torstai 17. toukokuuta 2012

Matkalippu kuvana kännykkään

Lentäminen ei ole koskaan ollut niin halpaa kuin nyt -- eikä niin vaikeaa. Palvelua tai henkilökuntaa ei ole, kaiken joutuu tekemään itse. Kenties jo piankin matkaajalla on pakko olla älypuhelin, jotta hän voi hoitaa liput, lähtöselvityksen ja saada tiedotteet muutoksista sen kautta.

Lentokenttien wlan-verkot ovat yleensä maksullisia, usein suorastaan kalliita. Sähköpostilla tulleen boarding cardin näyttäminen suoraan puhelimesta voi tulla kalliiksi.

Olen ratkaissut asian ottamalla lipusta ruutukuvan. Sen jälkeen nettiyhteyttä ei enää tarvita, pelkkä kuva riittää. Nettiyhteys on aina epävarma, mutta kuva näkyy takuulla (kunhan vain puhelimessa riittää virtaa!):


Joskus virkailija haluaa vierittää näyttöä alaspäin, mikä ei tietenkään onnistu pelkästä kuvasta. Siksi kannattaa ottaa myös toinen kuva alempaa:

Vasta alemmasta kuvasta näkyy istuinpaikan ja sähköisen matkalipun numero.

iPhonessa niksi toimii hyvin, koska näytöstä saa helposti ruutukuvan, ja kuvat tallentuvat samaan hakemistoon valokuvien kanssa. Androidissa ruutukuvan ottaminen vaatii erillisen apuohjelman ja 2.3-versioon asti myös root-oikeudet. Windows Phoneen ruutukuvausta ei saa edes erillisenä ohjelmana. Se on kuitenkin luvattu seuraavaan käyttöjärjestelmäversioon vakio-ominaisuutena.

Jostain syystä vain Apple on oivaltanut, miten hyödyllinen ominaisuus kaikkialla toimiva ruutukaappaus puhelimen näytöstä on!

10 kommenttia:

Osmo kirjoitti...

Toinen tapa on tallentaa itse sivu, jos selaimessa on tämä ominaisuus. Ainakin Operassa onnistuu. Toimivuus kannattaa varmistaa offline-tilassa.

Zarr kirjoitti...

Jopa ikiwanhassa Symbian-E90-luurissani oli "tallenna sivu"-valinta. Käytin sitä yleisesti vastaavissa tilanteissa (ja nykyään esim. VR:n mobiililippujen kanssa - ei tartte nettiyhteyttä).

Petteri Järvinen kirjoitti...

iPhonen ja Androidin vakioselaimissa ei tallennusta ole. Jos niissä yrittää jättää tärkeän sivun valmiiksi auki, selain yrittää avautuessaan päivittää sivun ja kun yhteyttä ei ole, sivu häviää näytöltä. Tämä tuntuu hölmöltä suunnittelulta.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Finnairillahan saa lähtöselvityksen netissä tekemällä boarding-passin tiedot sähköpostina mihin hyvänsä kännykkään ja kokemukseni mukaan se riitti. En kuitenkaan luota yksin siihen vaan otan aina myös printin,saattaahan kännyn akku loppua tai tulla muu vika. Lufthansalla ei toimi mikään muu kuin öykkäröinti,en voi suositella kenellekään!

PPusa kirjoitti...

Nämä sähköiset boarding passit tuntuu kankeilta kun jo kymmenen vuotta sitten Finnairilla pystyi koneeseen boardaamaan kunhan RFID lippu/plus-kortti oli taskussa, oli varaus lennolle ja lennolla oli käytössä eGate portti.

Anonyymi kirjoitti...

Android 4.0 versiossa ruudunkaappaus onnistuu painamalla power ja volume down -napit pohjaan.

Anonyymi kirjoitti...

Samsungin Android-puhelimissa saa screenshotin otettua painamalla back-napin pohjaan ja painamalla sitten home-nappia.

Unknown kirjoitti...

Ainakin blueone lähettää spostitse pdf tiedoston joka ainakin helsinki/vantaalla toimi varsin hienosti kunhan sen vaan avasi näytille ja heilautti portilla luku laitteen alle.. Näin siis N9'llä - ei tarvinnut ruutukaappauksia.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Helsinki-Vantaa ei olekaan ongelma, siellä on ilmainen wlan ja kotimainen 3G-data ei paljon maksa.

Monet lentoyhtiöt lähettävät vain tekstiviestillä linkin www-sivulle, josta avautuu "Mobile boarding pass" selaimeen.

Yleensä sen voi pyytää myös sähköpostiin, mutta tekstiviesti taitaa olla toimintavarmempi.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Sain palautetta kirjoituksesta: "...Ymmärrän että tykkäät omenapuhelimestasi paljon, mutta voisit korjata tuon Androidissa ei onnistu statementtisi. Samsungeissa on onnistunut virta+koti kombolla screenshotit sgs1:tä lähtien joka oli android 2.3 laite, samoin htc tarjosi päivityksen myötä tätä moniin laitteisiinsa. Sony Ericssoneissa screenshot löytyy virtanäppäimen takaa löytyvästä valikosta. Totta kuitenkin on että Google lisäsi tämän vakiotoiminnoksi Android 4.0:ssa jonka jälkeen valmistajien ei ole tarvinnut lisätä enään omia puukkojaan. Melkein unohtui että 2.3.x versiota ajavassa Galaxy Notessa tai HTC Flyerissä screenshot onnistuu myös kynällä. Petteri olisin odottanut sinulta hieman parempaa faktojen tarkistusta."

Blogitekstit ovat kirjoitelmia, joissa voi olla asiavirheitä. Kommentit ja oikaisut ovat aina tervetulleita. On hyvä, että eräät puhelinvalmistajat ovat lisänneet omiin malleihinsa käyttöjärjestelmästä puuttuvan tuen ruutukaappaukselle. Valmistajilla on muitakin parannuksia ja lisäohjelmia mm. ennakoivaan tekstinsyöttöön. Vakio-ominaisuus tämä on kuitenkin vasta 4.0-versiosta eteenpäin. Kirjoituksessani listasin käyttöjärjestelmävalmistajien (Google, Apple, Microsoft) suhtautumisen asiaan, en yksittäisten puhelinvalmistajien.