maanantai 22. syyskuuta 2008

YouTube - moderni häpeäpaalu

Polkupyörään piilotettu gps-lähetin auttoi selvittämään, kuka Helsingissä varastaa pyöriä ja mihin ne joutuvat. Kyse ei ole pienestä asiasta: vuosittain Suomessa varastetaan tuhansia pyöriä.

Jo kauan sitten ihmettelin, miksei poliisi selvitä samalla periaatteella tietokonevarkaiden liikkeitä. Kannettavia tietokoneita viedään lukituista autoista keskellä kirkasta päivää. Röyhkeimmät varkaat väijyvät nurkan takana ja näkevät, kun omistaja laittaa tietokonelaukun tavaratilaan. Kone voidaan viedä, vaikkei se edes olisi näkyvillä.

Kyse on ainakin jossain määrin järjestäytyneestä toiminnasta, joten tekijöiden selvittämisestä olisi apua kaikille. Tietokonelaukkuun piilotettu gps-lähetin tai koneeseen asennettu jäljitysohjelma auttaisi poliisin nopeasti rosvon jäljille.

Luultavasti näin ei saa tehdä, koska jäljittimellä varustetun tietokoneen jättäminen autoon olisi rikokseen yllyttämistä. Ja sitä poliisi ei saa tehdä. Jos tilaisuus kerran tekee varkaan, poliisi ei saa edesauttaa tilaisuuden syntymistä. Niinkö?

Tavallisia kansalaisia rajoitus ei koske. Me saamme tarkoituksella jättää polkupyörän tai tietokoneen odottamaan varasta. Ja koska poliisia ei kannata näin vähäpätöisillä varkauksilla vaivata, oikeusasteena toimii YouTube.

Kiinniotosta kertova video rankaisee varasta paljon enemmän kuin käräjäoikeuden mahdollisesti määräämä pieni sakko. YouTube on moderni häpeäpaalu. Siihen joutuva uhri ei voi valittaa tuomiosta, eikä videon näyttämistä koske television tiukat julkisuuspykälät.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vielä integroitu webcam pyörään ja verkkoyhteydellä kamerakuva ajajasta (vaikka gsm-)linkkien kautta kotiin. Kaiketi olisi jo mahdollista, mutta kuka haluaa tuunata jopoonsa satojen eurojen elektroniikat..

Petteri Järvinen kirjoitti...

Uusissa kannettavissa on sisäänrakennettu videokamera. Ennen pitkää joku perustaa saitin, johon välittyy reaaliaikainen videokuva varastettujen koneiden nykyisistä käyttäjistä. Nimeksi ehkä RosvoTube tai Thief-TV...

Anonyymi kirjoitti...

Juu, ennen pitkää joku perustaa "StolenTuubi"-saitin josta voi jäljittää hukkaamaansa taikka varastetua omaisuuttaan.

Siis, poliisin ongelma kaiketi reaalisesti ajateltuna omaisuutensa kadottainriden suhteen on se, että onko omaisuutta varastettu vaiko hukattu.

Siis tosiaan, kansalaiset ottakoot omat selvityskeinonsa käyttöön. Omaisuuden palauttamisen yhteydessä kuitenkin tarvitaan taas poliisin apua, ettei syyllistyisi "toisen" omaisuuden haltuunottoon.

Suo siellä vetelä täällä.

Anonyymi kirjoitti...

Videoilla kiinnijääneet fillarivarkaat ovat olleet lähinnä pikkurikollisia. Idea kuulostaa kuitenkin toimivalta, jos sen avulla pääsisi järjestäytyneen rikollisuuden jäljille. Mielestäni tuon pitäisi kuulua myös poliisin lailliseen keinovalikoimaan.

Anonyymi kirjoitti...

omistan rosvotuben, heh ennustus kävi toteen.

-rosvotube