sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Eriväristä valoa: kokeilussa energiansäästölamppuja

Olen syksyn aikana ostanut joukon erilaisia energiansäästölamppuja. Kiinnostukseni aiheeseen heräsi syyskuussa, kun 60 W hehkulamppujen myynti loppui ja oli tarpeen löytää niille korvaaja. Se ei ollutkaan helppoa eikä yksinkertaista. Sekä kärsivällisyys, insinööritaito että kukkaronnyörit ovat olleet koetuksella.

Aloin tutkia tarkemmin, minkä väristä valoa eri lamput antavat. Se ei ollutkaan ihan helppoa.
Kokeiluja varten ostamiani lamppuja.

Silmämääräisesti lamppu voi näyttää keltaiselta, valkoiselta, punertavalta tai jopa likaisen kellertävältä. Lisäksi valon spektri ei ole tasainen, vaan epäjatkuva, mikä näkyy puutteellisena väritoistona. Yritin kuvata valoa kameralla, mutta kameran automatiikka säätää valkotasapainoa ja lopputulos voi olla mitä tahansa. Selvästi keltainen valo voikin näkyä kamerassa täysin valkoisena, tai päinvastoin.

Lopulta päädyin yksinkertaiseen testijärjestelyyn. Lukitsin kameran valkotasapainon 5500 Kelviniin (vastaa keskikesän päivänvaloa), asetin lampun vinosti noin 60 sentin päähän valkoisesta pahvista ja annoin automatiikan säätää valotusajan. Muunsin raw-kuvat jpeg-muotoon ja otin erikseen ruutukuvan eri osavärien histogrammista.

Järjestely on pahasti puutteellinen, sillä lamppu ei valaise testialuetta tasaisesti. Olisi ollut tarpeen ylivalottaa kuvaa, mutta silloin histogrammin piikit olisivat menneet maksimiarvoihin. Kameran ja silmän eroista johtuen jpeg-kuva ei myöskään vastaa ihmisen subjektiivista havaintoa valon väristä, mutta antaa kuitenkin käsityksen eri lamppujen eroista. Toivottavasti jollakin on resursseja tehdä sama testi paremmissa olosuhteissa.

Yksi vaihtoehto olisi pitää referenssitasona hehkulamppua ja asettaa sen värilämpötila ja spektri kameran nollatasoksi. Mutta miksi hehkulampun keltainen valo olisi juuri se, mihin pitää pyrkiä? Mikään valo ei ole "oikeaa", kyse on viime kädessä tottumisesta.

Testikuviin on yhdistetty Adoben Lightroomin näyttämä histogrammi. Automatiikka tasaa lampun kirkkauserot, mutta valotusajasta voi päätellä lampun antaman valon määrää (ja niissä onkin huimia eroja).

Tavallinen 40 W hehkulamppu antaa tällaisen valon:

60 W kohdelamppu on hankala mitattava, koska hehkulangan kuviot ja peilin heijastukset tekevät valosta epätasaisen:

Airamin CFL-lampun värilämpötilaksi ilmoitetaan 3000 Kelviniä. Kylmänä lamppu näyttää tältä:

Muutaman minuutin kuluttua väri on hieman muuttunut ja valon määrä moninkertaistunut (valotusaika putoaa 1/20 sekunnista 1/100 sekuntiin):

42 Watin halogeenilamppu ei ole varsinainen energiansäästölamppu, mutta se käy suoraan hehkulampun paikalle ja säästää siihen verrattuna hieman sähköä. Halogeenilamput poistuvat vuonna 2016.

Megaman-nimellä myytävä 15 W CFL-lampun valotehon luvataan vastaavan 75 W hehkulamppua, värilämpötilaksi ilmoitetaan 2700 Kelviniä:

Tässä yhteydessä kokeilin vaihtaa kameraan lamppua vastaavan 2700 K -asetuksen. Kun kameran ja lampun värilämpötila käy yksiin, tuloksena on neutraali harmaa. Histogrammissa osavärit lähes peittävät toisensa:

Clas Ohlsonilta ostettu Northlightin ison CFL-lampun ottoteho on 15 W ja sen antama valovirta peräti 800 lumenia. Väritoistoksi (Ra) ilmoitetaan 82. Lamppu kylmänä:

...ja sama lämpimänä. Valon määrä kasvaa huomattavasti (valotusaika kylmänä 1/13, lämpimänä 1/160 sekuntia):

