keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Nokian julkistukset odotetunlaisia

Tänään oli se päivä, jota helmikuun alusta lähtien on odotettu: Nokia julkisti virallisesti ensimmäiset Windows-puhelimensa. Lumia 800 ja Lumia 710 eivät aiheuttaneet suuria väristyksiä, koska tekniset tiedot kuvien kanssa oli vuodettu julkisuuteen (ilmeisen tarkoituksellisesti) jo etukäteen.

Wow-efektiä ei tullut, mutta ei tarvinnutkaan. Tärkeintä oli, että Nokia osoitti olevansa jälleen mukana älypuhelinkilpailussa. Navigointi ja erinomainen kamera ovat sen kilpailuvaltteja. Ruutuihin perustuva käyttöliittymä on valovuoden edellä iPhonea, joskin sen paremmuus Androidiin verrattuna on mielipidekysymys.

Lontoon tilaisuudessa Suomi sai paljon näkyvyyttä. Mainittiin Alvar Aalto, sauna ja Tampere. Live-kuva Salon tehtailta oli varmasti mannaa paikkakuntalaisille kaiken epävarmuuden ja huonojen uutisten jälkeen. Tuskin Elop silti on Suomeen ihastunut. Suomi-kortilla pelaaminen voi olla fiksua, sillä länsimaissa pelätään aasialaisten brändien valtaavan myös puhelinmarkkinat.

Moni puhujista piikitteli Applea ja iPhonea. Muotoilun merkitystä korostettiin. Esityksiin oli pyritty lataamaan jenkkityylistä show'ta ja innostusta. Mutta Nokia ei ole Apple eikä yksikään puhujista yltänyt Jobsin karismaan. Hetkittäin tuntui jopa vaivaantuneelta, kun vitseiksi tarkoitetut heitot eivät saaneetkaan yleisöä nauramaan tai puhkeamaan suosionosoituksiin.

Nokian puhelimet ovat iPhonea edullisempia. Muutoinkin kilpailijana pitäisi nähdä Android, ei iPhonea. Jälkimmäisellä on oma, fanaattinen käyttäjäkuntansa, joka ei hevillä vaihda merkkiä. Sen sijaan Androidin käyttäjät ovat liikkuvampia ja monelta on vielä ostamatta se ensimmäinenkin älypuhelin. Tässä mielessä edullisen rinnakkaismallin julkistaminen oli todella fiksu veto.

Kumma kyllä, puhelimessa ei ole etukameraa. Ja kuka on päättänyt, että värien pitää olla kuin suoraan painotalosta: musta, magenta ja syaani? Kehittyvien markkinoiden Asha-puhelinten värivalikoima oli paljon miellyttävämpi.

Laitan omani tilaukseen heti kun niitä saa. Androidin ja iPhonen rinnalle mahtuu vielä Windows-puhelin. Jos Suomi olisi oikeasti tärkeä Nokialle, maa olisi listattu päämarkkinoiden joukossa. Nyt joudumme ilmeisesti odottamaan laitteita ensi vuoden puolelle asti. Toivottavasti hyvää kannattaa odottaa.

10 kommenttia:

Joel A. kirjoitti...

Vaikea sanoa, miten tässä vielä käy. En ole mitenkään rakastunut Androidiin, voisin vaikka vaihtaakin, mutta minut pitää mukana loistava sovellustarjonta eli Android Market. Miten kauan menee, ennen kuin Windows Phonelle on saatavissa yhtä kattava valikoima sovelluksia?

Nykyisessä puhelimessani, Samsung Galaxy S II, on varsin hyvä kamera. Mainitsit, että Nokian kamera on kilpailuvaltti, mahtavatko Nokian kamerat olla paljon tätä parempia? Tällä voi kuvata full hd -videota ja still-kuvat (8 Mpix) ovat varsin hyvälaatuisia.

Anonyymi kirjoitti...

Nokian ja Androidin välillä ei tarvitse edes miettiä. Nokian ja Applen välillä taas..hmm..unettomia öitä :-D

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Tjaa-a, niin se juppikansa,aina uusimmat skismot ;)!

Minä vasta sain kahden vuoden maksu-urakkani loppuun (nyt jo vanhanaikaisesta) Nokia Navigatoristani ... (ja liukukansikytkin alkaa takkuilla,kuinkas muuten).

MOT juuri kertoi hiuksia nostattavan tarinan vanhasta miehestä, jonka
älykännyyn joku "Sergei" oli saanut viruksen (?), joka laskutti ukkoa monta tuhatta euroa "kuuden tunnin pornopuheluista" ja operaattori
kieltäytyi perumasta laskua...

En osta "älykännykkää", en ...
(Ja äijällä oli kaikki viihdenumero- yns. estot, eipä auttanut).

Anonyymi kirjoitti...

N9:ssä on etukamera ja se on jo kaupoissa. Miksi N9 ei kelpaa Petterille?

Erno kirjoitti...

Itse kyllä edelleen odotan N9:ä omaan taskuun. Josko hinta laskisi...

En vielä ainakaan erottanut Nokian WP7 puhelimista oikein mitään kilpailuvalttia. Tuo 710 on vielä aivan käsittämättömän rumakin.

Ei sillä, että noita nyt ikinä tulisinkaan ostamaan. Mieluummin sitten vaikka Android.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Hmm... puhelu Salon-tehtaalle taisikin olla pr-temppu: http://www.talouselama.fi/nokialandia/huomasitko+pikku+salaisuuden+uuden+nokian+sisalla/a711698

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Vain nimessä tapahtui Espanjan markkinoita ajatellen moka, "Lumia"
on espanjassa "prostituoitu" ;=).

No, onhan sinne Mitsu tarjonnut "Pajeroakin" ja suomalaiset jenkeille "Rape"-näkkäriä, tekevälle sattuu!

Unknown kirjoitti...

Älypuhelinkisaa tietysti kaikkiseuraavat. Turhan vähälle huomiolle mediassa on jäänyt "Asha", joka tuo monet älypuhelimien käytetyimmän ominaisuudet kaikkien ulottuville. Pitkässä juoksussa luulisi sellaisen pärjäävän, joka haluaa myydä puhelimia kaikissa segmenteissä.

Anonyymi kirjoitti...

"Ruutuihin perustuva käyttöliittymä on valovuoden edellä iPhonea"

Rohkea väite kokeilematta.

Tero Lehto kirjoitti...

Petteri, ei tuo Compal-kuvio tarkoita sitä, että puhelu Salon tehtaalle oli vain PR-temppu.

Nokiahan on jo aiemmin ihan julkisesti kertonut, että Salon-tehtaalla tehdään älypuhelinten viimeisen vaiheen työtä, jossa Euroopan markkinoille meneviin laitteisiin laitetaan ohjelmistot ja homma pakettiin ja matkaan.

Se että laitteessa lukee Made In X, ei tarkoita että se olisi tehty alusta loppuun X:ssä.