keskiviikko 30. tammikuuta 2008

Pankkien tietoturvauhkat

Haittaohjelmien määrä kasvaa räjähdysmäisesti ja viime vuonna ylittyi jo puolen miljoonan ohjelman rajapyykki. Entistä ovelammat troijalaiset kaappaavat pankkitunnuslukuja suoraan asiakkaiden koneilta. Verkkorikollisuus uhkaa pankkeja. Puhumattakaan Venäjän mafiasta, joka...

Tuttuja uutisia tietoturva-alalta. Internet-uhkia on helppo liioitella ja pelätä. Pari tuoretta uutista on kuitenkin palauttanut mieliin vanhan totuuden siitä, miten suurin uhka tulee sisältäpäin.

Jérôme Kerviel'in omalle pankilleen aiheuttama 4,9 miljardin tappio on huikea saavutus. Ilmeisesti summassa on todellista tappiota 1,4 miljardin edestä -- loput 3,5 miljardia aiheutuivat Société Généralin purkaessa johdannaissopimuksia. Pankin tappiot ovat kuitenkin suuremmat kuin kaikista vuoden nettihuijauksista yhteensä.

Yhtä uskomaton uutinen tuli Ruotsista. Rosvot murtautuivat pankkikonttoriin ja asensivat yhteen tietokoneeseen kauko-ohjaimen, jonka avulla he pystyivät käyttämään pankin sisäistä tietojärjestelmää. Miljoonien kruunujen tilisiirto epäonnistui viime hetkellä, kun virkailija huomasi koneen toimivan itsekseen ja ehti kiskaista virtajohdon seinästä.

Rikollisten kekseliäisyys on rajatonta. Nettiuhkien torjunta ei saisi hämärtää riskien kokonaiskuvan arviointia.

Ei kommentteja: