maanantai 19. marraskuuta 2012

Tyttökuvia Skydrivella -- en se minä ollut!


Jokin aika sitten huomasin, että Microsoftin levytilaa tarjoavaan Skydrive-palveluun oli ilmestynyt työtiedostojeni joukkoon outoja tyttökuvia:

Mistä nämä tytöt ovat ilmestyneet Skydrivelleni?!
Kiistän, että minulla olisi mitään tekemistä tällaisten -- hädin tuskin 18-vuotiaiden -- tyttökuvien kanssa. Miten ne ovat päätyneet Skydrive-hakemistooni? Ei aavistustakaan.

Tyttökuvat listamuodossa.
Tiedostolista näyttää, että kaksi kuvaa on ilmestynyt tänä syksynä, muut kesällä kaksi vuotta sitten. Kuvat ovat Files shared with you -kansiossa, joten ne on vain jaettu näkymään minun tunnuksellani. Kuvan sijainniksi kerrotaan informatiivisesti Someone's SkyDrive ja jakajaksi Someone.

Todennäköisesti kyse on jostain Skydriven omituisesta some-toiminnosta eikä esimerkiksi tietoturva-aukosta, mutta voin kuvitella maallikon hämmästyksen kun hän löytää kuvat levyltään. Siinä voi mennä aamukahvi väärään kurkkuun -- ja saattaa olla vaimollekin vähän selittämistä.

En se minä ollut! 

PS. Tekniikka-aiheiset postaukset siirtyvät jatkossa Bittimittari-blogiin.

18 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Olisiko kysymys samasta kuin tässä?
Onko tuttu ongelma?

http://www.pcpro.co.uk/blogs/2012/04/25/moving-from-gmail-to-hotmail-the-disastrous-conclusion/

I simply can’t trust Hotmail anymore. And what’s even more worrying is that it’s not only my webmail that’s been compromised, but my Xbox login (which holds my credit card details) and now my PC login too. Because Windows 8 practically forces you to login with your Windows Live/Hotmail details to access features such as the Metro Store, synchronisation and SkyDrive.

jeejee kirjoitti...

Macin iPhotoon ja iTunesiin kuuluu myös jakamis-toiminto, jolla voi saada kerrostalossa hauskoja tilanteita aikaiseksi.

Eli Macissa on ominaisuus jolla voi jakaa valokuva-albumit, musiikin ja vaikka kaiuttimet lähiverkon kautta. Kätevä ominaisuus talon sisällä, mutta jos ei tiedä mitä tekee niin kerrostalossa saattaa vahingossa jakaa tiedostonsa naapurien nähtäville.

Itse hämmästyin kovasti kun pääsin selaamaan naapurin valokuvia, ja sain myös printattua hänen tulostimellaan.

Anonyymi kirjoitti...

Heh, ei pahemmin herätä luottamusta moiseen tiedostojen tallennuspalveluun. Vielä parempi jos omat työtiedostot korvautuisivat tällä kiinnostavammalla kontentilla.

Anonyymi kirjoitti...

@Petteri

PS. Tekniikka-aiheiset postaukset siirtyvät jatkossa Bittimittari-blogiin.

Anonyymi kommentointi ei siellä näköjään ole mahdollista, joten se siitä sitten.

t. se hieman pidempiä kommentteja viime aikoina kirjoitellut nyt entinen lukija.

Unknown kirjoitti...

Jeejee.

Tuo naapurin kuvien katselu noin vain kuulostaa erikoiselta.

Meneekö teillä verkot sekaisin vai mitenkä tuo katsominen on mahdollista?

Olen ollut siinä käsityksessä että jako toimii vain samassa verkossa silloin kun ei käytä AppleID:tä Muuten samassa verkossa samalla AppleID:llä.
Ihan samalla tavalla kuin muutenkin verkossa toimitaan.

Lauri Huovila kirjoitti...

Mitä kaikkea tuolla voi oikein jakaa? Pelkästään valokuvia? Vai esimerkiksi myös suoritettavia tiedostoja joissa saattaa olla viirus tai troijalainen?

