torstai 9. marraskuuta 2017

Oma luottokielto tuo lisäsuojaa identiteettivarkauksia vastaan

Identiteettivarkaus tarkoittaa toisen henkilötietojen käyttöä ilman lupaa. Jos tietoja käytetään taloudellisen edun hankkimiseen, kyseessä on petos. Suuri taloudellinen arvo tai uhrille koituva vahinko voi tehdä teosta törkeän. Valitettavasti näitä tapauksia on yhä enemmän.

Lisäsuojaa rikollisia vastaan voi hankkia omaehtoisella luottokiellolla. Se on syytä tehdä viimeistään silloin, mikäli lompakko henkilöpapereineen varastetaan, tai jos tietää henkilötunnuksensa ja muiden kriittisten tietojen vuotaneen nettiin. Kannattaa googalata omaa hetua ja tarkistaa, löytyykö se netistä.

Luottohäiriömerkintöjä ylläpitävät Suomessa Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode. Listalle joutuu, mikäli laiminlyö kulutusluottojen maksamisen (esim. luottokorttilasku yli 60 päivää myöhässä) tai laiminlyö oikeuden määräämien korvausten maksamisen. Myös ulosoton tiedot päätyvät jossain vaiheessa rekisteriin.

Kauppias voi turvata selustansa ostamalla luottotietojen tarkistuspalvelun jommalta kummalta yritykseltä. Saatuaan tietää, että asiakkaalla on luottohäiriömerkintä, hän yleensä kieltäytyy myymästä tavaraa laskulla, osamaksulla tai tekemällä luotollista sopimusta kuten kännykkäliittymän avaamista. Luottorekisteri tarkistetaan yleensä myös asunnon vuokrasopimusta tehtäessä.

Henkilö, joka haluaa suojata itsensä, voi pyytää luottokieltomerkintää itselleen joko siksi, että haluaa estää oman velkaantumisensa tai siksi, että pelkää tietojensa väärinkäyttöä. Omaehtoinen luottokielto (lyhyemmin OLK, Oma luottokielto) on voimassa kaksi vuotta kerrallaan. Suomen Asiakastieto Oy veloittaa palvelusta 19,90 euroa, Bisnode tarjoaa sen ilmaiseksi. Asiakastiedon luottokiellon voi hakea web-lomakkeella (pankkitunnisteet tarvitaan), Bisnodelta haku pitää tehdä kirjallisesti ja mukaan liittää kopio esimerkiksi ajokortista. Bisnode halutaa myös tietää syyn (velkaantumisen vai väärinkäytösten estäminen).

Molemmilta saa kirjallisen todistuksen, jonka mukaan merkintä on vapaaehtoinen. Sitä näyttämällä myyjä luultavasti suostuu tekemään kaupat tai avaamaan liittymän, vaikka kieltomerkintä rekisteristä löytyykin. Siis luultavasti. Todistus on pelkkä paperi, ei itsessään mikään aitoustodistus. Joka tapauksessa paperi saa myyjän tarkistamaan ostajan henkilöllisyyden tavallistakin tarkemmin. Netistä tilattaessa todistuksella ei tietenkään ole merkitystä.

Muutenkin merkinnän hyöty on rajallinen, sillä päätöksen luotollisesta myynnistä tekee aina kauppias itse. Kaikki eivät tarkista luottohäiriöitä lainkaan, osa tarkistaa vain Asiakastiedon ja osa Bisnoden rekisterin. Varmuuden vuoksi kielto pitäisi asettaa molemmille, eikä sen tehosta siltikään ole varmuutta. OLK vaikeuttaa henkilötietojen väärinkäyttöä, mutta ei estä sitä.

Asiakastiedon oma luottokielto -todistus.

Hain oman luottokiellon maaliskuussa 2015. Sen umpeutumisesta ei tullut mitään ilmoitusta, ei edes sähköpostiin. Kansalaisen pitää itse olla valppaana ja suojata itseään, vaikka asian pitäisi olla päinvastoin.

Jos omaehtoinen kielto tuottaa ongelmia eikä todistuksen näyttäminen auta, merkinnän voi perua, mutta peruutus pitää tehdä netistä pankkitunnisteilla. Huijarin on siten liki mahdoton peruuttaa uhrin asettamaa kieltoa.

