maanantai 26. kesäkuuta 2023

Rytsölän Lamborghinit antoivat kasvot vuoden 2000 IT-huumalle

Yle on julkaissut kiinnostavaa kesäkuunneltavaa. It-kupla.net palaa ajassa 2000-luvun alkuun ja nettiyhtiöiden pörssikuplaan. Olin itsekin yksi haastatelluista. Ja muistoja tosiaan riittää!

Vuosituhannen vaihde oli monin tavoin huimaa aikaa. Neuvostoliitto oli romahtanut, Suomi avautui länteen ja liittyi EU:hun, raha vaihtui markoista euroiksi. EUNet oli aloittanut internet-yhteyksien myynnin kuluttajille 1990-luvun alussa ja Yhdysvalloissa puhuttiin tiedon valtatiestä, joka siirtäisi bisneksen verkkoon. Netscapen pörssilistautuminen käynnisti sijoitusbuumin, jollaista aiemmin ei oltu nähty. 

Vuosi 2000 oli sama kuin tulevaisuus, ja se näytti lupaavalta. Ei puhuttu ilmastonmuutoksesta eikä edes sodista. Hetken aikaa maailmassa tuntui vallitsevan rauha. Kosovon sota oli päättynyt kesäkuussa 1999 ja seuraava iso konflikti oli alkamassa vasta syyskuussa 2001.

Seurasin itse vuosituhannen vaihtumisen tapahtumia näköalapaikalta, ensin Tietokone-lehden avustajana ja kolumnistina, sitten itsekin it-yrittäjänä. Vuosituhannen vaihteessa toimin Saunalahden Serveri/Jippii hallituksen jäsenenä sekä vt. viestintäjohtajana. Sain omin silmin nähdä, miten yhtiö listataan pörssiin huuman ollessa kuumimmillaan. Vain taivas oli rajana. Ne olivat hienoja vuosia.

Saunalahti syntyi monen pienen nettioperaattorin yhdistymisestä vuonna 1998. Yksi suurimmista yhtiöistä oli Jaakko ja Antti Rytsölän vuonna 1995 perustama DLC. Reetta Arvila ja Päivi Leino ovat kehystäneet it-huuman Rytsölöiden ympärille, mikä onkin luonteva valinta. Kaikki tuon ajan eläneet muistavat veljekset ja heidän ökyautonsa, keltaisen ja sinisen Lamborghinin.

Nettihuumasta muistellaan hurjia bileitä, ilmaista cokista ja yrityksiä, jotka palkkasivat nuoria töihin valikoimatta heitä kummemmin. Tärkeintä oli saada kasvatettua yrityksiä mahdollisimman nopeasti, jotta sijoittajien mielenkiinto pysyi yllä. Sijoittajia kiinnostivat tarinat, eivät talousluvut.

Lähes kaikki se, mitä 2000-luvun alussa puuhattiin, on sittemmin toteutunut. Suomi ei vain ole enää ykkönen juuri missään muussa kuin joissain mobiilipeleihin liittyvissä asioissa. Itse en kutsuisi aikaa it-kuplaksi, pikemminkin kyseessä oli sijoittajien kupla. Suomessa oltiin aidosti nettipalvelujen ja mobiilialan edelläkävijöitä. Periaatteessa Google tai Facebook olisivat voineet tulla meiltä. Nokian taustatuki teki suurimmistakin visioista mahdollisia. Nokian tiedettiin olevan suomalainen firma, ja se tieto avasi ovia myös maailmalla.

On hieman yllättävää, miten vähän Nokian suuruuden ajoista nykyään puhutaan. Aivan kuin kännykkäbisneksen romahtaminen olisi ollut jonkinlainen häpeä, jota ei haluta muistella. IT-kupla.netissä Nokia mainitaan monta kertaa, mutta se on silti vain sivuroolissa. Ehkä joku toimittaja tekee vielä vastaavan sarjan yhtiöstä, jolla oli ainutkertainen asema Suomen teollisuushistoriassa. Huipputekniikan suunnannäyttäjä, jonka puhelimia ihasteltiin kaikkialla maailmassa. Mobiilia tietoyhteiskuntaa tultiin katsomaan kaikkialta maailmasta. Nokia teki avainhenkilöistään, mutta myös siihen sijoittaneista taviksista (ja jopa Pukkilan kunnasta) rikkaita. Yhtiön liikevaihto oli suurempi kuin Suomen valtion budjetti. BKT:sta Nokian osuus oli neljä prosenttia. Vastaaviin lukuihin on tuskin koskaan ylletty missään muussa maassa.

