torstai 25. syyskuuta 2008

Tavallinen poliisi ei pääse YouTubeen

Tämä on aivan absurdia: tavallinen poliisihenkilö ei pääse YouTubeen, koska kyseinen www-sivu on estetty poliisin palomuurissa. Estojen tarkoituksena on rajoittaa poliisien surffailua niin, ettei työaikaa kulu asiattomilla viihdesivuilla.

Jokelan tapauksen jälkeen poliisia vaadittiin valvomaan myös netin sisältöä ja toimimaan heti, kun vaarallista aineistoa havaitaan. Miten poliisi voi toimia, jos se ei pääse sivuille, joita sen pitäisi valvoa? Eikö Jokelan tapauksesta opittu mitään?

Ilmeisesti Kauhajoen poliisilaitoksella on sentään yksi kone, jolla pääsee myös YouTubeen. Poliisi pääsi katsomaan uhkailuvideon, joten lopputuloksen kannalta nettiestoilla ei tässä tapauksessa ollut merkitystä. Mutta miten mahtaa olla ensi kerralla?

Vielä kummallisemmaksi asian tekee se, ettei poliisiorganisaatio itsekään näytä tietävän surffailun rajoituksista. Vielä eilen Seinäjoen apulaispoliisipäällikkö väitti, ettei poliisin koneissa ole nettikäytön rajoituksia, ja että uhkailuvideoiden löytämistä vaikeuttaa vain Googlen käyttö. Tänään poliisihallinnon tietoturvapäällikkö Kari Santalahti kertoo, että YouTuben käyttö on - yhdessä muiden palveluiden kanssa - estetty "tietoturvasyistä".

Googlen ylläpitämä YouTube on varmasti yksi maailman turvallisimmista nettipalveluista. Sen tietoturvaa valvotaan jatkuvasti. Ajatus siitä, että joku ujuttaisi videoiden kautta haittaohjelmia käyttäjien koneisiin, on hyvin epätodennäköinen. Tietoturva sattuu vain olemaan hyvä keppihevonen, johon voi vedota silloinkin, kun halutaan rajoittaa viihdesurffailua.

Poliisin kannalta kyse on kuitenkin työstä. Jos johto ei luota poliisihenkilöiden harkintaan tällaisissa asioissa, miten se voi antaa heidän kantaa asetta?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Poliisi tarkkailee nyt ihan kaikkea netissä

Lisää henkilökuntaa yksikkö ei tähän työhön saa, mutta Paateron mukaan poliisi pystyy priorisoimaan netin tarkkailun muiden töiden edelle. Kuukauden jälkeen katsotaan, miten seurantaa jatketaan, ja onko sitä tarpeen tehdä edelleen tehostetusti.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/36000-poliisi-tarkkailee-nyt-ihan-kaikkea-netissa

Joopajoo.

Tere kirjoitti...

Sama kuin kieltäis poliisia menemästä rautatieasemalle, ettei aikaa mene hukkaan maleksiessa.