sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Mailamaksu urheilun tukemiseen

On tärkeää tarjota nuorille mahdollisuutta urheilun harrastamiseen. Koska hallien rakentaminen ja ylläpito maksaa, eivätkä valtion tukirahat riitä kattamaan kuin osan tarpeesta, ehdotan uudeksi rahoituskeinoksi mailamaksun perimistä.

Periaate on yksinkertainen. Jääkiekkomailan hintaan lisätään 10 euroa, pesismailaan viisi ja golf-mailaan 20 euroa. Näin kerätyt varat käytetään liikuntaharrastuksen edistämiseen.

Maksu kerätään hyvään tarkoitukseen, mikä varmaan jo sinällään on riittävä perustelu. Kukapa ei haluaisi tukea nuorten tervehenkistä liikuntakasvatusta? Ja lisämaksu on joka tapauksessa varsin pieni, enintään arvonlisäveron suuruinen. Kalliimmissa mailoissa nousu jää muutamaan prosenttiin. Tokihan tällaisen välineurheilun harrastajilla on varaa tukea hyvää tarkoitusta.

Jos halutaan laajempia oikeudellisia perusteluita voidaan vedota vaikka tekijänoikeuslakiin. Jääkiekon, pesäpallon ja golfin pelaaminen on urheilusääntöjen käyttämistä, josta ei tähän asti ole peritty maksua lainkaan. Miksi urheilun suorittaminen olisi maksuista vapaata - etenkin kun moniin urheilutapahtumiin myydään pääsylippuja, ja silloin pelin mahdollistavat säännöt ovat viihtymisen tuottamisen edellytys.

Joku saattaa nähdä tässä analogian hyvitysmaksuun. Siltä varalta, ettei yhteys ole riittävän ilmeinen, pitää lisätä vielä kirjoituksen loppuun hymiö :-)

10 kommenttia:

toimittaja kirjoitti...

Tekijänoikeusjäärät ovat mokanneet PR-toimintansa. Ne vaativat elokuva-, TV- ja musiikkipuolen tekijöille oikeuksia, joita ei ole ollut useimmilla toimittajilla tai freelance-journalisteilla koskaan.

Jos toimittajakin saisi edes joskus korvauksen työnsä käyttämisestä 42 kertaa eri lehti- ja web-medioissa, riittäisi ehkä ymmärrystä enemmän sille, miksi 50 vuotta sitten kuolleen muusikon työstäkin pitää yhä maksaa korvaus jokaiselta esityskerralta.

jeejee kirjoitti...

Jos malli otetaan hyvitysmaksusta niin se urhelumaksu pitäisi liittää mieluiten esimerkiksi kenkiin. Kenkiähän voidaan käyttää urheilemiseen, jopa sellaiseen omatoimiseen liikuntaan josta ei makseta kenellekkään pääsymaksuja.

Kertynyt raha ositetaan vain tietyille lajeille, esimerkiksi jääkiekolle ja uinnille mutta ei missään tapauksessa muille.

Ossi Mäntylahti kirjoitti...

Tällainen maksuhan ajaisi asiakkaat vain ostamaan mailansa ulkomaisista webbikaupoista!

Anonyymi kirjoitti...

Kiertäisin mailamaksun sorvaamalla pesäpallomailani itse puusta.
Taitaa tosin mennä piratismin puolelle.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Mailamaksun idea on juuri siinä, että jos tallennusvälineistä perittävän hyvitysmaksun kohdalla luovutaan haitan vaatimuksesta ja aletaan vaatia maksua pelkästä käytöstä, monet muut alat tulevat oikeutetusti vaatimaan samanlaisia apurahajärjestelmiä. Miksi juuri sisältöteollisuus olisi erityisasemassa urheiluun, kansanterveyteen, sivistykseen, rauhankasvatukseen tms. verrattuna?

Miten olisi esim. 100 euron rauhamaksu kaikkiin käsiaseisiin? Tai 0,10 euron hammashoitomaksu karkkeihin? Tai 25 euron lisämaksu kotimaan matkailun edistämiseen kaikkiin ulkomaanlentoihin? Tai... (voit jatkaa listaa itse)

Anonyymi kirjoitti...

Olen miettinyt voisiko tuota kasettimaksua siirtää autoilun puolelle, kun siellä on noita muitakin Suomalaisille perituttuja veroja.

Ehdotankin, että kasettimaksua ruvettaisiin perimään henkilö- ja kuorma-autoista. Tämä siksi, että molemmilla voidaan kuunnella/katsella, kuljettaa ja säilyttää musiikki/elokuva materiaalia.

Tämä tukisi erittäin paljon sellaisia tuotteita, joiden laatu ei ylitä käyttäjän hankintakynnystä.

Anonyymi kirjoitti...

kun nyt vaan menis oikeaan osoitteeseen edes, se on murto-osa joka sinne menee, loput menee byrokratiaan, veroihin yms.

Naranek kirjoitti...

Jääkiekon, pesäpallon ja golfin pelaaminen on urheilusääntöjen käyttämistä, josta ei tähän asti ole peritty maksua lainkaan.

Tämä meni melkein oikein, mutta oikea sanamuotohan olisi: urheiluseurat menettävät satojatuhansia euroja joka vuosi, kun mailamaksu jätetään perimättä ;)

Petteri Järvinen kirjoitti...

Erinomainen kommentti, Naranek! Tuo olisi ilman muuta pitänyt lisätä alkuperäiseen tekstiin. Kaikki on niin kiinni näkökulman valinnasta.

Anonyymi kirjoitti...

Sokerimakeisiin ei pitäisi lisätä hammashoitomaksua koska se ei ole pois hammaslääkärin kukkarosta, ehdottaisin kaikille sokerittomille tuotteille hammaslääkirimaksua ja zylitolille eritoten koska se viellä katkaisee happohyökkäyksen