lauantai 27. marraskuuta 2021

Nokian legendaarisia puhelimia

Kaivoin kokoelmastani muutamia legendaarisia Nokian puhelinmalleja, jotka 1990-luvulla ja 2000-luvun alkuvuosina olivat maailmanluokan julkistuksia.

Nokia 1011.

Nokia 1011 oli yhtiön ensimmäinen GSM-malli ja se julkistettiin 10.11.1992. Puhelin oli iso ja kömpelö. Ensimmäisillä versioilla pystyi vain vastaanottamaan tekstiviestejä, joita siihen aikaan ajateltiin operaattorien tiedotuskanavaksi. Näitä puhelimia on nykyisin vaikea löytää, tämä on ainoa löytämäni kappale. Todellista Nokia-historiaa, siis. Vuonna 1996 julkistettu 1610 näyttää samanlaiselta, mutta on selvästi pienempi ja kaikin puolin eri laite. Alkuperäisen 1011:n tunnistaa 45 asteen kulmassa olevista kaiutinaukon ritilästä. 

Nokia 2110, 1011 ja Communicator 9000.

Nokia 2110 (vasemmalla, 1994) oli monen ensimmäinen GSM-puhelin. Ryhmäkuvassa 1011 ja Nokia Communicator 9000 (1996), ns. kenkäpuhelin. Communicator oli aikanaan mullistava laite, sillä se yhdisti 386-tietokoneen ja puhelimen samoihin kuoriin.

Nokia 7110 (Wap-malli).

WAP-tekniikan piti tuoda ns. lisäarvopalvelut puhelimiin. Maksullisten palvelujen kautta pystyi lataamaan esimerkiksi taustakuvia ja soittoääniä. WAP oli kuitenkin kömpelö ja aika ajoi nopeasti sen ohi nettiyhteyksien tullessa puhelimiin. Kuvan Nokia 7110 -puhelin (1999) oli omassa käytössäni vuosituhannen vaihteessa. Samantapainen malli esiintyy myös Matrix-elokuvassa, mutta kyse on ns. elokuvapuhelimesta, joka ei koskaan ollut tuotantomalli. 

Nokia 7650

Tänään kamera puhelimessa on itsestäänselvyys, mutta aikoinaan niin ei ollut. Nokia 7650 oli valmistajan ensimmäinen kamerapuhelin vuodelta 2002.

Nokia N-Gage ja N-Gage QD pelipuhelimet.

Nokia näki mobiilipelien merkityksen jo 2003 julkistaessaan ensimmäisen pelipuhelimen. N-Gage tuli sanasta "engage". Pelit asennettiin rom-moduleina puhelimen sisään. Mikrofoni ja kaiutin olivat laitteen reunassa, joten sillä piti puhua poikittaisessa asennossa, mikä herätti aikoinaan suurta hilpeyttä ("side talking"). Ylärivissä kaksi alkuperäistä N-Gagea, toinen niistä omani, jonka ostin vuonna 2005 poistomyynnistä. Se oli silloin halvin älypuhelin, johon pystyi lataamaan sovelluksia. Uudempi QD-malli (2004) paransi alkuperäistä ideaa. Nokia oli aikaansa edellä, mutta myyntimenestyksiä ei tullut kummastakaan. 

Nokia E71, E72, E63 ja E5.

Nokian perus-bisnesmalleja olivat E71 ja E72, joissa numeronäppäimistö oli upotettu muun näppäimistön keskelle. Käyttö vaati sorminnäppäryyttä. Vasemmalla oleva E71 palveli pitkään omassa käytössäni

Nokia 7280, 7380 ja 7600.

Nokian erikoisimmat mallit samassa kuvassa. Nokia 7280 (2004) oli art deco -sarjan ns. huulipunamalli, josta haluttiin tehdä tyylitietoisen muotivalinta. Puhelimen käyttöliittymä perustuu pyöritettävään kiekkoon - ei kovin käytännöllistä! Siinä on myös kamera, jonka objektiivi tulee esiin kun laitetta vedetään auki. Kokeilun jälkeen on pakko uskoa, että kyllä se toimii. Puhelimen näyttö toimii myös peilinä, josta huulipunan kohennusta on helppo seurata. Olisiko moinen design tänään seksististä vai saisiko se kehuja? Mene ja tiedä.

Nokia 7380 (2005) oli parannettu versio. Nokia 7600 oli ihan oma lukunsa. Erikoinen muotoilu sopii hyvin kämmenelle, mutta numeroiden valinta näytön ympäriltä oli vaikeaa.

Kaikki ovat suhteellisen harvinaisia, mutta olen onnistunut löytämään kolme toimivaa 7600-mallia ja myös toimivat 7280- ja 7380-mallit.

Nokia 3650 ja 3660.

Toinen muotoilukokeilu oli Nokia 3650 (2003) pyöreä näppäimistö, joka ei kuitenkaan miellyttänyt kaikkia ostajia. Seuraavassa Nokia 3660 (2003) pyöreys säilyi, mutta näppäinjärjestys oli taas perinteinen.

Nokia 7610.

Tyylikkääseen 7-alkuiseen design-sarjaan kuuluivat myös nämä 7610-mallit (2004).

Nokia 7210 ja Nokia 7250.

Lisää tyylikästä 7-sarjaa: Nokia 7210 (2002) ja Nokia 7250 (2003). 

Nokia 5110.

Vuonna 1998 julkistettu Nokia 5110 oli suosittu peruspuhelin vuosituhannen vaihteessa. Sitä myytiin yli 30 miljoonaa kappaletta. Puhelin oli saatavilla monen eri värisenä.

Nokia 6500C, 5310 XpressMusic ja 6700S.

Applen iPod löi läpi mp3-soittimena, joten Nokia kehitti monia vastaavia malleja. Ne olivat kauniita kuin korut ja toimivat tietenkin myös puhelimina.

Nokia Communicator -malleja

Communicatorista tuli useita malleja.

Nokia N93

Nokia N93 (2006) herätti aikoinaan huomiota innovatiivisella muotoilullaan. Näytön pystyi kääntämään eri asentoihin ja se toimi myös pystymallisena videokamerana. Siinä oli jopa kolminkertainen optinen zoomi. 

Nokia 8810 Limited Edition ns. Zippo.

Yksi ikonisista malleista on 8810 (1998), joka pienenä ja metallisena muistutti tunnettua Zippo-sytytintä. Kirkas metalli oli kaunis, mutta sormenjäljet ja naarmut näkyivät turhan hyvin.  

8810 ja takakanteen kiinnitetty akku.

