maanantai 10. elokuuta 2009

Louvre ja Prada


Ilkka Remeksen Pyörre oli mainiota kesälukemista. Remes on erinomaisen tuottelias -- paksu kirja joka vuosi ja lisäksi vielä nuorten kirjoja. Laatu ei näytä vauhdista kärsivän, pikemminkin päinvastoin. Remeksen pari tuoretta kirjaa ovat jopa parempia kuin varhaisempi tuotanto. Pyörre olisi vielä parempi, jos se malttaisi pysyä pienemmissä ympyröissä. Jokaiseen kirjaan ei tarvita kansainvälistä salaliittoa, Remeksen ammattitaito saa aikaan jännitystä pienemmissäkin piireissä.
Ostin Pyörre-kirjan kesällä ja se oli teoksen toinen painos. Sivulla 18 on pieni lipsahdus: "...Tero oppi hänen mukanaan Machu Picchussa, Louvressa ja Pradassa". Kirjailija on kaiketi tarkoittanut Pradoa, Madridissa sijaitsevaa taidemuseota eikä tunnettua italialaista muotimerkkiä.
Yhden kirjaimen virhe olisi ollut helppo korjata kirjan toiseen painokseen. Jos se onkin kustannustoimittajalta livahtanut ohi silmien, lukijat ovat varmasti antaneet siitä palautetta. Tiedän kokemuksesta, miten tarkkoja lukijat voivat olla. Itse sain aikoinani paljonkin palautetta lukijoilta. Yksi oli jopa tarkistanut PC-käyttäjän käsikirjan kaikki hakemistoviittaukset ja varmistanut, että ne tosiaan osoittivat oikeille sivuille.
Remes on tehnyt kirjaansa varten paljon taustatyötä. Kirjassa on mm. liitteinä kuvia Estonian uppoamisen tutkimuskomitean loppuraportista. Siksi toista, paljon isompaa lipsahdusta on vaikea käsittää. Sivulla 213 Remes kirjoittaa, että "Kun Pan Amin lentokone räjähti ja putosi mereen Lockerbien edustalle 40 metrin syvyyteen, hylkyyn tehtiin yli 4 600 sukellusta."
Pan Amin jumbo räjähti Lockerbien kylän yläpuolella joulukuussa 1988. Paikka sijaitsee Keski-Englannissa lähellä Skotlannin rajaa. Osat putosivat kylän talojen päälle, eivät suinkaan mereen. Sukellusten määrästä päätellen Remes tarkoittaa TWA:n jumbon räjähtämistä, joka tapahtui pian New Yorkista nousun jälkeen heinäkuussa 1996.
Näin oleellisen virheen korjaaminen toiseen painokseen olisi ollut vähintäänkin kohtuullista. On mahdoton uskoa, ettei kukaan lukijoista olisi antanut asiasta palautetta.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kun kerran, Petteri, kommentoit jutussasi Remeksen faktavirheitä, korjataan nyt sinultakin heti yksi:
"Lockerbie on pieni kaupunki lounaisessa _Skotlannissa_, Dumfries and Gallowayn alueella, noin 120 kilometrin päässä Glasgow'sta sekä noin 32 kilometrin päässä Englannin ja Skotlannin rajalta."
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lockerbie

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kävin siellä kauan sitten autolla ja muistelin, että se olisi ollut niukasti Englannin puolella rajaa. Muistin näköjään väärin, joten kiitos oikaisusta. On se hyvä, että Wikipedia on keksitty...

Teemu kirjoitti...

Antakaa minulle viisitoista minuuttia aikaa, niin Lockerbie on tunnettu kartano etelä Ruotsissa, tarkistakaa vaikka Wikipediasta ;)

Petteri Järvinen kirjoitti...

Hyvä pointti, Teemu! Siinä on vaaransa, kun kaikki alkavat tarkistaa kaiken Wikipediasta. Tästä on saatu kuluneena vuotena varoittavia esimerkkejä.

Itseäni on huvittanut (ja vähän pelottanutkin) Ylen aamuradion juontajien tapa lukea jonkin termin merkitys Wikipediasta. Näin he pönkittävät ajatusta siitä, että juuri Wikipediasta löytyy termien oikea merkitys, ja että Wikipedia on jonkinlainen ylin auktoriteetti.

Knowledge kirjoitti...

Minulle Wikipedia-yhteisö on juuri jonkinlainen auktoriteetti joka määrää termien merkitykset. Pyrin jäsentämään käsittelemiäni asioita linkittämällä ne kaikin tavoin Wikipedian artikkeleihin. On myös olemassa erilaisia projekteja jotka yrittävät koneellisesti jäsentää Wikipedian käsitteistöä ja auttaa siten ihmisiä tutkimaan Wikipedian aineistoa.

Nykyaikana tietoa käsittelevä ihminen tarvitsee laajaa käsitteistöä. Wikipedia on erittäin kattava, vaikkakaan se ei ole mahdollisimman tieteellinen tai uskonnollinen.

Wikipedia ei tietenkään kerro asioiden todellista luonnetta esim. työttömyydestä, mutta tieteen puolella se on varmasti ennennäkemättömän tehokas foorumi.

Jari kirjoitti...

Äh.. Laitoin väärän nimimerkin. Knowledge on siis Jari.