tiistai 31. maaliskuuta 2020

Suomen viruspuolustus kuntoon: THL ja VX-hanke

Yhdysvaltojen hyökkäys/puolustusbudjetti on käsittämättömät 738 miljardia dollaria vuodessa. Summa on saatu läpi kongressissa vetoamalla kansalliseen turvallisuuteen. Miljardien pitäisi taata, että amerikkalaiset ovat turvassa ja voivat nukkua yönsä hyvin.

Eivät voi. Koronavirus on läpäissyt puolustuksen ja tehnyt sen, mihin vieraiden valtioiden asevoimat tai terrorijärjestöt eivät pystyneet: kuolleita on jo enemmän kuin 9/11-iskuissa ja ydinkäyttöinen lentotukialus on pysäytetty Guamin tukikohtaan. Viruksesta seuraavat eritys- ja karanteenitoimet voivat tuhota Yhdysvallat, sanoo presidentti Trump.

Armeijan miljardeista olisi kannattanut käyttää edes muutama viruspuolustukseen. Historiasta, informaatiovaikuttamisesta ja aseteollisuuden vallasta johtuen uhkakuvat ovat keskittyneet liikaa aseellisiin hyökkäyksiin. Kaikki muut skenaariot ovat jääneet taka-alalle.

Tässä on opittavaa Suomellekin. Myös me olemme fokusoituneet sotilaallisiin uhkiin. Kymmenen miljardin HX-hanke perustuu puolustusvoimien omaan harkintaan. Poliitikot ja kansan enemmistö ovat luovuttaneet sen asiantuntijoille vallan päättää, mitä Suomen puolustamiseen tarvitaan.

Sotilaalliset hyökkäykset Suomea kohtaan ovat olleet harvinaisia. Virushyökkäyksiä olemme kokeneet toisen maailmasodan jälkeen useita: influenssaepidemioita, SARS, MERS, sikainfluenssa, AH3N2 ym. Ne ovat vuosikymmenten kuluessa vaatineet kymmeniätuhansia uhreja. Korona vaatii uhrinsa, seuraava -- vielä tuntematon Virus X -- mahdollisesti paljon enemmän.

Poliitikkojen pitäisi antaa nyt selvä käsky: Suomen viruspuolustus kuntoon, maksoi mitä maksoi! VX-hankkeelle pitää antaa niin monta miljardia kuin THL:n asiantuntijat katsovat tarpeelliseksi. He tietävät parhaiten, mitä pitää hankkia ja miten torjunta tulee järjestää.

16 kommenttia:

henris42 kirjoitti...

Ongelma on laaja, ja koskee koko Eurooppaa. Ehkä parempi vaihtoehto olisi perustaa EU:iin jenkkien CDC:n kaltainen uusi virasto, minkä toimialaan tämä kuuluisi. Toimintamallia pitää toki paremmin miettiä, CDC kun ei saanut toiminnallaan epidemiaa kuriin.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tarvitsemme biopuolustuksen NATOn.

Zarr kirjoitti...

Hennis, sellainen on, ECDC. Ja kyllä, hekin pitivät tilannetta pahana paljon ennen THL:ää.

Anonyymi kirjoitti...

"CDC kun ei saanut toiminnallaan epidemiaa kuriin." Trump taisi laittaa CDC:n kuriin, tai kurimukseen. Päästyään valtaan leikkasi määrärahat murto-osaan. Nyt sitten laappaa miljardeja takaisin, kun on huonot housuissa.

Anonyymi kirjoitti...

Virukseen ei kannata ylireagoida. Liikkumisvapautta ja yksityisyyden suojaa heikennetään viruksen varjolla. Käyttäjiä vahtiva mobiilisovellus on tulossa:

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006461078.html

Eikö tämän ainakin voisi tehdä mahdollisimman anonyymisti? Ilman, että sotketaan asiaan mitään virallisia testituloksia. Tartuntavaara pitäisi vain saada tilastollisesti alas, yksittäisten henkilöiden tietojen oikeellisuus hukkuu massaan. Sovellus voi myös kontrolloida, että sitä ei voi käyttää kiusantekomielessä tehtyihin tauti-ilmoituksiin:

1. Käyttäjä ilmoittaa olevansa sairas ja menevänsä karanteeniin/eristyksiin. Henkilön kontakteille lähtee ilmoitus.
2. Sovellus vahtii sijaintitiedoista, että käyttäjä pysyy eristyksissä kaksi viikkoa. Mikäli näin ei ole, kohdassa 1 annetut ilmoitukset kumotaan.

henris42 kirjoitti...

Hienoa että ECDC on olemassa. Sille pitäisi vaan saada pidemmät kynnet.

Minua pelottaa jo valmiiksi että tämän kaiken varjolla ruvetaan tuhoamaan yksityisyydensuojaa - ja koska kyse on "yhteisesta hyvästä", kaikki kritiikki tulee sitten olemaan kiellettyä tai ainakin sopimatonta.

Nyt pitäisi olla tarkkana, minkälaisessa Euroopassa me haluamme elää tulevaisuudessa.

Anonyymi kirjoitti...

