keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Havaintoja päivän Lumia-julkistuksesta

Nokian 920- ja 820-malleista on kirjoitettu niin paljon, että melkein kaikki on jo käsitelty. Muutama hajahuomio kuitenkin.

Ensi kerralla webcastin on syytä toimia Jos tilaisuutta mainostetaan verkkokatsojille, webcastin on syytä toimia luotettavasti ja kaikilla selaimilla. Nyt Nokian viesti minulle (ja monelle muullekin) oli tämä:

Webcast Nokian tapaan. 
Eikä sitten käytetä jotain Microsoftin Silverlightia, jota kukaan ei tunnu haluavan. Maikkari on tosin jostain syystä tehnyt saman virheen, mutta niinpä sen nettivideot jäävätkin monilta näkemättä. Ja jos Microsoft vasiten velvoittaa käyttämään Silverlightia, siitä kannattaa ainakin mainita hyvissä ajoin ennen lähetyksen alkua, jotta halukkaat ehtivät asentaa ennen H-hetkeä.

Korttipaikka vain 820:ssä? Speksien mukaan vain pienemmässä mallissa olisi paikka micro-SD-muistikortille. Onko ajatus, että 920:n isompi muisti tekee muistikortin tarpeettomaksi? Näin ei suinkaan ole.

Pureview vedettiin lokaan. Siltä se ainakin nyt tuntuu. On hienon (suomalaisen?) teknologian halventamista tehdä siitä brändi, joka viittaa ylipäätään hyvälaatuiseen kameraan. Kameran hehkutettu kyky kerätä valoa tarkoittaa käytännössä kuvanvakainta. Se ei mahdollista kuvausta hämärässä -- muutoin kuin silloin, kun kaikki pysyy paikallaan. Kuvanvakaimesta on hyvin vähän iloa kuvattaessa esimerkiksi ihmisiä sisätiloissa, ja juuri siellä herkkyyttä kaivataan kipeästi. Haastaa järjestelmäkamerat? Never in my life.

Markkinoiden paras älypuhelinkamera on Nokian omassa Symbian-puhelimessa, ei uusimmissa Lumioissa.

Hienot värit. Uudet kirkkaat värit ovat mainiot verrattuna aiempiin ikävään siniseen ja vastenmieliseen marjapuuroon.

Hieno käyttöliittymä. Ei ihme, että Nokia käytti paljon aikaa käyttöliittymän ja värien esittelemiseen. Juuri näillä alueilla Nokia pesee iPhonen mennen tullen. iPhonessa on vanha Fordin logiikka ("mikä tahansa väri kunhan se on musta" - Jobs tietää paremmin) ja antiikkinen, staattisiin kuvakkeisiin perustuva käyttöliittymä, johon edes uusin iOS 6 ei tuo mitään parannusta (tulee muuten olemaan mielenkiintoista nähdä, miten Apple joskus päivittää iOS:n käyttöliittymän nykyaikaan matkimatta yhtään Androidia tai Microsoftia....).

Oletan, että WP8 tulee olemaan oleellinen osa Lumian viehätystä. Valitettavasti sen kaikkia hienouksia ei voitu vielä esitellä, koska se on Microsoftin heiniä (ja samat hienoudet ovat tietenkin myös Samsungin ja muiden luurivalmistajien käytettävissä). Toisaalta WP8 on myös riski, sillä pc-käyttäjien reaktio voi olla yhtä tyly kuin Vistassa aikoinaan. Jännitys tiivistyy tältä osin runsaan kuukauden päästä.

Vihdoin Windows Phonessa on myös mahdollisuus napsia ruutukuvia. Ominaisuus, josta on hyötyä kenelle tahansa.

Milloin saa ja mitä maksaa? Tärkeimmät kysymykset jäivät nyt roikkumaan ilmaan, joten epävarmuus Nokian suhteen vain lisääntyi. Apple vastaa osaltaan kysymyksiin ensi viikolla, ja oletettavasti puhelimia saa muutamassa viikossa.