Tämä on vieläkin haluttu laite, etenkin jos akku toimii. Se onkin ongelma, sillä 8810:ssa akku on kiinni takakannessa, eikä uusia taida enää saada mistään.

Näppäinsuoja avattuna.

Seuraava 8850-malli oli samanlainen, mutta harmaapintainen. Se pysyi pystyssä ja värinähälytyksen ollessa käytössä se pyöri pöydällä pystyakselinsa ympäri. Siihen eivät nykypuhelimet pysty.

Pienistä puhelimesta puheenollen - valitetaan, että nykypuhelimet ovat liian isoja ja suunniteltu miehen isoon käteen. Pieniäkin malleja on ollut, mutta ne eivät enää mene kaupaksi.

Nokia 8210 oli aikansa minipuhelin.

Pariisilaisessa muotinäytöksessä vuonna 1999 esitelty Nokia 8210 oli aikansa pienin puhelin, paino vain 79 grammaa. Vaihdettavien värikuorten ansiosta se sopi arkeen ja juhlaan, aina asusteen mukaan.

Nokian hienoimmat mallit: Arte 8800.

Oi, nämä olivat Nokian hienoimpia malleja. Arte 8800 luksus-sarjassa oli useita puhelimia, tässä kuvassa Gold (2009) ja 8900. Puhelimet edustivat aikansa hienointa tekniikkaa. Näppäimistö on liukukannen alla, joka liikkuu laakereiden varassa. Puhelin painaa paljon ja on kädessä vaikuttavan oloinen. Arte 8800 -sarjan malleista maksetaan vieläkin satoja euroja.

Nokia E7.

Syksyllä 2010 esitelty Nokia E7 oli konseptina mainio. Tavanomainen pystypuhelin kääntyi vaakaan ja paljasti oikean näppäimistön. 

Nokia E7 näppäimistö avattuna.

Tällainen konsepti tuntuisi voittajalta vielä tänäkin päivänä, harmi ettei mikään tunnettu Android-valmistaja ole hoksannut samaa.

Nokia N9 ja Lumia 830.

Nokia N9 (2011) oli ainoaksi jäänyt Meego-malli. Sen piti pelastaa Nokia Symbianin jälkeiseen aikaan, mutta oli jo myöhäistä. Nokia ei enää pystynyt luomaan uutta ekosysteemiä, koska iPhone ja Android olivat jo niin vahvoja. Taustalla näkyvä Lumia 830 (2014) on ulkoisesti liki identtinen N9:n kanssa, mutta käyttöjärjestelmänä oli jo epäonninen Windows Phone.

31 kommenttia:

Markus kirjoitti...

Täytyy kyllä korjata. Ei android ollut tuohon aikaan mitenkään vahva. Android oli iPhone julkistuksen aikoihin juuri ja juuri jonkinlaisena repaleena valmistunut, mutta meni samantien uudelleensuunnitteluun kun iPhone-julkistus tuli. Android kun oli sekin suunniteltu alunalkaen näppäinpuhelimille. Ensimmäinen android oli yhtä ruma ja hirveä kuin symbianikin samaan aikaan. Myöskään minkään sortin ekosysteemiä ei ollut.

Meegolla siis OLI mahdollisuus jyrätä juuri tuohon aikaan. Meego oli paljon valmiimpi kuin android!!!

Tulee myös muistaa, että alkuperäinen iPhone-käyttöjärjestelmä (ei edes iOS) oli myöskin aika repale. Ei iPhonessakaan ollut pitkään aikaan App Storea!!! Itse asiassa, itse Steve Jobs oli app-store ideaa vastaan. Steve Jobs vannoi "webappsien" nimiin. Olisi historiankirjat todellakin erilaisia, jos Steve Jobsin idea olisi mennyt läpi.

Johtopäätöksenä voisi ajatella (tämä on vain minun omaa ajattelua), että nokialla OLI mahdollisuus jyrätä. Nimenomaan MEEGON avulla. Se oli kaikista näistä valmein (siihen aikaan vielä maemo). N9 laitteena todisti, että meegosta sai todella hyvän todella nopeasti. Se jyräsi sen ajan androidit ja iOS:in mennen tullen. Sen käyttöliittymä oli yksinkertaisuudessaan kaunis ja helppokäyttöinen. Samoin sen "koneisto" oli suoraan sanoen täydellinen. Nokian ei olisi tarvinnut kuin valita meego, ja rakentaa kauppapaikka. JA HUOM! kauppapaikan rakennus olisi ollut aika samoihin aikoihin kun google ja apple samaa asiaa suunnitteli.

Mutta nokia myytiin microsoftille ja sen store on muuten tänä päivänäkin vielä pystyyn kuollut. Uusin viritelmä on tehdä tyhjän amazon-storen kanssa jotain virityksiä...

Zarr kirjoitti...

Minulla oli Soneralla töissä ollessani Nokia 3650. Syy moiseen oli se että siinä oli WAP 2.0, josta ajateltiin jonkinlaista parannusta/kehitystä WAP 1.0:n tilalle ja tartti edellytykset analysoida toimintaa. WAP 2.0 oli käytännössä vain ihan tavallista weppiliikennettä laskutusmetatiedoilla, kun 1.0 sisälsi hirveän protokollapinon...

Markus kirjoitti...

Nokia oli aivan oikealla kurssilla. Sillä oli carl zeiss ja valtavasti kameraosaamista jo kauan samoihin aikoihin kun ensimmäinen iPhone yleensäkin tuli. Nokia oli viisi vuotta edellä kameroissa. Nokialla oli myös HERE navigointi-kartasto. Asia, jota muuten applella ei ole tänä päivänäkään vielä. Nokia oli ymmärtänyt jo tuolloin, että kännykkä tulee olemaan se "only one" kone taskussa.

Nokia oli ymmärtänyt, ettei symbian enää taivu asioihin. Sillä oli jo vaihtoehtoinen käyttöjärjestelmä lähes valmiina. Se myös taipui kaikkeen tuohon.

Nokian ainoa virhe oli astua isoon kasaan muulinpas.... microsoft-asian suhteen. Nokialla oli aikaa. Vähän, mutta sitä oli. Microsoft-diili viivästytti ihan kaikkea, kun koko homma jyrättiin tyhjästä uudelleen alkuun ja kaikki vanha hylättiin. Myös se kultaa kakkaava hanhi (viittaan siihen meegoon). Tuona aikana apple ja google sivalsi ohi.

