perjantai 11. helmikuuta 2011

Gorillasta kalkkunaksi

Nokia teki sen, mitä pelättiin. Hyppäämällä palavalta lautalta hyiseen veteen se veti mukaan koko Suomen kansallisen ylpeyden. Teollisuuden historiassa alkaa uusi luku, eikä sen kirjoittaminen tule olemaan miellyttävä tehtävä.

Liittoutuminen Microsoftin kanssa oli looginen ja odotettu valinta. Kurssireaktiosta päätellen moni oli kuitenkin toivonut toisenlaista ratkaisua. Nokian olisi pitänyt pysyä itsenäisenä ja panostaa tulevaan Meegoon, tai ottaa riski ja hypätä avoimeen Androidiin. Siinäkin tapauksessa, että tällainen strategia olisi epäonnistunut, tappio olisi ollut kunniakas. Alistumisessa Microsoftin vietäväksi ei ole tippaakaan sitä talvisodan henkeä, jota nyt olisi kaivattu. Psykologisesti Nokia on jo hävinnyt pelin, jonka se itse aloitti 15 vuotta sitten.

Päätös Symbianin saattohoidosta on ikävä uutinen suomalaisille softataloille ja niille tuhansille koodareille, joiden kouluttamiseen on käytetty valtavasti pienen maan resursseja. Uudelleenkoulutus ja vanhojen sovellusten siirtäminen Windows-alustalle tulee olemaan vaikea tehtävä. Tilanne ei koskaan palaa ennalleen, sillä amerikkalaisilla toimijoilla on Windowsissa pysyvä kotikenttäetu.

Microsoftin osakkeenomistajille tämän päivän uutiset ovat erinomaisia. Nähtäväksi jää, pystyykö Microsoft edes tällä siirrolla valtaamaan merkittävää asemaa mobiilimarkkinoista, vai syleileekö se Nokian kuoliaaksi yrittäessään. Microsoftilla on monta rautaa tulessa ja useita tukijalkoja, Nokialla vain tämä yksi.

Parhaassa tapauksessa yhteistyö hyödyttää molempia osapuolia ja Nokia valtaa uudelleen asemia Yhdysvaltojen markkinoilla. Kaikissa kuviteltavissa olevissa skenaarioissa Nokian merkitys Suomelle tulee kuitenkin vähentymään. Suomi menettää osaamista, arvostusta, työpaikkoja ja euroja. Vaikka pääkonttori säilyykin vielä toistaiseksi Suomessa, Nokian brändi ja ydinosaaminen valuvat hiljalleen Atlantin toiselle puolelle.

Edes ne monet suomalaiset, jotka joko henkilökohtaisesta katkeruudesta tai kateudesta ovat toivoneet Nokialle ongelmia, tuskin ilahtuvat seurauksista.

Nettikommenteissa moni syyttää toimitusjohtaja Elopia maanpetturiksi tai suorastaan Microsoftin kätyriksi. Kohde on kuitenkin väärä. Ei ollut sattumaa, että juuri hänet valittiin Kallasvuon seuraajaksi. Todennäköisesti hallitus linjasi strategian jo syksyllä 2009 kun sille selvisi, ettei älypuhelimissa menetettyä asemaa enää pystytyä kuromaan umpeen omin avuin. Hallitus päätti, Elop toteutti.

Todellista syyllistä Nokian ratkaisuun pitää etsiä niistä virheistä, joita yhtiön johto teki vuosina 2005-2007. Innovatiivisuus ja nopealiikkeisyys hukkui organisaation syövereihin, missä se korvautui itsetyytyväisyydellä ja ylimielisyydellä. Markkinoiden muuttumiseen ja kilpailijoiden julkistuksiin olisi pitänyt reagoida ajoissa. Kun niin ei tehty, vanhoja syntejä on tänään jouduttu korjaamaan raskaalla kädellä. Ne muuttavat gorillan kalkkunaksi.

