keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Vihdoin 5.1-tilaääntä Ylen ohjelmissa!

Yksi television digitalisointihankkeen argumentteja oli mahdollisuus 5-kanavaisen tilaäänen lähettämiseen. Kuva oli helppo digitalisoida, mutta äänen parantaminen osoittautui paljon vaikeammaksi kuin kukaan osasi odottaa.

Kymmenen vuoden lupailun jälkeen Yle vihdoin kokeili tilaäänen lähettämistä helmikuussa 2009 (lähes kuusi vuotta sitten). Ohjelmaksi valittiin Suomen Euroviisukarsinta.

Lopputulos oli pannukakku. Vanhat digiboksit eivät ymmärtäneet tilaääntä vaan vaikenivat tyystin. Vihaisen katsojapalautteen jälkeen Yle luopui tilaäänistä ja palasi vanhaan, jo analogia-ajalta tuttuun 2-kanavaiseen ääneen. "Asiaa selvitetään eikä monikanavaääniä voida ottaa käyttöön toistaiseksi", oli Ylen kommentti.

Virallisen selityksen rinnalle ilmestyi myöhemmin netissä teksti, jossa nimimerkin suojissa kirjoittanut henkilö sanoi selvittäneensä asiaa Ylen sisältä. Hänen mukaansa tekniset sekoilut johtuivat pitkälti Ylen omasta tekniikasta, jossa esimerkiksi tilaäänen vaatimat kanavanumerot oli merkitty profiilissa vääriin kohtiin.

Monen vuoden hiljaisuuden jälkeen on vihdoin alkanut tapahtua. Tilaääntä on alettu lähettää aluksi Euroviisuista, mutta nyt myös joissakin Ylen kotimaisissa tv-sarjoissa ja -- tadaa! -- vihdoin myös elokuvissa! Joulupäivänä 25.12.2014 näin ensi kertaa 5.1 Dolby Digital -merkkivalon syttyvän television elokuvalähetyksessä. Korvat todistivat, että Rautarouva-elokuvan ääniraita oli aidosti 5.1-kanavainen, ja soi vieläpä upeasti.

Vihdoin, siis VIHDOIN, toteutuu digi-tv.n 15 vuotta vanha lupaus tilaäänestä -- mutta vain HD-kanavilla. Niissä ongelmana on, ettei Yle Teemaa lähetetä antenniverkossa teräväpiirtoversiona. Sen musiikkilähetykset (kuten erinomaiset konsertit syksyllä Musiikkitalosta) jäävät vain kaapeli- tai iptv-katsojien iloksi (Elisa Viihde ym.).

Vielä kiinnostava detalji, joka kertoo miten vaikea asia on kyseessä. Vuoden lopussa esitetty 6-osainen Tellus sisälsi ohjelmatietojen mukaan 5.1-äänet. Ohjaaja vahvisti Twitterissä, että sarjan äänet oli maksattu monikanavaisena. Vahvistin tunnisti signaalin, mutta takakaiuttimista ei koskaan kuulunut pihaustakaan.

Ylen tekniikka kertoi, että ensimmäinen jakso oli vahingossa lähetetty kaksikanavaisena, mutta loppujen viiden jakson piti mennä ulos monikanavaisina. Ei mennyt ainakaan Espoon lähettimen alueella.

Vuoden 2015 alussa Ylen omalta studiolta lähetettävät uutis- ja ajankohtaislähetykset siirtyvät nekin aitoon teräväpiirtoon. Paremman äänen ja teräväpiirtokuvan aika on lopultakin alkamassa.

7 kommenttia:

hdmi kirjoitti...

Näin naapurissa:

"Som första bolag i Europa startar SVT sändningar i det digitala marknätet med 5.1 ljud i juni 2003.Premiärprogram är "Allsång på Skansen".

http://www.svt.se/omsvt/fakta/var-historia/televisionens-historia-i-artal

jaska kirjoitti...

Aika amatööritouhulta kuulostaa, että täysin toimimatonta signaalia pääsee asiakkaille asti moneen otteeseen. Olisi kai voitu vähän testatakin ensin.

Ehkä vika on siinä, että eihän ylellä varsinaisesti ole asiakkaita, vaan vain käyttäjiä.

Anonyymi kirjoitti...