Northlightilla on 7 W led-lamppu, jonka väritoistoksi ilmoitetaan 85. Tämä lamppu onkin käytössä miellyttävän neutraali ja ledille tyypillisesti täysi valoteho saadaan käyttöön heti:

Tästä Osramin 2 Watin led-lampusta varoitin jo aiemmin. Lampun väri on säälittävän kelmeä ja väritoisto (Ra=60) sopii korkeintaan varastotiloihin:

Osramin 8 W led-lamppu antaa sekin miellyttävän tasaisen valon (3000 K):

Philipsin 30 euron led-lamppu lupaa 470 lumenin valovirran ja 25 vuoden käyttöiän, mutta jostain syystä lampun valo on niin punertavaa, ettei sille ole kotioloissa mitään järkevää käyttöä. Valon punertavuus on outoa, sillä ulkoisesti lamppu on samanlainen kuin Northlightin led-lamput. Olisiko kyse valmistusvirheestä? Joka tapauksessa asiakas kokee tulleensa petetyksi eikä tiedä, onko vika hänen silmissään vai tekniikassa.

Philipsin 12 W Softone-lamppu antaa 610 lumenin valovirran, mikä paketin mukaan vastaa 51 W hehkulamppua. Kupu on tasaisen valkoinen eikä siinä näy CFL-lampuille tyypillisiä mutkalle taivutettuja loisteputkia. Led-lamppujen ohella tämä on hyvä valinta, mutta lampun lämpeneminen kestää hetken. Valo kylmänä:

... ja pari minuuttia myöhemmin, jolloin valon määrä on lisääntynyt ja osavärien piikit lähestyneet toisiaan:

Kuvat osoittavat, että energiansäästölamppujen välillä on suuria eroja hinnassa, valon määrässä ja valon laadussa.

Alun kriittisyyden jälkeen olen muuttanut osittain mieltäni. Energiansäästölampuissa on myös hyviä vaihtoehtoja. Esimerkiksi liesituulettimessa led-kynttilälamppu toimii paremmin kuin aiempi hehkulamppu. Valo on tasaisempi, kirkkaampi ja lamppu myös kestää pidempään.

Mutta todellinen löytö ovat kuitenkin olleet luonnonvalolamput. Niistä lisää seuraavassa kirjoituksessa.

Lisäys 21.11.2011: halogeenilampun kuva.

63 kommenttia:

Anna-Liisa kirjoitti...

Luonnonvalolamppututkimustasi odotan kiinnostuneena. En tiedä tarkoitatko luonnonvalolampulla sitä mitä nimitetään päivänvalolampuksi; itselleni tulevat päivänvalolamput tässä mieleen. Olen ollut ällistynyt päivänvalolamppujen kaikkea muuta kuin päivänvalovaikutelmasta. Ne ovat minun silmääni olleet aivan mahdottomia ajatellakaan kotikäyttöön.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Juuri niitä tarkoitan. Miksi olet ollut ällistynyt? Miksi et voisi ajatella niitä kotikäyttöön?

Anna-Liisa kirjoitti...

Niissä on sisätiloihin aivan kamalan värinen valo, kelmeä ja sinertävä. Voi tietysti olla että auringonvalo on sellaista hehkulampun valoon verrattuna, mutta en minä sitä illalla kotiini halua.

jaska kirjoitti...

Ongelmahan tossa testauksessa on, että kamera (niin kuin silmäkin) mittaa kolmea yksittäistä taajuutta tai taajuuskaistaa/jakaumaa. Värintoistoa arvioidessa olisi hyvä mitata koko spektri.

Tämäkin voisi kameralla onnistua. Ainakin niin, että vaihtaisi valkoisen pahvin tilalle vuoronperään kaiken värisiä pahveja, joita vastaava valon taajuus olisi tiedossa. Mitä useampia, sitä tarkemman spektrin saisi. Aika työlästä.

Sellaista koejärjestelyä voisit testata, että kuvaisit heijastuksen pinnasta, johon on printattu kaikki värit (kuten sateenkaaressa). Siitä voisi ehkä silmämääräisestikin arvioida värintoistoa ja histogrmmitkin voisivat kertoa enemmän kuin tässä kokeessa.

Tommi kirjoitti...