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei suomalainen klo 9-15 virkainsinöörikoodaaja pärjää innovatiivisuudessa ja nopeudessa kalifornian auringosta hyvää mieltä ammentavalle hackathoonaajalle.

Ressu kirjoitti...

Nokian strategiassa on jotain hyvääkin vaikka se ei ehkä ole kovin kummoinen.
http://trustbus.weebly.com/1/post/2011/02/nokian-uusi-strategia-hyv.html

Anonyymi kirjoitti...

> Päätös Symbianin saattohoidosta on ikävä uutinen suomalaisille softataloille ja niille tuhansille koodareille, joiden kouluttamiseen on käytetty valtavasti pienen maan resursseja.

Päätös Symbianin saattohoidosta on ikävä niille koodareille, jotka joutuvat kärsimään Symbian -koodauksesta vielä jatkossakin kunniakkaan armomurhan sijaan. Muuten olisi voitu keskittyä vain hallitsevaan platformiin, olisi se sitten Meego, Windows Mobile tai Android. Kaikki näistä ovat helpommin "koodattavia" kuin antiikkinen Symbian.

James Bond kirjoitti...

Nyt unohtuu helposti, ettei ohjelmointi ole välttämättä kovin taloudellisesti kannattavaa. Ei sitä kannata surra.
http://jtalous.blogspot.com/2011/02/ohjelmoinnin-kannattavuus-alhainen.html

Pera kirjoitti...

Ei WP7:ssa mitään vikaa ole eikä sen ohjelmistojenkaan kehitysohjelmissa mitään vikaa ole, kuin ainoastaan socketin puuttuminen kirjastosta.

Siis eihän ohjelma ole mitään ilman kommunikointimahdollisuutta toisen ohjelman kanssa esimerkiksi paikallisverkkosovelluksessa.

Vielä päälle se, että WP7 tarjoaa ohjelmoijille selaista ohjelmointikieltä, millä ei pääse vaikuttamaan muistin varaukseen ja vapauttamiseen suoraan ohjelmakoodista. Siis 3. osapuolet eivät saakkaan käyttöönsä käyttöjärjestelmän natiivia ohjelmointikieltä eikä sen kirjastoja alimmalta API-tasolta.

Eli ollaan lähestymässä selaista ohjemistojen maailmaa, alustalle mille ei saa tehtyä "oikeita" ohjelmistoja esim. Windows Phoneen.

Se on nimittäin rahanarvoista pitää ohjelmistojen kehittäjät aisoissa, eikä sallia sitä mitä esim. varhaisessa Windowsin yhteydessä tapahtui, että yksittäiset henkilöt pääsivät rikastumaan tekemillään ohjelmillaan Micsoftin käyttöjärjestelmään.

Nyt em. halutaan pitää aisoissa, ja Microsoft Symbian Signed ohjelmasta viisastuneena ottaa hyödyn irti orastavasta ohjelmaideasta haltuunsa, ennen kuin tulevaa ohjelmaa pääsee edes kehittämään markkinoille.

Mikko Setälä kirjoitti...

Erinomainen yhteenveto.

Suomalaiset uusiutuvat kuitenkin yleensä kriiseissä, toivottavasti tässäkin käy niin.

Markkina pitää tätä karkeana virheenä, firman arvosta pyyhkiytyi yhdellä powerpointilla pois yli neljä miljardia, mikä lienee alan ennätyksiä. Sijoittajat vihaavat tästä päivästä alkaen niin Seppoa kuin firman hallitustakin.

Jäämme odottamaan tämän draaman seuravaa näytöstä. Kuten oopperan ystävänä tiedät, "It's not over 'til the fat lady sings".

Pera kirjoitti...

Vielä vähän ns. developerin kannalta katsoen (kuten Steve Balmer aikoinaan developereita ylisti) :

Oveen olisi tullut sovelluksia kattoa myöten jos olisi ollut tarpeeksi aikaisessa vaiheessa käytettävissä edes kunnon ohjlemistonkehitysohjelmat Symbianiin. Sitten vuosia kestänyt Symbian Signed ohjelma aivan varmasti kadotti viimeisetkin kehittäjät Symbianin ympäriltä. Oli täysin hullu ajatus, että ohjelmiston kehittäjän tulee maksaa siitä, että saadakseen ladattua itsekehittämänsä ohjelmansa omaan luuriinsa, niin tästä tulee maksaa rahaa Symbian Foundationille.