Tätä kirjoitusta varten kaivoin esiin omat muistelmani noilta ajoilta. Saunalahti listautui pörssiin nettihuuman ollessa huipussaan huhtikuussa 2000. Jippii oli aluksi matkapuhelinliittymien brändi, sitten myös portaali ja lopulta koko yhtiön nimi. Nimeä piti vaihtaa, sillä sauna-alkuiset sanat eivät kansainvälisillä markkinoilla yhdistyneet mitenkään internetiin. Saunalahden serveri oli jotain niin suomalaista, ettei se avautunut edes kaikille suomalaisille (ei, mitään palvelinta ei ollut yhdessäkään Suomen monista Saunalahdista - nimi oli mainostoimiston keksimä).

Jippii! Huikea tarina IT-kuplasta ja vuosien oikeuspiinasta (Docendo 2013).

Uusmediayhtiöt saivat paljon julkisuutta ja ne arvostettiin poskettoman korkealle. Icon Medialab, Satama... olihan niitä. Sarjassa uusmedian romahdus tuntuu tulleen kaikille asianosaisille yllätyksenä, mutta lukujen järjettömyys oli kaikkien nähtävissä. Operaattoribisnes oli sen sijaan todellista ja ilman epäonnistuneita yrityksiä laajentua Saksan markkinoille Jippii olisi menestynyt hyvin. Varsinkin gsm-numeron siirrettävyys räjäytti potin toteutuessaan vuonna 2003.

Ei Jippiille huonosti käynyt. Kurssi tosin romahti muutamaksi vuodeksi, mutta Elisan ostettua yhtiön kurssi on tänään tuplasti korkeammalla kuin kevään 2000 listautumisessa. Lisäksi tulevat Elisan maksamat osingot, joista on kertynyt toinen mokoma arvonnousua lisää.

Uutisoinnissa kerrotaan Rytsölöiden ansainneen kymmeniä miljoonia ja menettäneen kaiken. Miljoonat olivat kuitenkin markkoja, eivät euroja. Tämän päivän it-miljonäärien rinnalla Rytsölät ansaitsivat vain taskurahoja. Tässäkin suhteessa maailma on nyt ihan toinen kuin 20 vuotta sitten.

Pörssilistautumisen yhteydessä Saunalahden omistajat myivät osakkeitaan markkinoille. En löytänyt enää tarkkoja lukuja, mutta vuosikertomuksen mukaan Jaakko Rytsölä omisti vielä 28.2.2001 yhteensä 2 148 262 Jippiin osaketta kurssin ollessa 2,70 euroa. Potin arvo oli siis 5,8 miljonaa euroa. Elokuun 2001 puolivälissä tullut romahdus pakotti Rytsölän myymään kaiken. Jos hän olisi pitänyt nämä osakkeet, niiden arvo olisi nyt noin 25 miljoonaa euroa.

Kaikki ei siis todellakaan ollut kuplaa, vaan esimakua tulevasta. 

Rytsölän veljesten Lamborghinit olivat mahtava PR-temppu. Kuten Suomeen hyvin sopii, ökyauton ostamalla he ansaitsivat ikuisen paikan Suomen it-historiassa, vaikka Rytsölöiden rooli Saunalahdessa oli silloin jo käytännössä loppunut. Ainakin Jaakko ajoi BMW M5 -tehomallia, taisi hänellä olla Ferrarikin, mutta ne eivät herättäneet intohimoja. Vain Lamborghinit huomattiin.

Miten olisi mahtanut käydä, jos Rytsölät olisivat tehneet kuten minä ja tyytyneet Porscheen? Kuka silloin olisi jäänyt it-huippuvuosien ikoniksi, jonka kautta tarinoita nyt kerrottaisiin?