Nokian olisi pitänyt tehdä vain se mitä apple teki kymmenen vuotta aikaisemmin. Tehdä päätös, jonka steve jobskin oli tehnyt. "firma ei tee enää paskaa". Vaan tehdään vähän ja parhaita.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kun N9 julkaistiin kesäkuussa 2011, iPhonella oli jo neljän vuoden etumatka. Nokialla ei ollut vieläkään näkemystä palvelujen merkityksestä eikä kokemusta toimivasta sovelluskaupasta, vaikka rauta ja käyttöjärjestelmä olisivat olleet kuinka hyviä.

Markus kirjoitti...

En hakenutkaan nyt N9 julkaisua vaan ennemminkin edeltäjän N900-julkaisua. Silloinhan oli vielä näppis se ohjauselementti. Kuitenkin N9 osoitti, että maemo -> meego siirtymä suoraan kosketusnäyttöohjaukseen onnistui.

Nokia ei myöskään ollut täysin takamatkalla storen kanssa. Sillähän oli ne ovi-palvelut. Vaikka se roskaa olikin, se oli kuitenkin jo aikaa ennen apple app storea ja google playta. Nokian olisi pitänyt vain modata jo tehty store. Eikä aloittaa tyhjästä rakentamaan (oikeastaan yhtään mitään).

Nokialla siis oli jo muunneltavat prototyypit vähän kaikesta samaan aikaan kun näitä kilpailijoiden julkistuksia vasta tuli. Täytyy muistaa että N900-aikaan googlekin joutui piirustuspöydän ääreen. Tilanne oli googlella ja nokialla tismalleen sama. Siten se lähtöviiva oikeastaan on ihan sama.

Nokia vain ryssi asian siinä, että se ei lähtenyt kehittämään noita jo olemassa olevia "alkuja" vaan aloitti kaiken puhtaalta pöydältä windowsin pohjalta. Nokia julkisit jo tuhoontuomitun N9:n kuitenkin ennen lumia 800 tuloa. Olisikos ollut vuosi väliä? Sitten kuitenkin oli jo tiedossa, että se N9 jää viimeiseksi laitteeksi. Kuitenkin "ensimmäiseksi ja viimeiseksi" laitteeksi se oli äärimmäisen pätevä esitys. Se oli siinä pisteessä, että olisi pitänyt vain keskittyä sen ekosysteemin tekoon ennemmin kuin räpellellä sen windowsin ja microsoftin kanssa.

Markus kirjoitti...

Eikä nokiaa kyllä hirveästi pitäisi parjata. Jokaisella firmalla/idealla/tuotteella on syntymä, kasvukivut, etsikkoajat, huippuajat, vanheneminen ja kuolema.

Ruotsalaiset kuitenkin ryssi ericssonin matkapuhelintoiminnot ennen kuin ne edes kunnolla alkoivat (ottaen huomioon, että 90-luvulla ennen 5110/6110 aikoja ericsson oli se suomalaistenkin taskussa yleisin kalikka). Nokia on tällä hetkellä edelleenkin tietyissä malleissa maailman suosituimpiin lukeutunut koskaan. Se on pienelle suomelle aikamoinen saavutus.

Ehkä olisi kiva nähdä vähän miten myös ericcson, motorola yms mokasi? Ne ei koskaan saanut lähellekään sitä mitä nokia oli.

Nokia teki valtavasti huonoja valintoja. Mutta niitä tekee jokaikinen muukin firma - väistämättä.

Sitäpaitsi nokia on edelleen olemassa ja ihmiset jopa hieman tykkää. Brändinä ja älypuhelimena. Ei ollut eilen gigantissa ericssonia. Nokioita oli paljon. Motorolakin tekee jonkin sortin comebackia yhdellä mallilla.

Anonyymi kirjoitti...

Ensimmäiset iPhonet olivat tosiaankin raakileita. Puhelinpuoli toimi
huonosti ja joillakin oli kaksi puhelinta, iPhone internetiä varten ja toinen
puheluja varten. Virrankulutuksessa ja mekaanisessa kestävyydessä oli
toivomisen varaa. Sen sijaan Nokia oli vähävirtainen ja kestävä. Liikkui
seuraavantapaisia tarinoita: Iphoneni oli aamulla täyteen ladattu mutta
keskipäivällä siinä oli 3% virtaa. Nokiani unohtui juhlapuvun taskuun.
Löysin sen kahden vuoden kuluttua. Siinä oli vielä kaksi viivaa virtaa.
Toinen: Iphoneni putosi lattialle. Näyttö halkesi. Nokiani putosi
lattialle. Lattiaan tuli kolo.

Yleensä pidetään iPhonea Nokian tappajana. Kovin paljon ei ole
kiinitetty huomiota että Nokia joutui käymään kahden rintaman sotaa,
toisaalta iPhonea ja toisaalta Androidia vastaan. Ilman Androidia Nokian
mahdollisuudet olisivat olleet paremmat. Applella oli vain muutama
huippukallis malli. Ilman Androidia olisi ollut mahdollista että Nokia
ja muut puhelinvalmistajat olisivat, kuten Symbianin tapauksessa,
muodostaneet yhtymän uuden käyttöjärjestelmän kehittämiseksi esim.
Meegon pohjalta.

Kari Aleksi kirjoitti...

Nokia oli maailman huippuluokkaa keksinnöissään ja sössimisissään.

Esim. pelipuhelin oli aikaansa edellä, jopa niin paljon, ettei siihen paljon pelejä virallisesti ollut. Jos Nokialla olisi ollut älyä enemmän niin olisivat lisensoineet esim. Segan vanhoja pelejä virallisesti ngagessa toimiviksi (piraattina niitä oli). MP3-puhelin tuli Nokialta ennen kuin MP3sia oli mistään saatavana, jos ei Napsteria napsannut.
Internet table oli hävitysloppuunmyynnissä vuosia ennen kuin Apple keksi iPadinsa.

Nokia oli erittäin hyvä keksimään tuotteita, täysin susipaska niiden kaupallistamiseen.
Kun Apple kauppasi yhtä iPhone mallia, oli Nokia nettisivuilla lähes 70 eri puhelinta kaupan. Ei ihan järkevää.

Markus kirjoitti...

Tässä voitaisiin hupaisasti katsoa toista teknologia-alan "tuhoutumistarinaa". IBM:ää. Sitä isoa sinistä siis.

Microsoft jyräsi IBM:n (kuluttajakonepuolen). Eikä microsoft käyttänyt siihen edes rautaa, vaan softaa.

