lauantai 24. tammikuuta 2009

Kolmannes tv-ohjelmista uusintoja

Liikenne- ja viestintäministeriö julkisti kuluvalla viikolla vuosittaisen tutkimuksensa suomalaisten tv-kanavien ohjelmatarjonnasta. Sen mukaan digitalisointi toi paljon uusia kanavia, mutta tavoite entistä monipuolisemmasta tarjonnasta ei ole toteutunut. Monipuolisuuden trendi on laskeva.

Toinen silmiinpistävä asia on uusintojen suuri määrä. Pääkanavilla (YLE 1, YLE 2, MTV3, Nelonen) hieman yli kolmannes ohjelmista on uusintoja. Todellisuudessa luku on vähän tätäkin suurempi, sillä tilastoissa on huomioitu vain saman kanavan uusinnat (ja ilmeisesti vielä suhteellisen lyhyeltä aikaväliltä).

Katsotaanpa. Näin lauantaina iltapäivällä YLE Teemalta tulee kohta dokumentti Te valkoiset. Se on uusinta. Dokumentin jälkeen Matka valkeaan yöhön, uusinta. Sen jälkeen Mount Everestin lääkäriaseman kolmas jakso. Sitten Suomalainen nimistö, uusinta. Tutkiva juttu: Kyborgin aika, uusinta. Tiededokumentti: Mielen vuoristoradalla, uusinta. Puolet lauantain ohjelmistosta näyttää olevan uusintoja.

Uusintojen suuri määrä herättää ihmisissä närää ja asiasta on tapana valittaa lehtien yleisönosastolla. Minusta uusinnoissa ei ole mitään pahaa. Tarjontaa on nykyään niin paljon, että kiinnostavat ohjelmat menevät väistämättä päällekkäin, eikä kaikkia huomaa edes ajastaa. On vain hyvä, että katsoja saa toisenkin mahdollisuuden.

Aina sekään ei riitä. Silloin on onneksi TV-kaista. Tosin LVM:n Viestintäfoorumissa MTV3:n Pekka Karhuvaara antoi ymmärtää, että TV-kaistan päivät ovat kohta luetut - siitä pitävät huolen tekijänoikeusjärjestöjen ja tv-kanavien yhdessä palkkaamat juristit.

Jostain uusintojen suuri määrä on kuitenkin oire. Mielestäni se kertoo, että Suomessa on nyt liikaa kanavia katsojapohjaan nähden. Ohjelma-aikoja ei pystytä täyttämään uusilla ohjelmilla, koska se maksaisi liikaa (YLE) ja ohjelmakohtaisia katsojia jäisi mainostajien kannalta liian vähän (kaupalliset kanavat). On pakko säästää näyttämällä ohjelmia useaan kertaan, vaikka tallentavat digiboksit ovatkin muuttaneet tilannetta niin, ettei katsoja ole enää ohjelmakartan armoilla.

Digitalisoinnin ansiosta saimme lisää kanavia, joiden monipuolisuus on nyt laskussa, ja samoja ohjelmia näytetään useaan kertaan. Jos jokainen ohjelma näytettäisiin vain kerran, kanavia tarvittaisiin puolet vähemmän.

Vielä yksi kummallinen juttu: viime viikolla esitelty tutkimus kertoo vuoden 2007 tilanteesta. Siis vuodesta, jonka kuluessa antenninverkon digisiirtymä pantiin lopullisesti toimeen. Digitalisoinnin todelliset vaikutukset näkyvät siis vasta viime vuoden tuloksissa, jotka ilmeisesti julkaistaan tammikuussa 2010.

Mainostajia kiinnostavat ohjelmakohtaiset katsojaluvut saadaan selville muutaman tunnin viipeellä. Miten ihmeessä tv-katselun tilastojen laskemiseen voi kulua yli vuosi aikaa?