Koska jos voi jakaa mitä tahansa tiedostoja, niin ongelma on suurempi kuin suuttunut vaimo...

jeejee kirjoitti...

Ainakin aikaisemmin Welho näytti käsittelevän kerrostaloa yhtenä sisäverkkona. Eli verkkoa selaamalla näkyi naapurien koneiden nimiä yms.

Ihan itsestään Apple ei siis mitään jaa naapurustolle, vaan asetus pitää erikseen laittaa päälle.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Anonyymi kommentointi ei siellä näköjään ole mahdollista, joten se siitä sitten.

Nyt on mahdollista.

iTunes-musiikin jakamisesta vahingossa naapurin kanssa on uutisoitu useasti, esim. http://www.tietokone.fi/uutiset/2006/itunes_musiikki_meni_jakoon_vahingossa

Anonyymi kirjoitti...

Voisitko lähettää minulle kaikki kuvat tarkempaa analyysiä varten :-P

Unknown kirjoitti...

Jeejee ja Petteri Järvinen,

Tarkoitatteko että palomuurin läpi menee jakoon???

Jos ei ole palomuuria, niin eikö silloin ole kaikki jaossa. Kaikki tietokoneet levyasemat yms

Unknown kirjoitti...

Meillä on Welhon taloyhtiökaapeli.

Olen käsittänyt että palomuurin käyttö on sama asia kuin ulkooven käyttö.
Ei kai huoltoyhtiötä voi syyttä jos aukinaisesta ovesta tulee jokuu kutsumaton.

Minusta palomuuri pitäisi laittaa taloyhtiön vastuulle jos on taloyhtiön verkko. Voisi ostaa palvelun jostain kuten monia muitakin asioita.

Juuri laki uusittiin. Miksi tätä ei ole siellä??

Anonyymi kirjoitti...

@Petteri

Nyt on mahdollista.

Nimettömät Pelkurit kiittävät :)

Anonyymi kirjoitti...

@Jouni

Riippuu siitä onko kyse koneen omasta palomuurista vai kotiverkon reunalla olevasta palomuurista esim. langattoman verkon tukiasemasta joka on konfiguroitu reitittimeksi, jossa palomuuri tai pelkkä reititys ja NAT.

iTunesiin tehty Bonjour-jako viritys mainostaa jakamiseen vain ns. link-local (multicast) osoitteilla ilman erillistä kikkailua.

Se ei siis leviää vain siinä ethernet-sillassa (VLAN:ssa ts. OSI L2 kerros) jossa sitä mainostava kone on. Se ei mene yli reititetyn (L3 kerros) laitteen, joita IP-reitittimet ovat. Palomuuri toimii yleensä L3 kerroksella, mutta paremmat voidaan konfiguroida myös L2:lle jos niin halutaan. NAT:n takaa ei Bonjour mihinkään karkaa koska se on merkki L3:n käytöstä.

Jos taas koneesi on suoraan taloyhtiön yhteisessä verkossa siten, että välissä ei ole osakekohtaista reitittävää laitetta voi hyvinkin jakaa musiikkikirjastonsa, elokuvansa ja muut kuvansa hyvin helposti kaikkien samalla verkkoalueella olevien kanssa, joko vahingossa tai tarkoituksella.
Samoin käy jos olet konfiguroinut reitittävän tukiasemasi sillaksi.

Sillaksi konfiguroimiseen on yleensä hyviä syitä pienessä sisäverkossa, mutta oman verkon reunalla se ei yleesä ole järkevää.

Pelkkä mäkin tai windowsin oma palomuuri ei välttämättä suojaa, koska usein palvelusovellukset käyttäjäystävällisyyttään tekevät avuliaasti rei'än koneen omaan palomuuriin palvelun jakoa varten. Näin siksi, koska monelle peruskäyttäjälle palomuurin säätäminen itse olisi liian vaikea tehtäväksi.

