perjantai 15. kesäkuuta 2012

Angry Birdsit eivät lennä Helsingin wlan-verkossa

Toukokuun lopussa ilmestyi mahtipontinen tiedote: Helsinki tekee historiaa -- keskustaan ilmainen nettiyhteys. Teksti lupasi, että Helsingistä tulee maailman ensimmäinen pääkaupunki, jonka keskustan viestiliikenne perustuu langattomaan, maksuttomaan, kirjautumisvapaaseen ja yhtenäiseen WLAN-verkkoon.

Ensimmäisyys oli hyvin tulkinnanvaraista, mutta markkinointijohtajan lupaukset eivät loppuneet siihen: Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta keskustassa otetaan käyttöön ilmainen WLAN-yhteys, joka on vapaasti kaikkien Helsingin keskustassa asuvien ja asioivien käytettävissä. Verkon käyttö ei edellytä erillistä kirjautumista tai salasanoja. Verkkoa on tarkoitus laajentaa vuoden mittaan, mutta ensimmäisenä se toimii ydinkeskustassa.- Ydinkeskustalla tarkoitan Kamppi-Esplanadinpuisto-väliä. Se toimii aina Kaivopuiston rantaan asti.

Helsinki-päivästä on nyt kulunut kolme vuorokautta, joten kävin aamulla kokeilemassa, miten Angry Birds Wi-Fi -tunnuksen saanut verkko toimii. No, eipä käytännössä lainkaan. Espan päästä löytyi ilmeisesti yksi tukiasema, joka kattoi pienen alueen Svenska teatern'in ympärillä -- sattumoisin sama paikka, jossa Suomen ensimmäinen julkinen wlan-tukiasema aloitti yli 11 vuotta sitten. 



Aluksi iPhone ei kytkeytynyt verkkoon lainkaan:


Lopulta puhelimeen ilmestyi sentään operaattorin aloitusnäyttö:


ja kehotus tökätä mainosta:


The world's best WLAN kuulostaa lupaavalta. Tökkäyksen jälkeen näytölle ilmestyi kuitenkin vain Angry Birds -hahmo eikä mitään muuta:


Tämä on huono juttu kaikkien kannalta. Juuri nyt keskustassa parveilee risteilyturisteja, jotka etsivät verkkoa tarkistakseen sähköpostinsa ja hakeakseen karttoja tai tietoa nähtävyyksistä. Toimimaton verkko keskellä Helsinkiä tahraa Suomen kansainvälisesti tunnetuinta brändiä, Angry Birdsiä.

Turistit luulevat olevansa tunnetussa mobiilitekniikan edelläkävijämaassa ja miettivät, ovatko erehtyneet lahden väärälle puolelle. Ilmeisesti Nokia olikin kotoisin Tallinnasta? Ainakin wlan-verkot toimivat siellä paremmin.

Itse asiassa tänään aamulla kokeillessani Kauppatorin ja Esplanadin alueelta ei löytynyt yhtään kunnolla toimivaa avointa wlan-verkkoa. Tilanne on kerrassaan kehno. Yleensä alueella toimii Helsingin kaupungin avoin wlan, joka suomen-, ruotsin- ja englanninkielisten varoitusten jälkeen päästää nettiin, mutta aamulla sekin näkyi vain hetkittäin eikä Kauppatorilla lainkaan.

Kaupungin tarjoama avoin verkko on kaunis ajatus, mutta moniko turisti tajuaa mitään tästä nimestä:


Jos kaupungin nimi on Helsinki, mikä kumma on Helsingin kaupu...? Turistit kun eivät ymmärrä suomenkielen taivutuksia. (Bird & Bird kuulostaa lupaavalta, mutta ei liity Rovioon -- kyseessä on kansainvälinen asianajotoimisto, ja heidän verkkonsa on taatusti suojattu :-).

Myös avoin stockmann-guest -verkko lupaa enemmän kuin antaa. En ole koskaan onnistunut kytkeytymään siihen tavaratalossa asioidessani. Ehkä verkko vaatisi kanta-asiakaskortin? Joka tapauksessa turisti pettyy myös ostoksilla ollessaan.

Turistin viimeinen oljenkorsi on hyödyntää suomalaista erikoisuutta: kenen tahansa wlan-verkkoa saa käyttää luvatta, jos sitä ei ole suojattu. Mutta monikohan turisti tietää tästä mahdollisuudesta? Olisiko parempi laittaa verkko toimimaan Helsingin paraatipaikalla kuin ajaa turisteja etsimään tavallisten kaupunkilaisten avoimiksi unohtamia kotiverkkoja?

