torstai 13. tammikuuta 2011

Mihin Suomen pankki tarvitsee taideaarteita?

Suomen Pankki juhlistaa 200-vuotista historiaansa avaamalla talonsa taideaarteet ensi kertaa kansan ihmeteltäviksi. Uutisista päätellen taide on kiinnostanut kansalaisia, sillä jonottajia oli tänään, ensimmäisenä neljästä näyttelypäivästä, satamäärin.

Mutta hetkinen, eihän Suomen Pankki ole mikään museo. Mihin se tarvitsee taideaarteita, joita varastossa on tiettävästi 1200 kappaletta? Teokset ovat yhteistä omaisuutta, joten miksei niitä siirretä oikeisiin taidemuseoihin? Mikäli joukossa on ulkomaisia teoksia, ne voisi myydä ja rahat käyttää vaikka valtionvelan lyhentämiseen.

Valtaosa Suomen Pankin tehtävistä hävisi euroon siirtymisen myötä. Nyt Pankin tehtävistä on jäljellä lähinnä Euroopan keskuspankin määräysten toteuttaminen, setelihuollon varmistaminen ja erilaisten tilastojen laatiminen. Listalta ei löydy museotointa, taideaarteiden säilytystä eikä taidesijoittamista.

Onko tämä vain yksi niistä monita wanhoista asioita, joita kukaan ei uskalla muuttaa, vaikka maailma ympärillä on muuttunut?

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Milenkiintoinen tapaus myös Vaasassa, kun kaupungin esi-isät aikoinaan olivat lupautuneet ryhtyä huolehtimaan yksityisestä "taidekokoelmasta" vaasalaisten veronmaksajien varoilla :

http://www.vaasalaisia.info/keskustelu/index.php?topic=3356.90

Anonyymi kirjoitti...

Myydään vaan kaikki ja sosialisoidaan ulkomainen omistus suomessa. Näin päästään veloista irti.

Jussi Kari kirjoitti...

Kieltämättä hyviä kysymyksiä.

Jos kyse on siitä, että pankki haluaa tukea suomalaista taidetta, niin eikö sitten olisi hyvinkin mahdollista, että tämä mesenaatti voisi saada vaikka jonkun pienen kaiverretun laatan taulun alle "tämän taulun on ostanut/rahoittanut Suomen Pankki". Ja taulut museoihin tai taidegallerioihin.

Zarr kirjoitti...

On muistettava, että Suomen Pankki on siinä missä mikä tahansa muukin keskuspankki täysin yksityinen liikelaitos, jonka "tehtäviä" ei ole määritelty yhtään missään.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Suomen Pankin tehtävänä ei ymmärtääkseni ole tukea taiteilijoita.

Pankin omalla sivulla sanotaan näin: "Rahapolitiikan ja tutkimuksen lisäksi Suomen Pankilla on kolme muuta ydintoimintoa eli keskeistä tehtävää: rahoitusmarkkinat ja tilastot, pankkitoiminta sekä rahahuolto." - ei sanaakaan taiteilijoiden tukemisesta.

hdmi kirjoitti...

"On muistettava, että Suomen Pankki on siinä missä mikä tahansa muukin keskuspankki täysin yksityinen liikelaitos, jonka "tehtäviä" ei ole määritelty yhtään missään. "

Puppua!
Suomen Pankki on "kansallinen rahaviranomainen" ja sen tehtävät on laissa määritelty.

Otsikon kysymys on kyllä aiheellinen. Ihan riippumatta siitä kuinka paljon Suomen Pankilla muuten on tekemistä. Eurohan voi romahtaa koska hyvänsä ja SP palaa perinteiseen rooliinsa. Tähän ei kuulu hymiötä.

Anonyymi kirjoitti...

Taidetta pitää saada vaihtuvin näyttelyin esille. Nyt se pölyyntyy
varastoissa yms.