torstai 12. maaliskuuta 2020

Haitan korvausta vai hyvää mieltä? Tapaukset Compensate, Finnair ja Onecoin

KRP:n saamattomuutta Onecoin-huijauksessa voi arvostella, mutta vielä heikomman suorituksen on tarjonnut Poliisihallituksen arpajaishallinto. Se tulkitsee ja valvoo rahankeräyslakia. Jos kuluttajilta otetaan rahaa ilman, että sille saadaan realistisesti hinnoiteltua vastiketta, kyseeessä on joko rahankeräys tai rikos. Keräys vaatii luvan.

Kun Onecoin aloitti Suomessa 2014, maajohtaja Vuorinen oli yhteydessä arpajaishallintoon, kävi esittelemässä toimintaa ja kertomansa mukaan lennätti yhtiön lakiasiainjohtajan Irina Dilkinskan Suomeen keskusteluja varten.

Miten on mahdollista, että arpajaishallinto hyväksyi Onecoinin myyvän 5000 euron arvoisia kopioituja englanninkielisiä "koulutuspaketteja" (pdf-tiedostoja)? Miksei se viheltänyt heti alussa touhua poikki ja vaatinut rahankeräyslupaa? Miksei arpajaishallinto kertonut tulkintaansa KRP:lle, joka marraskuussa 2015 ilmoitti ainoastaan seuraavansa tilannetta ja antoi huijauksen jatkua?

Tämä kysymys nousi uudelleen esiin alkuvuodesta, kun Helsingin Sanomat kirjoitti Vartian Compensate-säätiön kohtelusta. Arpajaishallinto tulkitsi, että Compensaten myymät kompensaatiomaksut eivät tarjoa aitoa vastiketta, vaan niillä kuluttaja ostaa itselleen ainoastaan hyvää mieltä. Kyse on siis hyväntekeväisyydestä, joka vaatii rahankeräysluvan. Pitkä ja perusteellinen selvitys ilmestyi 14.1. jutussa "Ilmastosäätiön perustanut Antero Vartia kantelee Poliisihallituksesta oikeuskanslerille".

Pian sen jälkeen maaliskuussa Finnair lopetti oman päästöhyvitysjärjestelmänsä. Tammikuussa 2019 Vihreä lanka -lehti oli otsikoinut Finnairin alkavan myydä mielenrauhaa. Onko mielenrauha vastiketta vai hyväntekeväisyyttä?

Miten Onecoinin "koulutuspaketit" menivät läpi, mutta maailmalla yleinen päästöhyvitysten myynti ei?

Pahinta on, että Hesarin jutun mukaan arpajaishallinto ei ole antanut selviä vastauksia Vartian eikä median kysymyksiin, eikä edes kuullut Vartian nimeämiä asiantuntijoita.

Rahankeräyksiin liittyy lukuisia väärinkäytön mahdollisuuksia. On hyvä, että laki on tiukka, mutta sen pitää olla riittävän selkeä ja viranomaisen pitää pystyä antamaan perusteltuja tulkintoja. Mitä hyötyä on laista tai viranomaisesta, jonka toiminta ja tulkinta on näin epämääräistä?

Vähintäänkin laki pitäisi pikavauhtia uudistaa.

32 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Selkeyden ja johdonmukaisuuden puute on todella iso ongelma. Compensaten ja Finnairin tapaukset eivät mielestäni mitenkään oleellisesti eroa esim. siitä, että asiakas päättää ostaa vaikkapa tuulisähköä - eivät ne piuhasta tulevat elektronit siitä muuksi muutu, mutta tuotanto ohjautuu markkinoiden kautta. Kompensaatiokaupassa taas varoilla rahoitetaan toimenpiteitä, jotka edistävät ilmastoystävällistä toimintaa, kuten metsänistutusta. Tietenkin näiden järjestelmien pitää olla sellaisia, että kaikesta löytyy luotettava dokumentaatio.

