keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Sarah Palin näytti meille pitkää nenää

Eilen Facebookissa levitettiin aktiivisesti uutista, joka todisti miten typeriä ja tietämättömiä amerikkalaiset poliitikot ovat:

Sarah Palin halusi hyökätä Tsekkeihin.
Vaikka ei tietäsi, millainen verkkojulkaisu Dailycurrant on (itse en tiennyt), viimeistään jutun lopun olisi pitänyt soittaa hälytyskelloja. Alku vaikutti vielä uskottavalta, mutta loppu meni täysin överiksi (In a statement released after the interview, Palin attacked Fox News and its "pro-Islamic" and "pro-geography" bias). Satiirin tarkoitus ei ole huijata ihmisiä vaan saada heidät itse oivaltamaan erehdyksensä. Nyt näin ei käynyt. Kirjoittaja oli ilmeisesti yliarvioinut eurooppalaisen lukijan valveutuneisuuden.

Satiiri muuttui huijaukseksi, koska niin harva jaksoi lukea juttua loppuun tai vaivautui ottamaan selvää Dailycurrantin taustoista. Olemme huolissamme lasten medialukutaidosta, vaikka meidän pitäisi olla huolissamme itsestämme. Kiirehdimme jakamaan tietoa muille arvioimatta (tai edes lukematta!) sitä ensin itse.

Ironista kyllä, jokainen jutun eteenpäin jakanut syyllistyi itse siihen, mistä Sarah Palinia pilkataan: ennakkoluulojen ja tietämättömyyden ohjaamaan ajatteluun sekä henkiseen laiskuuteen. On helppo uskoa, että Sarah Palin olisi juuri niin tyhmä amerikkalainen republikaani, että hän sotkisi Tsekin ja Tsetseenian. Mutta tässäkään tapauksessa ennakkoluulo ei ole totta.

Hätiköity johtopäätös ilman asiaan perehtymistä ei ole yksin jenkkien vika. Syyllistymme siihen kaikki, joka päivä.

Tapahtuneella on toinenkin ulottuvuus. Haluamme uskoa, että sosiaalisen median parviäly tekee meistä fiksumpia ja lisää yleisen tietoisuuden tasoa. Todellisuus voi olla päinvastainen: sosiaalisen median ansiosta meitä on entistä helpompi ohjailla ja manipuloida. Parviälyn sijaan joukossa tyhmyys tiivistyy.

Niinpä ensi kerralla mieti, ennen kuin jaat. Todista olevasi vähintään yhtä fiksu kuin Sarah Palin.

18 kommenttia:

Sakari Sainio kirjoitti...

Right said Frank :)

Anonyymi kirjoitti...

Sarah Palin case on oiva esimerkki joukkoälystä tai parviälystä: kun ihmiset ymmärtävät mokansa, he ovat jatkossa varovaisempia. Some on vikkelä omaksumaan.

monojussi kirjoitti...

Hmmm. Miksi mielestäsi kukaan jutun jakanut ei tajunnut jutun jujua? Jokainen USA:n politiikkaa ja mediaa tunteva tiesi mistä tässä on kyse ja silti jakoi juttua joko hauskana parodiana tai merkkinä liberaalin median ylilyönnistä

PanuM kirjoitti...

@Monojussi: Valitettavasti iso osa järkevistäkin diginatiiveista meni oikeasti lankaan. Usko USAlaistan joukkotyhmyyteen on päässyt tälle asteelle, varsinkin kun se yhdistettiin muutenkin velloneeseen tsekki-keskusteluun.

Anonyymi kirjoitti...

Satiiri on hankala laji. Joillekin.
literallyunbelievable.org

Anonyymi kirjoitti...

Tai ehjä ajattelet vielä vähän pidemmälle, putkinäkö on monella journalistilla ongelma, ja uskot myös siihen että linkki jaettiin FBssa sen viihde seka satiiriarvon takia?

Anonyymi kirjoitti...

@PanuM: Mistä sinä tiedät kuinka moni meni oikeasti lankaan? Liittikö jokainen jutun jakaja viestiinsä ilmoituksen siitä ottiko hän itse jutun tosissaan vai vitsinä? Tsekin lähettiläs jenkeissä antoi joka tapauksessa virallisen tiedotteen maantieteellisten nimien eroavaisuuksista, kun sekaannusta oli ollut niin paljon.

Anonyymi kirjoitti...

Tää amerikkalaisten tyhmyyden nauraminen on muotia suomalaisten sosialistien keskuudessa. Amerikkalaiset on helvetin typeriä, kun ne eivät ole kuulleet jostain turhasta Suomi-nimisestä maasta tai eivät tiedä kuka Erkki Tuomioja on! Mutta samaan aikaan yksikään näistä tyhjäpäistä ei itse tiedä paskaakaan Amerikan maantiedosta. Ne voi vielä löytää USAn kartalta, mutta ei ikinä esim Washington DCtä.

Anonyymi kirjoitti...

USA:n sisäisten hallintorajojen tuntemus (esim. osavaltiot) ei vertaudu Euroopan valtioiden nimien tietämiseen, vaan vaikkapa Ruotsin läänijakoon. Moniko jenkki on kuullut Västerbottenista?

Petteri Järvinen kirjoitti...

