tiistai 19. maaliskuuta 2019

Gem4me - huijaus vai aito yritys menestyä pikaviestinmarkkinoilla?

Minulta kysyttiin mielipidettä mahdollisuudesta vaurastua Gem4me-pikaviestiohjelman osakkeita ostamalla. Onko kyseessä huijaus vai tuleva menestystarina, johon kannattaa osallistua? Katsotaanpa, saako tästä jotain irti.

Gem4me mainostaa olevansa uuden sukupolven pikaviestiohjelma. Siitä on versiot Androidille, iOS-laitteille ja selainkäyttöön. Pikaisesti katsoen sovellus näyttää todelliselta. Käyttäjämäärän kehutaan olevan seitsemän miljoonaa, mikä kuulostaa kohtuulliselta määrältä. Lähin vertailukohta lienee Viber, jolla on satoja miljoonia käyttäjiä.

Ohjelmalla on Google Playssa 30 872 latausta, mikä tuntuu vähältä. Toisaalta asennuksia on yli viisi miljoonaa ja tiedetään, ettei Google Play toimi kaikilla markkinoilla. Kotisivut ovat englannin lisäksi venäjäksi, espanjaksi ja puolaksi, mikä kertoo sovelluksen markkina-alueesta. Varsinaisen koodauksen tekee valkovenäläinen, Minskissä sijaitseva Synesis. Ilmeisesti kyseessä on sama yritys kuin Moskovassa sijaitseva www.synesis.ru. Sivuissa on yhdenmukaisuutta, mutta molemmilla on eri yhteystiedot ja eri asiakasreferenssit. Venäjän Synesis työskentelee mm. maan puolustusvoimille, Valkovenäjän version asiakaslistalla mainitaan startup-yhteistyö Gem4me kanssa.

Sovelluksen taustalla oleva yhtiö Gem4me Holdings Ltd on rekisteröity Maltalle. Esittelysivujen mukaan sovellus vaikuttaa tavanomaiselta pikaviestimeltä. Nykyisin keskeinen ominaisuus on turvallisuus. Siihen liittyvä päästä päähän -salaus on luvattu vasta ensi kesänä. Mikään läntinen media tai uutispalvelu ei näytä testanneen tai kirjoittaneen ohjelmasta.

Erikoiseksi yhtiön tekee Gem4me Investments, joka myy yhtiön osakkeita. Ilmeisesti 51 % on varattu sijoitusyhtiölle, loput 49 % myydään ulos. Sivulta voi ostaa suoraan paketteja, joissa on 2-54 osaketta. Pakettien hinnat ovat 121,50 - 2916 euroa.

Jos sovellus nousee raskaaseen sarjaan ja onnistuu hankkimaan satoja miljoonia käyttäjiä, jokin iso teleoperaattori tai nettiyhtiö mahdollisesti ostaa sen. Japanilainen Rakuten osti vastaavan israelilaisen Viber Messengerin vuonna 2014 ja maksoi neljä vuotta vanhasta yhtiöstä 900 miljoonaa dollaria. Latvialaisen auditoijan mukaan Gem4me:n arvo on nyt 157 miljoonaa dollaria. Jos tieto 7 miljoonasta käyttäjästä pitää paikkansa, jokaisen arvoksi tulisi 29 euroa. Tällainen arvonmääritys on tietysti yhtä tyhjän kanssa.

Google Playn mukaan Viberillä on nyt 12,7 miljoonaa latausta ja yli 500 miljoonaa asennusta. Taustayhtiö on rekisteröity Luxemburgiin, mikä on selvästi Maltaa vakuuttavampi paikka.

Nähdäkseni Gem4me:n osakkeilla ei ole jälkimarkkinoita, joten sijoittaja saa rahansa takaisin vasta mahdollisen exitin (yrityskauppa) tapahtuessa. Vaikka yritys (ei pelkästään bisneksenä vaan tavoitteena) olisi aitokin, riski on suuri.

Lisää epävarmuutta tuo se, ettei yhtiön sivuilla kerrota johdon nimiä tai muitakaan oleellisia tietoja. Synesisin yhteistyö Venäjän puolustusvoimien kanssa herättää monissa epäluuloja. Eikä sovelluskaan ole vielä valmis, jos kunnon salaus puuttuu.

Kuten Q:n tapauksessa, julkisilla tiedoilla on mahdotonta päätellä, onko kyseessä huijaus vai aito startup. Jälkimmäisistä vain murto-osa menestyy ja pikaviestinten markkina on kovin kilpailtu. Myös suoranaisia huijauksia ja vedätyksiä on netissä loputtomasti.

Jos kaveri suosittelee Gem4me:hen sijoittamista, herää helposti epäily pyramidipelistä tai muusta epäasiallisesta markkinoinnista. Jokaisen pitää toimia faktojen ja omien johtopäätösten perusteella. Kaverien sijoitusvinkit ovat yleensä aina epäilyttäviä. Jos löytää hyvän sijoituskohteen, siitä ei ole tapana huudella eikä edes houkutella kavereita mukaan. Kell' onni on... ja niin edelleen.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Taas "tyhmiltä rahat pois" investointikikkailu. Näitähän tulee ja menee.
Asiasta näkyy löytyvän englanniksi muutama hyvä sivu, joista saa käsityksen, että eipä kannata sijoittaa, kun Googlaa esim. "gem4me hoax". Muropaketissakin näkyy olevan gem4me sijoitushuijaus juttuketju.

