maanantai 17. huhtikuuta 2017

Wincapita ja Onecoin - deja vu

Lukiessani vanhaa Ylen MOT-käsikirjoitusta Wincapitasta syntyi déjà-vu tunne: olen kuullut tämän ennenkin. Sattumaa tai ei, Wincapitalla ja Onecoinilla on paljon yhteistä.

Wincapitan juuret olivat Tampereella ja ns. vyölaukkumiehen tunnettu esittelyvideo on tallennettu tamperelaisessa hotellissa. Tampereelta ovat myös monet suomalaiset Onecoin-avainhenkilöt, samoin hotelleissa kuvatut videot.

Jostain syystä sekä Wincapita että Onecoin ovat saaneet paljon jalansijaa Pohjanmaalla. Molemmissa tapauksissa miljoonia ansainneet avainhenkilöt ovat siirtyneet Pattayalle tai asuneet siellä alusta lähtien. Myös Aurinkorannikko on hyvin edustettuna, Kailajärven virallinen osoite Wincapitan aikaan oli Marbellassa.

MOT:n sivu Wincapitan vuodet 2003-2014 sanoo: "Kailajärven sijoituskerhoa Wincapitaa on kuvattu eräänlaiseksi pankiksi, jossa Kailajärvi valtiollisen keskuspankin tavoin laski liikkeelle valuuttaa. Jäsenet, jotka ovat vilpittömässä mielessä tehneet lisenssi-, osuus- tai muuta kauppaa, eivät ole ymmärtäneet, että Kailajärven luoma yksityinen raha ei ole ollut todellista vaan leikkirahaa." Wincapitan paikalle voisi yhtä hyvin kirjoittaa Onecoin.

Toimittaja Marko Niemen kertomukset painostuksesta ja suoranaisesta uhkailusta ovat nekin tuttuja Onecoinista. Samoin "Julkisuudessa Wincapitan jäsenistä äänessä ovat olleet lähinnä ne, jotka ehtivät kotiuttaa pyramidista satojatuhansia euroja" -- aivan kuin Onecoinissa. Verkossa onecoinistit kertovat ostamistaan autoista ja valtavista tuotoista.

Varsinaisessa MOT-käsikirjoituksessa Jouni Laiho sanoo: "Ja loppuvaiheessa, ehkä vielä tänä päivänäkin, siihen näyttää liittyvän tämmöisiä uskonnollisen kaltaisia piirteitä". Tämäkin voisi olla suoraan Onecoinista.

Oikeudenkäynnissä puolustus vetosi siihen, että jos klubin jäsenet lupasivatkin suuria tuottoja värväämilleen jäsenille, he toimivat omin päin, eikä Kailajärvi itse luvannut tulevaa arvonnousua. Samoin menettelee Onecoin: virallisesti ei luvata mitään, mutta kalvoilla näytetään kuitenkin eksponentiaalisesti nousevia arvokäyriä ja maajohtaja lupaa osallistujien "olevan vuodessa taloudellisesti riippumattomia".

Wincapita-kirjassa sanotaan "...kymmenet jäsenet olivat häneltäkin [komisario Tapio Kalliokoski] tiedustelleet WinCapitan toiminnan laillisuutta syksyllä 2007. Siinä vaiheessa ei kuitenkaan Keskusrikospoliisillakaan ei vielä ollut riittävää tietoa WinCapitan toiminnasta eikä siten sen toiminnan luonteen laillisuudestakaan." - Sama oli tilanne syksyllä 2015, jolloin KRP neuvoi vain varovaisuuteen ja odottamaan Onecoin-asian selviämistä.

Onecoinissa on mukana Wincapitasta tuttuja nimiä (kuten Kari Wahlroos, jota kuultiin Wincapitassa asianomistajana (oli menettänyt omia ja firmansa rahoja), ei siis rikoksesta epäiltynä).

Ymmärtääkseni Wincapita vaati uusia jäseniä todistamaan henkilöllisyytensä mm. lähettämällä kuvan passistaan. Onecoin omaksui saman tavan (KYC), ehkä idea oli jopa saatu tamperelaisilta?