Se on ymmärrettävää, että tulee maksa pientä maksua jos kehittää ohjelman Oveen, mutta että kotilaboratoriossa kehittämisestäkin testauksen aikana tulee maksaa maksua, on käsittämätön idea.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä muistaa että Microsoft pelasti aikoinaan myös Applen. Lupasi pitää Macin Officen hengissä ja antoi Applelle $150 miljoonaa osakkeita vastaan. Rahat tulivat takaisin osakkeen kurssinousuna myöhemmin.

Apple olisi kenties kuollut ilman Microsoftin väliintuloa. Mielenkiintoista nähdä toistaako historia itseään jossain muodossa. Jos esimerkiksi Nokiasta muodustuu Windows Phonen ainoa käyttäjä ja se menestyy, voisiko Nokia ostaa tulevaisuudessa Microsoftin Mobile-yksikön?

Petteri Järvinen kirjoitti...

>Apple olisi kenties kuollut ilman
>Microsoftin väliintuloa

No, tuskin sentään. Microsoftin syy sijoittaa Appleen oli puhtaan itsekäs: se osti itsensä vapaaksi Applen käyttöliittymän kopiointiin liittyvistä oikeusjutuista ja varmistamalla Officen säilymisen Maceissä se pystyi osoittamaan kilpailuviranomaisille, ettei sillä ollut monopoliasemaa.

Applen pelastumisen kannalta ratkaisevaa eivät olleet Microsoftin sijoitukset yhtiöön vaan samoihin aikoihin tapahtunut Steve Jobsin paluu yhtiöön.

Microsoft pelastaa Nokian vain, jos hyötyy siitä itse. Niin näyttäisi olevan: MS haluaa epätoivoisesti mukaan mobiilimarkkinoille mutta ei takuulla halua puhelinvalmistajaksi. Niinpä Nokia säilyy jossain muodossa, mutta sen rooli Suomelle vähenee.

Anonyymi kirjoitti...

Ja kaiken kukkuraksi samanaikaisestiSuomessa valtaosa puolueista kiljuu kovaan ääneen lisää veroja ja byrokratiaa, jotta työntekeminen ja yrittäminen saadaan tyystin loppumaan tästä maasta. Kuinka kauan kukaan enää viitsii yrittää tai tehdä töitä, jotta voisi kustantaa poliittisen eliitin viini- ym. kekkereitä? Ylin valtiojohto se vain kinailee, kuka pääsee mihinkin bileisiin. Se on siis heidän suurin huolensa.
Jotain läpikotaisin mätää tässä maassa on!

Anonyymi kirjoitti...

Kurssilaskun syy ei kylläkään ole valittu käyttis, vaan se että Nokia ilmoitti samalla että kahden vuoden siirtymäkauden aikana sen voitot tulevat jäämään pienemmiksi, joten tämän mukaan sijoittajat reagoivat, eivät bittien.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.engadget.com/2011/02/11/exclusive-nokias-windows-phone-7-concept-revealed/#disqus_thread

Ei yhtään huonot reaktiot nörttiyhteisöltä. Kommenttien määräkin pieksee kaikki aikaisemmat uutiset.

Ismo kirjoitti...

Mitenkäs tämä Live@Edu -soluttautuminen Suomeen eli Matti Vanhasen Bill Gatesilta 3 vuotta sitten maallemme saaman lahjan nykytilanne on?

Nykyisen pääministerin kotitienoilla se kai otettiin ensimmäisenä avosylin vastaan ja sieltähän jos mistä nyt luulisi uudenkin ekosysteemin taitureita riittävän. Artikkeli kolmen vuoden takaa: http://www.tekniikkatalous.fi/ict/article59847.ece