Esitän kuitenkin omasta hatustani heitetyn väitteen. Microsoft ei olisi voittanut IBM:n OS/2:sta koskaan, jos ensimmäinen microsoftin käyttöjärjestelmä olisi ollut Windows 95 (joka oli samoihin aikoihin OS/2 Warpin kanssa). Kuitenkin Windows 95 oli hyvin rakastettu käyttis. Mutta miksi se ei olisi ollut se "potin räjäyttäjä". Minä väitän että oikea potin räjäyttäjä oli askel aikaisemmin. Windows 3/3.1/3.11. Järvinen tietää hyvin mistä puhun, koska on kirjoittanut näistä kirjojakin. Mutta onko Järvinen koskaan ajatellut tai huomannut sitä asiaa, mihin tuon äskeisen väitteni perustan. Mitä eroa oli Windows 3.1 -> Windows 95. Miksi minä väitän, että Windows 95 vain ratsasti jo Windows 3.1 vanavedessä.

Tämä nähdään monissa muissakin tuotteissa. Kuten juuri iPhonessa. Asia on yksinkertainen. Siis juuri tuo on se asia. YKSINKERTAINEN. Se vetoaa MASSA YLEISÖÖN. Windows 3.1 on häkellyttävän yksinkertainen. Siinä vain oli program manager ja kuvakkeita joista käynnistyi ohjelma. Ensimmäinen iPhone oli niin yksinkertainen, että sen käyttö oli kuin taikaa. Ei muuten ole uusimmat iOS:it enää kuullutkaan tuollaisesta yksinkertaisuudesta typerine appikirjasto tekoälyhirvityksineen, jotka sotkee kaiken joka päivä eri järjestykseen. Mutta silti kuitenkin iPhone on miljardin käyttäjän rajapyykin ylittänyt. Ja windowsikin on edelleen olemassa.

Kaikki näistä alkoi jostain mullistavasta. YKSINKERTAISESTA. Nokia päihitti ericssonin/motorolan/philipsin/siemensin.., koska sen käyttöliittymä, kuvaruutu kaikki oli tavallisen mummon tai pappan käytettävissä. Samaan aikaan kilpailijoilla oli outoja yksi-kolme rivisiä näyttöjä, täynnä outoja symboleja joita piti painaa oudoista nappuloista. Käyttöohjekirja tuli tosi käyttöön. Nokia ja varsinkin sen NAVI-käyttöliittymä (niin se yksi nappi ja nuolinäppäin ylös alas) oli se asia! iPhonessa sama asia kosketusnäytöllä. Kuin taikaa. Windows 3.1. Siinä oli vain ohjelmakuvakket ja thäts it! oltiin asiassa. Ei ollut edes kaiken sotkevaa start-nappia. IBM:n os2 oli ihan hirveän näkönen ja sekava. Mutta ei paljoa puuttunut Windows 95:nenkaan tuosta. Nappeja tuli aina vain lisää mutta tuossa vaiheessa käyttäjät oli pakotettu jo käyttämään asiaa. Mutta ilman Windows 3.1 kukaan olisi edes aloittanut.

Nokia hukkasi asian, Apple on jo hukannut asian, Microsoft on hukannut asian (hei oikeasti windowsissa on nykyisin neljä paikkaa mistä pitää tehdä asetuksia), IBM ei koskaan edes tajunnut asiaa...

Mutta meegossa asia oli. YKSINKERTAISUUS! Sillä oli mahdollisuus. Ei se ole vain ne ekosysteemit sun muut. Symbianissa tuota asiaa ei ollut. Eikä edes windows phonessa (vilkkuvia neliöitä ruutu täynnä niin että tulee epilepsia kun sitä tuijotti). Mutta meegossa oli! pelkät kuvakkeet ... Swipeja. muutama hassu nappi. Se on oikeasti hyvin kaunis käyttöliittymä. Sitä olisi osannut vanha mummo käyttää!

Anonyymi kirjoitti...

"Ei iPhonessakaan ollut pitkään aikaan App Storea!!! Itse asiassa, itse Steve Jobs oli app-store ideaa vastaan. Steve Jobs vannoi "webappsien" nimiin. Olisi historiankirjat todellakin erilaisia, jos Steve Jobsin idea olisi mennyt läpi."

Mitä väliä tällä olisi ollut? Loppukäyttäjälle on aika sama mitä ne apit ovat kunhan ne toimivat. Appien tekijöille on tärkeää että niitä on helppo tehdä. Steve Jobs on vain etsinyt parasta ratkaisua, sitä tuskin voi sanoa negatiiviseksi asiaksi.

Apple voi myydä päätelaitteita tästä ikuisuuteen koska ne toimivat alustana sovelluksille joita ihmiset tarvitsevat. Linkit sovelluksiin löytyvät yleensä suoraan jotain palvelua tarjoavan firman sivuilta. Ainakin minulla iPhone toimisi yhtä hyvin vaikka App Storea ei olisi.

Voi olla että Nokia oli organisaation puolesta liiankin edistynyt, ja oli ilmeisesti hajauttanut tuotekehitystä eri puolille maailmaa. Kuluttajille kohdistetut ohjelmistot on tähänkin päivään saakka yleensä suunniteltu suhteellisen pienellä alueella Kaliforniassa. Voi olla että koronan jälkeen on tullut valmiuksia toimia siten, että kaikki eivät ole samalla toimistolla, mutta tuohon aikaan se tuskin on ollut kovin tehokasta. Onko Steve Jobs edes matkustellut kovin paljoa? Hän on joka tapauksessa on ollut tietoinen tuotekehityksen yksityiskohdista ja niiden merkityksestä.

Anonyymi kirjoitti...

Petteri näinkö oikein noista kuvista, että siinä ei ole N900 mallia. Siis sitä N800:n seuraajaa ja N9:n edeltäjää, jossa on myös Maemo.

Jos sinulla ei sellaista ole niin voisin sellaisen lahjoittaa kokoelmaasi. En minä sillä mitään enää tee enkä jaksa laittaa eBay:n myyntiin, niitä on siellä jo vaikka kuinka.

Puhelin on siisti, hyväkuntoinen ja lähes kaikki varusteet + laatikko kuitteineen on tallella. Alkuperäinen akku ei ole enää hyvä, toista en ostanut ennen kun vaihdoin iPhoneen. Niin ja USB-A - MicroUSB johto ei ole aito, sen joku kähvelsi. Laatikossa on vain 20cm toisesta Nokian puhelimesta. Tyhjensin hetki sitten flash-työkalulla, joten se on tehdasduntoinen.

En ole robotti kirjoitti...

Ensimmäiseni oli 2110i (mitä tuo i tarkoitti?) ja sen numero on edelleen käytössäni. Otin numeron itselleni kun tuli mahdollisuus kun vanhoista numeroista siiryttiin pisnis-numeroihin ja liittymiin. Noihin gsm-alkuaikoihin liittyi kummallinen tapa joillekin soitella satunnaisesti tuntemilleen henkilöille ilman erityistä asiaa. Kunhan puhelin näkyi, ja kello myös. Rannekellojen käyttö hiipui kuitenkin kun puhelimet yleistyivät. Niissähän on kaikissa kello. Jonkun tilaston mukaan jengi ei enää käytä puheluominaisuutta vaan somesovellukset ovat korvanneet ihmisäänten sanojen vaihdon.