"Minkä vuoksi jäsenille ei tule mitään mustaa valkoisella, dokumenttia, että rahat on mennyt?", kysyy ääni Wincapita-videolla. "Turhaa, ei kukaan jaksa sellaisia", vastaa Martiskainen ja sanoo, että paperittomuus säästää luontoa. Omassa esityksessään Vuorinen sanoo, ettei yhtiö anna mitään taloustietoja itsestään, eikä näytä papereita.

Onecoin ei näytä mitään papereita. 
Erojakin löytyy. Wincapita nousi otsikoihin MuroBBS:ssä käytyjen keskustelujen myötä, joista MTV3 teki uutisen. Se johti lopulta poliisitutkinnan alkamiseen. MuroBBS-etsivät ovat kunnostautuneet myös Onecoinin taustojen penkomisessa (ensimmäinen teksti 16.2.2015), samoin oma blogini (ensimmäinen teksti 9.2.2015). Tällä kertaa media ei ole herännyt Onecoiniin. MTV3 on ohittanut aiheen täysin, Yle on sentään tehnyt jonkin verran tutkivaa journalismia ja varoittanut kansalaisia. Hesari, Kauppalehti ym. eivät ole kirjoittaneet käytännössä mitään. Aktiivisimpia ovat olleet Pohjanmaan aluelehdet.

Jatkossa toimittajat pääsevät helpolla, ei tarvitse tehdä kuin etsi/korvaa vanhoille Wincapita-jutuille:

Wincapita -> Onecoin
valuuttakauppa -> koulutusmyynti
signaalijärjestelmä -> louhinta
Lontoo ja Panama -> Sofia ja Gibraltar/Dubai
pips -> splittimittari
"totuus tulee klubista, älä kuuntele mediaa" -> "totuus tulee yhtiöltä, älä lue nettiä"

Ohjelmointinero Hannu Kailajärveä vastaa kryptokuningatar Ruja Ignatova. Myös muille avainhenkilöille löytyy vastineet. Tommi Vuorisen Jyväskylässä helmikuussa 2016 videoitu presentaatio vastaa vyölaukkumies Martiskaisen esitystä.

Kaikesta päätellen Onecoinista tulee oikeuslaitokselle vielä suurempi prosessi kuin Wincapitasta, elleivät rahansa menettäneet sitten nuole haavojaan hiljaisuudessa. Prosessista tulee myös paljon monimutkaisempi, sillä yhtiö on Bulgariassa ja kotipaikka Gibraltarilla, rahoja on virrannut Dubaihin ja Aasiaan.

Syyttäjien kannattaa tutustua Ilkka Pitkäsen kirjaan ja miettiä strategiansa huolella, jotta valtava työmäärä ei menisi hukkaan. Pitkäsen mukaan Wincapitan poliisikuulusteluissa kuultiin yli 300 henkilöä, jokaisen kuuleminen kesti 5-6 tuntia ja asiaa käsiteltiin tuomioistuimissa 10 000 - 20 000 kertaa (s. 270, mm. turvaamistoimien jatkokäsittelyitä syytteiden nostamisen määräaikoja pidennettäessä). Kannattaa myös tarkistaa Pitkäsen tieto siitä, miten EU-tuomioistuin on keväällä 2013 Liettuaa koskeneella päätöksellä linjannut, ettei pyramidi sellaisenaan ole sopimaton menettely elinkeinotoiminnassa (s. 14).

Todennäköisesti rikoshyötynsä menettävät jäsenet tulevat tälläkin kertaa vetoamaan vilpittömän mielen suojaan, sähkökauppadirektiiviin, koulutusmyyntiin ja siihen, "ettei me ymmärretty mitään kryptovaluutasta, me haluttiin vain voittaa".

Tekstiä täydennetty 22.4.2017

31 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Epätoivonen alat olla kirjoitustesi kanssa. Ei noille voi enää kun nauraa. No missioonsa kullakin. Eikös onecoininkin pitänyt loppua jo kaksi vuotta sitten. Kummasti vaan porskuttaa ja kasvaa puolen miljardin liikevaihdolla kuukaudessa.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä petterillä menee nyt ihan puurot ja vellit sekaisin. Uskomaton pelle kyllä tämä petteri ja jotkut vielä puolustelee tuommosta satu setää.

Anonyymi kirjoitti...

