keskiviikko 27. helmikuuta 2013

VR estää osan nettipalveluista junaverkossaan

VR tarjoaa junissa ilmaista wlan-verkkoa, mikä on mainio juttu. Vähemmän mainiota on se, että kaupunkien ulkopuolella verkko on hyvin hidas. Varsinkin nuoriso viihdyttää itseään matkan aikana Youtube-videoita katsomalla, mikä syö nopeasti kaistan.

VR on ilmoittanut estävänsä osan kaistasyöpöistä nettipalveluista. YLE on julkaissut niistä listan, missä on muutamia yllätyksiä. Youtuben ja Vimeon estäminen on ymmärrettävää, samoin Steamin ja Windows updaten. Mutta miksi ihmeessä listalla on Dropbox?

Dropbox on tiedostoja koneiden välillä synkronoiva palvelu, joka on suosittu varsinkin työkäytössä (tietohallinnon luvalla tai ilman sitä). Työmatkoilla palvelu on suureksi hyödyksi, sillä se synkronoi junassa muutetut työtiedostot takaisin omalle pöytäkoneelle. Tämän aiheuttama verkkoliikenne ei ole lähelläkään tavallisen surffailun tuomaa kuormitusta. Ilmaisversion tila on rajoitettu kahteen gigatavuun, mikä jo itsessään rajoittaa datamäärää.

Kiinnostavaa on, ettei estolistalla ole Microsoftin Skydrivea, vaikka se toimii samalla periaatteella ja ilmaista tilaa on 3,5-kertaisesti. Ehkä Skydrive ei ole vielä yleistynyt riittävästi, jotta se olisi huomattu estää.

Estolistalla ei liioin ole YLEn Areenaa, vaikka juuri sitä itsekin yritin viime kerralla käyttää uutisten katseluun. Ei tosin onnistunut, koska verkko oli niin tukossa.

Suomalainen wlan-käyttö on edelleen hyvin sallivaa ja vapaata. Harvalla lentoasemalla on niin nopeaa ilmaista wlan-verkkoa kuin Helsinki-Vantaalla. Viime kesänä Youtubeen pääsy oli estetty eräässä saksalaisessa hotellissa, vaikka se sentään seisoi tukevasti kivijalan päällä eikä voinut vedota kapasiteettiongelmiin.

Saksalaisen hotellin Youtub-esto.
Myös Silja Linen laivoilla Youtuben käyttö on ymmärrettävistä syistä estetty:

Laivan satelliittiyhteys ei salli isoja tiedostosiirtoja.
Ehkä VR vielä arvioi uudelleen mitä palveluita matkustajat tarvitsevat matkan aikana ja mitkä ovat turhia kaistasyöppöjä.

6 kommenttia:

Jouni Laurila kirjoitti...

Kävin juuri Viking Grace:lla ja siellä näytti olevan Google+ estetty.
En oikein ymmärrä miksi. Netti oli muutenkin todella hidas ja IPad toimi nopeammin Lumian kautta vaikka on vain 1g palvelu siinä käytössä. Sonerallahan saa Pohjoismaissa ja Baltiassa käyttää samaan hintaan, joten lasku ei ole ongelma.

Jotenkin tosiaan pitäisi saada yhteiset järkevät estot. Tuo Dropboxi pitäisi ilman muuta olla avoin, enkä ymmärrä miksi Google+ pitää estää.

Anonyymi kirjoitti...

Jotenkin kuvittelisin, että VR on katsonut mitkä palvelut verkkoa kuormittavat ja estänyt ne. Itselläni dropboxin / skydriven synkattavana on satojen megojen tiedostoja tai pienempiä, mutta datamassaa riittää. Ymmärrän hyvin, että VR katsoo isojen datamassojen liikuttelun noissakin ongelmalliseksi.

Erno kirjoitti...

Kuriositeettinä: ei sitä ilmaista Dropboxia ole rajattu 2 gigaan. Itselläkin on tällä hetkellä 13,5 gigaa ilmaista tilaa. Sitähän saa kerättyä kaikenlaisilla kummilla tempauksilla ja suosituksilla.

Anonyymi kirjoitti...

Minulla on Saunalahden 10/1 ADSL ja minulla on yleensä primetimen aikana Download kaista pomppii 20kbit/s - 2,5Mbit/s, mutta yllätys, yllätys upload on aina 0,9Mbit/s.

Sitten kun olen joskua puolenyön jälkeen koittanut niin jopas löytyy se 8Mbit/s downloadia.

Näyttää, että operaattorit ovat niin ylibookanneet verkkonsa, että kohta taitaa jostain pullistua. Uskoisin, että VR:llä on kylmästi katsottu eniten kapasitettia vievät palvelut ja niihin laitettu kylmästi stoppi.

Anonyymi kirjoitti...

Ei ADSL-yhteyksien taustalla olevassa runkoverkossa muutama Mbit/s näy missään.

Useissa kerrostaloissa nykypäivänä suurempi ongelma on 2.4 GHz taajuudella toimivat WiFi-verkot, joita on sen verran paljon että hidastavat merkittävästi toistensa toimintaa. Yhteyden nopeus voi olla ongelma siellä toisessa päässä.

Anonyymi kirjoitti...

Miten niin erityisesti nuoriso? Kyllä ne businesspukuiset keski-ikäisetkin sitä youtubea tuijottaa mataklla samalla tavalla. Turhaa lokeroimista.

Website Security Test