tiistai 31. toukokuuta 2011

Juhlintaa perussuomalaiseen tapaan

Barcelona voitti lauantaina jalkapallon Mestarien liigan kukistamalla Manchester Unitedin maalein 3-1. Sunnuntai-illan urheiluruudussa näytettiin pätkä Barcelonan manageri Josep Guardiolan tiedotustilaisuudesta sekä juhlivia pelaajia: asiallista, ammattimaista, hallittua.

Yksikään pelaajista ei kaatunut, ei sönköttänyt, ei käyttäytynyt sopimattomasti, ei pudottanut pokaalia -- ja kuitenkin he olivat voittaneet mestaruuden lajissa, jota seuraa puolet maapallon ihmisistä. Näillä urheilijoilla, jos keillä, oli aihetta riemuun ja juhlintaan.

Jos joku pelaajista halusi vetää perseet olalle, hän teki sen julkisuudelta piilossa. Tosin vaikea edes kuvitella superlahjakkuus Lionel Messiä ympäripäissään.

Kun suomalaiset voittivat mestaruuden lajissa, jota harrastaa vakavissaan noin kuusi maata koko maailmassa, meno oli ihan toista. Perussuomalaiseen tapaan niin joukkueen johto kuin pelaajatkin ryyppäsivät raskaan kaavan mukaan. Kohellus jatkui vielä torin yleisöjuhlassa.

Joukkueenjohdon selitykset olivat tuttuja: "Pojat olivat voittaneet maailmanmestaruuden, täytyihän heidän saada juhlia". Ei kai kukaan tätä kieltänytkään? Kyse oli vain siitä, miksi Suomessa juhliminen on aina ryyppäämisen synonyymi.

C-kielen ohjelmoija sanoisi sen näin:

juhlia == ryypätä

Jos juhliminen tarkoittaa änkyräkänniä, miksei puhuta asioista niiden oikeilla nimillä? "Pojat olivat voittaneet maailmanmestaruuden, täytyihän heidän saada kännätä kunnolla sen jälkeen".

Kun media paheksui pelaajien ja johdon käyttäytymistä, sitä syytettiin moralisoinnista ja pikkumaisuudesta. Voisiko olla niin, ettei urheilupiireissä ole huomattu maailman muuttumista? Kännääminen ja julkinen mokailu oli maan tapa vielä 1970-luvulla, mutta tänään siihen sortuva poliitikko tai yritysjohtaja huomaa äkkiä olevansa entinen ammattilainen. Olisiko sama vaatimus tulossa myös urheiluun?

Erikoisin puolustuspuhe (jos miehillä kerran oli oikeus kännätä voiton jälkeen niin miksi sitä täytyy edes puolustella?) kuultiin Raimo Summaselta. Hänen mielestään moralisoijat eivät tunne huippu-urheilun syvintä olemusta: huippu-urheilussa pärjätäkseen on oltava villieläin, joten pelien jälkeen paluu normiyhteiskunnan kahleisiin vie oman aikansa.

Barcelonan pelaajien esimerkin perusteella ihmettelen, kumpi meistä ei ymmärrä huippu-urheilun olemusta. Luulisi, että huippu-urheilijaksi yltäminen vaatii lujaa tahtoa ja itsekuria. Huippu-urheilijat eivät ole villieläimiä eivätkä savannin petoja vaan rautaisia oman alansa ammattilaisia.

No, kuten vaaleissa nähtiin, Suomi on Suomi. Maassa maan tavalla. Jos ei meno miellytä, ainahan täältä voi muuttaa pois.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"juhlia == ryypätä" on ohjelmoituna kysymys, joka tuottaa totuusarvon :) eli vähän kuin "onko juhlia sama kuin ryypätä?"

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kysymys siitä tulee vasta jos edessä on if.

Anonyymi kirjoitti...

Täysin samaa mieltä Petterin kanssa!

Anonyymi kirjoitti...

Barcelonan voittojuhlissa kuoli ihminen ja oliko se että 17 loukkaantui mellakoinnissa. Näinkö sitä pitäisi sitten juhlia?

Unknown kirjoitti...

Tätä peetua pidin joskus nuornapoikana fiksuna jätkänä, mutta näyttääkin olevan täysi pelle. Ei nörtiltä tietenkään muuta voisi vaatiakaan.