Vertaukset uskontoon ovat valideja, kun katselee menoa noissa koulutuksenmyyntitilaisuuksissa. Tämähän ei sikäli ole uutta, että vastaavaa menoa harrastetaan kaikissa verkostomarkkinointiviritelmissä. Jos katsoo peräkkäin videon amerikkalaisesta herätyskokouksesta ja verkostomarkkinoinnin värväystilaisuudesta, eroja ei juuri ole. Onecoiniin ja Wincapitaan on vain kopioitu tämä sama järjestelmä, jonka on todettu uppoavan ihmmisiin. Koko hommahan perustuu siihen, että osa ei uskalla kieltäytyä, kun värväystilaisuudessa hurmoshenkisesti hehkutetaan mullistavaa systeemiä. Ne, jotka paineen alla osaavat tehdä laskelmia ja miettiä ovatko puheet realistisia, eivät lähde mukaan. Samalla hurmoshenkisyydellä jo mukaan lähteneet saadaan uskomaan järjestelmään ja unohtamaan järjen käyttö. Ja pääosassahan on nimenomaan usko, sillä mitä kauemmin jäsenet saadaan uskomaan pyramidin ylivertaisuuteen ja tuottavuuteen, sitä kauemmin se tahkoaa rahaa perustajilleen. Ja uskohan se ainoa koossapitävä voima onkin, koska esimerkiksi Onecoiniin tutustuessaan kuka tahansa huomaa aika äkkiä että loogisesti ajatellen homma ei voi olla muuta kuin huijaus.

deckfromacard kirjoitti...

Kazakstanissa pidätettiin OneCoin-rekrytoijia. Uutisen mukaan rahaa on sijoittajilta kerätty 2,2 miljardia Kazakstanin Tengeä, eli noin 6,6 miljoonaa euroa.

Saksassa pantiin lappu luukulle juurikin sille pöytälaatikkofirmalle jonka OneCoin sai omistukseensa kun osti Opportunity Networkin. OneCoin-koijauksen aikana saksalaisten pankkitilien kautta ehti kulkea (myös suomalaisia) rahoja kaikkiaan 360 miljoonaa euroa, raportoi BaFin.

Ja OneCoinin omaan bitcoin-lompakkoon on tehty "koulutuspakettiostoksia" 2 miljoonan euron edestä.

Tätä vauhtia OneCoin on todettu miljardibusinekseksi ennen kuin vuosi loppuu. Sääli että kassavirta on yksisuuntainen ja kulkee tunkeilta Rujan Veskan helmoihin.

Anonyymi kirjoitti...

Harvinaisen paljon Petteri saa paskaa niskaansa ja itse näen, että Petteri on yksi niistä harvoista ihmisistä, jolla oikeasti on selkäranka, suurin osahan näistä kriitikoista omistaa selkärangan vain, että ei pää tipahda pöksyihin.

Anonyymi kirjoitti...

" Eikös onecoininkin pitänyt loppua jo kaksi vuotta sitten."
No ei pitänyt. OneCoin on reilu 2 vuotta vanha. Suurten kansainvälisten ponzien tutkinta voi kestää vuosikausia. Katso MMM.

"Kummasti vaan porskuttaa ja kasvaa puolen miljardin liikevaihdolla kuukaudessa."

Nämä ovat ihan puhtaasti tuulesta temmattuja lukuja joista ei ole mitään virallista tietoa, koska yhtiö ei virallisia talouslukuja julkaise. Käytännössä kaikki mitä yhtiö julkaisee on valetta tai väänneltyä infoa tavalla tai toisella.

Anonyymi kirjoitti...

Tom McMurrain lupailee tällä videolla 20 000% - 40 000% tuottoa sioitukselle.

https://www.youtube.com/watch?v=pxE3d0jHzEc

Anonyymi kirjoitti...

Itse luotan Tommi Vuoriseen sekä tulevaan taloudelliseen riippumattomuuteeni. Jos joku ei ymmärrä millainen bisnes ja vallankumous on kehittymässä, niin täysin omapahan on häpensä; ketään ei voi pakottaa menestymään.

"Ihmisten tyhmyyden edessä itse jumalatkin ovat voimattomia." -Nietzsche

deckfromacard kirjoitti...

Huono trollaus.

