torstai 13. syyskuuta 2012

Naisen nimellä Facebookissa

Jokin aika sitten tein kokeen, jossa perustin Facebookiin profiilin naisen nimellä. Kauniin vaaleaverikön kuvan leikkasin ulkomailla ottamastani valokuvasta. Sitten vain odottamaan, mitä tapahtuu.

Pseudohenkilöllä ei aluksi ollut edes ystäviä, mutta jo parin päivän kuluttua sähköpostiin kolahti ensimmäinen treffitarjous (omat, pidättyvät ja lyhyet vastaukset leikattu pois):

Voi tätä miehistä itseluottamusta! Ei ihme, että naiset kadehtivat sitä. Lähes jokainen mies pitää itseään niin fiksuna ja filmaattisena, että voi lähettää treffipyynnön täysin tuntemattomalle naiselle, jonka seurustelusuhteesta, asuinpaikasta, ammatista, pituudesta tms. ei tiedä yhtään mitään. Pelkkä kuva riittää -- ja sitä jokaisella miehellä on oikeus arvostella.

Lopulta mies oivalsi lähettää kuvan myös itsestään (ai niin, tässä mun kasvokuva -- juolahti sentään mieleen). Alunperin herra M:llä ei ollut omassa profiilissaan kuvaa lainkaan.

Malliksi vielä toinen tapaus:
Kokeilun tulokset palasivat mieleeni, kun luin alkuviikosta Hesarin kolumnia Eipäs tööttäillä naisille. Facebook-viestit ovat toki sieltä harmittomasta päästä asteikolla, jonka toisessa laidassa on suoranainen ahdistelu. Yleensä miehillä ei ole aavistustakaan koko asiasta, joten heidän on helppo vähätellä ilmiötä ja pitää kaikkea häirintäkeskustelua ylireagointina. On kovin vaikeaa astua oman roolinsa ulkopuolelle.

Silti jokainen mies voi kysyä itseltään, miten imarreltu olisi, jos itse saisi tällaisia viestejä täysin tuntemattomilta, ylipainoisilta, naimissa olevilta ja yleensä monta vuotta vanhemmilta naisilta? Jotka ikään, rotuun ja säätyyn katsomatta tekevät suorasukaisia, kömpelöitä ja hölmöjä ehdotuksia sosiaalisessa mediassa, sähköpostilla, tekstiviesteillä ja jopa tietokonepeleissä.

Kysymys on tietenkin retorinen, sillä tyttöjen on pakko tottua epäasiallisiin viesteihin pienestä pitäen. Kaikkeen tottuu ja aika muuttaa asenteita. Nuorena naiset saavat liikaa huomiota, kunnes lopulta ongelma kääntyy päälaelleen: naiset valittavat muuttuneensa näkymättömiksi. Ja jos säilyy ikävuosista huolimatta näkyvissä, tulee puukkoa selkään kateellisilta kanssasisarilta.

Ei ole helppoa miehilläkään. Yhä vieläkin heidän odotetaan olevan aloitteellisia. Joskus -- siis todellakin vain joskus -- kohteliaisuudeksi tai hyväntahtoiseksi tarkoitettu flirtti voidaan tulkita ihan väärin. Eivätkä kaikki naiset pahastu siitäkään, että heille töötätään. Kohtuun ohuella narulla on vaikea tasapainoilla, jos on saanut putkiaivot ja huonon tunneälyn.

Ei ole kohden koskaan. Ei kummallakaan.

23 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heh, ei ole uusi juttu.

http://www.sunpoint.net/~noco/ALLUFAQ.HTM

Jo 1994 kaveri meni lukion ATK-luokassa irkkiin nickillä "Natasha", ja ei ollut mitään muuta kuin loggautunut sisälle ja sai noin minuutissa 10-20 msg:tä aahaah-ooh-ooh-sisällöllä.

Jari Mustonen kirjoitti...

Lähes jokainen mies pitää itseään niin fiksuna ja filmaattisena, että voi lähettää treffi-ilmoituksen täysin tuntemattomalle naiselle

Mitä sinä Petteri nyt oikein sekoilet? Ei lähes jokainen mies tuolla tavalla toimi. Itse asiassa veikkaan, että löytämäsi ehdottelijat ovat melko pieni vähemmistö.

