Hesarissa toimittaja valittaa YLEn urheilutarjonnan hiipumista. Jatkossa hiihto ja yhdistetyn maailmancupit siirtyvät Maikkarin maksukanaville. Jääkiekon MM-kisat tekevät niille seuraa ensi vuonna.
Suomalaisia kiinnostavan huippu-urheilun väheneminen YLEn kanavilla on hyvä uutinen niille, joiden mielestä televisiosta tulee nytkin liikaa urheilua. Huonompi uutinen se on sadoille tuhansille urheiluhulluille, joilla on jälleen yksi syy lisää vihata jatkuvasti nousevaa TV-maksua.
Ei kai kehitys tule kenellekään yllätyksenä? Jo digitalisoinnin alkaessa 10 vuotta sitten oli selvää, että kiinnostavin urheilu tulee siirtymään maksukanaville heti, kun se on teknisesti mahdollista. Digitalisointi oli se mahdollisuus.
Kymmenessä vuodessa penkkiurheilija on joutunut hankkimaan digiboksin tai pari, tilaamaan maksullisen urheilukanavan ja lisäksi tv-maksu on noussut 165 eurosta 245 euroon. Moni on lisäksi vaihtanut putkitelevision taulumalliin, jopa useampaan kertaan. Kohta on edessä taas uusi vaihto, kun antenniverkon teräväpiirtolähetykset alkavat kiinnostaa. Huh, kalliit ovat urheilun lunnaat! Joku on rahastanut meitä ihan huolella digitalisoinnin varjolla.
Formula-innostuksen hiipuessa maksu-tv tarvitsee kipeästi uusia vetonauloja. Urheilu on kaikkein kiitollisin rahastuskohde, koska se on ainoita sisältötuotannon alueita, joilla on vielä jäljellä niukkuutta. Urheilu tapahtuu tässä ja nyt, eikä kilpailuista tule uusintoja. Jokainen urheilukilpailu on ainutkertainen tapahtuma. Siksi oikeuksista voidaan pyytää tähtitieteellisiä summia. Mikään toinen ohjelmatyyppi ei pysty vastaavaan.
Antenniverkon maksu-tv on juuri saanut uuden TV Viihde -nimisen yrittäjän, jonka takana on TDF Entertainment. Jos nimi kuulostaa tutulta ei ihmekään, sillä samainen TDF osti YLEltä aikoinaan jakeluyhtiö Digitan. Moni on harmitellut suomalaisten tuolloin tekemää huonoa kauppaa, mutta asia ei ole ihan niin yksinkertainen.
Jo ennestään alalla toimii Plus TV, joka sekin on nykyään ulkomaisessa omistuksessa.
Sinä, joka haluat katsoa urheilua jatkossakin: valmistaudu kaivamaan kuvettasi jatkossa entistä syvemmälle. Ja kiitos kansallisen digijärjestelmän, rahasi valuvat ulkomaisiin taskuihin.
18 kommenttia:
Noin se menee. Kokoomuksen politiikan mukaa, kaikki maksaa
erikseen. Rahalla saa ja hevosella pääsee.
Kaiken taustalla on television digitalisointi, jonka seuraukset (Ylen kriisi, kanavamäärän moninkertaistuminen, maksu-tv:n tulo) olivat nähtävissä jo 10 vuotta sitten. Silti kaikki puolueet vihreitä myöten (mitä aikoinaan ihmettelin) olivat sen kannalla. RKP jopa vaati aikataulun nopeuttamista muutamalla vuodella, koska luvassa oli sille oma kanava :-)
Ja mikä olisi ollut sitten tekninen vaihtoehto? Ihanan digitaalisen komposiittikuvan tuijottaminen?
Kyrsiihän tuon tarjonnan siirtyminen maksukanaville.
Eipä tällainen mielestäni ylelle kuuluisikaan, mutta se on vain minun mielipiteeni.
Luultavasti tv kanavat ampuvat tällä maksullisuudella itseään jalkaan. Kun urheilua ei tule ilmaisilta kanavilta, niin urheiluaiheet häviävät kahvipöytäkeskusteluista. Sitä mukaa kiinnostus urheiluun vähenee. Luultavasti tämä näkyy jo formuloissa.