Tervehdys Petteri!
Tiedätkö onko olemassa mitään mittauksia siitä, kuin paljon energian"säästö"lamput aiheuttaa loistehoa verkkoon, ja mitä vaikutuksia on siniaallon huonontumisella?
Mielestäni kaikki nää lamput on fiaskoja, muttta jos joku saa ostettua itselleen hyvää omaatuntoa, ni mikäs siinä ;)
Ja sitä en pysty ymmärtää miten nykyinen hehkulamppuhuijaus (suunnitelmallinen vanheneminen) saa jatkua? Nykyään hehkulamppu posahtaa n.1500h jälkeen vaikkakin ois ollut helpompi kehittää lamppu mikä kestää pidempään. Asiasta tehty tasan yksi eu-kantelu vaikka tavarat suunnitellaan hajoamaan heti takuun jälkeen..
T:Tommi Mäkinen

Anonyymi kirjoitti...

Tuossa Tommille

Tehokerroin on noin 0,5 näissä CFL-lampuissa

Lamppujen aiheuttamista ongelmista ja niiden vaatimista ratkaisuista.

http://www.sahkoala.fi/ajankohtaista/artikkeleita/energiatehokkuus/fi_FI/energiansaastolamput/

Jari kirjoitti...

Värisävyn mittauksessa harmaa pinta taitaa toimia paremmin kuin valkoinen. Ns. harmaakortti.

Zarr kirjoitti...

Minulla taas päivänvalolamput ovat se ainoa oikea tapa valaista koko koti. Lukeminen, työskenteleminen ja ruoanlaitto on paljon miellyttävämpää. Näin talvisaikaan tuntuvat nuo sisäkasvitkin tykkäävän.

On yksi poikkeus: Takkahuone. Takan palaessa on mukavampi tunnelman kannalta perinteinen keltainen hehkulamppu, koska silloin ei takkatulen ja sähkövalon välillä synny ristiriitaa (toinen vaihtoehto olisi tietysti polttaa takassa kloriittia tms valkoisella liekillä :)).

Anonyymi kirjoitti...

Jep. Ällistyin minäkin, kun kotiin tuli päivänvalolamput. Vihdoin kunnon keinovalo! En vaihda tavallisiin. Enemmän ällistyttää tosin se, miksi niitä on niin harvalla. Näillä nimittäin näkeekin jotain.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Kaikki uudistukset herättävät vastarintaa,on suorastaan ihmeteltävä,kuinka laajaa on haikailu Edisonin yli sata vuotta vanhan keksinnön perään, "lapsuudenkotonakin oli sellainen".

On jo aikakin tuon energiatuhlarin jäädä historiaan. Polttomoottori on ihailtavan kauan säilyttänyt asemansa ja onhan se kehitetty omassa teknologialokerossaan ihmeteltävän pitkälle. Mutta, sähköauto tulee ja sen edut ovat niin dramaattiset,ettei sitä estä mikään. Turha "tapella tuulimyllyjä vastaan" (tai pitäisikö nykyisin sanoa, puolesta?).

Älköön minua tästä syystä leimattako "vihreäksi", kerron vain tosiasioita teknologiasta.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä on keittiön kattovalaisimessa päivänvalolamppu, joka vastaa 150 W:n hehkulamppua. Toimii hienosti! Helpottaa aamuista sanomalehden lukusessiota ja "herättää" voimakkaalla valollaan paremmin työpäivään. Valon väri poikkeaa perinteisen hehkulampun tuottamasta väristä ja jakaa varmasti mielipiteitä suuntaan jos toiseenkin. -Ari-

jaska kirjoitti...

Hannulle

Eiköhän vastustus johdu pääasiassa siitä, että tämä tekninen uudistus tulee pakotettuna EU:n taholta, eikä ole mitään yleistä uutuuden vastustusta. Hehkulamput ovat monessa käyttökohteessa vielä parempia kuin uudemmat lampputyypit, mutta nyt ihmisillä ei ole mahdollisuutta valita. Toki ennen tätä pakotusta energiansäästölamppuja ei ollut käytössä niissäkään kohteissa, joissa ne ovat hyviä.

Politiikkojen ei pitäisi puuttua tällaisiin asioihin ainakaan näin rankasti. Uusi tekniikka otetaan kyllä käyttöön sitten kun se on tarpeeksi hyvää.

Anonyymi kirjoitti...

Hieno testitulos. Kiitos tästä.

