juridisena terminä, mutta nytkin näyttötaakka on sillä, joka on vaatimukset esittänyt. Ehkä jotain painaa sekin, että kyse on yritys vs. kuluttaja -tilanteesta, eikä siten tasavahvoista riidan osapuolista.

Anonyymi kirjoitti...

Miten on, jos haen torrentin webistä tor-selaimella, mutta lataan sen tietokoneelleni asennetulla torrent-ohjelmalla, niin olenko silloin anonyymi - toisin sanoen, näkyykö IP-osoitteenani jokin muu kuin oma (massareitityksestä johtuen), todellinen IP-osoitteeni?

T. Köyhä

SB kirjoitti...

Anonyymi Anonyymi sanoi...
Itselläni käytössä wlan reititin, joka osaa erottaa vierasverkon ja omistajan verkon toisistaan eri segmentteihin. Lisäksi säädetty kaista & QoS siten, ettei vierailijat pääse häiritsemään tekemisiäni.


Ja luulet olevasi turvassa ttvk:lta vai?

Anonyymi kirjoitti...

Käytän 4g-mifiä jonka ostin Venäjältä ja liittymä on anonyymi prepaid johon lataan saldoa käteisellä. Siinähän yrittävät selvittää kuka on liittymän omistaja.

Piratismi on kivaa, pitkäaikaistyötönkin voi nautiskella samoista sisällöistä jotka ovat normaalisti maksullisia.

petrip kirjoitti...

Köyhälle tiedoksi. Jos se torrent ohjelma ei ole tor-pohjainen - Niinkuin tuskin on - niin IP osoitteesi näkyy. Ikävä kyllä joudut vuokraamaan jostain VPN palvelun femmalla kuussa, voidaksesi harrastaa turvallisesti sisällön tuotannon laatutarkkailua

Lauri Putkonen kirjoitti...

Torrentit on amatööreille, kun palaa takaisin 80-luvulle, niin ei tarvitse huolehtia jakamisen aiheuttamista oikeusturvariskeistä. Hintakin on keskimäärin halvempi kuin virtuaalisen yksityisen verkon palveluntajoajilla. Ottakaa ihmiset huomioon, että Petsku jakaa edesvastuuttomasti todella huonoja juridisia neuvoja. Ei todellakaan ole mitään takeita, että markkinaoikeus totetaisi syyttömän syyttömäksi, oli todistusaineisto kuinka heppoista tahansa. Olisin todella yllättynyt jos yhdelläkään markkinaoikeuden tuomarilla riittää tekninen tietämys näiden asioiden tiimoilta. Eiköhän se riitä korkeintaan WPS nappulan painamiseen, jos edes siihenkään.

Todellisuudessa p2p verkkojen käyttö ilman VPN:ää on veren kerjäämistä nenästään. Vanha totuus on kuitenkin se, että vankiloissa istuu vaan tyhmiä rikollisia ja syyttömiä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Mikä on sellaista sisältöä, jonka haluaa, mutta josta ei ole valmis maksamaan? Mikä on niin tärkeää viihdettä, että sen vuoksi ottaa riskin tuhansien eurojen seurauksista?

Anonyymi kirjoitti...

Huomautuksena.
Karhuavan yrityksen nimi on Crystalis Entertainment UG (ei Chrystalis) joka ei ole tuottanut Black Sails sarjaa. Sarjan on tuottanut Starz jolta Crystalis on ostanut P2P levityksen oikeudet.
Crystalis Entertainment UG ei kuitenkaan hyödynnä levitysoikeuksiaan millään muulla tavalla kuin rahastamalla tiedostoja jakavia yksityishenkilöitä, eli varsinaisista vahingonkorvauksista ei maalaisjärjen mukaan voi puhua kun vahinkoa yrityksen toiminnalle ei "piraateista" koidu. Päinvastoin.