tiistai 8. joulukuuta 2015

Sodan sijaan Sibeliusta

Aina itsenäisyyspäivänä havahtuu huomaamaan, miten pahasti Suomi on jämähtänyt sota-ajan vangiksi. Pian koittavan itsenäisyyden satavuotispäivän kunniaksi valmistuu jo kolmas filmatisointi Tuntemattomasta sotilaasta. Tekeillä ovat lisäksi elokuvat marsalkka Mannerheimistä ja tarkka-ampuja Simo Häyhästä. Miksi ihmeessä?

Aikana, jolloin Suomen pitäisi etsiä suuntaa hyvinvointiyhteiskunnalle ja pohtia vastauksia digitalisaation haasteisiin, panemme mieluummin pään pensaaseen. Muistelemme menneitä, koska tulevaisuus näyttää sotaakin pelottavammalta. Mikään ei saisi muuttua, ja kuitenkin muutos on väistämätön.

Muualla Euroopassa Suomen viehtymystä sotahistoriaan pidetään luultavasti outona ja kummallisena. Onkin ironista, että vain Venäjällä kansallistunnetta rakennetaan yhtä vahvasti voitokkaan sodan varaan.

Miten olisi vaikkapa elokuva säveltäjä Jean Sibeliuksesta satavuotisjuhlan kunniaksi? Sodasta on tehty ainakin tusina elokuvia – Sibeliuksesta yksi, eikä sekään kovin hyvä. Nyt olisi oiva tilaisuus korjata asia.

Sibeliuksen musiikki tunnetaan kaikkialla maailmassa, ja tapahtumat sijoittuvat juuri Suomen itsenäistymisen aikoihin. Laadukas Sibelius-elokuva veisi myönteistä Suomi-kuvaa maailmalle ja juhlistaisi itsenäisyyttä luovalla sekä arvokkaalla tavalla.

(Julkaistu Helsingin Sanomissa 6.12.2015)

Lisäys 10.12.2015: Tutkijan mielipide aihetta sivuten: http://yle.fi/uutiset/tutkija_tuntemattoman_joutaisi_tvssa_korvaamaan_elokuvalla_tyottomasta_juoposta/8502659

7 kommenttia:

hdmi kirjoitti...

Kun suomi täytti 50 vuotta sitä juhlistettiin tällaisella filmillä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4hk%C3%A4hullu_Suomi

Ehkä jotain samanlaista olisi nyttenkin paikallaan. Pähkähullumpi Suomi?

Kolmas Tuntematon on kyllä riskiprojekti. Vaikka monet katsovatkin saman elokuvan kerran vuodessa televisiosta, niin ei se takaa että he raahautuisivat elokuvateatteriin uutta versiota katsomaan. Jatkuvat tv-esitykset ovat pikemminkin uhka uuden menestykselle. Repliikitkin on varmaan lausuttu ihan väärin :)

Anonyymi kirjoitti...

No jaa, onko nuo nyt niin toistensa poissulkevia asioita. Kyllähän myös Amerikassa ihannoidaan toista maailmansotaa. Muissa maissa toista maailmansotaa ei ehkä pidetä niin kunniakkaana. Ranska miehitettiin, Iso-Britannia selvisi pitkälti Amerikan ansiosta, jne.
Luulenpa, että suuri osa elokuvan katsojista katsoo elokuvaa sen mukaan, onko genre kiinnostava. Kyllä sotaelokuvalle löytyy enemmän katsojia kuin elokuvalle, joka kertoo säveltäjästä.

hdmi kirjoitti...

Miten olisi Tuntematon pähkähullu Sibelius?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Jenkit käyvät sotaa koko ajan, nytkin mm. Syyriassa. Vietnamin ja Irakin sodista on tehty monia kriittisiä elokuvia. Maailman suurimmalle sotilasmahdille aihevalinta on ymmärrettävä. Jos sotaelokuvat suhteutetaan kaikkiin maassa tuotettuihin elokuviin, osuus on varmasti pienempi kuin vastaava luku Suomessa.

Anonyymi kirjoitti...

Eikähän tuntematonta esitetä vielä pitkään. Suomessa sota on ehkä sen takia näinkin keskeinen aihe, että Suomi kiistatta omalla toiminnallaan vaikutti säilymiseensä itsenäisenä. Voidaan myös täysin perustellusti sanoa, että Suomen toiminta toisessa maailmansodassa oli täysin oikeutettua.

Vaikea sanoa mitä muualla Euroopassa asiasta ajatellaan. Varmaan sodassa hävinneet valtiot eivät sitä hirveästi samalla tavalla halua muistella. Toisaalta esimerkiksi Britanniassa sotaa kyllä muistellaan vieläkin.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Suomi haluaa muistaa vain kunniakkaat asiat. Talvisota oli oikeutettu puolustussota, mutta liittoutuminen Saksan kanssa herättää yhä ihmetystä jos siitä kertoo ulkomaalaisille. Eivätkä kaikki tiedä sitäkään, että Helsinkiä pommitettiin Britanniassa valmistetuilla lentokoneilla.

Suomella oli oma pyhä sotansa: https://kirja.elisa.fi/ekirja/suomen-pyha-sota-papit-jatkosodan-julistajina.

'Suomalaiset papit puhuivat jatkosodasta pyhänä sotana, kertoo palkittu väitöskirja. Kristuksen sotilaat olivat "ristiretkellä", mutta ajautuivat "moraaliseen rappioon" ja "polttavaan erämaahan". Suomalaispappien vanhat puheet tuovat mieleen tämän päivän jihadistit.'

Tuleekohan tämä 29.6.1941 päiväkäsky Mannerheim-elokuvaan? "Kutsun Teitä kanssani pyhään sotaan kansakuntamme vihollista vastaan. Sankarivainajat nousevat kesäisten kumpujen alta jälleen rinnallemme tänään, jolloin lähdemme Suomelle turvatun tulevaisuuden luodaksemme Saksan mahtavien sotavoimien rinnalla ja asetovereina vakain mielin ristiretkelle vihollisiamme vastaan."

Tämän kaiken voi kuitata sanomalla, että "aika oli silloin toinen" - mutta sama pätee kaikkiin niihinkin konflikteihin, joita itse arvostelemme.

Anonyymi kirjoitti...

Suomalaisen varusmiehen kunniakas asia on nykyään kantaa maahantunkeutujien laukkua suvakkien komentamana.
Puolustusvoimien tarkoitus tulisi olla maahantunkeutujien karkoittaminen, mutta nykypäivä on nykypäivää.

Medioita syytetään kuten MVlehteä, mutta mikä munista onkaan se soikein jos miljoonaa tutkia saa Hectorin sanoin. YLE on kaikista pahin sillä on monikulttuurisuusagenda joka värittää uutiset, ovat löytäneet yhden somalin jota kierrätetään ohjelmasta toiseen. Tavallisen kansan haastatteluista valitaan sopivat ja mukaan laitetaan joku lievä vastamielipde muodon vuoksi.