Oma kokemukseni on, että 2 vuotta sitten vaihdoin taloni ulkovalot LED-valaisimiin. Ennen oli 4 x 35 W tavalliset kohdevalot. Tilalle asensin 3 W LED kohdevalot. Hyvin pelasi vuoden. Sitten vaimo huomasi, että ne olivat muuttuneen värisävyltää huomattavasti punertavimmiksi.

Ostin uudet LED kohdevalot, nyt eri valmistajan tuotteita. Nämä ovat toimineet tähän asti.

Alkuperäiset kuluttivat 140 W sähköä ja nämä LED lamput kuluttavat 12 W sähköä. Siitä tulee iso säästö, kunhan LED lamput kestäisivät sen luvatun toiminta-ajan.

Lauri Hirvonen, jonka autossakin on LED ajovalot

Anonyymi kirjoitti...

Toinen kommentti valaistuksen värilämpötiloihin.

Normaalit hehkulamput antavat valoa noin 2700 Kelvinin värilämpötilalla. Huomattavan punertavaa sävyä. Muistuttaa kynttilän tai takkatulen valoa.

Olimme tilanneet kylpyhuoneeseen valkoiset kaakelilaatoituksen seinään. Ne näyttivät punertavilta. Kas, kun sen tilan valaisimien värilämpötila oli 2700 kelviniä. Vaihdoin siihen uudet polttimot, joiden värisävy oli 4100 kelviniä (lähes päivänvalon väri). Johan alkoi kylpyhuoneen kaakelit näyttää valkoisilta.

Alakerran tiloissa oli myös 2700 kelvinin valaisimia. Vaihdoin sinne myös 4100 kelvinin polttimot. Nyt siellä on kuin aurinko paistaisi sisään. Ennen sielä oli jonkilainen unettava ilta tunnelma. Ei enää.

T: Lauri Hirvonen

Anonyymi kirjoitti...

kolmas kommentti LED-valojen värilämpötiloihin.

Harrastan videokuvausta, kuten Petterikin. Aikoinaan kuvaukseen käytettiin 1000 W halogeenivalaisimia. Onneksi kameroiden valoherkkyys on parantunut jatkuvasti ja nyt lähes normaalivalaistuksessa saa kohtuullista videokuvaa.

Uutta ovat LED-kuvausvalaisimet. Antavat valoa pienellä virrankulutuksella. Aluksi ne olivat tosi huonoja. Valoa tuli lähes yhdellä ainoalla valoalueella. Ei siis auringonvaloa, jossa on kaikki eri värisävyt mukana siten, että ihminen kokee sen valkoiseksi valoksi.

Nyt uusimmat LED valaisimet on onnistuttu kehittämään niin, että ne säteilevät laaja-alueista valoa (Kelvin asteissa), joka toistaa sitten kuvattavia kohteita luonnollisena. Kuin heitä valastaisiin auringonvalolla.

Kuulin tuttavaltani MTV:stä, että heidän studion valaistus on muutettu aikasemmasta "hehkulamppu" valaistuksesta LED-valaistukseen. Aikaisemmin studiossa oli valojen takia tunnelma kuin saunassa. Niin kuuman tunnelman aiheutti valaistus. Nyt uudet LED-valot pitävät studion lämpötilan normaalina, jossa on mielyttävä olla. Ja kuitenkin valaistus on kuin päivänvalossa.

T. Lauri Hirvonen, videokuvaaja

Petteri Järvinen kirjoitti...

Maikkarin studion katto on nykyään täynnä litteitä led-valaisimia. En niinkään tiedä lämmöstä, olihan studiossa ilmastointi, mutta energiansäästö on varmasti tuntuva. Näitä myydään myös harrastajille. Digiexpo-messuilla oli henkilökuvaukseen sopiva Rotolight, jota löytyy esim. Rajala Camerasta 122 eurolla (http://www.rajalacamera.fi/rotolight-rl48-a-led-kuvausvalo./65RL48A/dp), kuva laitteesta ja sen kehittäjästä löytyy Picasa-sivultani Digiexpo 2011 -galleriasta.

M Paksuniemi kirjoitti...

Kuluttajana ja ei-asiantuntijana olen näissä nykyisissä lamppuasioissa täysin "pihalla". Kaupasta en ole saanut asiantuntija-apua - ehkä pitäisikin asioida erikoiskaupoissa. Kaipaisin tästäkin asiasta perusselkeää "rautalankamallia", jossa tavalliselle valon tarvitsijalle kerrottaisiin minkälaisen lampun mihinkin kohteseen olisi kenties hyvä laittaa. Kun vielä saataisiin kauppojen hyllyihin myös vaikkapa lisätietoa tyyliin, tämä on päivävalolamppu, nämä ovat hyvät kasveille, käytä näitä takkahuoneessa, jne., niin olisi kuluttajakin muun kuin kalliiksi tulevan oman kokeilun varassa.