Älä Petteri jaa disinformaatiota, että "vanhat digiboksit eivät ymmärtäneet tilaääntä, vaan mykistyivät täysin.", kun asia ei ole niin, vaan lähetysvirhe, ettei ääntä edes lähetetty. Aivan kuten tuossakin, että lähetetään ääni vain kahdessa kanavassa, vaikka kaikki viisi plus yksi muka ovat käytössä. Yhtälailla nytkin olisi voitu väittää, että uudetkaan vastaanottimet ei vaan osaa eikä mitään ole tehtävissä.
Aivan amatööritouhua joka tapauksessa.
Jaska: Ei ylen tarvi testata mitään koskaan, kun siellä on maailman parhaat ammattilaiset. Ne osaa kaiken testaamatta eikä tee virheitä.

Anonyymi kirjoitti...

Itse kuulin tilaääntä Ylen kanavalla vuonna 2007, kun ihan normikanavalta tuli Thank you for the music -kooste Suomessa pidetyistä Euroviisuista. Vieläkin on tuo tallessa vanhalla Topfieldillä. Siksi ihmettelinkin pari vuotta myöhemmin, että miksi ei enää onnistunutkaan se, mikä onnistui pari vuotta aiemmin.

Anonyymi kirjoitti...

Parahin anonyymi, siis dolby digital käyttää ihan erilaista koodaustakin kuin 2-kanavainen lpcm, joten Petteri sanoi ihan oikein tuosta, että vanhat digiboksit eivät välttämättä ymmärtäneet. Kaikissa vanhoissa dvb-t-bokseissa ei todellakaan ole DD-tukea. Tuki saattaa löytyä toslink-ulostulon kautta, mutta laite ei itse osaa purkaa.

DD3.1 kirjoitti...

Parahin toinen anonyymi. Siis tiedän varsin hyvin, että DolbyDigital ja LPCM on kaksi aivan eri asiaa. Tavallisten digiboksien ei kuulukaan ymmärtää mitään DD:n päälle vaan ainoastaan ohjata se mahdolliseen opt/coax digilähtöön. Mutta se ei liity tähän asiaan mitenkään, kuten ei boksit ylipäätään, koska vika oli vain ja ainostaan _lähetys_päässä, kuten ylestä itsekin sanoivat.
Laitettiin vaan vahingossa vääriä ääniä väärään aikaan vääriin paikkoihin > lähetyksessä PITI olla tavallinen LPCM ja DD2.0, mutta vahingossa laitettiin 5.1 päälle ja _lähetyspään_ ammattitaidottomista asetuksista johtuen eri ääniraidat ERI koodauksineen meni vääriin kanaviin ja lähetykseen meni kuultavan LPCM-äänen sijaan hiljaisuutta, minkä boksit toisti _hiljaisuutena_ aivan täysin niinkuin niiden kuuluikin tehdä. Hiljaisuudesta on minkään boksin mahdoton taikoa kuultavaa ääntä, vaikka minkälaista koodausta käyttäisi. Telkkarit ja boksit toimivat koko ajan aivan täysin oikein.
LPCM ja DD2.0 yhdessä toimivat aivan oikein ja kun bokseja ei kiinnosta onko DD2.0 vai 5.1 tms., niin vika ei edes voi olla bokseissa.
Koko väite _boksien_ viasta on tuulesta temmattu, kuten mm. eräs OneCoin. Kummankaan olemassaolosta ei ole ainuttakaan todistetta, vaan pelkkiä väitteitä.
Vuosien tutkimus, tuhansia ja tuhansia viallisiksi todettuja laitteita. Silti ainuttakaan merkkiä, saati mallia ei ole suostuttu kertomaan, joten puolueettomia todisteita ei ole olemassa eikä "viallisia" laitteita saada/saatu vaihdettua toimiviin > kuluttajansuojalaki. ja kun mitään vikaa ei ole, niin myöskään korjaavia päivityksiä " ei vaan kertkaikkiaan saada tehtyä, ei kotona eikä kaupassa", aivan kuten tekniikkapäällikökin totesi.
Minulla on kaikki data edelleen tallessa. Siitä voi jokainen itse tutkia.

Anonyymi kirjoitti...

Vaan miksi dolby ei toimi areenassa vaikka sama ohjelma suorana toimii dolbynä?