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Jos jokainen ohjelma näytettäisiin vain kerran, kanavia tarvittaisiin puolet vähemmän." Yhdyn väitteeseen täysin, epäilen että riittäisi vähempikin. Loppujen lopuksi joka kanavalla, ainakin Ylen puolella, on tolkuttomasti hyödyntämätönta ohjelma-aikaa. FST5 näyttää suurimman osan uutisikkunaa. Samaten Yle1, tosin suomenkielistä. Yle2 taas harrastaa rahastuspelejä öisin, Teemalla taas mainostetaan tulevia ohjelmia. Jos nämä kaikki turhakkeet poistettaisiin ja kanavamäärää karsittaisiin, Ylekin voisi päästä mammuttitaudistaan ja tvmaksu voisi jopa alentua taikka sitten vaihtoehtoisesti nopeutettaisiin teräväpiirtoon siirtymistä, kun ei tarvitsisi käyttää rahaa turhuuksiin. Mutta kun kaikilla yhtiöllä pitää olla sama päämäärä, laadusta tinkien, isoin yhtiö olisi oltava. Mutta kun suurin ei ole aina se kaunein.

Maikkari, esim voisi panostaa ohjelmiensa alkamisaikoihin. Samat sekunnit ne on kaikilla, vakioita. Joskus kauan sitten taisi osa kyseisen ohjelmaan tarkoitetut mainokset tulla ohjelman päätyttyä. Mutta kun ihimiset on siinä vaiheessa, ennen kuin lopputekstit oli edes päättyneet, siirtyneet jääkaapille, siirrettiin ne ohjelman alkuun. Nyt vaan on käynyt niin, että ajastukset EPG:ssä ei enää toimi sellaisenaan, kun pitäisi laittaa ajastuksen loppuun aina ainakin minuutti, ellei pari lisää, että ohjelma taasen tulee kokonaan tallennettua, ainakin suosikkiohjelmien osalta. Esim. CSI:n suhteen tämä tuntuu olevan enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Se taas tekee sen, että jos tulee kaksi nauhoitettavaa peräkkäin, niin toista ei voi nauhoittaa, kun on kahdella ristissä ajastusaika. Tietty voi molemmat pistää samaan nauhoitukseen, mutta entäs sitten, jos toisen haluaa jättää kovalevylle pysyvästi ja toista taasen ei. Menee bittejä ihan hukkaan.

Olen seurannut sitä alkamisen prosenttimäärää, millä boxi ilmoittaa, niin elokuvat Maikkarilla ja Subilla alkaa yleensä elokuvat järjestään 2-6% nauhoituksen alusta, sarjat taasen 10-15%.

Ylelle taas kiitos, että alkaa ajallaan, joskus jopa hiukan liiankin aikaisin.

Nelosella aika on taasen aika on melko hyvin hallussa, mutta Jim-kanavalla uusinnat tuntuu olevan enemmistö, kuinkahan monta kertaa sama ohjelma ehtii viikon aikana aina tullakaan. Luultavasti Liv-kanavalla on sama kohtalo. Nekin uusinnat kansa maksaa ostamiensa tuotteiden hintojen muodossa, mainosrahoitteinen yhtiö kun on.

Vähän samaa vikaa on Maikkarin paketissakin. Oli vajaan vuoden kyseinen paketti. Kerta kerran perään samaa. Vanhoja kaluttuja sarjoja, jotka oli nähnyt aikoinaan, kun ekaa kertaa näytettiin. Leffat moneen kertaan kuukauden aikana ja muutaman kuukauden välein leffakanavalla. Ja jos vähän odotti, niin samat leffat tuli MTV3:lta tai Subilta myöhemmin. Eli kerta vielä kiellon päälle uusinnan muodossa, eli ei ollut mielestäni maksamisen arvoista, niin paljon en ole halukas retroilemaan. Ehkä tyyli on muuttunut, en ole enää jaksanut seurata. Luulisi maailmalla olevan eri ohjelmia, leffoja, dokkareita, vaikka kuinka paljon, tosin niistä joutuu maksamaan.