Silti jokainen mies voi kysyä itseltään, miten imarreltu olisi, jos itse saisi tällaisia viestejä

Nyt aivot käteen, Petteri. Totta kai kuka tahansa olisi tästä imarreltu. Luuletko sinä todella, että tyypillinen nainen haluaisi vähemmän ihailua?

Unknown kirjoitti...

Mielenkiintoinen testi.

Olisi mielenkiintoista kuulla mitä tapahtuu jos ei laitakaan kuvaa.

Perinteisesti nimittäin pukeutumsityyli on ollut viesti miehelle naisen mielenliikkeistä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Facebookin kasvokuvasta ei voi päätellä mitään pukeutumisesta.

Kimmo Hoikkala kirjoitti...

Juu, kiimaisten miesten maa tämä Suomi ja samankaltaisten feikkien.

Anonyymi kirjoitti...

Iso osa miehistä käyttäytyy fiksusti. Mutta liian paljon on niitä, jotka nolaavat itsensä tehdessään moukkamaisia ehdotuksia.

Vaikka miehet itsensä hölmöiksi tekevätkin, nuoria tyttöjä käy todella sääliksi. Muutamakin vääränlainen ehdotus voi olla paha virheosoitus siitä, miten naiseen muka saa suhtautua. Herkässä vaiheessa minäkuva ja kuva oman sukupuolen asemasta voi tulla kolhaistuksi pahasti.

Ja oikeasti: useimmat meistä ovat imarreltuja vain siitä, kun fiksu mies lähestyy fiksusti. Tuntemattoman, mahdollisen sekopään, viesti ei ole kuin vastenmielinen.

Aron Viestitin kirjoitti...

Tuliko Petteri mieleesi, että rikoit paitsi Facebookin sääntöjä, myös lakia hyödyntämällä sivullisen henkilön valokuvaa?

Anonyymi kirjoitti...

Oletko tarkoituksella peittänyt miesten nimet siten, että ne pystyy lukemaan (ainakin kännykälläni). Vai ovatko nimet keksittyjä? =)

Anonyymi kirjoitti...

Arjen tietoturvaa...

Anonyymi kirjoitti...

Olen siinä suhteessa eri mieltä Järvisen kanssa, että suurin osa miehistä ei missään tapauksessa käyttäydy tässä kuvatulla tavalla. Petteri Järvisen feikkiprofiilin saamat tarjoukset ovat mitä ilmeisimmin tulleet nuorilta harkitsemattomilta miehiltä.

Itse olen mies, enkä koskaan ole lähetellyt kenellekään tällaisia ehdotuksia, enkä kyllä tule lähettämäänkään.

Mitä tulee Petteri Järvisen lakirikkomukseen, niin enpä oikein usko tässä suuremmin rikotun lakia. Eihän tästä näin tehtynä ole haittaa kenellekään. Järvisen ottama kuvahan oli jostain ulkomaisesta random-naisesta, ei häntä kukaan täällä tunnista ja nyt profiili on jo poistettu facebookista. Kenties muutama kiimainen nuori mies jää ilman sitä mitä haluaisi.

Anonyymi kirjoitti...

Noihin viimeisiin kommentteihin: En ihan ymmärrä mitä tarkoitatte. Yritättekö hämätä Petteri Järvistä. Ei miesten nimiä mitenkään saa mustatuista kohdista näkyviin.

Lepotila zZ kirjoitti...

Selaimessa suurensin kuvaa 800% enkä erottanut nimeä. Gimpissä sen sijaan nimen pystyi erottamaan vastaavalla suurennoksella. Kyllä nämä kuvat kannattaisi käsitellä uudelleen...

Anonyymi kirjoitti...

En uskonut itsekkään että näkyisi, mutta viestin, jossa kiistettiin näkyminen, tulin niin uteliaaksi, että piti oikein tarkistaa: ainakin Samsungin Galaxy Tabilla näkyy. Väriero tekstin ja 'tussauksen' välillä on niin pieni. ettei välttämättä näy, mikäli katselulaitteen värimäärä on 'onneton'. Kyseessä Mika S... ja Pasi K... TahallaanhanPetteri tuon on tehnyt; puhelinnumero ja kuvat EI näy. :)

Anonyymi kirjoitti...