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minusta näitä vuosikymmenten buumeja kuvastaa hyvin pikkuserkkuni, joka nyt kolmatta kertaa on joutunut "kahden asunnon loukkuun".
Mukavan positiivinen kirjoitus Petteriltä. Kiitos.

MH kirjoitti...

Jaha. Nythän mä sen hokasin. Peeterin Kirja löytyykin Storytel- palvelusta (e-kirjat, äänikirjat). Aikanaan tuli ihmeteltyä Suomen oikeuslaitosta. Kaikki oikeusasteet käydään läpi. Prosessi kestää 12 vuotta. Syytetty todetaan lopuksi syyttömäksi. Kuka maksaa syytetyn oikeuskulut? No syytetty itse. Tietenkin. Petterille tuli maksettavaa satoja tuhansia euroja...

Äänikirjaa en ole - vielä - oppinut kuuntelemaan. Lukeminen on niin paljon nopeampaa.

Aikanaan Petteri Järvisestä olisi voinut tulla kansanedustajakin. Mutta taisi edesmennyt Jyrki J. Kasvi silloin viedä ääniä. (Jonka kirjan luin Storytel-palvelusta...).

Petteri Järvinen kirjoitti...

Syytteiden kaaduttua vastaajien kuluja kyllä korvataan, mutta ei se mikään avoin piikki ole. Oikeus katsoo, minkä verran asianajajien laskuista voidaan pitää kohtuullisina. Itselleni kävi tässä suhteessa lopulta hyvin, vaikka monta vuotta näytti pahalta.

Kirjan alkupuoli on kuvausta 2000-luvun IT-huumasta ja rajattomasta tulevaisuudenuskosta, oikeudenkäyntiä on sitten kirjan jälkipuoli.

Itsekin luen mieluummin kuin kuuntelen. Viime yönä sain loppuun Kivimies-jännärin (sci-fiä). Nykyään hiljaisuus on harvinaista herkkua, ei sitä halua täyttää puheella. Nämä ovat kuitenkin yksilöllisiä asioita.

Jari kirjoitti...

IT-huuma on melkoinen tarina. Digitalisaation kulminaatio, muutos NMT:sta älypuhelimiin tai BBS:sta someen, osuu juuri milleniumin seutuville. Koko sivilisaatio mullistui vuosituhannen vaihteessa, mikä on numerologisesti kiinnostavaa.

Kyllä se tiedettiin etukäteen, että uusi vuosituhat tarkoittaa teknologian mullistusta. Vuonna 1995 sen ymmärtämiseen riitti pelkkä arkijärki, kuten tuossa Verkossa-ohjelmassa Esa Saarisen ajatuksista käy ilmi:

https://www.youtube.com/watch?v=IRUYTe8sGIw

Liiketoiminnallisesti ennustaminen oli paljon vaikeampaa. Mobiiliyhteyksien taajuudet ja infrastruktuuri ovat luonnollinen monopoli, mutta niistä en itse silloin ymmärtänyt mitään. Toisaalta yhtiöiden toimintaa ei voitu ennustaa, eikä tiedetty alustoistakaan. Microsoftin ja Netscapen selainsota oli ensimmäinen joka havahdutti ainakin itseni siihen, että internet-aika ei tule olemaan vapaata kapitalimista.

Nokia keskittyi liiketoiminnassa muutoksen aikaan, eikä katsonut sen yli.

Anonyymi kirjoitti...

Minä elin tuon ajan Nokian työntekijänä ja tunnen olevan onnekas koska Nokialla näki ja koki paljon. Nokia oli minulle ainakin hyvä työpaikka kunnes työnantajaksi muuttui vielä isompi yritys.

Monissa Nokiaan liittyvien juttujen komenteissa paistaa läpi luulo että Nokia on nykyisin pieni yritys koska joutui myymään puhelinbisneksen Microsoftille vähäisellä 5440 miljoonalla eurolla. Nokian pienuus ei todellakaan pidä paikkansa.

Petterin todella mielenkiintoisen Jippii- kirjan luin puoli vuotta sitten.