Hmpphhh... reitittimet tai palomuurit taloyhtiön hoitoon? No mieluummin ei kiitos, osaamattomissa käsissä siitä siitä ei tule kuin isoja ongelmia, eikä kenelläkään ole kivaa sen jälkeen. Jos taloyhtiö ulkoistaa niiden hoidon jollekin osaavalle taholle, niin sitten se voisi olla OK.

Anonyymi kirjoitti...

p

Unknown kirjoitti...

Tarkoitin juuri sitä että pitäähän joka asunnossa olla ovi joka lukitaan ja avataan tarpeen mukaan.

Sama juttu verkon kanssa.

Taloyhtiö pitää uusien pykälien mukaan huolen kaikenlaisista pikkuasioista, myös ulkoovesta, eikä edes pikkuremppaa ei saa tehdä ilman ilmoitusta.

Sen vuoksi voisi pitää huolen myös palomuurista asunnosta ulospäin.

Tietysti se pitää hoitaa ammattimaisesti, kuten vaikka vesi ja sähköasiat myös. Muuten on isännöitsijä tai hallitus on lirissä.

Itsellä on oma kunnon palomuuri tietty olemassa, mutta tiedän ettei nämä asiat ole kovin selkeitä kaikille asukkaille. Saati että langattomastakaan paljon ymmärretään.

Anonyymi kirjoitti...

@Jouni

Ymmärsin kyllä mitä tarkoitat on sinänsä hyvää tarkoittava ja ehkä ensi kuulemalta järkeväkin ajatus.

Mutta mutta, ymmärrät varmasti että se a) maksaa lisää, varsinkin jos se ulkoisettaan ja b) huonosti hoidetusta palomuurista on harmia enemmän kuin hyötyä.

Niitä jotka osaavat oikeasti tietoliikenneprotokollia riittävästi, jotta kykenisivät säätämään palomuurin niin, että se on turvallinen, mutta ei kuitenkaan estä kaikkea tarpeellista liikennettä on harvassa. Ja koska niitä on harvassa, niin todennäköisyys, että taloyhtiöösi sellainen sattuisi tarkoittaa lähes varmasti lisää harmeja kaikille osallisille.

Suurin osa palomuureja pienille yrityksille tarjoavista, joilla myös on 'konsultointi palvelua' saatavissa ts. käyttöönotto, mutta taidot ovat kuin 3-4v pyöräilyä harjoittelvalla kersalla, apupyörät ovat tarpeen jotta homma sujuu ollenkaan. Tarve olisi kuitenin sujuva työmatkapyöräilijän taito vähintään. Ammattilaisen taidoilla isoissa yritysverkoissa toimiva osaisi toki säätää, mutta sellaista taitoa tuskin löydät pieniä palomuureja myyviltä 'box movereilta'. Niiden taidot on logistiikassa ja myynnissä, ei itse tekniikassa.m Tekniikka on niissä usein innokkaiden nuorten paljon itsestään luulevien nörttien varassa, koska tietoliikenteen ammattilaisten pitäminen palkkalistoilla on kallista. (Nuoruudessa ja nörttydessä ei ole mitään vikaa, mutta liikaa itsestään luulemisessa on ...)

Mutta sellainen järjestely melko varmasti toimisi, jos taloyhtiö ostaisi palvelun operaattorilta joka myy yhteyden muutenkin. Siellä on melko varmasti riittävä osaaminen.

Jäljelle jää ongelma, miten toimitaan asukkaiden kanssa jotka eivät halua mitään palomuuria ja jotka joko vain väittävät osaavansa hoitaa asian itse tai sitten todellakin osaavat. Helpointa lienee, että taloyhtiö pysyy pois välistä, koska ei pysty tuottamaan käytännössä mitään konkreettista lisäarvoa osallistumalla.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kun tunnustit, teosto tai joku vaatii sinulta 600e niin vältät oikeusjutun.

Anonyymi kirjoitti...

Näin sivustakatsojana eniten häiritsee se, ettei kussakin albumissa näyttäisi olevan kuin yksi kuva...