Ne ovat ihan hienoja puhelimia... Suomalaisen median reaktiot uusiin malleihin olivat yllättävänkin nuivia. Mitä wau-ilmiötä markkinat oikein odottivat? Myös Nokia voi miettiä viestintästrategiaansa: onko järkevää hehkuttaa kaksi kuukautta etukäteen miten something amazing is coming... ja sen jälkeen vuotaa ominaisuudet yksi kerrallaan, niin että julkistustilaisuus lässähtää kun mitään kerrottavaa ei enää ole. Yhtä huono viestintästrategia kuin palavasta lautasta puhuminen.

Lopuksi: vain Applella on lupa tehdä jeesuspuhelimia, jotka yllättävät ja ällistyttävät markkinat kerta toisensa jälkeen -- tai ainakin sellaisen vaikutelman Applen todellisuutta vääristävä kenttä onnistuu luomaan. Silti myös Applen kurssi putoaa aina tuotejulkistuspäivinä. Ensi viikolla jännitämme, millaisen messiaspuhelimen Apple pullauttaa ulos tällä kertaa. Odotukset ovat taivaissa, joten niiden ylittäminen on vielä vaikeampaa kuin Nokialta.

22 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Pureview vedettiin lokaan? Täähän on kuin jotain pahimpia Iltapulun otsikointeja lukisi.

Muistaakseni haukuit 808:n myös ennakkoon..

"Kameran hehkutettu kyky kerätä valoa tarkoittaa käytännössä kuvanvakainta. Se ei mahdollista kuvausta hämärässä -- muutoin kuin silloin, kun kaikki pysyy paikallaan. Kuvanvakaimesta on hyvin vähän iloa kuvattaessa esimerkiksi ihmisiä sisätiloissa, ja juuri siellä herkkyyttä kaivataan kipeästi. Haastaa järjestelmäkamerat? Never in my life."

Tutuistuitko sä nyt yhtään tähän ominaisuuteen ennen lyttäystä?

http://i.nokia.com/blob/view/-/1824212/data/2/-/Download-pureview-820.pdf

http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2012/09/apollopureview-image2.jpg
http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2012/09/apollopureview-image4.jpg

Kuvavakain juuri mahdollistaa sen että voidaan ottaa enemmän valoa linssiin kosk

Petteri Järvinen kirjoitti...

PureView is a promise of versatile capture capability and leading edge innovation

Tästä saa käsityksen, että PureView on lähinnä markkinointitermi, jolla voidaan tarkoittaa mitä tahansa.

Hervannasta valmistuneena DI:nä olisin toivonut, että nimi olisi varattu Tampereella alkunsa saaneelle teknologialle.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Demokuvat ovat tyypillistä markkinointia: kuva liikkumattomana seisovasta ihmisestä pitkällä valotusajalla. Ei kovin tyypillinen tilanne, mutta näyttää hyvältä. Herkkyttä kaivattaisiin nimenomaan liikkeen pysäyttämiseen sisätiloissa, ei öisiin poseerauksiin.

Nimetön kirjoitti...

Onhan tuossa taustavalaistu kennokin, joka lisää herkkyyttä. Tosin löytyy myös kilpailijoilta.

Nimetön kirjoitti...

The Force is strong with this one :-)

tänäänhän toinenkin alan firma julkisti uudet mallit...

http://mashable.com/2012/09/05/watch-motorola-verizon-announce-android-phone/

Nimetön kirjoitti...

LOL

http://www.hs.fi/talous/Nokia+narahti+nolosti+uuden+puhelimen+pure+view+-tekniikkaa+esittelevällä+videolla/a1305597446193

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ai-jai, tuollaiset ovat noloja!

Demovideoista käy tarkkaan katsomalla ilmi, että ne on kuvattu ammattimaisella kalustolla - ei suinkaan Lumia-puhelimella. Niin ei kai missään väitetäkään, mutta kun yhtiö on juuri korostanut videokuvan laatua eikä mainoksista tuttua "simuloitu tilanne" (tms.) tekstiä ole, katsoja olettaa kuvan olevan aitoa.

Toisessa kohdassa kyse on salamasta, joka valaisee näköjään kolmesta eri suunnasta.

Nimetön kirjoitti...