Mutta todellakin se, että jonkun Onecoinin toimintaan ei saada puututtua, mutta kompensaatiokaupan rattaisiin laitetaan urakalla kapuloita ilman kunnollisia perusteluita tai vastausmahdollisuuksia, on suuren häpeän paikka.

henris42 kirjoitti...

Kotimaisilta hommilta edellytetaään tarkkaa kotimaisten lakien ja määräysten noudattamista.

Joku Bulgaria on sen sijaan jännä juttu, se kun on EU:sta. Kotimaisella viranomaisella ei ole keinoja valvoa, eikä EU viranomainenkaan ole sen enempää tilanteen tasalla. Jos lähtömaan regulaattorit eivät haukkana valvo EU:n puolesta, ollaan hassussa tilanteessa.

Kukin voi miettiä, miten meidän yhteisessä EU:ssa tämmöiset pitäisi hoitaa...


Anonyymi kirjoitti...

Onelife ostat edelleen koulutuspaketteja (englanninkielisä, suomeksiko ne olis pitänyt olla?) jonka kylkiäisinä tulee tokkeneita, Joita voit taas halutessasi laittaa louhintaa ja saada Onecoineja.Ja niillä voit ostaa Dealshakerista. Eikö se näin mnene vai miten?
Eikö tässä nimenomaan ostettu, saatu ja voi taas ostaa halutessaan...

Anonyymi kirjoitti...

https://www.tivi.fi/blogit/dillari-mullistaa-rahatalouden/8b651259-ce80-4e06-8d1f-b3768b99c704

Tämähän on suoraan Onelifen/ Onecoinin toimintamallista. Ja mitään ette voi..

Anonyymi kirjoitti...

Jos Itä-Eurooppalainen rikollisjärjestö myy olematonta kryptovaluuttaa, niin palataan asiaan.

Anonyymi kirjoitti...

Missä rikos? Jos rikos, niin miksi ei tuomiota?

Anonyymi kirjoitti...

"Anonyymi sanoi...
Missä rikos? Jos rikos, niin miksi ei tuomiota?"

Jos ei rikosta, niin miksi entinen johtaja ja katosi ja on nyt etsintäkuulutettu? Jos ei rikosta, niin miksi hänen seuraajansa on ollut jo kuukausia vangittuna? Jos ei rikosta, niin miksi hän on silti tunnustanut?

Prosessi on hidas jo ihan huijauksen kansainvälisen luonteenkin vuoksi, mutta ole huoleti, ne päätekijät, jotka USA tulee saamaan kiinni, tulevat istumaan kymmeniä vuosia. Ja niiden muiden ei kannata enää koskaan erehtyä matkustamaan maahan, jolla on luovutussopimus USA:n kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

https://twitter.com/innercitypress/status/1238853065937215489 http://www.innercitypress.com/sdnypress3onecoinscottremand031520.html https://www.wjsnews.com/news/konstantin-ignatova-is-a-free-man-onecoin/ https://www.wjsnews.com/crypto/germany-crypto-industry-approving-onecoin/ https://www.wjsnews.com/crypto/germany-crypto-industry-approving-onecoin/

Anonyymi kirjoitti...

Koeta löytää edes joidenkin oikeiden medioiden juttuja noiden hölynpölysaittien sijaan. Jo pienellä googletuksella selvisi se, että noilla on uskottavuutta yhtä paljon von Dänikenillä. Pyöreän nollan eli OneCoinin verran.

Anonyymi kirjoitti...

Todista nyt mustaa valkoisella noiden juttujen paikkansapitämättömyys,äläkä huutele puskista.

Anonyymi kirjoitti...

