maanantai 5. marraskuuta 2012

Miksi kansa ihailee verojaan optimoivia?

Tuoreiden verotietojen jälkeen lehdet ovat herkutelleet aiheella. On se niin väärin, että suomalaiset johtajat ja suuromistajat voivat siirtää tulojaan kevyemmän pääomaveron piiriin (esim. HS 3.11.2012: Suomalaismiljonäärien verot jäävät pieniksi holding-yhtiöiden ansiosta).

Kimi Räikkönen voitti eilen Abu Dhabissa ajetun F1-osakilpailun ja sai suomalaisilta lämpimät onnittelut. Hienoa Kimi, niin sitä pitää!

Räikkönen on jo toistakymmentä vuotta asunut Sveitsissä, samoin kuin monet muut formulatähdet (myös Kovalainen muutti joitakin vuosia sitten maahan). Heitä tuskin vetää puoleensa raikas vuoristoilma tai edes hyvät harjoitteluolosuhteet, eihän maassa edes ole testiratoja. Yhtään kilpailua ei ajeta Sveitsissä ja tallien pääkonttorit sekä testiradat ovat Englannissa, Espanjassa sekä Italiassa. Formulasirkus kiertää ympäri maapallon saastuttamassa, joten työpaikkana ei ole Sveitsi vaan koko maailma.

Todellinen syy on tietenkin vero-optimointi. Sveitsissä miljoonatuloista selviää alle 10 prosentin veroilla. Toinen suosittu asuinpaikka on Monaco, jossa ei ole edes lentokenttää. Sitä varten pitää ajaa Ranskan puolelle, eikä Nizzan kentälläkään ole kuin yksi kiitotie. Monacon verotusta en tunne, mutta tuskin se ainakaan Sveitsiä ankarampaa on.

Miksi ihailemme veroja vältteleviä urheilijoita, mutta halveksumme samaa tekeviä yritysjohtajia, joiden yritykset kuitenkin hyödyttävät Suomea enemmän kuin formulasirkuksessa Ecclestonea ja kansainvälisiä brändejä hyödyttävät autokuskit?

Urheilijat vahvistavat ehkä maanmiestensä itseluottamusta, mutta yritysjohto on oikeasti rakentanut tätä maata ja tuonut työtä ihmisille. Kumpikaan ryhmä ei pahemmin tarvitse julkisia palveluita.

Millaisia otsikoita tulisi, jos Herlinit tai muut suuromistajat muuttaisivat kirjansa Sveitsiin ja hoitaisivat johtamisen etätyönä? Vähän pienemmillä johtajilla saattaa olla pari sataa matkapäivää vuodessa, joten kotimaan käsite on joka tapauksessa tulkinnanvarainen.

Jostain syystä urheilijat ovat erityisryhmää, jolla on omat sääntönsä.

Säännöt voivat tosin muuttua jatkossa, sillä Sveitsi suunnittelee ulkomaalaisten veroetujen karsimista. Saa nähdä, mikä maa suostuu ottamaan vastaan nämä miljonääripakolaiset.

13 kommenttia:

Harri kirjoitti...

Kannattaa muistaa, että Räikkösen palkkaakaan ei maksa mikään suomalainen taho, vaan brittiläisen Lotus F1-tallin omistaa luxemburgilainen Genii Capital.

Suomalaiset yritysjohtajat sen sijaan nostavat palkkansa suomalaisista yrityksistä.

Siinä se pieni (v)ero.

Nimetön kirjoitti...

Ja jos lehdistö näyttäisi tulojen sijaan yritysjohtajien maksamat verot euroina, huomaisi tyhmempikin että kaverit maksavat myös kiitettävästi veroja.

Jos otan yksittäisen Koneella työskentelevän insinöörin niin en valitettavasti pidä häntä juuri minään -- hän on siellä vain töissä ja saa siitä palkkaa. Ei hän maksa Herlinin palkkaa vaan Herlin maksaa hänelle.

Nimetön kirjoitti...

Tässä yritysjohdon veromäärät ja -prosentit.

http://www.taloussanomat.fi/verotiedot/2011/kategoria/84/

Ulkomaille saa muuttaa jos siltä tuntuu. Veronsaajatkaan eivät montaa heistä jää kaipaamaan :)

Nimetön kirjoitti...

@Anonyymi

Yllä olevat linkitetyt prosentit ja euromäärät ovat Suomeen maksettuja veroja, eivät siis välttämättä koko totuus.

Moni heistä maksaa veroja johonkin muuhun maahan, toki usein miten pienemmällä prosentilla ja euromäärälläkin kuin jos maksaisi Suomeen.

Veroilta voi välttyä työskentelemällä ulkomaisen työnantajan palveluksessa ja asuen ulkomailla yli 6kk (183pv) ajan maassa, jossa ei ole henkilöiden tulojen verotusta. Koti-päiviä voi olla 6 per kuukausi, joten lyhyellä lomallakin voi käydä jos mieli tekee.

Näitäkin maita vielä on, esimerkiksi Saudi-Arabiassa asuvat ja työskentelevät suomalaiset eivät maksa veroja siellä hankitusta tulosta mikäli eivät ole töissä suomalaisessa firmassa sen lähettämänä.

Ulkomaantyöskentelyn verotus.

Nimetön kirjoitti...

Eli Petterin teksti on vanhentunutta tietoa, ja yritysjohtajat ovat jo ulkomailla veroja paossa.

Oli sitten veronkier...anteeksi -verosuunnittelu ja ulkomailla oleskelu syynä, ei Suomen valtio heistä kostu sen enempää. Audikauppiaat toki saavat tuloja ja alv:tä maksavat kulutuksen mukaan.