Jos ajasta tahtoo lukea lisää niin yksi mainio kirja on
Mato Valtosen kirja "Mato Valtonen – Hullunrohkea monitoimielämä"

Nokia puhelinkehityksen alustahan on mielenkiintoinen sarja https://fi.wikipedia.org/wiki/Made_in_Finland

Markus kirjoitti...

Onhan noista ihan kotimaisia sarjoja. Ihan uusi "Made in Finland" kertoo juuri siitä ajasta kun Nokia nousi. Miten kännykkä tuli jutuksi ja jopa motorola-oikeudenkäyntiä, jonka johdosta Nokia ymmärsi sen tärkeimmän - se ei ole puhelinvalmistus vaan patenttien haaliminen.Ihan voi Cmoresta katsella.

Kultakuume.com on myös hyvä minisarja mutta jos ei levyä aikanaan ole ostanut, löytäminen voi olla hieman haastavaa. Samoin taisi olla Riot-On, elokuva. Vähän kökömpi. Kultakuume.com kertoo erinomaisesti juuri tuon pikkuwebbifirmojen syntymisen ja nimenomaan tuon sijoittajakuvion.

Enkä ymmärrä muutenkaan, miten Nokiaa voisi mitenkään moittia. Sehän on kohta uuden kukoistuksensa huipulla. Sai diilin tehdä tukiasemaverkon kuuhunkin. Nyt kun Jenkit lyttää huaweita minkä kerkiää, Nokia ja Ericsson on oikeasti bisneksen äärellä. Toivottavasti MOLEMMAT aikuiseksi kasvaneena (huom, ericsson menetti puhelinbisneksensä reilusti Nokiaa aikaisemmin). Toisekseen HDM itse asiassa on myöskin tällä hetkellä jyvällä. On tullut se uusi buumi "dumbphone". Nokian selkeät pikkupuhelimet kelpaa taas. Niitä myydään määrällisesti enemmän kuin muita puhelimia. Rahaa siitä ei paljoa kerry kun ovat niin halpoja yksikköhinnaltaan.

Anonyymi kirjoitti...

Markus: ...Samoin taisi olla Riot-On, elokuva. Vähän kökömpi....

En valitettavasti ole itse nähnyt Kultakuume.com -sarjaa, mutta Riot-Onin olen katsonut useammankin kerran. Halvalla tehtyä, mutta tarina ja tapahtumat ovat uskomatonta seurattavaa, suosittelen kuitenkin katsomaan.

Riot Entartainmentista puhutaan niin vähän, että epäilin dokkaria joskus "mokumentiksi". Miksiköhän tämä on jäänyt niin pimentoon? Tuo olisi kuitenkin hyvä vastapaino muiden isompien suomalaisten pelitalojen tarinoille, että kaikki ei aina mene ihan kuin Strömsössä...

Markus kirjoitti...

Muutama kultakuume.com DVD löytyy tällä hetkellä huuto.netista. Ei edes hirveällä hinnalla. 6,5 eurolla esim. Suosittelen lämpimästi ostamaan vielä kun voi. Levyjä ei ole mitään liikaa prässätty, eikä ole uusmyynnissä ollut enää 15 vuoteen. Elokuva oikeasti näyttää todella hyvin sen nuoruuden innon ja aika leväperäisen suhtautumisen firmaan, tuotteisiin ja siihen sijoitukseen. Paljon paremmin näytelty kuin RIOT-on. Tuli joskus 2000-luvulla ihan televisiosta. Siitä sarjan olemassaolon muistinkin ja itselleni hankin levyn.

Jari kirjoitti...

Pitäisikö mainita myös Bitwisards-sarja? Se tosin sijoittuu 1990-luvun alkuun, jolloin it-ala oli vasta joidenkin pelitalojen bisnestä. Mutta aihe on samaa jatkumoa kuitenkin.

https://areena.yle.fi/1-3623944

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kultakuume.com muistan hyvin, jokin lehti pyysi minua kirjoittamaan siitä silloin arvion. Pojat kehittivät uutta hakukonetta ja päähenkilö ajoi Audin pienellä urheiluautolla, joka oli silloin ihan uusi malli. Naispääosan esittäjä teki myös vaikutuksen.