Netistä löytyy tuhansia huuhaasivustoja, joilta löytyy vaikka mitä hassuja väitteitä. Ei ole kenenkään tehtävä osoittaa niiden olevan väärässä. Päinvastoin: yllättävät tai hämmästyttävät väitteet vaativat vahvoja todisteita. Tässä tapauksessa voisi alkaa siitä, että jokin iso media kirjoittaisi OneCoiniin myönteisesti suhtautuvan artikkelin. Siihen asti voidaan lähteä siitä, että hevonpaskasivustojen artikkelit ovat hevonpaskaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo nyt nuo mainitsemasi vahvat todisteet noiden juttujen paikkansapitämättömyydestä, koska olet asiasta eri mieltä. Turha on huudella ja pyöritellä asioita, jos et kykene niiden paikkansapitävyyttä todistamaan. InnerCityPress .com harjoittaa nykyään tutkittavaa journalismia YK: lta, mukaan lukien Maailmanpankki, IMF, YK: n kehitysohjelma ... Em. tiedonvälittäjä ei ole mikään huuhaa julkaisija.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Jos Konstantin on vapaa mies, hän varmaan haluaa puhdistaa maineensa ja tulee esiin, alkaa johtaa Onecoinia tai ainakin kertoo julkisesti, mikä on Onecoinin tilanne ja mitä hänelle on tapahtunut.

Epäilen kuitenkin, että Konstantin välttelee jatkossa julkisuutta kuin ruttoa, ja haluaa kadota yhtä täydellisesti kuin siskonsa.

Anonyymi kirjoitti...

Petteri, tiedät tasantarkkaan mikä Onelife yhtiönä on; toimiva,kaukana rikollisesta toiminnasta oleva yhtiö. Sitä en tiedä kenen intressejä seuraat ja mistä dissaamisen/ mustamaalaamisen käskyt tulevat. Jotenkin vaan lisäksesi kolikonheittäjä Puttonen, Nars, ym. kumppanit pesiytyy samaan kastiin juuri tuolloin kun jokin uhkaa ns "eliitin" varpaille astumista. Siitähän tästä on puhtaasti kyse.

Anonyymi kirjoitti...

https://twitter.com/innercitypress/status/1238853065937215489 Eikö tämä kuitenkin ole aika luotettava lähde? Täälläkin tätä siteerattiin oikeudenkäynnin aikana..

Petteri Järvinen kirjoitti...

Petteri, tiedät tasantarkkaan mikä Onelife yhtiönä on; toimiva,kaukana rikollisesta toiminnasta oleva yhtiö.

Oliko tämän tarkoitus olla sarkasmia? Tai suorastaan vitsi?

Kuka on yhtiön toimitusjohtaja? Paljonko liikevaihto ja missä tilinpäätös? Mikä on yhtiön myymä tuote tai palvelu? Missä ovat ne louhintaan käytetyt supertietokoneet? Miksei yhtiön perustaja ja visionääri ole kertomassa menestystarinaansa julkisesti vaan hävisi jonnekin?

Sata muuta kysymystä tulossa, kunhan ensin vastaat näihin.

Anonyymi kirjoitti...

Eihän ZinZinokaan ollut huijaus, vaikka olit sitäkin etunenässä muiden huutelikjoiden kanssa arvostelemassa. Se meni Tukholman pörssiin ja kaiken huipuksi Suomen poliisi tutki sitä vielä 2v. pörssiin menon jälkeen, vaikeuttamalla sen toimintaa. Yhtiö valittiin hiljan Suomen parhaaksi verkostoyritykseksi.

Ari Widell kirjoitti...

"Eihän ZinZinokaan ollut huijaus, vaikka olit sitäkin etunenässä muiden huutelikjoiden kanssa arvostelemassa. Se meni Tukholman pörssiin ja kaiken huipuksi Suomen poliisi tutki sitä vielä 2v. pörssiin menon jälkeen, vaikeuttamalla sen toimintaa. Yhtiö valittiin hiljan Suomen parhaaksi verkostoyritykseksi."

