tiistai 5. tammikuuta 2021

Drone-kuvaajan vuosi 2020

Koronavirus peruutti vuoden 2020 tapahtumat ja tilaisuudet, joten tavallisen valokuvaamisen sijaan perehdyin kuvauskopterin eli dronen käyttöön. Ostin toukokuussa juuri esitellyn DJI Mavic Air 2 -kopterin ja loppuvuoden aikana otin sillä tuhansia kuvia.

Ensimmäinen havainto: kesäinen Suomi on uskomattoman kaunis, myös ilmasta.

Loimaan lähellä.

Elokuussa värit vain paranivat, koska mukaan tuli aavistus syksyn kuulautta.

Otaniemi, taustalla Keilaniemi.

Elokuinen ilta Espoon rannikolla on kuin maalaus.

Villa Miniato Espoon rannikolla.

Etelä-Helsingissä ja Espoossa dronen lennättäminen on helppoa, sillä kiellettyjä alueita on vain vähän ja maksimi lentokorkeus oli vuoden 2020 loppuun asti 150 metriä. Monissa muissa kaupungeissa korkeusrajoitus on 50 metriä (esim. Tampere) tai lennätys on kokonaan luvanvaraista (Jyväskylä, Kouvola). Tietoa lentoalueista ja rajoituksista saa mukavasti Aviamapsin drone-kartalta.

Drone-lennättäjä huomaa nopeasti, miten vaikeaa lentäminen on. Fysiikka on sitä vastaan (laskeutuminen!), gps-signaalit poukkoilevat rakennusten välissä ja lentäminen on tiukkaan säädeltyä. Ajatus autonomisista droneista kuljettamassa ostoksia kotiovelle tai omalle parvekkeelle on utopiaa. 

Syksyn edetessä maisemat muuttuivat koko ajan. Vähäsateinen ja paljon kauniita aurinkoisia päiviä sisältänyt syksy tarjosi hyviä kuvauspaikkoja, jotka saivat Helsingin avautumaan ihan uudesta näkökulmasta. 

Tervasaari.

Stadilaiset tuntevat Tervasaaren, mutta itse olen noteerannut sen vain ajaessani autolla ohi. Saari onkin avoinna yleisölle, vaikka pienvenesatamista voisi luulla toisin. Saari on varsinkin koiranomistajien suosiossa.

Ilmasta näkee asioita, joita maan pinnalta ei voisi huomata. Helsingissä on esimerkiksi lukuisia taloja, joiden keskellä on valokuilu tai suoranainen reikä. Tässä niistä yksi, Kalliosta:

Kallion "reikätalo".

Joskus dronella saa hauskoja kuvakulmia. Esimerkiksi Kallion pyöreä Ympyrätalo muistuttaa Kuolontähden sädeasetta tai atomivoiman miilua.

Kallion Ympyrätalo.

Myös Pasilan uusi rautatieasema (osana Triplan kauppakeskusta) on suoraan ylhäältä katsottuna utopistisen näköinen:

Pasilan rautatieaseman aula suoraan ylhäältä.

Mavic Air 2 on hyvän sään kopteri. Joskus taustalla lähestyvä saderintama tuottaa kuitenkin jännittäviä kuvia -- etenkin kun ottaa useamman kuvan ja yhdistää ne rinnakkain.

Töölö saderintaman lähestyessä.

Aina ei tarvitse lentää korkealle. Lähikuva rautatieaseman kivimiehistä maskeineen alle 10 metrin lentokorkeudelta:

Kivimiehet lähikuvassa.

Kasvitieteellinen puutarha lokakuun alun auringossa. Halusin hyödyntää 150 metrin korkeusrajoitusta niin pitkään kuin voi, ja dronen kameran 24-millinen polttoväli antaa laajan kuvakulman.

Kasvitieteellinen puutarha.

Syksyn kauneus vain lisääntyi lokakuun edetessä. Tässä tuttu paikka Töölönlahdella, värejä hieman käsitelty Lightroomilla:

Töölönlahti, Finlandia-talo ja Kansalaistori.

Korttelien sisäpihat kätkevät kaikenlaisia yllätyksiä: savupiippuja, viihtyisiä leikkipaikkoja lapsille (tai pelkkiä autopaikkoja) ja joskus kokonaisia taloja, kuten tässä Kallion kirkon lähellä sijaitsevassa korttelissa:

Talo sisäpihalla.

Erillisiä taloja tai siipirakennuksia on paljon myös Töölössä. On siinä takseille, postinkantajille ja ambulansseille haastetta osoitteen löytämisessä!