Enää ei näy. T: Galaxy Tab -viestijä. :)

Anonyymi kirjoitti...

N9:llä nimet näkyivät ihan selvästi, joten en voinut olla huomauttamatta.

Anonyymi kirjoitti...

"Mitä tulee Petteri Järvisen lakirikkomukseen, niin enpä oikein usko tässä suuremmin rikotun lakia. Eihän tästä näin tehtynä ole haittaa kenellekään. Järvisen ottama kuvahan oli jostain ulkomaisesta random-naisesta, ei häntä kukaan täällä tunnista ja nyt profiili on jo poistettu facebookista."

Vastuulliset harrastajat kyllä tietävät, että kuvan julkaisuun tarvitaan kuvassa olevan lupa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Pahus, olisi varmaan pitänyt kysyä lupa näiltäkin naisilta: https://picasaweb.google.com/111381379126708063355/Sambakarnevaalit2012Helsinki

Teemu kirjoitti...

Lain mukaan kasvot on henkilötieto ja kasvokuvista muodostuu henkilörekisterilain mukainen henkilörekisteri. Tällöin tarvitaan rekisteriseloste.

Anonyymi kirjoitti...

"Silti jokainen mies voi kysyä itseltään, miten imarreltu olisi, jos itse saisi tällaisia viestejä täysin tuntemattomilta, ylipainoisilta, naimissa olevilta ja yleensä monta vuotta vanhemmilta naisilta?"

Muuttuisiko tilanne sitten naisen kannalta vähemmän ahdisteluksi, jos sattumanvarainen treffipyyntö tai ulkonäköön kohdistuva kohteliaisuus tulisikin Von -sukunimiseltä törkyrikkaalta aatelissuvun perijältä, jolla on kukoistava malliura ja joka harrastaa purjehdusta?

Anonyymi kirjoitti...

Laasasen vastine (olet nyt julkkis, koska julkkis vastasi sinulle epäsuorasti):

http://ihmissuhteet.blogspot.be/2012/09/testi-feikilla-fb-profiililla.html?spref=fb

Anonyymi kirjoitti...

"Ja oikeasti: useimmat meistä ovat imarreltuja vain siitä, kun fiksu mies lähestyy fiksusti. Tuntemattoman, mahdollisen sekopään, viesti ei ole kuin vastenmielinen."

Tismalleen näin.

Ile kirjoitti...

Minun mielestäni molemmat esimerkkimiesten yhteydenotot olivat 100%:n asiallisia.

Eikös sitä usein erilaisissa "vastakkaiseen sukupuoleen tutustumisoppaissa" tuoda esille, kuinka tutustua voi vaikka kassajonossa tai kirjastossa tai keskellä jalkakäytävää ihan tuntemattomaan ihmiseen.

Se, että joku on mielenkiintoisen tai houkuttelevan näköinen valokuvassa, on mielestäni ihan hyvä lähtökohta oman mielenkiinnon ilmaisulle.

Jos treffi-/tutustumisehdotuksen saanutta ei yhteydenottaja kiinnosta, tämän voi ihan asiallisesti lähestyjälle ilmaista.

Jos joku nainen lähestysi minua vastaavilla tavoilla, kuin mitä esimerkkien miehet, ja en heihin haluaisi tutustua, toteaisin luultavasti vain, että "nyt ei uudet tuttavuudet nappaa, kiitos vaan".

Anonyymi kirjoitti...

"Voi tätä miehistä itseluottamusta! Ei ihme, että naiset kadehtivat sitä. Lähes jokainen mies pitää itseään niin fiksuna ja filmaattisena, että voi lähettää treffipyynnön täysin tuntemattomalle naiselle, jonka seurustelusuhteesta, asuinpaikasta, ammatista, pituudesta tms. ei tiedä yhtään mitään. Pelkkä kuva riittää -- ja sitä jokaisella miehellä on oikeus arvostella."

Huh. Mitä yleistämistä. Sinun olisi petteri järvinen hyvä perehtyä sellaseen mies idelogoiaan kuin MGTOW (men goign their own way). Siinä on mies ryhmä johon kuuluvat ei varmasti tee samanlaista virhettä ikinä.
Nämä miehet ovat ikuisia sinkkuja. Minäpä autan sinua alkuun pääsemiseksi:
http://mgtowfi.wordpress.com/