Siksi kanavien määrä määrää olisi laskettava, melkein yhtiöllä kuin yhtiöllä, johtajat voisi katsoa peiliin, kerran jos toisenkin. Ajan ja rahat kun voi käyttää järkevämminkin ja jättää mammutit historian hämäriin tutkijoiden syynättäväksi.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tämä onkin ihan hölmöä: tv-kanavat haluavat tarjota vaihtoehtoja illan muutaman tunnin prime timen ajaksi. Muutoin kanavalla näytetään vain uusintoja tai virityskuvan nykyaikaista korviketta (teksti-tv tai jokin mobiilirahastus). Kamalaa taajuuksien ja rahan tuhlausta!

Ohjelmien ajastukseen kannattaa joka tapauksessa jättää muutama minuutti lisäaikaa loppuun. Itse tallennan ja katson kaiken pc:llä, jossa on digi-tv-kortti. Se tallentaa peräkkäin tulevat saman kanavan ohjelmat omiin tiedostoihinsa, vaikka ne menisivät jonkin verran päällekkäin. Tällainen perustoiminto pitäisi löytyä myös tallentavista digibokseista.

Anonyymi kirjoitti...

Niin pitäisi olla, mutta ei ole. Epg ei ainakaan vahingossakaan anna tallennusajan olla päällekkäin. Voi tietysti olla merkkikohtainen ongelmakin. Tosin saattaa se olla softankoodaajien mokakin.

Itse joskus ihmettelin maahantuojalle, että miksi ylimääräisiä kanavia ei voi poistaa listalta. Vastaus oli, että on standardin mukainen toiminto ja ei tehtävissä. Tyydyin vastaukseen, kunnes alkuvuodesta jouduin liikkestä ottamaan takuuhuollon ajaksi tallentamattoman boxin. Ja avot, siinä se onnistui, ei tarvinnut tehdä mitään favourite-listoja ja maksukanavat ja muut turhakkeet sai listalta notkumasta turhana. Kumma, ettei ostohetkellä 599€ maksavassa pysty tekemään, mutta 119€ vehkeessä pystyy. No, kun nykyinen boxi joskuu levähtää lopulliseen lepoon, niin tiedän ainakin mitä merkkiä kartan kuin ruttoa tai sitten yksinkertaisesti vaan luovun televisiosta. Sen verran tulee uusintoja televisiosta ja harmeja digiuudistuksesta kärsinyt, että tukkakin on harmaantunut vauhdilla.

Anonyymi kirjoitti...

Jep jep alkaa pikkuhiljaa pänniä kun tulee uusintojen uusintojen uusinnat koko ajan en voi tajuta sen voin vielä tajuta että tulee vähä ajan välein uusintaa muutaman kerran mutta että jo ylittää 10 uusintaa niin ei voi tajuta enää mistä maksaa? uusinnoistakö? rupee into menemään koko saakelin teeveestä

Anonyymi kirjoitti...

Testataanpas blogin vanhojen viestien luku. Blogin pitäjä on kuitenkin mielestäni yksi johtavia it-vaikuttajia ja etenkin tekniikan alalla yksi vaikuttavimmista. Hyvin pysyy tekniikan seurannnan eturintamassa, kun jaksaa seurata blogia ja kolumneja.

Mutta ehdotan, että P. Järvinen, yhteydet, kun on päättäjiin, niin tehtäisiin tietokanava/nettisivusto, jolla infottaisiin, mikä ohjelma on milloinkin esitetty milläkin kanavalla ja kuinka mones uusinta se on. Nyt telkku.com ilmoittaa vain, jos uusinta on saman kanavan tiimoilta, jos silloinkaan.

Ainakin elokuvat tuntuu pyörivän eri kanavilla moneenkin kertaan. Jos olisi tietopankki, josta vois katsoa, mitä on tullut mahdollisesti ennen katsottua, olisi ok. Mutta paras vaikute olisi se, että kanavapomojen dumppaukset ei menis niin helpolla läpi, vaan olisi todellakin tarvetta hakea uutta proggista. Nyt kun esitetään uutena toisella kanavalla, saman yhtiön alla etenkin sarjoja.

Varsinkin sarjat tuntuu uusiutuvan kumman helposti. Jos ei muuten niin saman konsernin rinnakkaiskanavilla.