Anonyymi kirjoitti...

Albert Einsteininkin mukaan Wincapitan ja OneCoinin luojat ovat neroja: "Hulluutta on se, että tekee samat asiat uudelleen ja uudelleen ja odottaa eri tuloksia."

Se, että jättää asiat tekemättä, on laiskuutta.

Anonyymi kirjoitti...

Wincapita on se ensimmäinen asia, joka OneCoinista tulee mieleen. Hämmästyttävän paljon yhtäläisyyksiä OneCoinilla on myös Skientologian kanssa. Niilläkin on koulutusta ja megaeventtejä ja suuri johtaja yms. Ja ennenkaikkea fanaattisia aivopestyjä kannattajia.

Anonyymi kirjoitti...

Hubbard pitää sinua aivokääpiönä juttujesi perusteella.

Anonyymi kirjoitti...

Aivokääpiö, kahvit lensi rinnukselle:)

Petteri Järvinen kirjoitti...

Onecoin-huijauksen taustoista: Cocaine, Women and Crime Bosses: How Onecoin Became One of the Biggest Scams in Crypto History

Anonyymi kirjoitti...

Ei ne keksi enää mitään millä puolustaa onecoinia, jää hyvät väittelyt käymättä. Aukeaakohan tunkkien silmät vihdoin todellisuuteen? Mukavaa ajanvietettähän tämä onkin ollut jo pitkään. Seuraavaa huijausta odotellessa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Onecoin-uskovaiset ovat hiljentyneet. Ei enää karavaani kulje eikä koirat hauku.

Niille, jotka ovat laittaneet tähän kymmeniä tuhansia omia ja muiden rahoja kyseessä on kaikkea muuta kuin ajanviete. Mutta itse ovat päätöksen tehneet, varoitettu ainakin on!

deckfromacard kirjoitti...

Uutiskirjeessä myydään taas koulutusta niin että pöksyissä tutisee:

And last but not least - did you manage to take advantage of the exciting POWER PACK COMBO? As you already know it hasbecome a PERMANENT PACKAGE and will be staying at all our members’ disposal! It provides the great opportunity to maximize your Promotional Token count, combining the Tycoon+, Premium AND Infinity Packages! (You will have a choice of either the Infinity or Infinity+ options). And just a reminder - this is valid for all Packages above the Power Pack - you get ALL THE SPLITS YOU ARE ENTITLED TO AT ONCE! This will be valid for Power Packs and above activated BEFORE THE NEXT SPLIT.

Kyllä vain, kaikki mahdolliset logiikan tapaiset on heitetty nurkkaan: Infinity pitää sisällään kaiken saman koulutuksen mitä Premiumkin ja enemmän. Premium puolestaan sisältää kaiken saman koulutuksen mitä Tycoon ja vielä enemmän. Joten nyt tästä "osta kaikki kolme yhtäaikaa"-paketista on tehty pysyvä myyntituote!
Eikä siinä vielä kaikki! Nämä "splitit" joiden piti perustua louhinnan vaikeuden kasvuun annetaan kaikki kerralla?!? Yhtäkkiä splitti onkin jotakin jota voi jakaa kuin leivänmuruja puluille! Katsotaanpas miten OneCoin perustelee tätä, koulutuksen myynnillä varmaan?

The Power Pack Combo has become so popular among our members and there is a good reason for this - it gives you a total of 531 818 Promotional Tokens, 6/7 Splits (depending on your choice of Infinity Package), 48 750 BVs and access to all 7 levels of OneAcademy! And don't forget to combine this amazing offer with our other promotions to get the most out of the Power Pack! And in addition, we've also listed a special bulk Package promotion - buy 6 and get 1 FREE!

Joo-o! Osta kuusi samanlaista PDF- ja videokoulutuspakettia niin saat vielä seitsemännen samanlaisen ilmaiseksi!

Anonyymi kirjoitti...

Miten nuo tunkit pysyy perässä edes noissa paketeissa, kun eihän niistä ota enää kukaan selvää? Eihän tossa koulutustarjouksessa ole mitään päätä eikä häntää o_O

Petteri Järvinen kirjoitti...

