maanantai 9. joulukuuta 2013

Siirretään itsenäisyyspäivä kesään

Itsenäisyyspäivä oli sellainen kuin aina ennenkin: pimeää, räntäsadetta -- ja Tuntematon sotilas. Joulukuun alku on vihonviimeistä aikaa. Ei ole enää syksy, mutta ei vielä talvikaan.

Kun Suomi muutaman vuoden päästä juhlii sadannetta itsenäisyyspäivää, olisi oikea hetki tehdä radikaali muutos: siirretään itsenäisyyspäivä vuoden synkimmästä ajasta kesään. Se toisi juhlintaan ihan uutta ilmettä. Oli outoa nähdä, miten eteläafrikkalaiset kunnioittivat Mandelan kuolemaa tanssimalla kaduilla samaan aikaan kun suomalaiset kuuntelivat juhlapuheita ja melankolista musiikkia sekä muistelivat toista maailmansotaa. Pimeä aika leimaa myös itsenäisyyden juhlintaa ja tekee siitä kovin synkkää.

Ehdotan uudeksi itsenäisyyspäiväksi 4.6. Se on sopivasti kaksi päivää ennen Ruotsia ja valmiiksi puolustusvoimien lippujuhlan päivä. Yksi sotilasparaati vuodessa riittää. On sitä paitsi mukavampi marssia kesällä eikä yleisönkään tarvitse värjötellä pakkasessa.

Kesäkuun alku sopisi hyvin senkin vuoksi, että samoihin aikoihin nuoret itsenäistyvät ylioppilaiksi. Siinä olisi sopivaa symboliikkaa. Suomen tulevaisuus on nuorissa, ei Tuntemattomassa sotilaassa. Nuorten silmissä tämä mustavalkoinen filmi alkeellisine erikosiefekteineen näyttää enemmän camp-henkiseltä kuin maanpuolustushenkeä kohottavalta.

Ehkä satavuotias Suomi uskaltaa itsenäisyyspäivänä katsoa tulevaisuuteen eikä menneisyyteen. Itsenäisyyden merkitys ja sen uhkat ovat muuttuneet. Miksi itsenäisyydessä halutaan yhä katsoa menneeseen, kun kaikkialla muualla yhteiskunnassa ja yrityselämässä korostetaan muutoksen ja sopeutumisen merkitystä?

Tervetuloa aurinkoinen ja kesäinen satavuotias Suomi!

13 kommenttia:

Markus kirjoitti...

Täytyy vain toivoa hartaasti, ettei satavuotis-itsenäisyysjuhlaa loimota sellaset taivaanrannassa näkyvät liekkimeret. Jos tätä tahtia talouskriisit ja kurimukset jatkuu ja kansan kahtiajakautuminen syvenee, voi olla hyvinkin realistinen skenaario. Nyt vasta hutkivat vähän jääkiekkomailoilla. Kukaan ei halua, että se siitä yhtään enää paheniskaan. Mutta jos laitetaan leikkauslistaa pöytään ja alkaa juustohöylät ja sirkelit laulaa, niin satavuotisjuhlat voi olla todellakin hyvinkin melankoliset...

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Ei tässä mitään itsenäisyysjuhlaa enää tarvita, nyt kun Suomen itsenäisyys on annettu auliisti Brysselin herroille.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Maailman yhdenmukaistuu, eikä sille voi mitään. Käytit juuri globaalin maailman tehokkainta välinettä: internetiä. Vanhaan 80-luvun Suomeen ei ole paluuta.

Juuri siksi pitäisi ottaa aivan uusi asenne itsenäisyyteen -- mitä se jatkossa merkitsee?

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä tässä on toivoa kun jo keski-ikäisten mielestä itsenäisyyspäivän juhlinta on liian ankeaa. Tampere-talon juhla näytti kosiskelevan 60/70+ ikäluokkaa ja oli pateettisuudessaan suorastaan kamalaa katseltavaa.

Tuon itsenäisyyspäivän voisi pitää paikallaan mutta muutetaan juhla valon juhlaksi pimeyden keskellä.

Anonyymi kirjoitti...

Minusta tämä ehdotus on aika erikoinen Petteri Järviseltä. Suomellahan on jo kesällä yksi iso juhla, Juhannus. Sen lisäksi runsaasti festareita ja muita kesäjuhlia. Ei kesälle tarvita enää mitään lisää.

Muutenkin ehdotus itsenäisyyspäivän siirrosta on kyllä hyvin omituinen. Mikä itsenäisyyspäivä se silloin edes olisi?

Mitä itsenäisyyteen tulee, niin emmeköhän me Suomessa ole nyt juuri nyt riippumattomampia kuin koskaan. Ennen EU:ta oli Neuvosteliitto. Turkulainenko haikailee niitä aikoja takaisin.

Osmo kirjoitti...