Jatkoa aiheelle täällä.

11 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Onko kokemuksia Oulusta?

Anonyymi kirjoitti...

Sen verran epämääräisesti julkistettu palvelu ettei juuri yllätä havainnot.

Anonyymi kirjoitti...

panOulu oli 2005 ja vielä 2010 potentiaaliselta käyttäjämäärältään ja kuuluvuusalueen laajuudeltaan Suomen laajin täysin avoin langaton verkko.

Angry Birdsia ei ole tosin tullut kokeiltua, mutta hyvin pelittää yhteys, joten miksipä ei...

Moni keskustassa asuva ei tarvitse lainkaan omaa liittymää.

Osmo kirjoitti...

Eilen en edes löytänyt verkkoa Espalla. Muutenkin näyttää epäilyttävältä. Tuntuu, että toisille Internet on yhä WWW. Nettiä voi käyttää monella tavalla. Jos esimerkiksi haluan ladata podcastin, en halua, että sinne tunkee joku HTML-mainossivu sotkemaan asioita. Verkko, jossa tulee mitään tällaista hässäkkää on liian hankala kännykällä käytettäväksi. Mieluummin lataan sen 3G:llä ja odotan sen 10 minuuttia (halvin datapaketti).

Turisteille toki tuollainen voi olla kätevä, kun datamaksut ovat kamalia.

Anonyymi kirjoitti...

Turisti käy hakemassa Saunalahden prepaid mobiililaajakaistan, jolla saa 39 eurolla USB-tikun ja kuukauden HSDPA-dataa. Lisää aikaa voi ladata tarpeen mukaan.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Turistilla on älypuhelin, ei tietokonetta. Ja risteilyturistit viipyvät vain yhden päivän.

Jarmo Lahti kirjoitti...

http://blogit.yle.fi/rele/helsingin-avoimia-verkkoja-metsastamassa-0

Anonyymi kirjoitti...

Risteilyvieraat mitään verkkoa tarvitse, hyvä jos nämä eläkeläiset osaavat puhelimen laittaa päälle -- olettavat ettei se toimi ulkomailla.

Pidempiaikaisella ja/tai nuoremmalla turistilla on niin älypuhelinta kuin iPadia, prepaid data-simmin voi tunkea sinne iPadiin ja Personal HotSpotilla jakaa niin älypuhelimelle kuin kavereillekin.

WiFin ongelma on siinä, että sen käyttöön ei ole mitään "standardia". Avoin WiFi-verkko voi tarkoittaa vain sitä että se edellyttää jonkun paikallisen T-Mobilen (maksullisia) Hotspot-käyttäjätunnuksia. Hyvällä tuurilla sivut ovat ensisijaisesti ulkomaankielellä. "FREE WiFi" voi olla vain houkutusnimi verkolle. Toisaalta se suljettu WiFi saattaa hyvinkin toimia tiskiltä tai kassakuitista saatavalla tunnuksella.

Osmo kirjoitti...

Selkein homma olisi, jos maailmanlaajuisesti saataisiin dataroaminhinnat järkevälle tasolle. Nykyhinnat useine euroineen megatavulta ovat pahempia kuin ei roamingia ollenkaan. EU:n tasolla tähän tulee järkeä osin jo ensi kuussa, mutta maailmanlaajuisesti tuskin aikoihin.

Petteri Järvinen kirjoitti...

>Risteilyvieraat mitään verkkoa
>tarvitse, hyvä jos nämä eläkeläiset
>osaavat puhelimen laittaa päälle --
>olettavat ettei se toimi ulkomailla.

Menepäs katsomaan jonain aamuna Kauppatorille, minkälaisia turisteja siellä parveilee: japanilaisia, venäläisiä, keski-eurooppalaisia. Eläkeläisiä vain vähän. Toisaalta kai noissa loistoristeilijöissä toimii WiFi, kun Siljan laivoissakin toimii (tosin vain tunnin päivässä :-).

Todellisuudessa kyse on tietenkin siitä kuvasta, minkä Suomi haluaa itsestään antaa. Ehkä tällä hetkellä onkin parempi esitellä designia (Kauppatorin vieressä juuri näyttely) kuin mobiiliosaamista.

Anonyymi kirjoitti...

Testasin lintisllä kyseistä Angry verkkoa ja pelitti hyvin. Toivottavasti se tulisi kattamaan myös keskustan.

Tommi