En voi olla ihmettelemättä Petterin hirttäytymistä television digitalisoinnin vastustamiseen. Miksi ihmeessä? Monissa asioissa mielipiteesi ovat tuoreita ja jopa asiantuntevia, mutta tässä jauhat samaa mantraa vuodesta toiseen. Kehitys kehittyy - analoginen tiedonsiirto on historiaa.
Et kai tosissasi ole sitä mieltä että televisioverkko olisi pitänyt säilyttää analogisena?
Digitalisoinnin mukana on toki tuotu ongelmia, mutta ne eivät johdu digitalisoinnista sinänsä, vaan ovat täysin erillisiä ongelmia. Esimerkkinä liian monen kanavan änkeminen liian pieneen tilaan - tämä on käsittääkseni viestintäviraston virkamiesten - jotka eivät ymmärrä mistään mitään eivätkä perustele päätöksiään mitenkään - vika. Hyvä esimerkki viestintäviraston toiminnasta on kanava nimeltä Harju ja Pöntinen.
On aivan oikein että se joka käyttää, maksaa. Ei tämä mikään sosialismi saa olla! Kaikenlaisia vapaamatkustajia on muutenkin liikaa joka osa-alueella.
Maksukorttijärjestelmä on hyvä. Pre-paid kortteja kioskeihin ja niihin mahdollisuus ladata katseluaikaa sille kanavalle jota tahtoo katsoa, myös YLE:n kanaville sekä pois muiden kaupallisten toimijoiden maksusubventio YLE:lle.
Uutiset ja ajankohtainan veloituksetta kaikille.
tässä jauhat samaa mantraa vuodesta toiseen. Kehitys kehittyy - analoginen tiedonsiirto on historiaa.
Totta. Digitalisointi olisi ollut väistämätöntä ennen pitkää, viimeistään nyt. Virhe oli siinä, että Suomi halusi olla ensimmäinen. Tapahtunutta - ja puolueiden suhtautumista aikoinaan asiaan - ei silti kannata unohtaa, jotta virheet eivät toistu. Tuolloin asianosaiset puhuivat päättäjät ympäri tekniikan nimissä ja uljailla lupauksilla. Vähän samaa on nyt ruuhkamaksujen gps-seurannassa :-) Toivottavasti historia opettaa jotain.
Yhteiskuntahan on alkanut ihan EU-vetoisesti puuttumaan tähän urheilulähetysten maksulllisuuteen. Pointti on siinä että kun pääosa urheilun kustannuksista maksetaan verovaroin.
Eli katsoja kustantaa urheilulähetyksen ensin veroillaan, ja sitten vielä uudestaan TV-maksuina.
Tämä korostuu etenkin Suomen kaltaisessa pienessä maassa, jopa maamme ainoa oikean ammattilaissarjan eli jääkiekon SM-liiga pyörii kunnallisesti rahoitetuissa halleissa.
"Luultavasti tv kanavat ampuvat tällä maksullisuudella itseään jalkaan. Kun urheilua ei tule ilmaisilta kanavilta, niin urheiluaiheet häviävät kahvipöytäkeskusteluista. Sitä mukaa kiinnostus urheiluun vähenee. Luultavasti tämä näkyy jo formuloissa. "
Samaten SM-liigassa kadutaan pelkkää maksullisuutta:
http://www.hs.fi/urheilu/artikkeli/SM-liiga+haluaa+n%C3%A4ky%C3%A4+taas+joka+kodissa/1135263197159
Ongelma on suomalaisen tv:n kartelli. Sama kartelli joka päätti analogisen kaapelin lopettamisesta on jakanut urheilun tv-oikeudet: Formulat MTV3:lle ja jääkiekko Nelosen kanaville. Muualla Euroopassa F1 näkyy avoimilla kanavilla.
>Muualla Euroopassa F1 näkyy
>avoimilla kanavilla.
Onko tosiaan näin? Missä maassa ja millä kanavilla?
Taisin vähän yleistää, mutta kun MTV3 vuonna 2007 laittoi F1 maksulliseksi, lehdissä oli tieto että vain Portugalissa on vastaava tilanne.