Urheilijoita on ihan turha sormella osoitella ja yritysjohtoa paapoa.

Nimetön kirjoitti...

Kannattaa tosiaan muistaa Räikkösestä ja Kovalaisesta se, että he työskentelevät ulkomaiselle työnantajalle. Eivätkä he käytä suomalaisia palveluja. Kumpikin on myös maksanut valtavan määrän veroja rakentaessaan Suomeen useampia taloja.

Sellainen ero Kovalaisella ja Räikkösellä on myös yritysjohtajiin, että heidän ansionsa tulevat luultavasti romahtamaan muutaman vuoden kuluttua, kun kilpaurat loppuvat. Joskin eivätköhän herrat pärjäile säästöillään. Pikkaisen näen myös kohtuuttomana sen, että heidän tuloistaan Suomessa menisi veroa yli 60%.

Toki Petteri on aivan oikeassa siinä, että veropakolaisiahan he ovat ja ei heidän ratkaisunsa voi olla yleispätevä. Tämä ongelma tuskin ratkeaa ennen kuin veropakolaisuus estetään. Ehkä EU:n tasolla päästäisiin joskus esimerkiksi reaaliaikaiseen verotukseen, jossa palkasta pidätettäisiin verot saman tien. Tällöin rahoja ei pystyisi viemään veroparatiiseihin.

Nimetön kirjoitti...

Jos ei asu Suomessa, ei tee työtä Suomessa eikä varsinkaan suomalaiselle työnantajalle niin miksi ihmeessä pitäisi maksaa veroja Suomeen? Koskee niin vormulakuskeja kuin ingenjöörejä.

Nimetön kirjoitti...

Näin kansallisen kateusviikon (=verotietojen julkistusviikko) loppupuolella voi vain todeta: Onneksi nokialla menee surkeasti ja näin on saatu tuloeroja sekä johdon optioita suitsittua.

Nimetön kirjoitti...

Nyt haluan olla ilkeä.

Urheilijat eivät saa rahojaan Suomalaisen työntekijän riistämisellä ja sortamisella kuten yritysjohtajat.

Bonarit vaarassa, irtisanotaan tämän verran, lomautetaan, etuja pois, ainakaan pikkujouluja ei tänä vuonna pidetä.

Työntekijöille tilapäinen palkanalennus, että sitten irtisanota tänä vuonna, mutta ei koske pomoja. Vaikka heillä on 20 kertaa isommat tulot. Ups kyllä meidän nyt täytyykin irtisanoa tänä vuonna kun..

Ulkoistetaan ja irtisanotaan, palkataan työntekijät uudestaan huonommalla työsopimuksella ja ainakin uusina työtekijöinä.

Miksiköhän yritysjohtajia mollataan? Hehän antavat kasvot yritykselle.

Treidari kirjoitti...

Enemmän olen ihmeissäni miksi kyseisten ihmisten pitäisi maksaa verot suomeen. Tekevät työt ulkomailla eivätkä asu suomessa. Merimiehiltä tämä mahdollisuus on evätty jos sattuvat työskentelemään suomenlipun alla vaikka asuvat ja työskentelevät suomen rajojen ulkopuolella.

Suomen verottaja kyselee suomalaisten perään vielä 5 vuotta sen jälkeen kun kirjat on vaihdettu toiseen maahan.

Mielestäni olisi aika korjata suhtautuminen suomalaisiin tsaarin aikaisesta hallinto vs. alamainen ajattelutavasta . Ei suomalaiset ole suomen valtiota varten.

Nimetön kirjoitti...

Heh,todellinen syyllinen on EU, joka ei ole jäkästi kitkenyt veroparatiiseja Euroopasta (Monaco, Lihtenstein ja mitä niitä on. EUn ongelma on moraalikato.

Nimetön kirjoitti...

"Ja jos lehdistö näyttäisi tulojen sijaan yritysjohtajien maksamat verot euroina, huomaisi tyhmempikin että kaverit maksavat myös kiitettävästi veroja."

Mitenhän maksetaan kiitettävästi veroja? Maksavatko he jotain ylimääräisiä veroja? Maksavatko he verottajalle jotain sellaista, mitä verottaja ei ole vaatinut?

Käsittääkseni jokainen maksaa sen, mitä verottaja vaatiikin tuloista riippumatta. En ole kenenkään kuullut maksavan "lisäveroa", jota verottaja ei ole edes pyytänyt.

"Jos otan yksittäisen Koneella työskentelevän insinöörin niin en valitettavasti pidä häntä juuri minään -- hän on siellä vain töissä ja saa siitä palkkaa. Ei hän maksa Herlinin palkkaa vaan Herlin maksaa hänelle."

Ajatellaan tilanne, että Koneella ei olisi yhtään työntekijää. Tilanne olisi yrityksen kannalta paras, koska palkkakulut olisivat silloin nolla? Miten yritys toimisi? Käsittääkseni insinöörin ja Koneen välillä on sopimus, jonka perusteella Koneella on jotain myytävää, joka perustuu siihen, että insinööri tuottaa palkkansa eteen sille jotain, jolla on kaupallistaa arvoa.

Nimetön kirjoitti...

Ei Räikköstä ihailla veronkierron vuoksi vaan ajotaitojen vuoksi.
Veronkiertäjät voisi ihan suosiolla laittaa kuseen: Passi ja kansalaisuus pois, jos muualle maksetaan enemmän veroja kuin Suomeen. Nähtäisiin kuinka paljon kiinnostaa tämän yhteiskunnan jäsenyys ja kuinka paljon kermankuorinta ja itsekkyys.