Anonyymi kirjoitti...

Entäpä toteamus

juhlia = ryypätä;

Teemu kirjoitti...

kaksi yhtäläisyysmerkkiä yhteen kirjoitettuna on C-kielessä vertailu operaattori jonka totuusarvo riippuu siitä onko operaattorin vasemmanpuoleisen muuttujan arvo sama kuin oikean puolesen muuttujan arvo. if-lause taas ottaa parametrikseen minkä tahansa tootusarvon tai lausekkeen jolla on totuusarvo. Vertailuoperaattori on siis tuollainen lauseke. Jos Petteri ei usko niin katso vaikkapa täältä:

http://en.wikipedia.org/wiki/Operators_in_C_and_C%2B%2B

Anonyymi kirjoitti...

Ihmetellä täytyy ettei Barcan kannattajilla pysyny juhlinta hanskassa kun samaan aikaan ympäri Espanjaa mielenosoitukset valtiovaltaa vastaan sujuvat rauhallisesti.

-juolevi-

Petteri Järvinen kirjoitti...

@Teemu: onhan siitä jo vuosia, kun olen viimeksi C:llä koodannut, mutta muistan sentään vertailun ja sijoitusoperaattorin eron.

Pascalissa sijoitus oli := ja C:ssä päädyttiin käyttämään pelkkää = merkkiä. Siksi vertailua varten päätettiin käyttää kahta merkkiä peräkkäin eli ==

Blogitekstin ilmaisu ei siten ollut teknisesti aivan tarkka, vaan tarkoitettu lähinnä hauskaksi. Tietäen meidän insinöörien huumorintajun valinta oli huono :-(

HP kirjoitti...

"Tosin vaikea edes kuvitella superlahjakkuus Lionel Messiä ympäripäissään."

Helpotusta kuvitteluun:

http://www.youtube.com/watch?v=BVG_Vd9vaYY

Valitsisin näissä "maan tapaa" moittivissa kirjoituksissa sanat vähän huolellisemmin, vaikka asiassa sinänsä perää olisikin. "Vain Suomessa" ja "ei missään muualla kuin meillä"-tyyppiset yleistykset kun ovat usein vain todisteita esittäjänsä rajoittuneesta maailmankuvasta. Asioihin voi yrittää saada muutosta rakentavamminkin, ilman vastenmielistä oman pesän likaamisen makua. Tosin nyt kirjoitit "perussuomalaisesta" tavasta, mikä varmasti oli tarkoituksella harkittu sanamuoto ja mielessäsi jotain astetta huonompaa kuin muu suomalainen; antoihan se samalla myös kätevän konstin itse irrottautua kyseisestä joukosta.

Kännäystä en puolustele. Olen varma, että seuraavissa MM-juhlissa joukkueen johtokin osaa käyttäytyä hillitymmin.

Anonyymi kirjoitti...

Salaliitto perussuomalaisten ajamiseksi oppositioon:

Saksalaiset lehtimiehet vaativat PS:n eristämistä jo ennen vaaleja

Perussuomalaisia vaati oppositioon saamenkieliset tv-uutiset Oddasat 19.4.2011, Norjan ja Ruotsin hallituksen käskystä.

9.5.2011 YLEn ja MTV3n tv-uutisissa Paavo Lipponen vaati PS:n jättämistä oppositioon. Lipposen taustavoimina ovat ruotsalainen rahavalta sekä hallitus.

Miksi sdp kieltäytyi 10.6 hallitustunnustelijan vaihdosta? Koska Kataisen syrjäyttäminen olisi tuonut PS:n taas hallitusneuvotteluihin. EU-asioissa Sdp ei ole niin dogmaattisen jyrkkä kuin kokoomus, joten hallituspohja spd-ps-kepu olisi täysin mahdollinen. Mutta salaliittolaiset haluavat nimenomaan jättää Perussuomalaiset oppositioon.

9.6.2011 Nelonen halusi PS:n oppositioon, samoin 13.6 YLEn radiouutisten poliittinen toimittaja Jarkko Juselius.

14.6.2011 Ilta-Sanomat väitti PS:a hallituskelvottomaksi, vaikka oli viikkoa aiemmin pääkirjoituksessaan pohtinut Timo Soinia mahdollisena valtiovarainministerinä.

http://www.thoughts.com/aabee/ps