Hannu Kailajärven kommentti esitutkinnassa kuulostaa kuin Tommi Vuorisen suusta tulleelta:

"Haluan tähän todeta, että Winclubin/Wincapitan sivustolla oli säännöt, joita jäsenen tuli noudattaa. Erityisesti oli kiinnitetty huomiota "hyvään kauppatapaan". Jäsenen/sponsorin tuli esitellä tuotetta ja järjestelmää totuudenmukaisesti. SivustoIla oli kerrottu yleinen sijoittajille suunnattu ohje: "Älä koskaan sijoita enempää kuin olet valmis yöunesi menettämättä häviämään".

Toivottavasti onecoinistit ovat noudattaneet ohjetta.

Anonyymi kirjoitti...Niin kumpi on vahvempi? Älä sijoita enemmin kuin olet valmis menettämään, vai lupaus 100.000 exVIN sutpido paketilla saat 10.000 tokenia ja 6-7 splittiä -> 320.000 coinia hintaan 20euroa eli 16 milj. Tsori vaan menetit kaiken, mutta jos olet hiljaa niin pääset stripcoiniin 2018, sulla on 20.000 STC:tä, arvo nyt 50.000 mutta saat rahat vasta 2o020 jos sijoitat lisää vain 5.000 euroa.niin ja jos huijaat, eikun siis koijaat mukaan lisää ketjuun niin saat 20%:n bonuksen lisärahoista joskun 2019 puolessa välissä... jummi jammi ja kannattaa.

deckfromacard kirjoitti...

Näin toimii OneCoinin kovasti kehuttu KYC/KYB (know your customer / know your business): kiinalainen autokauppias olikin kusettaja joka halusi oikeita euroja OneCoinien lisäksi.
http://pbs.twimg.com/media/C-RmIUkXcAEkOiZ.jpg

Anonyymi kirjoitti...

Intiassa 18 Onecoin tunkittajaa pidätetty eventissä.

https://www.youtube.com/watch?v=oiVZTekNjhU

deckfromacard kirjoitti...

Tässä muuten alkuperäistä OneCoin-markkinointimateriaalia splitistä. Splitti tulee tokenin hinnan nousun seurauksena. Paitsi että nykyään niitä jaellaan vasemmalle ja oikealle.

http://image.slidesharecdn.com/onecoineng1-141227043356-conversion-gate01/95/one-coin-english-38-638.jpg

Anonyymi kirjoitti...

Tämän päivän satumediat ja internet kertovat "totuudet". Ja kansoja viedään, kun pässiä narussa.

Anonyymi kirjoitti...

Tarkoitat varmaan kaaoksen ja kauhun kauppiaita. Tämän blogin pitäjä Petterikin kuuluu siihen samaan kauppias ketjuun, KK kauppiaat.

Jaakko kirjoitti...

Mä taidan sijoittaa rahaa mieluummin vaikkapa johonkin kansalaisopiston aikuisloulutuskurssiin kuin tähän leikkirahapelleilyyn, jonka maa toisensa jälkeen kieltää. OneCoinilla ei taida olla oikein hurraamista Aasiassa tai Saksassa. Koska muuten KRP tiedottaa asiasta jotain uutta vai valmistellaanko jo jotain iskua..?

Anonyymi kirjoitti...

OneCoinin toiminta Saksassa on tämän päivän Saksan rahoitustarkastuksen päätöksellä sitten ohi.

https://www.bafin.de/SharedDocs/Veroeffentlichungen/EN/Verbrauchermitteilung/unerlaubte/2017/vm_170427_Onecoin_Ltd_en.html

The German Federal Financial Supervisory Authority (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht – BaFin) issued cease and desist orders against Onecoin Ltd, Dubai, and OneLife Network Ltd, Belize, holding the companies to dismantle their internet based “OneCoins” trading system and to end all sales promotion activities in Germany immediately.

Anonyymi kirjoitti...

Joo, ainahan niitä kiinalaisia autoja 100k 0 muut kulut tai halkosijoitus n.,5coin tai 4 euroa, no ainakin halot saa läheltä.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvin näyttää onecoinit kelpaavan kauppapaikoissa.

https://www.dealshaker.com/en/

Anonyymi kirjoitti...

Oli sittenkin huijaus. Mild shock.

Anonyymi kirjoitti...https://wincapita.info/