Zinzino-yritys ei ole huijaus. Toisaalta tämän laillisen yrityksen toiminnan pohjana sen sijaan on kätevästi ulkoistettu pyramidihuijaus, jossa pääpaino on ollut uusien jälleenmyyjien rekryämisellä. Nämä itsenäiset jälleenmyyjät ovat syyllistyneet myös valheellisiin ja laittomiin markkinointipuheisiin käärmeöljyä kaupatessaan.

Zinzinon romahtaminen Islannissa kertoo karua kieltään siitä, miten kestävällä pohjalla tällainen pyramidihuijaukseen perustuva bisnesmalli on.

"Yhtiö valittiin hiljan Suomen parhaaksi verkostoyritykseksi."
- Ja Ruja Ignatova on voittanut pari kertaa "vuoden bulgarialainen bisnesnainen" -palkinnon. Zinzinolla on ihan aiheesta ryvettynyt ja rapainen maine. Pyramidi on pyramidi vaikka voissa paistaisi eikä mitkään uskovaisten myyntipuheet "Suomen parhaana verkostoyrityksenä" sitä muuta.

Anonyymi kirjoitti...

Pyramidihuijaus on rikos. Onko siis pörssiyhtiö ZinZino tuomittu pyramidihuijauksesta jossain tuomioistuimessa?

Ari Widell kirjoitti...

"Pyramidihuijaus on rikos. Onko siis pörssiyhtiö ZinZino tuomittu pyramidihuijauksesta jossain tuomioistuimessa?"

Kuten jo sanoin, Zinzino-yritys itse tekee ihan laillista yritystoimintaa. Sen toiminta perustuu kuitenkin ulkoistettuun pyramidihuijaukseen. Samanlaisia viritielmiä on ollut käytössä monessa muussakin verkostomarkkinoinniksi kutsutussa toiminnassa. Esim. OneCoin, EmGoldex/Global InterGold. Ei näitäkään ole missään suomalaisessa tuomioistuimessa tuomittu pyramidihuijaukseksi. Ei myöskään kaikille tuttua Nigerian prinssiä ole koskaan tuomittu.

Zinzinon toimintaa Suomessa voidaan kutsua pyramidihuijaukseksi, koska sitä se käytännössä on ollut.

Anonyymi kirjoitti...

Suomessa eikä missään muualla maailmassa ZinZinon toimintaa ei ole todettu ja tuomittu pyramidihuijaukseksi. Ei voi olla mitään ulkoistettua pyramidihuijausta. Huijaus on, tai sitten sitä ei ole.

Anonyymi kirjoitti...

https://www.asml.fi/suoramyyntigaalassa-2019-palkittiin-alan-parhaat/. Ota Widell selvää asioista äläkä munaa täällä itseäsi aasihattu päässä. Nimenomaan Zinzinon suosittelu markkinointijärjestelmä on tutkittu täällä Suomessa ja todettu viranomaisten toimesta lailliseksi. Miksi sinä munaat täällä itseäsi, oletko ihan oikeasti noin tollo ja pelle vai mikä sinulla on oikein hätänä?

Anonyymi kirjoitti...

Muistin virkistämiseksi. Zinzino, "uusi" verkostohuijaus? Syyttäjä: Esitutkinta lopetettu ...murobbs.muropaketti.com › Keskustelualueet › Yleistä keskustelua
18.3.2012 - Myös Zinzino tulee kaatumaan tähän, jos viranomaiset eivät puhalla peliä ... Ehkä näkyvin arvostelija on ollut tietokirjailija Petteri Järvinen ...

Anonyymi kirjoitti...

Kyseisellä tavallahan Järvinen arvostelee myös OneCoinia.

Anonyymi kirjoitti...

" Zinzino-yritys itse tekee ihan laillista yritystoimintaa" "Samanlaisia viritielmiä on ollut käytössä monessa muussakin verkostomarkkinoinniksi kutsutussa toiminnassa. Esim. OneCoin"

Eli OneCoin on laillista yritystoimintaa.

Ari Widell kirjoitti...