MaaVir

Ville O. Turunen kirjoitti...

Tuleepa mieleen vielä yksi asia: miten turvattu on vähemmistöosakkaiden asema? Yleensähän laki sanoo, että yrityksen tulee pyrkiä tekemään voittoa osakkaiden hyväksi. Lain alkuperäistä tarkoitusta ei usein tiedetä: tarkoitus on turvata vähemmistöosakkaiden asema. Periaatteessa osa omistajista, joilla on enemmistö yrityksessä, voisivat ohjata voitot taikka suorastaan koko yhtiön varallisuuden vain itselleen, mikä asiallisesti tarkoittaisi vähemmistöön jääneiden osakkaiden ryöstämistä.

Tämmöinenkin riski tulee kyllä kovasti mieleen, kun yhdellä sijoittajalla on 51 % osakkeista, ja jäljet johtavat Valko-Venälle, josta voi olla ihan turha yrittää hakea rahojaan takaisin.

Anonyymi kirjoitti...

gem4me scam haulla löytyi myös monta asiasta kertovaa sivua enkä lähtisi noiden lukemisteni jälkeen rahojani lahjoittelemaan maltalle tai itäeurooppaan. Yksi sivu perusteli montakin asiaa mitkä ei ole toteutuneet vuosien aikana vaikka lupailtu vaikka mitä. Ja mitä piti olla 7miljoonaa käyttäjää ja playsta latauksia jotain kymmeniätuhansia. Noihan voi kertoo ihan mitä vaan satuiluja kun ei mistään voi oikeesti mitään tarkistaa. JA köyhät vajakit uskoo kun kusettajat uskottelee ha antavat vähät rahansa tai pahemmassa tapauksessa lainatut rahansa näille vempuloille. Ja tosiaan voipa olla hankalaa alkaa rahojaan pyytää takaisin sit kun tää homma on taputeltu pois päiviltä....... Terkkui vaan T: Jaana P.

JonneJoutava kirjoitti...

Serkku tuohon rahojaan upotti. Ei tosin niinkutsuttuihin osakkeisiin kun ne on myyty loppuun. Tää oli nyt joku uusi koijaus lisälypsämiseen herkkäuskoisilta. Niin tai näin, lypsy jatkuu. -Mara-

Petteri Järvinen kirjoitti...

Oletko kysynyt serkulta kuulumisia? Onko saanut tuottoja, vieläkö on uskoa tulevaan?

Anonyymi kirjoitti...

Sen verran tuoreet ostokset, että ei kaiketi olisikaan vielä mitään pitänyt saada. Kun näitä selitteli, niin heräsi kiinnostus, että mikäs uusi koijaus tämä GEM4ME oikein on. Koitti minuakin saada laittamaan rahaa likoon, "ku nyt ny on niin hyvät massit tiedos." Tarkkaa summaa en tiedä mitä laittoi menemään, mutta jokunen tuhat kaiketi.
Parin viikon aikana mitä olen asiaa tarkemmin tutkaillut ja tietoa etsinyt niin eipä ole kyllä mitään halua upottaa omia rahojani tuohon suohon.
-M-

Petteri Järvinen kirjoitti...

Raportoi tänne, jos tilanne muuttuu. Saadaan sitten varoitettua tarvittaessa muitakin. Kuvio on epäilyttävä, vaikka sitä ei voi huijaukseksi vielä todistaa.

Anonyymi kirjoitti...

Minulle soitti yksi lapsuudesta tuttu kesäkuun 2019 lopulla että nyt olisi hyvä sijoituskohde tarjolla ja aikaa tarttua siihen 2-3 päivää eli ennen kuun vaihdetta. ( I hälytys)
Tarinaa riitti ja tuotto luvassa 108 ( II hälytys ) kertaisena sijoitettu pääoma vaikka ei oikein osannut vastata onko myynnissä osakkeita vai mitä ? ( III hälytys ) Kun kysyin miksi hän jo tuohon sijoittaneena tästä asiasta soitti minulle en oikein saanut kunnon vastausta ( IV hälytys ). Tunnen soittajan mutkan kautta 50 vuoden takaa eikä ole minulle varmaan koskaan aikaisemmin soittanut.

Sain whatsapp:lla ison kasan linkkejä ja video pätkiä kaikelaisista Gem4me jutuista jotka oli ihan huuhaata.
Menossa Nasdaq:iin, valuaatio 263M€, Brief Presentation, MarketSpace Ou osakkeita Nasdaq Nordiin kautta eurobondeina jne

Nyt vain käy sääliksi niitä kaikkia muita soittajan puolituttuja jotka olivat hänen neuvostaan tuohon sijoittaneet.

Anonyymi kirjoitti...

JonneJoutava

Anonyymi kirjoitti...

Serkun tapasin ja pakko oli ottaa tämä supersijoitus puheeksi. Piakkoin firma kuulemma myydään ja sijoittajat saavat sijoituksensa monikymmenkertaisina takaisin. Minä olen kuulemma typerys, kun en serkkuni sijoitusvinkkiin uskonut 4 vee sitten. :)