sunnuntai 23. elokuuta 2009

Lukijan uutinen onnettomuudesta

Nyt se on tapahtunut: lehdet ovat vieneet ulkoistamisen niin pitkälle, että uutiset annetaan jo lukijoiden itsensä kirjoitettavaksi. Tähän asti lukijoilta on pyydetty kuvia ja videoita, mutta nyt kelpaa tekstikin.

Lukijan uutinen moottoripyöräpoliisin ja pakettiauton kolarista löytyy Vartti-uutislehden nettisivulta osoitteesta http://www.vartti.fi/artikkeli/b9a8744b-9b5b-42ad-814c-6e229f3bf963. Uutista ja sen kännykkäkameralla otettuja kuvia (hyi!) voi verrata samassa lehdessä olevaan toimittajan kirjoittamaan uutiseen osoitteessa http://www.vartti.fi/artikkeli/b60fa74c-b342-4127-a172-d83bed8e5112.

Lukijat tekevät uutisia toisilleen ja kuvittavat ne. Mihin toimittajia siis tarvitaan?
Mihin tarvitaan edes lehtiä? Tervetuloa tiedonvälityksen uusi, joskaan ei taatusti uljaampi, aika.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mitä eroa on toimittajan ja paikallaolijoiden kirjoitusten eroilla?

Toimittaja ei tiedä asian todellisuudesta yhtään mitään - kuin sen, minkä joku toinen toimittajataho on aineistona toimittanut kirjoitettavaksi lehtijutuksi.

Miksi poliisi kuulustelee jonkun tapauksen paikallaolijoita, eikä asiasta hyvin perillä olevia lehtimiehiä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

"Mitä eroa on toimittajan ja paikallaolijoiden kirjoitusten eroilla?"

Aloitetaan nyt vaikkapa siitä, että toinen osaa kirjoittaa suomea ja toinen ei.

Lisää eroja löytyy, kun näitä kahta kirjoitusta vertaa keskenään.

Ei lukija kaipaa auttentista tapahtumakuvausta vaan uutista, joka suorittaa tapahtuneelle jonkinlaisen analyysin ja etsii siitä laajempia merkityksiä.

Jos lukijoiden enemmistö ei tällaista kaipaa vaan tyytyy paikalle osuneen henkilön kännykkäkuviin ja sepustukseen, sitten koko länsimainen journalismi on kuilun partaalla.

Jari kirjoitti...

Olen kokenut, että lukijoiden enemmistö kaipaa enimmäkseen sitä autenttista tapahtumakuvausta. Sivuuttavat täysin laajemmat merkitykset.

Toistan vielä sen ettei tavallinen kirjoittaminen näytä olevan enää muodissa. Kirjoittaminen on merkitysten selvittämistä.

Jari kirjoitti...

Mielenkiintoinen moka Helsingin Sanomissa. Olivat antaneet harhaanjohtavaa tietoa kärpässienistä ja seuraukset saattavat olla vakavat...

Sienimyrkytys: Onko syy Hesarin mokassa?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Vastaava tapaus sattui viime syksynä Ruotsissa, kun paikallisen ruokalehden reseptissä neuvottiin laittamaan 20 muskottipähkinää. Oikea määrä olisi ollut 2 maustemitallista. Ohjeessa ollut määrä oli terveydelle vaarallinen ja yksi perhe ehtikin saada myrkytysoireita kakkua syötyään.

Website Security Test