Jore Puusa kirjoitti...

kirjoitat
"vastaa keskikesän päivänvaloa"
---
Keskikesällä päivänvalon värilämpötila voi olla aivan mitä tahansa riippuen vaikkapa pilvipeittestä tai mittauspaikasta tai heijastusten määrästä ja heijastusten kelvineistä tms.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

@Jaska

Olet oikeassa,kaikki pakko herättää vastarintaa ja EU:n muihinkin byrokraattisiin direktiiveihin ollaan suivaannuttu.

Kuten olen aiemminkin sanonut,pahin mitä ympäristönsuojelulle saattoi tapahtua,oli se että vihervasemmisto omi sen itselleen. Viimeaikojen kauhuskenaarioista pelottavin on mielestäni se, että US EPA julisti
hiilidioksidin "ilmansaasteeksi",se antaa vihreille kansanpoliiseille valtuudet julistaa "ympäristörikokseksi" ja lopettaa mikä hyvänsä inhimillinen toiminto autoilusta barbeque-juhliin.

Anna-Liisa kirjoitti...

Päivänvalolampun valon hehkutukset (pun intended) näissä kommenteissa saivat minut ympäripuhutuksi siinä, että päivänvalolamppua on kokeiltava kotona. Valaisinkaupoissa ja markettien valaisinosastoilla päivänvalolamppujen valo on näyttänyt ikävältä, ja kun on kokemusta kotiin ostetusta vääränvärisestä energiansäästölampusta, suhtauduin epäluuloisesti päivänvalolamppuunkin. Siis 4100 kelvinin päivänvalolamppu - mihin? Olohuoneen kattoon? Ehkä se selviää Petterin päivänvalolamppuaiheisesta blogikirjoituksesta.

Miten suurella pelolla suhtaudutte sellaiseen vahinkoon, että pölynimurin letkulla vetäisee lattialle pöytälampun, jossa palaa energiansäästölamppu? Tällaisen tapauksen varalta annetut ohjeet ovat aika kamalat: miten ilmanvaihdon sulkee kerrostalossa, jossa on koneellinen ilmanvaihto? miten siivotaan lasinsirpaleet, jos isompien käsin lakaisun jälkeen ei lattiaa ja varsinkin mattoa voi imuroida?

http://www.energiansäästölamppu.fi/?id=306

http://www.vihreapolku.info/ajankohtaista/ekovinkit/rikki_mennyt_energiansaastolamppu.html

http://fi.wikipedia.org/wiki/Energians%C3%A4%C3%A4st%C3%B6lamppu#Rikkoontunut_energians.C3.A4.C3.A4st.C3.B6lamppu

Petteri Järvinen kirjoitti...

@Paksuniemi: kirjoitin syyskuussa kokemuksiani eri tyyppisistä lampuista, ne löytyvät jutun lopussa olevaa tunnistetta napsauttamalla. Kirjoituksissa oli linkkejä myös netin lamppuoppaisiin.

@Puusa: totta, värilämpötila ei ole yksikäsitteinen suure, eikä kesäpäivällä ole yhtä oikeaa arvoa. Canonin 5Dm2-kamera tarjoaa seuraavat vakioarvot: päivänvalo (5200 K), varjo (7000 K), pilvinen (6000 K), keinovalo (tarkoittaa hehkulamppua, 3200 K) sekä valkoinen loisteputki (4000 K). Salama-kohdassa ei mainita Kelvin-lukemaa lainkaan. Filmiaikaan ns. päivänvalofilmit oli suunniteltu 5500 Kelvinille.

Zarr kirjoitti...

@Anna-liisa: www.adlux.fi ja sieltä nettikaupasta vivalitejä.

Anonyymi kirjoitti...

Toinen hyvä kauppa www.valotorni.fi

Anonyymi kirjoitti...

Adluxin maahantuomille Viva-Lite -polttimoille ääni täältäkin. Tosin jos mahdollista niin unohtakaa ne E14/E27-kantaiset ja hankkikaa suoraan loisteputket tilalle. Valomäärä alkaa jo riittää himmennettäväksikin, eikä värise! Epäsuorana katon kautta heijastettuna jää varjotkin vähiin. Silmämääräisesti näyttää hyvältä ja kasvitkin kasvavat myös pimeään aikaan ihan eri tavalla kuin ennen!