Miksi ihmeessä itsenäisyys pitäisi väkisin liittää armeijaan ja sotaan? Neljäs kesäkuuta on Mannerheimin syntymäpäivä. En näe miten se liittyisi Suomeen kokonaisuutena. Parempi olisi juhlia 17. heinäkuuta sen takia, että Suomesta tuli tasavalta 17.7.1919.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Totta, kytkös armeijaan olisi hyvä katkaista - mutta jos sotilasparaati kuitenkin halutaan, miksei yhdistää näitä kahta?

17.7. olisi hyvä päivä, mutta silloin ei ole ketään juhlimassa kun Suomi on kiinni.

Yksi vaihtoehto olisi Pähkinäsaaren rauha 12.8.

Pitääkö itsenäisyyspäivän varsinaisesti liittyä mihinkään tapahtumaan? Eikö se voisi olla vähän kuin joulu: päätetty vain pitää 24.12. (toki sillekin on syynsä).

Anonyymi kirjoitti...

Siis mikä tämä tälläinen paraatiargumentti on olevinaan? Itsenäisyyspäivän paraatihan on varsin toisarvoinen tapahtuma, ainakin jos arvioi kuinka vähän siitä uutisoidaan (paitsi kun sotiemme veteraani ottaa ja kävelee tankin alle).

Pateettisuus ja tammenlehvät ovat muodustuneet itsenäisyyspäivän perinteeksi, ja perinteissä on olennaista ja tärkeää se että ne ovat perinteitä. Talvisota ja sen muisteleminen keskellä synkeitä joulukuuta on jo muotoutunut Suomen kansallinen myytiksi.

Iloiseksi itsenäisyyspäiväksi sopisi 'Maamme-laulu -päivänä' Floran päivä 13. pvä toukokuuta, jolloin Euroopan hulluna vuotena 1848 katsotaan joskus kansallisuusaatteen Suomessakin lähteneen liikkeelle. Ylioppilaatkin olisivat sopivasti ehtineet tointua vappukrapulasta, ja Kumtähden kenttää nykyään asuttavat lähinnä pultsarit.

Anonyymi kirjoitti...

Ja sitä paitsi näin lamavuosina voisi kansallislauluun ottaa mukaan sen toisenkin säkeistön, sen joka alkaa "On maamme köyhä, siksi jää (...)"

Anonyymi kirjoitti...

Mielestäni on turha alkaa vatkaamaan juhlapäivien kalenterisijainneissa. Olkoon nykyisellä paikallaan.

Mukavuuskysymys on kummallinen. Kyllä suomalaisen pitää hiukan pakkasta kestää.

Oli outoa nähdä, miten eteläafrikkalaiset kunnioittivat Mandelan kuolemaa tanssimalla kaduilla samaan aikaan kun suomalaiset kuuntelivat juhlapuheita ja melankolista musiikkia sekä muistelivat toista maailmansotaa.

Suomen ja Etelä-Afrikan kulttuuri on kovin erilainen – itse en ainakaan haluaisi ihmisten juhlivan kuolemaani tanssimalla kadulla.

hdmi kirjoitti...

"17.7. olisi hyvä päivä, mutta silloin ei ole ketään juhlimassa kun Suomi on kiinni."

Se on ollut "juhlapäivä" jo kaksikymmentä vuotta, huonolla menestyksellä.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kansanvallan_p%C3%A4iv%C3%A4

Anonyymi kirjoitti...

Suurin ongelma itsenäisyyspäivän juhlinnassa on nimenomaan sen apaattisuus ja että "virallinen" juhla on mitä on. Kyseinen päivä pitäisi nimenomaan olla JUHLApäivä, miltä se ei ole tähän mennessä vaikuttanut.

Terveisiä Latviasta... Itsenäisyyspäivää vietetään mm. 17.11. eikä sää ole varmasti kummempi kuin Suomessa joulukuun alussa. Silti kaupungilla on tapahtumia, konserttia, valonjuhlafestivaalia, presidentti puhumassa kansalla (julkisen tilaisuuden yhteydessä siis, ei missään omassa linnassaan) ja ilotulitusta. Eli ei vuodenaika sen juhlintaa estä, mutta mentaliteetti kylläkin...

Anonyymi kirjoitti...

Ajan hengen mukaista ja perin muodikastakin on purkaa vakiintuneita rakenteita. Miten perinteistä luopuminen auttaa luovimaan laajenevassa maailmassa, sen haluaisin tietää.

Minusta olisi helpompaa, että blogisti ja muut samanhenkiset viettäisivät vapaasti valitsemaansa itsenäisyyspäivää kukin tykönänsä (vaikka Yhdysvaltain kalenterin mukaan). Jättäköön nupullaan olevat Suomi-perinteet rauhaan. Kuka historiaansa ei muista, ei löydä tietä tulevaisuuteenkaan.

Paitsi, jos tarkoitus onkin integroitua [ihannevaltio tähän]:n kultamaahan ja myydä oma maa pilkkahinnalla oman uran nimissä.