perjantai 7. marraskuuta 2014

Monenlaista HD:tä

Ylen näyttävän ennakkomainonnan saattelemana sairaanhoitajista kertova Syke ilmestyi ruutuihin viime viikolla. Jätän sisällön arvioinnin muille (vaikkapa yhdelle sen käsikirjoittajista), mutta oma huomioni kiinnittyi kuvanlaatuun. Vaikka katselin HD-kanavaa, oli vaikea uskoa, että tuotanto on tehty teräväpiirtona.

Luultavasti kuvan pehmeys oli tekijöiltä tietoinen valinta. Sairaalaympäristöä ei halutakaan kuvata liian terävänä, ei liioin sairaanhoitajia. Ero vuosi sitten esitettyyn Kansan mies -sarjaan oli silmiinpistävä -- sen kuvanlaatu oli huipputarkkaa ja nautinto katsella. Toisaalta Sykkeen SD-versio oli korkealuokkainen ja lähetettiin riittävällä bittivirralla, joten kuvanlaatu peruskanavalla oli jo poikkeuksellisen hyvä.

Piti oikein tutkia, mitä eroa kuvissa on.

Tässä SD-kuva:

Syke perustarkkuudella.
ja tässä vertailun vuoksi sama kohta HD-kuvasta:

Syke teräväpiirtona.
Google rajoittaa kuvan tarkkuutta, joten aivan täsmällistä vertailua ei pysty tekemään. Silmämääräisesti kuvien välillä on kovin vähän eroa.

Erot paljastuvat, kun kuvasta rajataan nimikyltti ja SD-versio suurennetaan samaan kokoon.

SD-kuva:

Nimikyltti perustarkkuudella.
ja sama HD:nä:

Nimikyltti teräväpiirtona.
Nyt kuvien välillä on kiistatta eroa, mutta melko vähän. Kotikatsoja tuskin huomaa eroa HD- ja SD-kuvan välillä, etenkin jos televisio on 42-tuumainen tai sitä pienempi.

Eroja voi verrata näihin kuviin, jotka otin kesäkuussa 2012 Ylen SD- ja HD-kanavan välillä. Aluksi koko kuva SD:nä:

Koko kuva-ala SD:nä.
Rajaus SD:nä:

Perustarkkuus.
Sama kohta HD:nä:

Teräväpiirto.
Tässä vertailussa teräväpiirto on nimensä veroinen ja ero perustarkkuuteen on dramaattinen. Näin suuri ero selittynee amerikkalaisen lähdemateriaalin erolla. Alkuperäinen perustarkkuuden NTSC-kuva heikkenee entisestään, kun se konvertoidaan Suomen PAL-järjestelmään.

Loppupäätelmä on, ettei HD-tuotanto automaattisesti takaa veitsenterävää kuvaa. Ero SD-versioon voi olla yllättävän pieni, jos lähdemateriaali on tehty hyvin ja bittivirta on riittävän suuri.

11 kommenttia:

Hannu kirjoitti...

Aika omituista että yksi sarjan käsikirjoittajista (Outi Keskevaari) kirjoittaa ylistävän arvion omassa asiassaan. Ja missään ei lue että kirjoittaja kuuluu sarjan käsikirjoitustiimiin.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tämän uutuussarjan markkinointi meni muutenkin överiksi. Puffijuttuja kaikissa medioissa jo kuukautta ennen ensi-iltaa, ulkomainoksia ym. Ilmeisesti Yle kokee tärkeäksi menestyä katsojakilpailussa, aivan kuten kaupalliset kanavat.

Anna-Liisa kirjoitti...

Pehmeäpiirto näyttää olevan muotia. NCIS Rikostutkijat -sarjassa se on viety niin äärimmäiseksi että se todella häiritsee.

NCIS:ssä häiritsi ensin naamojen voimakas oranssiväri, sitten pehmeäpiirto.

Tämä löytyi guuglella, ei ole minun kuvaamani, mutta tällaista se on. Kamalaa:
http://strubi99.altervista.org/ncis_soft_focus.png

Nämä häiritsivät näköjään muitakin katsojia:

http://forums.digitalspy.co.uk/showthread.php?t=1497235

https://uk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20130603162045AAm4Arw

Anonyymi kirjoitti...

Teräväpiirto on myös silläkin tavalla erilaista, että 720p, 1080i ja 1080p ovat joidenkin mielestä kaikki teräväpiirtoa ja TV-lähetyksistä taitaa yhä tuo tarkin puuttua. Ero ei olekaan kuin 50% kuvanlaadussa. Myös fps voi olla 24-60 eikä mitään eroa sanota olevan.

Hyvä lähdemateriaali on kyllä kaikki kaikessa. Huomaa itse kun kuvaa esim. Canon 5dmk3:lla ja 135mm/2L-linssillä jalustalta dxomarkin optimiaukolla ja kutistaa hd-kokoon tv:llä katseltavaksi, niin terävyys on melko huikaiseva. Toki 4k-ruudulla saisi vielä terävämmäksi. Jos tätä laatua haluaisi kääntää ilman isoja häviöitä h.264:lle, niin ffmpegillä parhaat asetukset kyllä edellyttävät 10-20 megabitin striimiä. Taitaa olla YLE:n ulottumattomissa.

Anonyymi kirjoitti...

"Ilmeisesti Yle kokee tärkeäksi menestyä katsojakilpailussa, aivan kuten kaupalliset kanavat."

On jäänyt epäselväksi miksi Ylen on kilpailtava kaupallisten tahojen kanssa. Aivan turhaa rahan haaskausta :O

Minusta Yle voisi keskittyä kokonaan sivistävään ja laatutietoiseen sisältöön ja jättää sitä myöten kaiken hömpän suosiolla kaupallisille tahoille.

Anonyymi kirjoitti...

Myös vastaanottotapa vaikuttaa antenniverkon YLE:n HD-kanavat häviävät selkeästi Canal Digitalin satelliittilähetyksille. SD:n kohdalla ero on vielä suurempi.

Arhi Kuittinen Finnsanity kirjoitti...

Todennäköisesti suurin syy HD-pehmeyteen on uusi mpeg4-koodekkien käyttö tiiviissä pakkauksessa:

kun sillä halutaan kuristaa bittivirtaa niin kuva sumenee automaattisesti, "älykkäästi" bittiblokkien sijaan.

Jos haluaa itse jälkiterävöittää niin mielestäni Sonyn uusissa televisiomalleissa, joissa on x reality pro kuvanparannuspiirit, on aika hyvä terävöitysprosessointi, jopa 4k malleissa.

antart kirjoitti...

Nyt kyllä huonosti valittuja referenssikuvia. Missä tissit! Ei voi oikein arvioida onko hoodsee vai tavallista kun ei näjy ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Olihan sulla oikeudet julkaista noita kuvia :)

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ruutukaappaukset videosta silloin, kun asiayhteys on selvä, kuuluvat sitaattioikeuden piiriin.

Anonyymi kirjoitti...

Niihän tuo asia on.