perjantai 14. joulukuuta 2012

VHS-kasetit eivät kelpaa edes kierrätykseen

Raivasin tilaa vanhoille tietosanakirjoille, joten jouduin poistamaan kasan vanhoja VHS-elokuvakasetteja. Niitä on runsaat 150, sillä kuvan ottamisen jälkeen löytyi vielä kasa Muumeja:

VHS-kasetit eivät kelpaa edes oikeaan kierrätykseen.
Toivoin, että kasettipinolle löytyisi jokin järkevä kierrätystapa. Kierrätyskeskukset ottavat kasetteja vastaan -- mutta sieltä ne päätyvät askartelijoille. Kasettien nauhoista tehdään ilmeisesti kotitekoisia koristeita, jotka sitten päätyvät roskiin.

Kasettien kuljettaminen autolla kierrätyskeskukseen ja sieltä kotehin askartelua varten, ja edelleen kaatopaikalle vain lisää ympäristökuormitusta verrattuna siihen, että veisin kasetit suoraan kaatopaikalle. Miksi tehdä välissä turhia mutkia?

Soitin HUSin vaihteeseen ja kysyin, kelpaavatko lastenvideot heille, mutta vastaus oli empivä. "Kirjoja emme ainakaan ota, emmekä varmaan kasettejakaan. Ne hygieniasyyt katsos..."

Valtaosa kaseteista on lastenvideoita, jotka aikoinaan maksoivat 100 markan eli noin 20 euron molemmin puolin. Näin 150 kasetin arvo on ollut 3000 euron luokkaa. Olen omalta osaltani tukenut kotimaista mutta varsinkin kansainvälistä sisältöbisnestä merkittävillä summilla.

Nyt tekniikka näiden katsomiseksi alkaa olla kiven alla, joten videoiden arvo on negatiivinen: pitää maksaa, jotta niistä pääsee eroon. Sen jälkeen oikeaoppinen tapa olisi ostaa videot uudelleen Blu-ray-versioina. Onneksi siihen ei ole tarvetta, videoikäisiä lapsia kun ei enää ole.

On pakko hyväksyä, ettei VHS-kaseteille ole enää käyttöä, ei edes uusiosellaista. Muovin kierrättäminen on tunnetusti hankalaa. Onneksi uudet levyformaatit kestävät paremmin aikaa niin mekaanisesti kuin tiedostoformaattienkin osalta -- ja ennen kaikkea niistä tulee vähemmän jätettä.

15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Uusiokäyttö: Mansikkamaalle n. 1,5 metrin korkeuteen nauhaksi ja nauhaan toikkumaan vanhoja CD levyjä. Rastaat ei häiritse.

Anonyymi kirjoitti...

Tekisiköhän Uusix-verstas noista jotain? Ainahan sitä voi meilillä kysyä:

http://www.uusix.fi/21

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Leffaharrastajilla on varmasti vielä videonauhureita käytössä ja jos on lapsiakin, niin voisivat sinunkin nauhat kiinnostaa. Oletko käyttänyt kierrätyssivusto Netcycleria? www.netcycler.fi Muitakin suomalaisia vaihtopaikkoja on ja keväällä Kaapelitehtaalla kierrätystapahtuma, jonne voi viedä kaikenlaista pientavaraa. Itse olen vienyt cd-levyjä, jotka menivät heti käsistä. Tapahtumassa siis saa ottaa ja jättää mielensä mukaan, maksutta.

Anonyymi kirjoitti...

Taitaa ihmisillä olla enää noita videonauhureita niin vähän käytössä, etteivät kelpaa enää mihinkään; katsomaan mieluummin DVDnä tai suoraan nettistreamina.

Itselläkin vielä videonauhuri löytyy, mutta kyllä se on enemmän koriste ja sisältö on jo otettu talteen digitaalisesti.

Kirppareilla kyllä videokasetteja näkyy, mutta ei taida sielläkään olla hyvää menekkiä.

Sisäntä videonauha on kyllä hyvä formaatti, ei likaannu laikaan niin helposti kuin DVD.

Osmo kirjoitti...

Tuollainen askartelu tuntuu pseudokierrätykseltä, joka on keksitty väkisin, kun mitään muutakaan ei ole keksitty. Pahimmassa tapauksessa tuollaisessa ympäristövaikutukset ovat suuremmat kuin asiallisessa hävittämisessä. Tosin noissa ei kai kovin paljon ole mitään hyödynnettävää materiaaliakaan.

Onko noiden turvallisuutta askartelukäytössä tutkittu mitenkään?

