maanantai 14. tammikuuta 2013

Joka neljäs ilman työtä (YLE uutiset)

YLEn 20.30 pääuutislähetyksessä oli äsken otsikko: joka neljäs ilman työtä. Hui!

Ihanko totta?
Jos televisiossa ei ollut ääntä (tai oli kuulovammainen), sai huolestuttavan tiedon Suomen työllisyystilanteesta. Ne, joilla kuulo ja kaiuttimet toimivat, saivat uutistenlukijan puheesta ratkaisevan lisätiedon: kyse oli Espanjasta (Kanarian saarilla työttömyys oli kuulemma 34 prosenttia, mutta muistelen sen olleen samalla tasolla jo yli kymmenen vuotta sitten, joten ei mitään uutista tässä).

Miksi YLE käyttää harhaanjohtavia otsikoita, jotka avautuvat vain kuuntelemalla? Miksei otsikkoon olisi voinut lisätä ratkaisevaa sanaa "Espanjassa" -- tilaa olisi kyllä ollut.

Yleensä harhaanjohtavat otsikot toistuvat lähetyksen lopussa, jolloin juuri kotiin tullut saa niitä vilkaisemalla väärän käsityksen tapahtumista.

Tänä iltana työttömyysuutista ei toistettu, sen sijaan tarjolla oli tällaisia poimintoja:

Mitä aineita päiväkodeissa oli käytetty?
Yleensä kun puhutaan "aineista", kyse on huumausaineiden eufemismista. Tässä tapauksessa kyse oli... jaa, mitä se nyt olikaan? Ei jäänyt ihan mieleen, vaikka se kaiketi on näiden otsikkokikkailujen tarkoitus. Pitää oikein tarkistaa netistä, pieni hetki...

Ok, kyse oli siis homeenestoaineista. Senkin olisi voinut mainita otsikossa, jonka informaatioarvo on nyt pyöreä nolla.

Luulisi, että ainakin kuurojen liitto olisi antanut aiheesta palautetta YLElle. 

11 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Hyvä huomio.

Varsinkin kun on kyseessä YLE-vero laitos

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Tyypillistä tämän päivän otsikointia; kaikki haluavat kilpailla iltapäivälehtien lööppien kanssa siitä, kenellä on raflaavimmat otsikot.

Hannu kirjoitti...

Yle toimittajat ovat harrastaneet tällaista jo vuosia. Useimmiten se näkyy erilaisissa työryhmien tai muiden ehdotuksissa. Esim. otsikon: "Tasavero Suomeen" alta paljastuu että asia on jonkun ehdotus.

Anonyymi kirjoitti...

Eihän tässä asiassa ole kyse raflaavien otsikoiden tekemisestä.

Erno kirjoitti...

Maikkarin otsikko viime viikolta kertoi, että "Avaruudesta löytyi valtava asia". Omanlaisensa pohjanoteeraus. En viitsi edes linkittää. Mikä lie torttu siellä ollut.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Eihän tässä asiassa ole kyse raflaavien otsikoiden tekemisestä.

Ei. Siksi olisikin kiva tietää, mistä tässä oikein on kysymys.

Anonyymi kirjoitti...

@Petteri

Ei. Siksi olisikin kiva tietää, mistä tässä oikein on kysymys.

Laiskuus?

Osmo kirjoitti...

Nettipuolellahan tämä on normia. Epäselvillä otsikoilla houkutellaan klikkailemaan. Kerran muistan jostain yritysjohtajasta otsikon "N.N. eroaa" tms. Kyse olikin avioerosta. Törkein oli kun sanottiin, että jostain naisesta oli tehty lastensuojeluilmoitus. Uutisesta selvisi, että ilmoitus oli perätön. Tuollainen on jo suunnilleen kunnianloukkaus, kun moni lukee vain otsikon.

Anonyymi kirjoitti...

Erään Firman nettisivuilla kerrotaan uudesta työntekijästä:

Ajankohtaista20.02.2011: Osaamisemme vahvistui(Otsikkona)

Hän on valmistunut Jyväskylän Teknillisestä oppilaitoksesta vuonna 1990 konstruktiotekniikan linjalta .

Jukan osaamisalueita ovat kone- ja laitesuunnittelu (Solidworks)

tuotannon ja tuotteiden kehitystoiminta ja tehdaspalvelu


CE-merkintä, laatujärjestelmä, tyyppihyväksyntä
Jukan tavoittaa:

Anonyymi kirjoitti...

Tuota kutsutaan amppari otsikoinniksi, syyn arvaa jo nimestä... Kenties YLEllä on alettu käyttämään myös Copy-paste uutisointia tai sitten he ovat alkaneet tuohon kun muutkin ovat.

Anonyymi kirjoitti...

YLE alkoi ensin kilpailemaan kaupallisten toimijoiden kanssa ostamalla ulkomaalaisia hittisarjoja. Nyt se sitten on alkanut kilpailemaan iltapäivälehdistön kanssa typerillä otsikoilla.

Yhteiskunnallisten velvoitteiden täyttämiseksi YLE:lle riittäisi yksi TV-kanava ja yksi radiokanava, eli kulut kuriin. Tästä vuodesta alkaen minäkin maksan sen 140 euroa ylimääräistä veroistani, vaikka minulla ei edes ole TV:tä, eikä ole ollut yli kuuteen vuoteen.