Luottotietojen käytöstä säädetään laissa (Luottotietolaki). Huomio kaikki kansanedustajat! Oma luottokielto kaipaa päivittämistä. Kiellon pitäisi olla ilmainen, helposti verkosta asetettavissa ja myyjällä velvollisuus tarkistaa asia, tai kärsiä itse mahdolliset luottotappiot. Identiteettivarkaudet yleistyvät nopeasti, eikä ongelmaa nujerreta sillä, että syksyllä 2015 valeprofiilin perustaminen toisen nimellä kriminalisoitiin.

Tarvitaan paljon vahvempia toimia, sillä verkkopetoksista aiheutuu uhrille pahimmassa tapauksessa vuosikausien piina.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihan ensimmäiseksi pitäisi kieltää luotolla ja laskulla myyminen ilman vahvaa tunnistusta. Tämä pitäisi tehdä esimerkiksi pankkitunnuksilla.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Totta, suuret kansainväliset ketjut (erityisesti Suomessakin suositut vaatekaupat) haluavat tehdä ostamisesta mahdollisimman helppoa ja vaivatonta, jottei ostaminen jää ainakaan siitä kiinni. Ne hyväksyvät väärinkäytöksiä ja petoksia helppokäyttöisyyden kustannuksella, eikä syyttömille asiakkaille koituva riesa niitä haittaa. Tärkeintä on vahvistaa brändiä ja kaapata markkinaosuuksia. Avain identiteettivarkauksien kitkemiseen on näissä verkkokaupoissa.

Anonyymi kirjoitti...

Esimerkiksi Nordealla nettiostostosten kielto toimii varsin hyvin reaaliajassa. Kun tekee netisaä verkko-ostosta, käy tuota ennen sallimassa verkko-ostokset ja ostotapahtuman hyväksymisen jälkeen voi taas muuttaa asetuksen nettiostoja kieltäväksi. Noin pitäisi luottokiellonkin toimia, mutta tuohan on jo liikaa pyydetty ominaisuus.

Anonyymi kirjoitti...

Ostin juuri netin kautta isomman ostoksen ja ainakin S-ryhmän luottokorttiostos piti varmentaa vielä saman pankin pankkitunnuksilla. Yksi välivaihe lisää mutta ei se minua vaivannut, jos ja kun sillä kauppias varmistaa ostajan luotettavuuden.

G-mies kirjoitti...

Amazon uk ja ebay uk eivät vaadi s-ryhmän luottokorteilla varmennusta verkkopankkitunnuksilla.

Osmo kirjoitti...

Minusta olisi hyvä saada palvelu, että halutessaan luottotietokyselystä saisi heti tekstiviestin. Tämä estäisi sen, että huijari tekisi loputtomiin sopimuksia. Toisaalta tästä ei tulisi käyttäjälle mitään lisähaittaa. Googlekin lähettää kaikenlaisia varoituksia, kun kytkee uuden puhelimen tiliin.

Luottokiellostahan ei kai tule mitään palautetta, jos huijari yrittää. Tekstiviesti-ilmoitukseenhan voisi heti reagoida ja huijari voisi jäädä jopa kiinni.

Petteri Järvinen kirjoitti...

https://www.asiakastieto.fi/omatieto/fi/tuotteet/minun-omatietoni:

"1. Tietovahti
Vastaanota automaattinen ilmoitus sähköpostiisi joka kerta, kun luottotietojasi kysytään. Palvelu kertoo sinulle myös sen, kuka tietojasi kysyi ja miksi. Näe myös kaikki muutokset luottotiedoistasi."

Hinta 9,93 eur/kk tai 36 eur/vuosi.

Anonyymi kirjoitti...

OLK-merkinnästä voi olla myös esim. moinen "ilo", että KELA todettuaan identiteettivarkauden uhrilla olevan luottotietomerkinnän, kieltäytyy opintolainan valtiontakauksesta, selvittely kuukausien prosessi, mikä voi pahimmillaan johtaa pakkoon kieltäytyä opiskelupaikasta tai keskeyttää opinnot.

Anonyymi kirjoitti...

Miten oma luottokielto vaikuttaa olemassa olevan luottokortin käyttöön?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Omaehtoinen luottokielto ei vaikuta luottokortin käyttöön.

Peruskäyttäjälle.net kirjoitti...

Bisnoden omaehtoinen luottokielto ei ole enää ilmainen (hinta 15,95 euroa) ja sen saa ostettua netistä verkkopankkitunnuksilla. Myöskään mitään perusteluja ei enää tarvita. Havaitsin asian jo kesällä, kun hankin Bisnoden kyseisen kiellon.

https://finland.bisnode.fi/oma-luottokielto/