Nokioihin tuli moniin puhelimiin kätevä USB on the Go, jolla saattoi dataa siirtää muistitikulle. Nyt pilvitekniikan takia melko turha ominaisuus. Puhelimella saattoi kuitenkin tehdä ihan töitäkin käyttämällä sitä työasemana kaapelien ja hdmi-liittymän avulla. Sekä liittämällä hiiren ja näppiksen. Tehokkaitahan nuo ovat toimistokäyttöön ja softat mm. MS Office paketti kuului asiaan.

Tietotekniikka on kumuloituvaa ja jokainen uusi algoritmi menee ja pysyy entisten jatkona.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Anonyymi 20.49: Näit oikein, N900 on ainoa merkittävä malli, joka kokoelmastani vielä puuttuu. Otan sen mieluusti kokoelmaani. Laita viestiä sähköpostilla tai puhelimella niin sovitaan yksityiskohdista.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kun Apple kauppasi yhtä iPhone mallia, oli Nokia nettisivuilla lähes 70 eri puhelinta kaupan. Ei ihan järkevää.

Nokialla oli ajatuksena, että eri käyttäjät haluavat erilaisia puhelimia hinnan ja ominaisuuksien mukaan. Applen yksi ainoa iPhone oli röyhkeä ja rohkea ratkaisu, mutta se toimi. Yhdellä mallilla ei voinut päästä markkinajohtajaksi, mutta se laittoi pelisäännöt uusiksi. Yhden mallin ansiosta pystyi keskittymään palveluihin ja siihen, että kaikki toimi. Applesta tuli katteiden markkinajohtaja, mikä takuulla yllätti pahasti Nokian johdon.

Ei voi kuin hämmästellä Jobsin strategiaa, joka osoittautui nerokkaaksi. Mutta oli siinä onneakin mukana, kuten suhtautuminen sovelluskauppaan osoittaa, sekä ärtymystä ja tyytymättömyyttä Nokian sekalaisten mallien sekalaisiin ongelmiin.

Markus kirjoitti...

Tää on taas tätä omaa mietiskelyä, eikä mitään virallista. Kun asiaa oikein ajattelee, mikä oli se malli, mikä "räjäytti" nokian "potin"? Itse olin nuori tuohon aikaan, kun kännykät alkoi yleistyä. Ensin oli laatikoita ja autopuhelimia, ne ei ollut massatavaraa, vaan erityisen kallista juppitavaraa. Sitten tuli se vaihe, kun kännykät alkoi toden teolla tulla. Voisi sanoa, että GSM-puhelimien myötä. Radiolinjahan oli se maailman ensimmäinen. Tällöin kuitenkin aluksi nuorison taskussa näki lähinnä Ericssonia. Ericssonhan pyrki tekemään tuolloin maailman pienimpiä puhelimia. Silloin markkinointivaltti oli siis pienuus. Nokialla oli lähinnä "venttikymppiä" tuohon aikaan. Hieno bisnespuhelin, mutta ei niinkään nuorison suosikki. Asetelma muuttui täysin kun tuli nokian 5110/6110 mallisarjasto. Petterin kuvistakin löytyy asia josta puhun. VÄRIT! Edukas hinta. 5110 sarjassa siis. Vaihdettavat kuoret. Vilkkuvia tarravaloja. Roikkuvia karvanoppia. Se vetosi NUORISOON! Tämän jälkeen tuli vielä legendaarisia 3210/3310 mallisarjoja ja NUORISO oli koukussa. Bisnesmiehiä on vähän, nuoria on paljon. Jotta voisi päästä massamarkkinoille, tuotteen pitää vedota NUORISOON.

Vetosiko iPhone nuorisoon? Ei. Mutta väitän, että iPhone ei ollut se "sisäänajotuote" ollenkaan. Se sisäänajotuote oli taas askel aikaisemmin. iPOD! Se vetosi nuorisoon. Eli iPhone itse asiassa kulki iPodin vanavedessä. Tämä oli se taika-asia, jonka Steve Jobs ymmärsi. Nuoriso. Ensin pitää saada nuoriso koukuun. Sen pitää olla helppokäyttöinen. Sen pitää olla seksikäs. Sitä pitää mainostaa. Mutta ei iPhonea sillai mainostettu. Se mainonta tehtiin jo pykälää aikaisemmin iPodin aikaan! Silloin siluetit tanssivat televisiossa ja valkoiset (kuuloke)narut heilui. Tämän vuoksi myös Steve Jobs käytti paljon lava-aikaa musiikin ja elokuvien esittämiseen. iPod oli yksi neljästä pääosasta, jota puhelimessa esiteltiin. Kokonainen lohko. Ja tämä oli se markkinoinnillinen lohko, joka vetosi.

Nokia siis osasi tämän asian. Mutta hukkasi. Sen pitää olla helppokäyttöinen (click-wheel/iPhone käyttöliittymä tai nokian NAVI), sen pitää olla nuorisoon vetoava, vaikka olisikin kallis. Nokia vain hukkasi asian ja nyt sen asian on kyllä hukannut applekin.

Ei se ole edelleenkään se insinööriasia. Se ei ole ekosysteemit ja storet. Ne on vain lypsylehmiä. Osa käyttökokemusta. Jotta pääsee massamarkkinoille, pitää vedota lapsiin ja nuoriin! Tuo on se taika-avain. Sitä osaa käyttää lapsesta mummoon kaikki.

Mikä on seksikkäin ja värikkäin android-puhelin tällä hetkellä? No ei mikään. iPhonesta on edelleen valtava määrä värivaihtoehtoja, on kuoria. On räikeää califonian poppya ja on liilaa. On tytölle sopivaa miniä. Ei se STOREN takia sitä osta.

Kuin kaikuja 90-2000 luvulta. Ei se siemens spark, tai sonyn kännykkä vedonnut nuoriin. Se vetosi virkamieheen. Mutta nokia 5110 räiskyvine väreineen...

Lumialla oli tällaista kyllä. Mutta iPod oli jo kaapannut ne nuoret juuri ennen lumiaa ja iPhonen tuloa.

Anonyymi kirjoitti...

Markuksen ja miksei muidenkin keskustelua seuraavien kannataisi katsoa Youtubesta All Things Digital Steve Jobs 2010 haastattelu.