"https://www.asml.fi/suoramyyntigaalassa-2019-palkittiin-alan-parhaat/. Ota Widell selvää asioista äläkä munaa täällä itseäsi aasihattu päässä. Nimenomaan Zinzinon suosittelu markkinointijärjestelmä on tutkittu täällä Suomessa ja todettu viranomaisten toimesta lailliseksi. Miksi sinä munaat täällä itseäsi, oletko ihan oikeasti noin tollo ja pelle vai mikä sinulla on oikein hätänä?"

Parahin anonyymi, Zinzinon markkinointijärjestelmän toimivuus on ihan käytännössä testattu mm. Islannissa ja siellä on penaalin tylsimmillekin kynille nähtävissä miten kestävällä pohjalla tällainen pyramidihuijausmarkkinointi on.

On jo päivän selvää, ettei Suomen poliisilla ole resursseja puuttua pyramidihuijausten toimintaan. Senhän vuoksi OneCoininkaan toimintaan ei ole Suomessa voitu puuttua, vaikka kyseessä on alusta alkaen ollut täysin selvä huijaus. Kun uskonlahkomainen jälleenmyyjäverkosto toimii varsinaisesta yrityksestä irrallaan keskittyen jälleenmyyjäverkoston kasvattamiseen tuotteen ollessa sivuseikka, voidaan puhua ulkoistetusta pyramidihuijauksesta. Näin Zinzinokin on toiminut.

Suomen Zinzinon toiminnasta on ollut hyvä arkitteli Long Play -julkaisussa:
https://www.goodreads.com/book/show/27876035-t-lt-tullaan-florida
"Verkostomarkkinointiyritys Zinzinon koulutuksissa luvataan myyjille huimia tuloja ja luksuselämää palmujen alla. Todellisuudessa uuden myyjän on vaikea ansaita työllään edes elantonsa ja vain pyramidin huipulla voi rikastua."

Anonyymi kirjoitti...

"Yhtiö valittiin hiljan Suomen parhaaksi verkostoyritykseksi"

Parhialako valinnan teki, vaiko pilapiirtäjä itse?

Anonyymi kirjoitti...

Miten monta taloudellisesti riippumatonta henkilöä Zinzinon liikevaihdolla luodaan?

Valitettavasti tästä ei käy ilmi, miltä vuodelta luvut ovat:
https://www.finder.fi/Sovellukset+ja+ohjelmistot/Zinzino+Oy/Helsinki/yhteystiedot/1495459

Liikevaihto: 6,7 miljoonaa euroa.

Vau! Veroton myynti siis 5,4 miljoonaa euroa. Mitä tuosta osuudesta jää myyjän provikaksi, 20%-30%? Jos oikein optimistisella 30% provikalla lasketaan, niin tuosta riittää kaikille Suomen Zinolaisille jaettavaksi 1,62 miljoonaa. Kuukautta kohti tuo tekisi 135.000 euroa. Jos Zinolla on 100 provikkapalkkaista myyjää, niin siinähän olisi jokaiselle ruhtinaallinen 1350 euron kuukausitulo.

Anonyymi kirjoitti...

Zinzino ilmoitti jossain vaiheessa verkostomyyjiä olevan Suomessa noin 1500, eli liikevaihto noin 4000€/myyjä vuodessa, eli noin 300€/kk josta myyntikatta jää noin 100€/kk myyjää kohden. Siitä puhelin ja km- kulut pois niin myyjien keskitulot lienevät negatiiviset.

Anonyymi kirjoitti...

RIKOLLINEN SYYTTÄÄ TOISIA SIITÄ MITÄ ITSE TEKEE!

Anonyymi kirjoitti...

Joko OneCoinin toiminta on lopetettu?

Anonyymi kirjoitti...

No ainakin OneCoin ja Zinzino on tarjonnut mukavaa viihdettä kun kyseisten firmojen toimintaa on netin kautta seurannut.