torstai 29. tammikuuta 2009

Halutaan ostaa: lerppuasema

Muistatko vielä lerput? Ne 5,25 tuuman levykkeet, joita käytettiin tiedostojen tallentamiseen aina 1990-luvun alkupuolelle asti? Levykkeillä makaa valtavasti tiedostoja, joille olisi yhä käyttöä - jos vain levykkeitä pystyisi lukemaan jossain.

On huolestuttavaa, jos ihmiskunnan sähköinen muisti alkaa tuhoutua jo 15 vuoden jälkeen. Uusissa koneissa ei ole enää vuosiin ollut levykeasemia lainkaan. Onneksi korppuasemia valmistetaan yhä ja niitä saa myös usb-liitännällä varustettuna, mikä tekee kytkemisen helpoksi.

Valitettavasti kukaan valmistaja ei tee usb-liitäntään sopivaa lerppuasemaa. Olen nimittäin etsinyt. Kukaan ei taida tehdä asemiakaan. Lerput ovat muuttuneet uhanalaiseksi lajiksi. Se on vahinko, sillä menneiden aikojen muistona varastostani löytyy useita pahvilaatikollisia vanhoja levykkeitä.

Säästin aikoinaan yhden lerppuaseman niiden lukemista varten. Vanhasta kortinreunaliittimestä huolimatta lerppuasema toimii yhä tämän päivän koneessa, kunhan vain sopiva kaapeli on tallella. Ehdin lukea asemalla yhden laatikollisen verran lerppujani, mutta sitten asemaan tuli vikaa. Nyt se ei lue enää mitään -- naarmuttaa vain levyt käyttökelvottomiksi.

Siksi olen halukas ostamaan toimivan 1,2 megatavun lerppuaseman. Tarjoukset ja hintapyynnöt sähköpostilla, kiitos.

Ennen kuin on liian myöhäistä.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.card-media.co.uk/Floppy+Drive.htm

Petteri Järvinen kirjoitti...

Korppuasemia (3,5") kyllä löytyy, mutta lerppuasemia (5,25") ei.

Anonyymi kirjoitti...

http://dataxml.com/pcuniverse/detail/teac_floppy_drive_fd55__disk_drive__floppy_disk__12_mb___floppy__interna-458990995/

http://www.computerpartsgalore.com/drives-floppy.htm

http://www.recycledgoods.com/item/8309.aspx

http://www.buy.com/prod/teac-fd-505-dual-floppy-drive-5-25-1-2mb-and-3-5-1-44mb/q/loc/101/209224553.html?dcaid=17988

Anonyymi kirjoitti...

https://www.basoncomputer.com/item.aspx?id=FD1.2

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kiitos linkeistä, ulkomailta näyttää löytyvän, eBaystä käytettynä myös. Hintahaitari on laaja: käytettynä alkaen 0,99 dollaria, kallein malli 182 dollaria!

Vielä kun joku tekisi lerppuaseman usb-liitännällä, se olisi kaikkein näppärin ratkaisu.

Alkuperäinen tavoitteeni kuitenkin oli, että joku täällä Suomessa myisi tarpeettomaksi käyneen asemansa.

Anonyymi kirjoitti...

Kysäseppä piruuttasi Yliopiston tietotekniikkaosastolta:
atk-kierratys@helsinki.fi

Petteri Järvinen kirjoitti...

Yliopisto voi myydä tavaroitaan vain julkisessa huutokaupassa tai lahjoittaa niitä yleishyödyllisiin tarkoituksiin.

Anonyymi kirjoitti...

Olikohan Osmo A. Wiio joka aikoinaan kirjoitti jossain lehdessä ongelmasta, että kun tekniikka menee eteenpäin, niin kirjoituksia taltioilta onkin vaikea saada käyttöön myöhemmässä tekniikan vaiheessa.

Vaikka olisi koneet ja taltiot tallella, niin kuitenkin harmaita hiuksia tuottaa yrittää saada asennettua sen aikaista käyttistä kaikkine autoexec ja config tiedoistoineen, kun yksinkertaisesti ei muista kuinka konffaustiedostot olivat määritety. Lisäksi vielä mikä ohjelmaversio toimi minkäkin raudan kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Oletko katsonut huuto.netistä?

Anonyymi kirjoitti...

Kuulin aikoinaan hauskan anekdootin asiaa sivuten:

Itä-Saksa kaatui ja yhteistä elämää aloittelivat. Siinähän sitten todettiin, jotta vanhat idän puolen tietokoneet ovat sitten tarpeettomia. Eli romutukseen vaan, mitä noita nurkissa säilyttelemään.

Ääni kellossa muuttui, kun huomattiin vanhan kunnon Stasin tiedostojen olevan luettavissa vain vanhoilla idän ihmeillä. Tuli kuulemma kiire etsiä toimivia koneita...

...männä viikonloppuna ostin kirpputorilta käyttämättömältä vaikuttavan ulkoisen 5.25 lerppuaseman... Seuraavaksi pitänee pistäytyä alakerrassa vanhojen koneiden "välivarastossa" josko löytyisi sopiva sulho tälle kaunottarelle.

Anonyymi kirjoitti...

Työ & Toiminallta löytyy mitä tahansa vanhoja rämpylöitä, pallohiiristä alkaen.

http://www.kierratys.net/