Minusta kierrätykseksi tulis laskea vain sellainen, jossa tuote palaa samanlaiseksi tai vastaavaksi tuotteeksi yhä uudelleen. Jos limupulloista tehdään teiden täytettä, se ei ole mitään kierrätystä.


Anonyymi kirjoitti...

Itselläni on 4 vuotta sitten 5 eurolla ostettu VHS-nauhuri edelleen käytössä lähinnä ajansiirtoa varten. Tallentavaa digiboksia en periaatteen vuoksi osta. En ymmärrä miten tallentava boksi voi maksaa 300 euroa kun kiintolevyn ja perusdigiboksin saa yhteensä sadalla eurolla. Mihin se 200 euroa menee, muutamaan piiriin joka yhdistää digiboksin ja kiintolevyn vai?

Anonyymi kirjoitti...

Energiajätteeseen kun laittaa, niin voi kylmänä talvi-iltana tyytyväisenä hyräillä, kun tietää että kasetit päätyivät hyötykäyttöön lämmöksi ja sähköksi.

Petteri Järvinen kirjoitti...

C- ja VHS-kasetit mainitaan nimenomaan jätteenä, jota ei saa laittaa energiajätteeseen.

http://www.kierratys.info/laji_energiajate.php

Kyllä tämä kierrättäminen on vaikea...

Anonyymi kirjoitti...

Mutta cd-levyt ja dvd-levyt koteloineen saa panna energiajätteeseen - onneksi sentään. Minua kyllä häiritsevät kierrätyksessä tarvittavat eri pussukat eri jätteille. Keittiö tuppaa tursuamaan niitä. Paljon on tehtävä, jotta pakkausten määrä saataisiin vähenemään jo tuotantovaiheessa, jotta sitä ei kuluttajille päätyisi tällaisia määriä. Pitäisi saada kauppoihin lihatiskit ja juustotiskit takaisin. Jugurtit voisi pakata puolen litran pahvitölkkiin (meillä on yhä enemmän pieniä talouksia) ja ilman sitä ärsyttävää muovikorkkia. Puolen litran pikaripakkauksesta on hankala huuhtoa sitä viimeistä tilkkaa, toisin kuin tölkistä, jonne voi lorauttaa maitoa, puristaa nokan kiinni ja hölskyttää. Energiajakeen ohjeissa sanotaan, että purkit pitäisi huuhtoa. Pah! En huuhdo jugurttipurkkeja. Mitä haittaa siitä kuivuneesta jugurtin jämästä poltettaessa on? Jos kyse on vain rottien houkuttelusta, niin hoitakoot sen jätevarastoinnin kunnolla.

Anonyymi kirjoitti...

"Tuollainen askartelu tuntuu pseudokierrätykseltä, joka on keksitty väkisin, kun mitään muutakaan ei ole keksitty. Pahimmassa tapauksessa tuollaisessa ympäristövaikutukset ovat suuremmat kuin asiallisessa hävittämisessä. Tosin noissa ei kai kovin paljon ole mitään hyödynnettävää materiaaliakaan."

En tiedä oliko tämä kommentti vastaus tuohon Uusix-ehdotukseen, mutta jos oli, niin tiedoksi että Uusix tekee kyllä vanhasta roinasta ihan uuden funktion saavia esineitä. Ei ole turhaa askartelua. Todella hienojakin tuloksia olen siellä tehdyistä tuotteista nähnyt. Tämä ei tietysti sitä tarkoita, että VHS-kaseteista saisi välttämättä mitään järkevää tehtyä, mutta yleisesti tuon verstastoiminnan puolustuspuheenvuorona.

Anonyymi kirjoitti...

Onhan noista VHS-nauhoista tehty vaatteita ja kasseja/laukkuja. Että ovat kaiketi vielä hyötykäytettävissä.

Anonyymi kirjoitti...

Itse heitän VHS-nauhat tuonne pusikkoon. Kyllä joku vanhus ne sieltä kerää.

Anonyymi kirjoitti...

Jonnekin huuto.nettiin tms. voisi laittaa lahjoitetaan-ilmoituksen. Joku keräilijä voisi hyvinkin innostua näistä :)

Anonyymi kirjoitti...

Muutamia kierrätysvinkkejä löytyy esimerkiksi täältä:

http://musatekniikka.blogspot.fi/2013/09/kierratysidea-vhs-kasettien-kotelot.html

Videokasetit ja niiden kotelot kelpaavat monenlaiseen askarteluun. Mielikuvitus valloilleen ja Google avuksi!