maanantai 27. elokuuta 2012

Meistä jokaisessa asuu pieni pankkiiri

Helsingin Sanomissa oli 5.8.2012 yleisönosastokirjoitus otsikolla On aika lopettaa pankkiirien yksinvalta. Kirjoittajan mukaan "ei ole oikein, että eri maiden hallitukset ja eduskunnat joutuvat tanssimaan pankkiirien pillin tahdissa... on korkea aika siirtyä rahan vallasta kansanvaltaan".

Kansalaiset ovat antaneet vallan pankkiireille, koska he arvostavat taloudellista hyvinvointia enemmän kuin poliittisia aatteita. Tuloneuvotteluissa jokainen palkansaaja pyrkii maksimoimaan oman etunsa. Vaaleissa äänestetään parin vuoden välein, mutta lompakolla äänestetään joka päivä.

Rahankäyttöön liittyvillä valinnoilla delegoimme valtaa pankkiireille. Ostamme sieltä, mistä saamme halvimmalla, jotta meille itsellemme jäisi mahdollisimman paljon. Meistä jokaisessa asuu pieni pankkiiri.

Oma etu muuttuu helposti ahneudeksi. Juuri äsken myyjä vei 20 000 euroa kassakaapista ja aikoi paeta maasta. Nainen kavalsi Espoon Oilersista 200 000 euroa ja yritysjohtaja satoja tuhansia euroja. Kukaan heistä ei kavaltanut rahoja siksi, ettei olisi tullut toimeen palkallaan. Yleensä kavalletut rahat menevät makeaan elämään.

Kaikki kolme uutista olivat mediassa viikon aikana. Sen voi selittää sattumalla, eikä kolme tapausta vielä ole kovin paljon. Mutta kuinka moni haluaisi tehdä samoin, jos siihen olisi mahdollisuus tai jos kiinni jäämisen riski olisi riittävän pieni?

Jos siis haluat lopettaa pankkiirien yksinvallan, aloita itsestäsi.

Lisäys 6.11.2012: vielä yksi esimerkki käsittämättömästä lattiatason ahneudesta

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niin, mitä tämä pankkiirien valta sitten oikein? Todellista valtaa on poliitikoilla, jotka säätävät lait ja päättävät yhteisestä rahankäytöstä. Näin poliitikot tekevät arvovalintoja ja tämä on todellista vallankäyttöä. Pankkiirit (laajemmin yritykset) yrittävät toiminnallaan vain tehdä rahaa, niin kuin kuka tahansa meistä käymällä töissä ja tekemällä työnsä hyvin. Pankkiirien päätöksiä ohjaa vain varallisuuden maksimointi; ei siinä ole mitään vallankäyttöä.

Jari kirjoitti...

Anonyymi: Väität siis ettei (isoilla) pankkiireilla ja poliitikoilla ole mitään tekemistä keskenään. Oliko vaalirahakohu mielestäsi turha?

Jari kirjoitti...

Todellista valtaa on poliitikoilla

Jää helposti epäselväksi puhutaanko todellisuudesta vai Adam Smithin ihanteista.

Pankkiirien päätöksiä ohjaa vain varallisuuden maksimointi; ei siinä ole mitään vallankäyttöä.

Tämä minusta on juuri Smithiä. Se ei ole "todellisuutta" vaan teoria tai hypoteesi, eli ehdotus miten asia voisi ehkä olla täydellisessä markkinataloudessa.

Unknown kirjoitti...

Erittäin hyvä näkemys. Jokainen tekee joka päivä monta valintaa jotka ovat äänestämistä rahalla.

Poliitikoilla on lainsäädäntövalta ja ne on kansa äänestänyt.

Kansa voisi äänestää toisin päivittäin rahalla tai vaaleissa harvemmin.

On vain tavattoman muka siirtyy syy toiselle. Pankkiiri on hyvä kohde koska samalla saa herätettyä kateuden.

Sitten pitää ymmärtää että esimerksi osakeyhtiön tarkoitus on tuottaa voittoa.

Yheiskunta pitää olla organisoitu niin että tuo voiton tavoittelu on yhtenevä kansakunnan ja kansalaisten edun kanssa. Siihen tarvitaan taitoa, ei populismia.

Anonyymi kirjoitti...

"Oliko vaalirahakohu mielestäsi turha?"

Niinpä, varakkaiden ainoa keino vaikuttaa on lahjoa poliitikkoja, todellisen vallan käyttäjiä.

Jari kirjoitti...

Anonyymi:

Höpö höpö. Kuten Petterin kirjoituksessakin mainittiin, niin rahan käyttäjillä on valta käsissään.

Kysymys on vain siitä, onko tuo valta kuluttajilla vai yrityksillä. Esim. Nokia olisi voinut jotain hyödyllistä ihmiskunnalle sen sijaan että kokoaa mobiiliturhakkeita. Toisaalta asiakkaalla on valta vaikuttaa Nokiaan ostopäätöksillä.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

@Eikös sen islamilainen pankki toimi ohi pankkilaitosten,kuriirien ja luottokauppiaiden yms. kautta?

Venäjällä taas ei kansa ole koskaan luottanut pankkeihin,rahathan saattavat huomenna olla vaikka "kansallistettu",suosituin pankki on tyhjä kurkkupurkki takapihalle haudattuna.

Anonyymi kirjoitti...

"Höpö höpö. Kuten Petterin kirjoituksessakin mainittiin, niin rahan käyttäjillä on valta käsissään."

Todellisuudentajusi on hämärtynyt. Tämänkin päivän lehdessä puhutaan vanhustenhoidon rahoituksesta, ja ratkaisu on vain muutaman henkilön käsissä. Mahtavatko he olla pankkiireita vai poliitikkoja...

"Nokia olisi voinut jotain hyödyllistä ihmiskunnalle sen sijaan että kokoaa mobiiliturhakkeita."

Niinpä, ei yrityksissä mitään arvovalintoja tehdä - rahaa sitäkin enemmän, ja se päätöksentekoa ohjaa. :)

Jari kirjoitti...

Tämänkin päivän lehdessä puhutaan vanhustenhoidon rahoituksesta, ja ratkaisu on vain muutaman henkilön käsissä. Mahtavatko he olla pankkiireita vai poliitikkoja.

En ymmärrä miksi tuon pitäisi olla ns. "joko tai"-kysymys. Mikään valtio ei elä täydellisessä komentotaloudessa eikä markkinataloudessa, vaan kaikki ovat niiden sekoituksia.

Niinpä, ei yrityksissä mitään arvovalintoja tehdä - rahaa sitäkin enemmän, ja se päätöksentekoa ohjaa.

Suurimmassa osassa yrityksistä asia on noin, mutta ei kaikissa. Ihan varmasti on yrityksiä joiden perimmäinen tavoite on jokin muu kuin raha.

Anonyymi kirjoitti...

Kun ottaa velkaa ja velkaa, joutuu pankkiirien vangiksi. Tämä koskee ihmisiä ja valtioita. Tyhmyyttä on että Suomi rahoittaa toistenkin tuhlausta.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kyllä näitä nyt riittää: Vihdin kunta: "Tekijän tai te­ki­jöi­den epäil­lään ka­val­ta­neen van­hus­ten ja vam­mais­ten asun­to­jen kor­jau­sa­vus­tuk­sia"