Itselleni ainakin puhelinten paksuus ja paino olivat pettymys. Lumia 900 tuntuu kädessa tiiliskiveltä minkä tahansa viimeisen kahden vuoden aikana julkaistun android lippulaivan jälkeen ja 920 vie puhelinta vielä tiiliskivimäisempään suuntaan.

Motorolan illalliset julkaisut todistavat, että pelkästään akku ei voi olla syypää tuohon suuntaukseen.

Nimetön kirjoitti...

Nokian uusista puhelimista voi nyt julkstuksen jälkeen todeta käyttäen jenkkisanontaa "A pig with lipstick".

Komeat kuoret eivät muuta sitä tosiasiaa, että niissä on sika (Windows) sisällä.

Unknown kirjoitti...

Hyvä arvio.

Avainkysymykset jäi auki.

1. Milloinka myyntiin, IPhone 5,6 vai7 aikaan :-(

2. Mitenkä käytännössä toimii.
Windows ei lupaa hyvää. Onko Widowsilla ollut koskaa käyttöjärjestelmää joka on heti toiminut??

Kauanko omistajien kärsivällisyys riittää?
Koska vaihdetaan strategia?.

Minusta näyttää enemmän ja enemmän toistavan Ericsonin mallia. Takana hieno tulevaisuus.
Kun vaikeuksia naimisiin perässähiihtäjän kanssa.
Tulos on nähtävissä.

Erittäin valitettavaa.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

@On kiva seurata tätä kilpavarustelua,kun ei eläkeläisenä enää tarvitse juppivehkeillä leveillä;).

No,ei minulla ihan "pappapuhelinta" sentään ole,vaan pari vuotta vanha Nokian 6710 Navigator. Navigaattoria en ole kuitenkaan koskaan tarvinnut,autossa näyttö on liian pieni ja ääni piipitystä,oikea Garmin piti kuukausi sitten hankkia,kun Navman delasi. Pihapiirissä selviän kotiin vielä ilman navigaattoria kännyssäni. Jopa jenkeissä ja urheiluauton (431hp)ratissa.

Nokiassa on markkinoinnin kannalta vika jo nimessä,jonka useimmat ulkomaalaiset mieltävät japanilaiseksi,onneksi ei kumisaapastehtaaksi (eivät uskoneet jenkeissä,kun kerroin Nokian historiikista). Mutta vaikkapa Apple,mikä neronleimaus, raikas omena, paratiisin kielletty hyvän ja pahantiedon hedelmä,josta Aatami on juuri haukannut. Silloin on sama,jos tekniikka kopioitua onkin.
Insinööri on tehtävänsä tehnyt,insinööri saa mennä,nyt on mielikuvan rakentajien vuoro.

Ja olen minäkin aikoinani kävellyt liituraitapuvussa Wall Streetiä "Tall" eli pieni muki Starbucksin kahvia kädessäni;).

Nimetön kirjoitti...

Nokia 808:n "lokaan vedetty" kameratekniikka kulkee nimellä "PureView Pro": http://www.nokia.com/PRODUCT_METADATA_0/Products/Phones/8000-series/808/Nokia808PureView_Whitepaper.pdf

Eräs Isä kirjoitti...

Vistasta sanoisin sen verran, että reaktio sille ei ollut mikään ihme. Nythän näkee aivan selvästi, että Vista oli keskeneräinen seiska, joka pantiin markkinoille sellaisenaan, keskentekoisena. Saa nähdä, mikä WP8 on käyttiksiään.

Nimetön kirjoitti...

Juurinkin sisätiloissa kerää valoa mahtavasti enemmän kuin taskustasi löytyvä iPhone. Kiukuttaahan se kun on väärässä

http://www.tekniikkatalous.fi/ict/nain+lumia+920+parjaa+kameratestissa+verrattuna+iphoneen+ja+galaxy+s3een/a835800

Nimetön kirjoitti...

http://sefsar.com/nokia-faked-the-still-photos-too

Nimetön kirjoitti...