Joka tapauksessa sponsoreille mahdollisimman laaja näkyvyys on tärkeää oli laji mikä hyvänsä. Lisäksi maksu-tv synnyttää piratismi ongelmia. Formuloiden vahtaaminen hämäriltä nettisivustoilta lienee Suomessa varsin yleistä. Tosin ainakaan tätä kautta ei enää onnistu :(
http://www.atdhe.net/index.html
Ministeriössä näköjään uskotaan Suomen jalkapalloon :)
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2007/20070199
"Edellä 1 momentissa tarkoitetut miesten jalkapallon maailmanmestaruusloppukilpailujen avaus-, välierä- ja loppuottelut sekä Suomen maajoukkueen ottelut, miesten jalkapallon Euroopan mestaruusloppukilpailujen avaus-, välierä- ja loppuottelut sekä Suomen maajoukkueen ottelut, miesten jääkiekon maailmanmestaruuskilpailujen välierä- ja loppuottelut sekä Suomen maajoukkueen ottelut on lähetettävä kokonaan suorina lähetyksinä.
Muut 1 momentissa tarkoitetut tapahtumat voidaan lähettää kokonaan tai osittain suorina tai nauhoitettuina lähetyksinä. "
Listalle on laitettu pelkästään kansainvälisiä kisoja.
BBC:llä näköjään sama ongelma: liipasimella Formulat ja Wimbledon - http://www.guardian.co.uk/media/2011/mar/11/wimbledon-formula-one-bbc-cuts
Katson hyvin vähän televisiota. 90% katsomastani on urheilua ja siitä 90% on formulaa. Olen F1-fani isolla äffällä.
En oikeastaan edes ymmärrä miksi katsoisin mitään muuta kuin urheilua telkkarista? Urheilu tulee suorana, eikä sitä ole mielekästä katsoa "nauhalta". Siinä ei yksinkertaisest ole fiilistä. Katson paljon myös TV-sarjoja (scifiä lähinnä) ja nämä kaikki tulevat DVD:ltä tai BD:ltä. Ei sillä, että suomalaiset kanavat niitä nyt näyttäisivätkään, mutta kun boksit ovat edullisia (käytettyinä) ja saan sitten itse päättää ajan, koska katsoa. Myöskin pause toimii, kun rakko alkaa huutaa. Tietysti tämä onnistuisi osin tallentavalla boksilla, mutta ei se vaan nappaa. Bokseissa on myös mielestäni keräilyarvoa.
Eli mitä yritän sanoa on se, että urheilu on ainut mitä kannattaa viedä maksukortin taakse. Olisin valmis maksamaan tonnin vuodessa pelkästä formuloiden näkemisestä. Nyt ei sentään aivan niin suuria summia tarvitse maksaa. Iso osa fyrkasta menee kuitenkin Ylelle, jolla ei formuloiden kanssa ole mitään tekemistä.
> Onko tosiaan näin? Missä maassa ja millä kanavilla?
Täällä Espanjassa näkyy ainakin kahdelta kanavalta, La Sextalta tulee espanjaksi, ja Canal Noulta tulee valencian kielellä.
Täälläkin on huhuiltu jo jonkun vuoden ajan F1:n maksulliseksi muuttumisesta, mutta ainakaan toistaiseksi näin ei ole.
On se ihme kun ei tässäkään maailmassa enää mikään ole ilmaista! Joutuu jopa urheilun katsomisesta maksamaan useita satoja euroja, ja summat vaan kasvavat hurjaa vauhtia. Mitä jos onkin köyhä vanhus, ja penkkiurheilu on se ainoa asia mitä haluat tehdä ennen kuolemaasi, mutta ei ole kuitenkaan varaa maksaa useita satoja euroja sen katsomisesta.
MIHIN TÄMÄ MAAILMA ON MENOSSA??!
Itse asiassa lähipiirissäni on yksi 80+ mummo, joka kituuttaa minimieläkkeellä ja haluaisi katsella pienestä televisiostaan jalkapallon huippuotteluita. Onneksi viime kesän MM-kisat sentään näkyivät kaikille, maksajina tietysti kansalaiset Yle-veron muodossa.
Minulla ei ole maksukanavia. Olen sen sijaan miettinyt, että jos pelejä tahtoo katsoa, niin etsii paikan missä on sport-tv. Voi sitten vaikka ystävien kanssa mennä viettämään aikaa ja yhdessä seurata.
Lähetä kommentti