USA:n osavaltiot ovat kooltaan Euroopan valtioiden luokkaa. Kalifornia olisi yksinään maailman viidenneksi suurin talousalue (tai oli ainakin ennen, tiedä nyt enää...).

Vaihtoehtoisesti voi kokeilla, miten hyvin kartalle osuvat Paraguay, Honduras, Uruguay -- tai Romania, Slovenia ja Serbia. Voipa tehdä tiukkaa PISA-testin ykkösmaallekin.

Ja jos todella vaikeita halutaan kysyä, niin suomalaisten hallituspuolueiden nimeäminen on tunnetusti paha rasti...

Anonyymi kirjoitti...

Jenkit ovat niin itseriittoisia, että kyllä heille nauraa hyväntahtoiesti välillä koko maailma -- ei ainoastaan sosialistit (jotka ovat tunnetusti sivistyneitä ja perillä asioista).

Lainaus eräästäkin tapauksesta, jossa Skotlanti tai "ulkomaat" ei ollut jenkille tuttu käsite. Oletti varmaan, että "Scotland" on jossakin kotitantereella.

"He was discussing oil drills in the US, using a map, the guy he was talking too asked him where he lived and to show him on the map. My dad said 'this is a map of north America I come from Scotland' the guy looked at him blankly and said 'yes so where on the map is it'. The man could not grasp the thought he came from another country and he asked if we had TV."

Petteri Järvinen kirjoitti...

Jenkit ovat itseriittoisia, mutta onko se mikään ihme? Moni suomalainenkin tuntee jenkkikulttuurin paremmin kuin omansa (esim. oikeusjärjestelmä). Tänä iltana TV on taas täynnä amerikkalaisia tv-sarjoja ja elokuvia. Harva amerikkalainen omistaa passin tai on käynyt oman maansa ulkopuolella, mutta toisaalta USA on maanosan kokoinen ja osavaltiot sen valtioita. Kuinka moni suomalainen on itse käynyt Amerikassa?

Itse olen aina hämmästynyt, miten moni amerikkalainen tietää hyvin Suomen sijainnin ja osaa heti nimetä Jari Kurrin tai Kimi Räikkösen. Toisaalta olenkin liikkunut lähinnä länsi- tai itärannikolla ja usein suurissa kaupungeissa. Syrjäseuduilla tiedon taso on ihan toista, mutta niin on Suomessakin.

Anonyymi kirjoitti...

Asiasta tulee muiden päänsärky silloin, kun valtaosa amerikkalaisista ei tiedä ulkomaiden asioista juuri mitään, mutta silti Yhdysvallat toimii aktiivisesti maailmanpolitiikan näyttämöllä. Ignoranttia kansaa on helppo manipuloida tukemaan sodankäyntiä tai muita aggressioita.

"In March 2009, the European Journal of Communication asked citizens of Britain, Denmark, Finland, and the U.S. to answer questions on international affairs. The Europeans clobbered us. Sixty-eight percent of Danes, 75 percent of Brits, and 76 percent of Finns could, for example, identify the Taliban, but only 58 percent of Americans managed to do the same—even though we’ve led the charge in Afghanistan. It was only the latest in a series of polls that have shown us lagging behind our First World peers."

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä tuohon juttuun meni moni vipuun, oli jakamisen yhteydessä kommentoitu siihen malliin..tai sitten ne kommentit olivat jo ylimmän asteen sarkasmia. Mutta epäilenpä. Silmät kiiluen omaa ylivertaisuutta tuntien ja amerikkalaisia halveksuen naksuteltu "share" nappia ennenkuin juttua oli kokonaan lukenut. Ja sen jälkeen sitten katsomaan uusinta jaksoa Game of Thronesia..

Anonyymi kirjoitti...

Se on Tšetšenia.

Anonyymi kirjoitti...

Joopa joo. Kyllä Petteri juttu on niin, ettei Suomen ja USAn syrjäseutuja voi mitenkään vertailla. Oikeasti tyhmimmät tapaamani suomalaiset ovat kyllä helsinkiläisiä. Kaupunkilaisuus ei ihmistä sivistä. Satiiri on vaativa laji kaikille - Suomessa on ollut oikeasti kolme todellista satiirikkoa kautta aikojen ja heistä yksi on kuollut. Kyseinen "satiiri" on mielestäni satiiri amerikkalaisista. Mutta miksi ihmeessä tämä juttu oli kirjoitettava? Ylimielisyys muuta maailmaa kohtaan, väitän, oli liikkeelle paneva voima.

Strix Senex kirjoitti...

Ei kirjoittaja yliarvioinut (eräiden) eurooppalaisten lukijoiden valveutuneisuutta. Hän aliarvioi heidän asenteellisuutensa. Meillä on melkoinen joukko niitä, jotka uskovat vakaasti, että USA:laiset ovat tietämättömiä ja sietämättömiä tolvanoita. Ergo: tätä uskomusta tukeva juttu on sitten aina uskottava.
Se seuraava kannanottoni sitten puhuukin padoista ja kattiloista.

Anonyymi kirjoitti...

Jenkeissä kukaan oletakkaan, että faktaa tulisi esittää oman mantereensa ulkopuolisesta elämästä. Harmi vaan, että Suomessakin ollaan lähestymässä jenkkien maailmaa esim. meikäläisen lehdistön hyytymisen perusteella.

Website Security Test