Jobs selittää lyhyesti siinä miten iPhone sai alkunsa. Linkki on 34 minuutin kohdalle keskustelusta, mutta vaikka keskustelu on puolitoista tuntia pitkä niin se kannattaisi silti katsoa kokonaan, koska siinä on monta kohtaa jotka auttavat ymmärtämään miten Jobs kuvaa Applen toimintaa.

Nyt kun tuosta keskustelusta on jo 11v ja tiedämme miten asiat kehittyivät on helppo havaita kuinka paljon pidemmälle Jobs kykeni näkemään tulevaa kehitystä muutenkin kuin vain Applen tuotteiden osalta.

Jos katsominen ei syystä tai toisesta luonnistu, tässä spoileri: Kaikki alkoi (iPhonen osalta) jo paljon aiemmin, halusta kehittää iPad

Jobs ei mene tässä keskustelussa niin syvälle laitteiden tarinassa kun toisessa videossa jota en nyt tähän hätään löytänyt.

Applen mobiililaitteen kehittämisen idea syntyi jo -80 luvun lopulta ja siitä syntyi Apple Newton PDA, sen tarina loppui vuoden -98 alkuun, kun teknologia ei ollut vielä riittävän kehittynyttä, että olisi voitu tehdä riittävän hyvä ja sujuva käyttää laite kuluttajille. Pahimmat puutteet liittyivät näyttöelementtien kokoon, resoluutioon, nopeuteen, mustavalkoisuuteen ja siihen että resistiivinen kosketusnäyttö edellytti kynän (stylus) käyttöä, jota mm. Palm Pilot, Psion laitteet, Sharp Zaurus käyttivät.

Vuosituhannen vaihteessa puhelimissa oli pieniä LCD MV-näyttöjä. Isompia kun 1x1 tuumaa värinäyttöjä ei vielä ollut saatavilla, varsinkaan joissa värien määrä olisi ollut enemmän kuin 16 kpl. Apple etsi sellaisten valmistajia, ja kun se ei niitä löytänyt niin päättivät tehdä ensimmäisen iPod soittimen ja luoda laillisen tavan ostaa musiikkia digitaalisessa muodossa iTunes sovelluksella. Lailliselle tavalle oli kun Napster ja vertaisverkkojen kautta laitoin jakaminen sitä oli synnyttänyt.

Osan näistä ideoista tuli Applelle sen ostamien firmojen tuotteiden ja työntekijöiden myötä. Ei Apple itse kaikkea keksinyt eikä varsinkaan Jobs. Hän lähinnä haastoi kehittäjiä, ohjasi heitä ideoilla ja valikoi mistä tehdään myytäviä tuotteita.

Uusia iPod malleja luotaessa tarvittiin versio versiolta parempia ja suurempia värinäyttöjä mobiililaitteisiin ja Apple lupasi ostaa niitä. iPod hyvä menekki takasi, että näytöt eivät jäisi valmistajielle ja Applelle käsiin kunhan niitä vain olisi.

Muutamassa vuodessa näyttöjen koko, resoluutio kehittyi niin, että oltiin tuossa tilanteessa kun Jobs tuossa videossa kertoo. He saivat joltain valmistajalta näyttöjä ja hän antoi sen ryhmälle kehitettäväksi, että saisiko siihen kosketusnäytön koska se olisi luonteva tapa käyttää laitetta. Jos muistan oikein miten hän kertoi asian, niin kehittävä ryhmä kokeili ja hylkäsi resistiivisen vaihtoehdon lyhyen kokeilun jälkeen, mutta sai luotua kapasitiivisen kosketuspinnan lasin pintaan ja se toimi kuten he halusivat. Tässä vaiheessa Jobsille esitettiin mitä oli saatu aikaan ja hän oivalsi, että tästä saadaan hieno tuote.

Ei kuitenkaan vielä iPad kuten oli haaveiltu lähes 10v aiemmin, koska niin isoja ja suuriresoluutioisia värinäyttöjä ei vielä ollut olemassa, mutta jos valmistajat saataisiin tekemään vielä hieman isompia kun mitä heille valmistajat oli esitelleet, niin siitä saataisiin aikaiseksi puhelin. iPad vuoro oli vasta kun näytöt ja niiden tarvitsemat muut tekniset komponentit kehittyivät riittävästi ts. näyttö, prosessoriteho, akku ja muisti jotka kaikki piti saada mahtumaan järkevään kokoon ja painoon, jotta sen käyttäminen olisi mahdolista.

Markus kirjoitti...

Olet oikeassa anonyymi.

Olen nähnyt joitain (englanninkielisiä) videoita youtubesta asiaan liittyen. En ole ihan varma nyt olenko nähnyt tuon juuri sinun esittämäsi. Mutta useita. Esimerkiksi, miten iphonen kehitys tosiaan oli aluksi tabletin kehitystä. Miten kaksi eri divisioonaa kilpaili keskenään, toinen teki ipodia, johon piti laittaa puhelin ja toinen päinvastoin. Kuitenkin kaiken jujuna oli jokin firma mikä oli erikoistunut eleisiin kosketusnäytössä. Pikkufirma siis. Dokumenteissa kerrottiin myös, miten oli hurjan haastavaa tehdä kosketusnäytössä toimivaa näppistä. Varsinkin sen ajan todella pienissä näytöissä. Miten ensimmäisen iPhonen prosessorina oli samsungin kehittämä lähinnä digibokseihin tarkoitettu siru, koska tarvittavaa puhelimen sirua ei ollut olemassakaan. Se jo suomenkin lehdistössä kerrottu tarina, miten esittelytilaisuudessa ollut iPhone oli pelkkä purkkaviritys, jossa kaikki piti tehdä ennalta määrätysti (laitetta jopa vaihdettiin kesken kaiken sopivasti), jotta ei kaatunut. Nyt jälkeenpäin kun kyseistä videota katsoo, huomaa jobsin jopa vilkuilevan parissa kohtaa jonkinlaisesta ohjeesta "vesipullon ääressä". Hauskana lisäosana. Legendaarinen "slide to unlock" liukuefekti (ei enää nykyisin käytössä), on saanut alkunsa lentokoneen vessan oven lukituksesta. Miettivät pitkään, miten lukita puhelimen näyttö siten, ettei se taskussa tee omiaan.

Steve Jobs osasi kuitenkin yhden asian. Pysähtyä. Kun applen pelastaminen tuli, lensi kaikki vanhat ideat roskiin. Sitten mietittiin ihan oikeasti miten asiat tehdään. Samoin tekninen kehitys oli jo kehittynyt pisteeseen, jossa monet vanhat ideat saattoi oikeasti toteuttaa. Kuten siihen aikaan tullut (huom! värikäs) iMac tuli markkinoille. Sittemmin iPod jnejne.