Hieman asian suhteuttamista ja asian vierestä.
Vasta eilen pääministerimme tavallaan myönsi ettei maskeja riitä kaikille, ei edes hoitohenkilöstölle, vaikka asiasta on puhuttu jo kolme viikkoa. Ei oikeastaan vieläkään ole uskallettu kertoa kansalaisille koko totuutta.

Asiantuntijat kertovat ettei suositella maskin käyttöä koska se ei suojaa käyttäjäänsä, eiväkä ihmiset osaa sitä käyttää. Asiaa kierrellään ja kaarrellaan. Kyse pitäisi olla kuitenkin siitä etteivät Ihmiset maskin takaa saastuta ympäristöä ja läheisiä pärskeillään.

Kuitenkin 25-30% koronasairastuneesta on oireetonta. Ja juuri he tartuttavat.
Kiireettömiä leikkauksia perutaan esmes täällä Päijät-Hämeen KS koska maskeja ei riitä kirurgeille.

Oma kokemus 2 viikon ajalta. Isälläni 81v käy kotihoitaja kaksi kertaa päivässä. Viikossa 4 eri hoitajaa. Kolme heistä on pärskinyt isäni kotona. Kertoivat ettei heillä ole maskeja eivätkä edes saa niitä. (Tilanne eilen)

Kävin marketissa. Nuorisoporukka maleksi ja usea heistä aivasteli. Ruokakaupassa usea ihminen pärski ja aivasteli minne sattui.

Tilasin jo 3 viikkoa sitten maskeja AliExprexistä. 100 kappaletta tavallisia maskeja 19 euroa ja näitä kunnon maskeja 20 kappaletta. Toimitin niitä isälleni ja muutamalle muulle vanhukselle.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Oliko AliExpressissä maskeja? Kauanko toimitus kesti?

Anonyymi kirjoitti...

Koronavirusrintamaan on liittynyt HongKongilainen suomalaisyritys Fintrade Mercer Oy, joka kaupittelee sairaalalaitteita, hengityskoneita ja maskeja. Hienoa...paitsi että eräs Kari Wahlroos Dubaista esiintyy tittelillä "Global Sales"... Firma sinänsä on toiminut pitkään Kiinan markkinoilla ja varmaan puhdas. Pitkäaikaisen ternimaitoa, kahvikapseli, OneCoin ambassadöörin ym esiintyminen samassa yhteydessä herättää pahoja aavistuksia. Varsinkin, kun jantteria ei omatunto ole juurikaan vaivannut "bisneksissään".

Petteri Järvinen kirjoitti...

Missä Wahlroos näkyy? En löytänyt sivulta http://www.fintrade.com.hk/people-the-team.

Anonyymi kirjoitti...

Oli näitä tavallisia vaaleansinisiä maskeja joita sairaaloissa käytetään. 13 päivää kesti tulla. Tlilasin jo lisääkin. Löytyy ihan "dust mask" hakusanalla Alista

Anonyymi kirjoitti...

Bongasin Wallun instagram-sivuilta karimtw...

Anonyymi kirjoitti...

Samaa Wallu hehkuttaa FB-sivuillaan - 100% etumaksulla... ��

Anonyymi kirjoitti...

https://suomenluonnonmaalit.fi/tuotteet/moldex-hengityssuojain-ffa2p3-r-d-2/

Moldex Hengityssuojain FFA2P3 R D

39.95 €

Tuon pitäisi olla tämän hetken paras hengityssuojain koronaa vastaan. Annoin isälleni, joka nyt jakaa tilaamiani maskeja kotiavun naisille heti kun astuvat sisään.
Ainakin vielä varastossa ja saatavana

petrip kirjoitti...

Hävittäjä investoinnit perustuu ihan eri logiikkaan kuin pandemia puolustus. Suomi on ollut itsenäityytensä aikan kolmessa konflikstissa jossa on ollut itäsennaapurin sotilaita mukana. Tällä vuosituhannell tuo samainen naapuri on hyökännyt kahden naapurinsa alueella ja käy täysin dorkaa sisällisotaa omalla alueellansa.

Eli hävittäjien on tarkoituskin olla vain esillä. Puolustuksen pitää olla riittävän iskukykyinen. Voi olla että se voi olla drooni pohjaisnta 20 vuoden pääsä mutta siihen asti pitää olla hävittäjä-pommittajsi

Pandemioita ei voi estää ne voi vain kestää. Ja olihan meillä varauduttu. Varautminen vaan perustuu niihn pandemioihin jotka tänne on tähän mennessä iskenyt. Vaikka miten varautuisi joku päivä tulee vielä sitä isompi. Toivottavasti kerkeää vanhaan ikään kupsahtaa ennensitä.

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoitin aiemmin isästäni ja suojaimista joita antaa nyttemmin kotihoitajille. Ihan kiva koska nyt 2 kodinhoitajaa sairastunut koronavirukseen ja ovat karanteenissa. Mielenkiinnolla odotan julkistetaanko mediassa näistä sairastumisista mitään ja moniko vanhus tai kodinhoitaja joutuu lisäksi karanteeniin koska hoitajat käyneet useiden vanhusten luona.