sunnuntai 7. maaliskuuta 2021

Lisää huijauksia kryptovaluutoilla - ammattilainenkin voi mennä vipuun

Onecoin, Wiseling, Microsoftin tukipuhelut... nykyinen globaali nettimaailma on täynnä huijauksia, ja uusia tunkee niin ovista kuin ikkunoista.

Kuvailemani huijaussoitto-tapaus herätti kommentteja siitä, miten helppoa on huijata tietotekniikkaa tuntemattomia maallikoita tai eläkeläisiä. Ei kannata koskaan aliarvioida huijareita! Myös it-ammattilaiset voivat mennä vipuun, varsinkin jos huijari sattuu iskemään juuri, kun uhri on jostain syystä alttiina ja haavoittuvainen.

Esimerkki Bitcoin-huijauksesta löytyy Sankari.net-sivulta (Sanna + Kari): http://sankari.net/wallets.html. Tässä tapauksessa uhria ei voi syyttää osaamattomaksi, sillä Sanna Roine on pitkän linjan it-ammattilainen, hänellä on iki-osoite ja viestissään hän kertoo kirjoittaneensa web-sivujen html-koodin Emacsilla käsityönä! 

Jos ei tämä riitä osoitukseksi ammattilaisuudesta niin mikä sitten? Ja ammattilaisiakin voidaan huijata. 

Sanna ja Kari ovat dokumentoineet huijauksen sähköpostiviesteineen ja jopa puhelutallenteineen sivulleen. Tarina ei avaudu ihan helposti, mutta tiivistettynä kyse on siitä, että Sanna huijattiin ostamaan 1.8.2017 Bitcoineja noin 160 000 euron arvosta. Niiden muuttaminen takaisin euroiksi ei sitten onnistunutkaan. Nyt Sanna joutuu seuraamaan hampaita kiristellen 72 Bitcoinin pottia lohkoketjussa (arvo 41 000 euron kurssilla 2 950 000 euroa). "All my money I have ever earned and had during my life is in bitcoins unreachable. The money is inheritance of my mother, my sold appartment, inheritance of my uncle, sold stocks."

Tässä tapauksessa on kaksi oleellista asiaa: 1) kuka tahansa voi tulla huijaukseksi, myös it-ammattilainen, ja jos niin käy 2) viranomaiset ovat voimattomia auttamaan. Traficomin CERT on ilmoittanut bitcoin-osoitteen abuse-listalle, mutta sen voi tehdä itsekin. Suomen poliisi (rikosilmoitus) on lopettanut tapauksen tutkinnan, koska sillä ei ole toimivaltuuksia. Sanna kertoo, etteivät viranomaiset edes vastaa hänen viesteihinsä.

Pientä toivoa tuo sivun lopussa mainittu Britannian viranomaisten reagointi asiaan. Ehkä varat vielä joskus saadaan palautettua oikeille omistajille.

===

Aivan erillisenä asiana vielä esimerkki toisesta Bitcoin-huijauksesta, joka näyttää poskettomalta jo lyhyen perehtymisen jälkeen. Aitojen kryptovaluuttojen nousu on vetänyt mukanaan suuren joukon huijareita ja vastaavia tuottosivustoja on noussut kuin sieniä sateella.

Mactradex lupaa kryptovaluutoille huimia tuottoja, sillä "Mactradex LIMITED is involved in cloud mining, which enables our company to earn Bitcoins and other currencies without mining hardware, software, electricity, or bandwidth" - siis tuottoja ilman kuluja. Sounds legit!

24 % päivätuottoja?

Poskettomien tuottojen lisäksi epäilyksiä saattaisi herättää sellainen yksityiskohta, että vaikka katuosoite on Broadwayllä New Yorkissa, puhelinnumerossa on Cookos-saarten maakoodi. Jep jep.

===

Kolmas poimintani tuli sähköisesti. Henkilö kertoi sosiaalisessa mediassa käymästään pitkästä keskustelusta, jossa ilmeisen valeprofiilin takaa oli suositeltu ostamaan Terra-Luna-kryptovaluuttaa. Arvon uskotaan kasvavan lähitulevaisuudessa moninkertaisesti.

On mahdoton tietää, onko suosittelutoiminta järjestelmällistä ja koordinoitua, vai ainoastaan yhden hurahtaneen omaa toiveajattelua. Valeprofiilin käyttö saa kuitenkin epäilemään, ettei suosittelijalla ole ihan puhtaita jauhoja kryptolompakossaan.

Terran arvo oli vielä muutama kuukausi sitten selvästi alle dollarin, tuorein noteeraus on 7,92 dollaria. Näitä pump-and-dump-valuuttoja riittää, joten ei pidä antaa lyhytkestoisen arvonnousun hämätä.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

sattuu sitä paremmissakin piireissä: https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2010082312227624
ja tämä heebo vastannut joskus tyyliin suomen puolustuksesta..
en yhtään hämmästyisi vaikka Sale oisi onecoiniin pari egulia laittanut..nykyään porukkaan uppoo vaikka mitkä geelitukkien jargonit.

Markus kirjoitti...

https://www.is.fi/turun-seutu/art-2000007864507.html

Jotenkin on sellainen vainu, että tämänkaltainen huijauksen muoto yleistyy. En siis tarkoita nigerialaishuijauksia vaan huijaus-runko, jossa uhrista tehdään osarikollinen. Kuvio on rakennettu siten, että uhri vain millään tavalla mukaan tulevalla voidaan rikosoikeusjärjestelmässä tulkita osalliseksi itse rikoksen tekemiseen.

Näin ollen uhrin kynnys pyytää poliisin apua kasvaa. Rikollinen saa uuden kiristyskeinon "nyt sinäkin olet mukana, maksa lisää tai me paljastetaan sinut". Näinhän ruotsissa kävi jo pikavippi-huijausvyyhdin kanssa. Ruotsin tapauksessa uhrit tosin eivät tajunneet olevansa myös osarikollisia. Se paljastui vasta kun he pyysivät apua. Poliisi kuulusteli kyllä, mutta ei uhrina vaan rikoksesta epäiltynä. Näin niskassa on niin velat huijauksen uhrina olosta kuin rikostuomio.

Rikolliselle tällainen runko on parempi, koska kynnys rikosilmoituksen tekoon kasvaa. Uhri nielee tappionsa kaikessa hiljaisuudessa ja rikollinen saa mellastaa vapaasti kauemmin.

Anonyymi kirjoitti...

Uudessa Seurassa oli juttua Wiselingistä. Fiktiojohtajien sotut olivat herättäneet kyselyjä ja pian heidät korvattiin aidoilla suomalaisilla. Muistattekos sen yhden kaatuneen pyramidihuijauksen, jolle piti KYC-vaatimuksen takia toimittaa passikopio. No sehän oli se OC... Herääkin kysymys montako tuhatta suomalaista passikopiota onkaan rikollisten hyppysissä?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Onneksi niistä passeista jo suurin osa on vanhentunut. Oli idioottimaista lähettää passikopioita huijareille Bulgariaan. Vaan myöhäistä katua.