Tämä historia on erittäin kiehtovaa ja on ihan hyvä asia, että Petteri ottaa asiaa puheeksi. Samaa voisi tehdä esimerkiksi Windowsista. Tai vaikka kilpailevistakin puhelinvalmistajista. Nokian tarina on tietysti siitä kiehtova, kun se on kotimaan tarina. Tosin nokian tarina ei ole mitenkään huono. Nokia on EDELLEEN ostetuin puhelin kautta aikojen.

Kyllä näitä epäonnistumisia yhtäläisesti riittää ihan pelikonsolimaailmassakin. Sekä satummaisia onnistumisiakin. Yhtäläisesti se Sonykin säännönmukaisesti kompuroi ja vuorostaan kompuroi Microsoft kyseisessä maailmassa. Nintendo Wiin ohjaimet hajotti televisioita ja seiniä huonon rannelenkin vuoksi - tarina.

Suomessa vain ei ole totuttu epäonnistumaan. Amerikoissa asia on vain normaalia kohinaa.

Anonyymi kirjoitti...

Vuoden 2007 haastattelussa Jobs kertoi myös iPhonen kehittämisestä. Tässä vaiheessa iPhone oli julkaistu, mutta toimituksien alkaminen oli edessä kesällä.

Kysymys kosketusnäyttö vs. mekaaninen näpppäimistö naurattaa Jobsia, koska hän tietää miten paljon parempi se (kapasitiivisena) on käyttää kun aiemmat kosketusnäytöt.

Ja toisekseen hieman myöhemmin anekdootti miksi Japanilaiset firmat jotka pitkälti hallitsivat elektronisten markkinoita eivät menestyneet vuosituhannen jälkeen puhelimarkkinoilla.

Hän olisi voinut yhtä hyvin todeta Nokiasta saman, mutta tuossa vaiheessa Nokia oli markkinajohtaja matkapuhelimissa ja ehkä se olisi ollut liian argoganttia kun he olivat vasta avanneet pelin omalta osaltaan.

Eikä kyse ollut pelkästään puhelimen softasta vaan myös ekosysteemistä, App Storesta jonka julkaisemine oli vasta tulevina vuosina edessä. Google on ohjelmistoyritys ja sen rahkeet riittävivät myös sovelluskaupan tekoon ja ylläpitoon.

Nokia OVI ja Microsoft kauppa on olleet lähinnä vitsejä sen lisäksi, että ne molemmat firmat tulivat yllätetyksi pahasti housut kintuissa oli myöhäistä keritä mukaan.

Koska siinä vaiheessa kun oli jo kaksi älypuhelinalustaa niin muut sovelluskehittäjät preferoivat tietysti suurimpien käyttäjäryhmien alustoja ja tehdä tai teetättää sama sovellus kolmannen tai vielä useamman kerran marginaalisen ryhmän vuoksi ei jaksanut liiemmälti kiinnostaa.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt jälkeenpäin kun kyseistä videota katsoo, huomaa jobsin jopa vilkuilevan parissa kohtaa jonkinlaisesta ohjeesta "vesipullon ääressä".

Lattiaan ajoittain tuijottamisella on luonnollisempi selityst. Hän keskittyy ja miettii sitä mitä voi kertoa.

Jobs on väkisinkin oltava pörssiyhtiön tj:nä varottava ettei kerro mitään sellaista mistä seuraisi ongelmia firmalle, koska syyllistyisi pörssisääntöjen vastaiseen tiedotusvirheeseen.

Osmo kirjoitti...

Ei olisi mitenkään mahdollista, että Nokia olisi voinut päihittää muut omalla käyttöjärjestelmällään. Käyttöjärjestelmä tärkein piirre on sovellusvalikoima.

Osmo kirjoitti...

Tuo Nokia 7280 in saanut inspiraationsa legendaarisesta Minox kamerasta eikä mistään huulipunasta.

Markus kirjoitti...

Minä tarkoitin tilannetta, jossa Jobs kirjaimellisesti meni pöydän ääreen juomaan vesipullosta. Samalla myös lukemaan jonkinlaisesta ohjekirjasta jotain. Samoin myös taianomaisesti pöydältä saattoi ottaa myös toisen laitteen mukaansa, kuin minkä kanssa juuri aikaisemmin asioita näytti.

Kun bluffi on nyt jälkeenpäin paljastunut ihan suomalaistenkin sanomalehtien kirjoittamana jopa, asia on hyvin ilmeinen. Mutta asia oli niin hyvin tehty, ettei sitä mitenkään voisi itse esityksestä ensikatsomalta päätellä. Vasta kun sen tietää.

Osmon kirjoittamassakin on vinha perä siten, että sovellusvalikoimaa tosiaan tarvitaan. Vaikka suomalaiset olisivat kehittäneet käyttöjärjestelmän, amerikkalaiset media/some firmat tuskin olisivat ensitöikseen suomalaiseen vaihtoehtoon tulleet mukaan. Amerikkalaisilla kun on taipumus pelata asiat kotiin päin. Tosin jopa niin suuresti, että voivat puukottaa jopa amerikkalaista yhtiötä selkään. Esimerkiksi microsoftia juuri tuolloin. Microsoftin pahin akilleen kantapää oli lumia-aikoina, ettei google lähtenyt ollenkaan mukaan asiaan. Päinvastoin. Jopa esti kolmannen osapuolen virityksiä toimimasta lumia-alustalla.

Applella ja Googlella oli siis myös kotikenttä-etu. Tai siis oikeamminkin "sen ainoan kentän etu". Vain kiinalaiset taistelevat tätä ilmiötä vastaan omalla maallaan. Mutta sielä onkin "kotikentällä" toista miljardia käyttäjää kun jenkkejäkin on vain muutama sata miljoonaa. Kuitenkin jenkkiläkin tarvitsee eurooppalaiset mukaan, jotta voisi kiinalle pärjätä. Mutta silti haluavat vetää kaiken "kotiin päin".

Zarr kirjoitti...

N900 oli legendaarinen. Minulla oli se käytössä yli 10 vuotta, aina siihen asti kun Cosmo Communicatorin tosiaan ostin viime vuonna.

Vaikka viralliset softapäivitykset loppuivatkin, community piti tuotetta elossa vielä 2017, https://wiki.maemo.org/Community_SSU. Ainoa mikä sen lopulta tappoi oli se kun TLS 1.2 tuli pakolliseksi käytännössä kaikkeen weppiselailuun, ja N900 ei tukenut corekirjastojensa osalta kuin TLS 1.0:aa ja sitä community ei missään vaiheessa saanut korjattua.