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Off-topic:


Cybersota täyttä totta jo?

Lisää aiheesta

Anonyymi kirjoitti...

Odotan todella innolla tuloksiasi luonnonvalolampuista kotiin hehkulamppujen tilalle, ja myös kasvilampuiksi. Kiva jos tehoina käytteisiin myös energiantarve-watteja.

M Paksuniemi kirjoitti...

Luin kirjoituksesi tästä aiheesta ja silmäilin linkkejäsi. Kiitokset. Nyt alkaa valoasia hieman valaistua, mutta työtä tämä teettää. Laitan linkit kieroon.

Anonyymi kirjoitti...

Miten tuo lampun elinikä lasketaan? Itse olen suunnitellut LED-valoa ulkovalaisimiin omakotitalossa, koska sähköä menee vähemmän ja CFL-lamput ovat käyttökelvottomia kun on pakkasta.

Mutta ulkokäytössä ne olisivat päällä nimenomaan talvella noin 12h (pimeän ajan) vuorokaudessa. Ja sillä tavalla laskien käyttöikä (15000h) on vain noin 4-5 vuotta - ei 15 vuotta.

Vai ajattelenko väärin? Ja olisiko ulkovalaistukseen jotain vielä parempaa vaihtoehtoa? Tähän asti siellä on ollut normaaleja hehkuja. Uusia valaisimia en ajatellut alkaa asentamaan...

Anonyymi kirjoitti...

[url=http://paydayloansatonce.com/#bpjarvinen.blogspot.com]payday loans[/url] - payday loans , http://paydayloansatonce.com/#spjarvinen.blogspot.com payday loans

Anonyymi kirjoitti...

rfg viagra sample,viagra , cialis ,cialis prices
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rfg viagra sample,viagra , cialis ,cialis prices
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rfg viagra sample,viagra , cialis ,cialis prices
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rfg viagra sample,viagra , cialis ,cialis prices
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rfg viagra sample,viagra , cialis ,cialis prices
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rfg viagra sample,viagra , cialis ,cialis prices
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rfg viagra sample,viagra , cialis ,cialis prices
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rfg viagra sample,viagra , cialis ,cialis prices
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

srg viagra samples,geneircviagrasdj.com , genericcialistyj.com ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

srg viagra samples,geneircviagrasdj.com , genericcialistyj.com ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

srg viagra samples,geneircviagrasdj.com , genericcialistyj.com ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

srg viagra samples,geneircviagrasdj.com , genericcialistyj.com ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

srg viagra samples,geneircviagrasdj.com , genericcialistyj.com ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

srg viagra samples,geneircviagrasdj.com , genericcialistyj.com ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

srg viagra samples,geneircviagrasdj.com , genericcialistyj.com ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

srg viagra samples,geneircviagrasdj.com , genericcialistyj.com ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rfg viagra,geneircviagrasdj.com , genericcialistyj.com ,cialis
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rfg viagra,geneircviagrasdj.com , genericcialistyj.com ,cialis
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rfg viagra,geneircviagrasdj.com , genericcialistyj.com ,cialis
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rfg viagra,geneircviagrasdj.com , genericcialistyj.com ,cialis
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rfg viagra,geneircviagrasdj.com , genericcialistyj.com ,cialis
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rfg viagra,geneircviagrasdj.com , genericcialistyj.com ,cialis
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rfg viagra,geneircviagrasdj.com , genericcialistyj.com ,cialis
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rfg viagra,geneircviagrasdj.com , genericcialistyj.com ,cialis
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

I viagra samples,viagra generic , cialis generic ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

I viagra samples,viagra generic , cialis generic ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

I viagra samples,viagra generic , cialis generic ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

I viagra samples,viagra generic , cialis generic ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

I viagra samples,viagra generic , cialis generic ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

I viagra samples,viagra generic , cialis generic ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

I viagra samples,viagra generic , cialis generic ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

I viagra samples,viagra generic , cialis generic ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

hi viagra samples,viagra , cialis generic ,cialis prices
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

ss generic viagra canada,viagra professional online pharmacy, view it ,next
http://elevagebrouillette.com http://marybethhazel.com http://rizkco.com http://sweetfish.net