Messukeskus on tuttu lähes jokaiselle, mutta vierailija ei useinkaan tule ajatelleeksi, että kivenheiton päässä alkaa Käpylän puutaloalue, joka varsinkin kesäaikaan on erittäin idyllinen.

Käpylän korttelien alkua.

Marraskuun alkaessa uskoin kuvauskelien olevan ohi, mutta eipä ollutkaan. Matalalta paistava aurinko tarjosi mahdollisuuden taas uudentyyppisiin kuviin.

Topeliuksenpuisto Töölössä marraskuun aamupäivässä.

Kopterikameran kenno on vain vähän älypuhelinta suurempi. Valon vähentyessä kuvaaminen muuttui vaikeaksi ja kuviin tuli kohinaa. 

Haukilahden Haikaranpesä (Espoo).

Joulukuulle osui vielä kirkkaita päiviä. Ilmasta katsoen Katri Valan puiston vieressä olevat talot muistuttavat laivaa.

Katri Valan puisto ja "laivatalot".

Joulukuun hämärä ja koronarajoitusten hiljentämä Helsinki kuvasi hyvin koko joulukuun 2020 tunnelmaa.

Oodi keskustakirjasto joulukuun iltapäivän hämärässä.

Viimeiset kuvat otin jouluaattona. Keskipäivän aikaan valoa oli riittävästi ja liikenteen loppuminen kirkasti ilman niin, että Etu-Töölö näkyi kirkkaasti aina merelle asti.

Jouluaatto Etu-Töölöstä Jätkäsaareen asti.

Drone-lennätyksen rajoitukset kiristyivät eu-vaatimusten mukaisesti vuoden 2020 viimeisenä päivänä. Enimmäislentokorkeus laski 120 metriin ja lennättäjiltä aletaan mm. vaatia verkkotentin suorittamista. Mutta eiköhän tänäkin vuonna tule jotain kuvattu. Talvi saa Helsingin ja Espoon näyttämään taas ihan uudenlaisilta.

Lisää drone-kuviani on galleriassa https://petterij.kuvat.fi/kuvat/Drone-kuvia/.

8 kommenttia:

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Sanat eivät riitä kertomaan, nyt olisi ollut peukutuspainikkeelle käyttöä.
Vaan Googlen kartastakin tuo korttelin sisällä oleva pienkerrostalo näkyy. Herättää uteliaisuutta.

Nimetön kirjoitti...

Paitsi että uusia rajoituksia lykättiin ainakin tammikuun loppuun.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ei lykätty, rajoitukset ovat voimassa. Vain verkkokoetta ja käyttäjärekisteriä lykättiin kuun loppuun.

Nimetön kirjoitti...

Aivan, Lentoposti.fi:n uutisessa onkin täsmennys Traficomin tiedotteeseen. Droneinfon sivulla on edelleen minusta harhaanjohtavasti kerrottu että "...tammikuun lopussa ja siihen asti toimitaan vanhoilla dronesäännöillä." Upeita kuvia - kokeilitko muuten videokuvausta Mavicilla lainkaan?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Traficomin tiedote oli ilmeisesti kiireessä tehty ja antoi väärän kuvan asiasta. EU-säädökset tulivat voimaan 31.12.2020, mutta Suomen omaa tietokantaa lykättiin kuukaudella, koska se ei valmistunut ajoissa (ilmeisesti huomasivat vasta julkistuspäivänä, viimeisenä takarajana, ettei järjestelmä toimikaan - melko erikoista).

Olen kuvannut jonkin verran 4K-videota, mutta se vaatisi enemmän etukäteissuunnittelua ja editointia, jotta olisi jotain näytettävää. Isolla 4K-näytöllä kuvanlaatu on kyllä mahtava.

Nimetön kirjoitti...

saanko kysyä käytätkö jotain valmista pohjaa Drone-kuvia sivuston galleriaan, hienon näköinen,olen etsinyt pidemmän aikaa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Drone-kuvat ovat kotimaisen kuvat.fi-palvelun vakiopohjassa.

Nimetön kirjoitti...

Muistan lapsuudestani kun kotitilallani kävi lentovalokuvien myyjä. Pienenä jännittyneenä seurasimme oikean lentokoneen lentämistä ja jännää oli. Valokuva tilasta tuotiin ja oli siinä pienellä pojalla ihmeteltävää ja jännitystä. Tuossa se vieläkin kehyksissä tuvan seinällä köllöttää.