32 GB sisäänrakennettua flashia pistää luun kurkkuun monelle perusluurille vielä nykyäänkin...

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tuo TSL-tuki on paha ongelma, joka estää nokialaisten käytön nykypäivänä. Harva sivu enää avautuu vanhalla TSL-tuella. Muutoin parhaat nokialaiset olisivat kova sana vieläkin sellaiselle, joka ei halua alistua Google/Applen ylivallalle. Uhkana on tietenkin tulossa oleva 3G-verkon alasajo.

petrip kirjoitti...

1011 EI ollut ensimmäinen GSM puhelin Nokialta vaan toinen. Ensimmäinen oli autopuhelin jonka kaupallista nimeä en millään muista. Se saavutti -91 Saksassa noin 90% markkinaosuuden. GSM verkkojen avautuessa ainoa kaupallisesti merkittävä verkko oli Saksa koska siellä käytössä ollut analoginen verkko oli todella huono. Siihen tehdyt puhelimet tulivat kalliimmiksi kuin GSM puhelimet.

1011 on tuo eka autopuhelin pienempiin kuoriin sullottuna - ei ihan mutta melkein

Anonyymi kirjoitti...

Tuo MyOrigo laite olisi kyllä todella mielenkiintoinen. Toimiiko se laite ja voisiko siitä saada joskus vähän lisää juttua blogiin? Sehän laite oli aikanaan vuosia edellä muuta maailmaa ja olisi voinut nousta siihen asemaan jonne iPhone nousi myöhemmin.

Anonyymi kirjoitti...

Komppaan ensimmäistä kommentoijaa.
Nokia ei halunnut viedä meegoa isoille markkinoille (johdon päätös).
Joku saksalainen lehti arvosteli noita aikoja N9:iä ja totesi, että paras puhelin markkinoilla ja hakekaa vaikka tsekeistä.
Tuo Nokian johdon suoraan sanoen vittuuntuminen sisäisten kilpaileviin tuotteisiin kaatoi koko lafkan.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo Nokian johdon suoraan sanoen vittuuntuminen sisäisten kilpaileviin tuotteisiin kaatoi koko lafkan.

Paitsi, että lafka ei kaatunut vaan Nokia on mm. edelleen yksi kolmesta suurimmasta puhelinjärjestelmiä toimittavasta yhtiöstä.

Matkapuhelinten valmistus saatiin myytyä erittäin hyvään hintaan Microsoftille, joka vielä muutaman vuoden yritti kuvitellen voivansa jo hyvän etumatkan saaneiden Applen iPhonen ja Googlen Androidia käyttävien puhelinten kanssa.

Nokia on Alcatel-Lucent oston 2016 jälkeen varsin hyvät mahdollisuudet pärjätä kilpailussa järjestelmätoimialalla vaikka 5G:n kanssa onkin ollut alussa haasteita. Nokia sai kaupassa AT&T:stä 1996 erotetun Lucentin kautta Bell Labs'in, joka nyt Nokia Bell Labs, merkittävät patentit joita on noin 26,000 ja merkittävän lisän osaavaa tutkimusväkeä sitä kautta.

Eikä kannata unohtaa myöskään sitä, että aiemmista Lucent (U.S) ja Alcatel (Ranska) järjestelmätoimituksista Nokia peri asiakkuuksia ja yhteistyökuvioita joihin se ei omin voimin olisi mitenkään päässyt vastaavalla tavalla kun tämän kaupan kautta. Samoin jo aiemmasta Siemensin (Saksa) verkkoyksikön ostosta.

Nokia on erittäin hyvissä asemissa EU ja muiden länsimaiden järjestemien toimitusten kipailussa Ericssonin kanssa.

Huawei sai 5G:ssä teknistä etumatkaa aluksi ja kykenee kilpailemaan agressiivisesti hinnalla (myy halvalla) Kiinan valtion vientitakuiden avulla. Näitä ei Nokialla ja Ericcsonilla ole käytettävissä, mutta niillä ei ole rasitteena luottamuspulaa joka vaivaa nykyisin Kiinalaisten ja länsimaiden kauppasuhteita. Eikä myöskään ohjelmistojen laadun kanssa ongelmia, joilla on iso merkitys viittä ysiä tavoitteleville toimijoille.

Huawein kauppa käy siellä missä turvallisuus ei huoleta, halvin hinta määrää ostopaikan eikä softan laadulla ole aivan niin suuri painoarvo.

Puhelinbisnes oli toki Nokialle hyvin kannattavaa aikansa, mutta se ei ollut lähellekään koko Nokian bisnes missään vaihessa.

Anonyymi kirjoitti...

Olin aikoinaan Skotlannissa palkintomatkalla, vuosi oli joku 2002 tjs. Siellä yhdessä pubissa aloin juttelemaan erään paikallisen kanssa, hän innostui, kun kerroin olevani Suomesta. "Yes, Nokia- country!".

Hän sitten veti taskustaan kolme eri Noksua ja kertoi rakastavansa niiden käyttöä, esitteli sitten minulle, kuinka kuinka hän osasi näppäillä "sokkona" kaikkia niitä, koska niisä oli hänen mielestään niin nerokas ja muuttumaton logiikka, että kaikissa kolmessa puhelimessa valikot toimivat samoin...

No mitäs minä kun olin vain tietenkin ylpeä suomalaisuudestani :)

Jälkeenpäin tietysti se Noksun "helppous" mietityttää

Petteri Järvinen kirjoitti...

Arvostelut ovat aikansa lapsia. Vuoden 2002 maailmassa Nokian käyttölogiikka oli etu. Samoin se, että kaikissa puhelimissa oli sama virtaliitin! Nykyään tuntuu itsestäänselvältä, silloin se oli uutta (no, myöhemmin tuli tietysti kaksi muuta liitinpaksuutta).

Sitten Nokia jäi Symbian-ajan vangiksi ja ominaisuuksien lisääntyessä käyttölogiikka alkoi olla surkea, kosketuspuhelimet veivät selvän voiton.

Nokiaa pidettiin myös kestävänä, mutta laitemalleissa oli suuria eroja. Jotkut peruspuhelimet olivat liki ikuisia, mutta myöhemmissä älypuhelimissa oli suoranaisia pommeja ja laatu vaihteli.

Silti upea aika Suomen historiassa, jota nykynuorten on vaikea edes ymmärtää, kun eivät ole sitä itse kokeneet.

Anonyymi kirjoitti...

N93:saa toimi myös DVB-H eli mobiili DVB, verkkoa oli ainakin Hervannassa.