Kuka tuommoista uskaltaa ostaa jos happanee käsiin seuraavaan mallin tullessa ulos? Mitäs virkaa Lumia 800:lla enää on, mitäs päivityksiä siihen on enää tarjolla?

Puhelimia saa joskus ja jostain.

Mutta hyvännäköisiä ne ovat, hakkaavat ulkonäöltään amerikkalaiset ja korealaiset kilppakumppanit.

Lauri Gröhn kirjoitti...

Kovat panokset:

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/116182-reilua-nokia-lumia-920-vertailua

Nimetön kirjoitti...

Yhtä eroa Applen ja muiden valmistajien välillä en oikein ymmärrä:

Apple teki ensin hyvän ja monilta osin omaleimaisen puhelimen – ei missään nimessä täydellistä, vaan hyvän.

Sen jälkeen firma on julkaissut vuosittain päivityksen, joka on tehnyt puhelimesta aina hieman paremman usealla sektorilla. Erot generaatioiden välillä ovat yleensä selviä ja tyypillisen vaihtovälin (2-3 generaatiota) erot ovat merkittäviä.

Harvalla toisella valmistajalla on tarjota selkeitä kehityslinjoja, joissa kuluttaja mieluisen luurin löytäessään voisi pitäytyä hyväksi havaitsemassaan mallissa.

Esim. Nokian harrastamat 8XX, 9XX, jne. numeroinnit hämärtävät intuitiota ja kuten N-sarjassa nähtiin, niin pykälää suurempi numero ei tarkoittanut parempaa puhelinta.

Samsungilla on periaatteessa tähän jatkuvuuteen tähtäävä Galaxy S -linja, joskin sielläkin hyppäys II:sta III:een tarkoitti siirtymistä heikompaan pentile-näyttöteknologiaan.

Apple ei erikseen tee halpamalleja, vaan pitää katalogissaan edellistä mallia ja alentaa sen hintaa samalla kun tuotantokulut putoavat.

Muut valmistajat tekevät erikseen tuotekehitystä luodakseen halvempia malleja JA pitävät markkinoilla menneiden vuosien high-endejä, mistä seurauksena on sekavat katalogit.

Petri Rantanen / ICT-Verstas Oy kirjoitti...

Imeisesti myös eilisessä Nokia julkistuksessa esitetyt Lumia valokuvat olivat "väärennettyjä"? : http://sefsar.com/nokia-faked-the-still-photos-too

J

Osmo kirjoitti...

Olennaista on kennokoko, joka näkyy polttovälistä. Nokia 808:n polttoväli oli 8,02 mm, tässä 3,73 mm. Tyypillinen digikameran polttoväli ko. kuvakulmalla on 5-6 mm. 808:n kenno oli suurempi kuin missään pokkarissa, Tässä se on pienempi kuin missään pokkarissa. Toki yleispuhelimena tämä voi olla parempi, mutta jos haluaa nimenomaan kameran kuvaamiseen ilman kompromisseja on tilanne toinen. Valovoima on suuri, mutta 3,73 mm:llä f/2,0 ei ole juuri kummempi kuin f/2,8 5 mm:llä.

Korttipaikka on kalliimmasta jätetty kai pois jostain tyylisyistä. Eihän juuri kai nykyään huippupuhelimissa ole korttipaikkoja. Hintatietoiselle se on etu, koska muistia saa jo nyt n. euron giga ja vuoden päästä halvemmalla. Minulla on jo nyt 16 gigan kortti satasen puhelimessa, joten siirtyminen johonkin 8 gigaseen halpislumiaan ei iske.

Nimetön kirjoitti...

Miten Lumia 920:lla tallennetut, erinomaisen vakaat teräväpiirtovideot saadaan katsottua suoraan televisiosta kaapeliteitse?

Vastaus taitaa olla: ei mitenkään, sillä laitteessa ei näytä olevan suoraa hdmi-lähtöä tai mhl-hdmi -väylää.

Nimetön kirjoitti...

Ottamatta puhelimiin kantaa, meillä töissä ei pysty edes silverlightia asentamaan. Monessa firmassa varmaan sama tilanne. Taitaa tosiaan olla MTV3 ainoa joka sitä käyttää.