sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Android on pahuksen hyvä

Viime vuoden lopussa mobiilimarkkinoilla tapahtui jotain hyvin merkittävää: Android-käyttöjärjestelmällä varustettujen puhelinten myynti ylitti ensi kertaa Symbian-järjestelmän myynnin. Symbian -- nykyään käytännössä Nokia -- oli pitänyt paalupaikkaa kymmenen vuoden ajan.

Meille suomalaisille Nokian putoaminen ykkössijalta kakkoseksi on iso asia. Millään toisella yrityksellä ei ole kotimaassa niin suurta taloudellista ja symbolista merkitystä kuin Nokialla on Suomessa. Nokian menestys tietää menestystä koko Suomelle, ja tietenkin myös päinvastoin.

Googlen kehittämä Android nousi suosituimmaksi mobiilialustaksi nopeasti ja lähes varkain. Mediassa päähuomion on varastanut Applen iPhone. Se kuvaa hyvin Applen ällistyttävää mediahallintaa ja Steve Jobsin todellisuutta vääristävää voimakenttää. Mitä tahansa Apple tekeekin, media jumaloi sitä.

Media ei ole edes huomannut, miten nopeasti iPhone on vanhentunut. Se, mikä neljä vuotta sitten oli uutta ja ällistyttävää, on nyt kömpelöä ja vanhanaikaista. iPhonen staattiset kuvakkeet, kömpelö puhelujen hallinta, muistikorttituen puuttuminen ja monet muut yksityiskohdat kalpenevat vertailussa uusien Android-mallien kanssa. Android on vuoden 2011 iPhone.

Androidin menestys on avointen markkinoiden ansiota. Kun kehittäjille annetaan vapaat kädet, vauhti on huimaa. Applen strategia on tyystin toinen: se haluaa pitää kaiken Jobsin käsissä. Sinänsä hyödyllisiä ominaisuuksia (kuten mp3-tiedoston käyttö soittoäänenä) estetään, jotta ne eivät pilaisi bisnestä.

Suljetun maailman etu on tietoturvassa. Hyväksymällä sovellukset itse Apple pystyy varmistamaan puhelinten turvallisuuden. Androidin avoimmuus voi tulevina vuosina kostautua haittaohjelmina -- aivan kuten kävi pc-maailmassa (tosin ensimmäiset tietokonevirukset tehtiin Mac-koneisiin, mikä kaikilta on jo unohtunut).

Jos iPhone vaikuttaakin vanhalta, Symbian on suorastaan antiikkinen. Uusi Symbian^3 on toivoton yritys tekohengittää jo koomassa olevaa ympäristöä. Uuden toimitusjohtajan tehtäväksi jää Symbianin saattohoito. Aiheesta kuullaan lisää ensi viikolla, kun Nokia julkistaa uuden strategiansa 11.2.2011. Päivästä tulee taatusti mielenkiintoinen ja sillä on kauaskantoisia vaikutuksia koko Suomelle.

Monet toivovat, että Nokia liittyisi Android-valmistajien joukkoon. Se olisi epäilemättä käyttäjien etu, mutta laitevalmistajan kannalta tilanne on ihan toinen. Markkinoilla olevat Android-luurit ovat ulkoisesti erilaisia, mutta sisäisesti lähes identtisiä eivätkä siksi tarjoa valmistajille riittävästi mahdollisuuksia erottua toisistaan. Myös Androidin tiukka kytkeytyminen Googlen palveluihin on ongelmallista. Aiheesta on puhuttu vielä kovin vähän, vaikka kyseessä on mitä ilmeisin tietosuojariski.

Kiinalainen halpa-Android palvelee käyttäjää yhtä hyvin kuin eurooppalainen merkki-Android. Miksi siis maksaa moninkertainen hinta? Androidin myötä mobiilimaailmassa toteutuu pc:stä tuttu kehitys. Kun Microsoft käytännössä standardoi ensin Dosilla ja myöhemmin Windowsilla pc-markkinat, tietokoneiden hinta romahti ja valmistajat joutuivat armottomaan hintakilpailuun. Vain muutama valmistaja jäi jäljelle, nekin toimivat nollakatteilla. Androidin valinta voisi olla käyttäjien voitto, mutta Nokian tappio.

Nokian toinen vaihtoehto on liittoutuminen Microsoftin kanssa. Sen Windows Phone 7 -järjestelmä julkistettiin viime lokakuussa ja muutama valmistaja onkin jo tuonut markkinoille uusia Windows-puhelimia.

Microsoft ei ole säästellyt aikaa eikä rahaa yrittäessään valloittaa asemia mobiilimarkkinoilla. Tulokset ovat kuitenkin jääneet laihoiksi, mikä on jossain määrin yllättävää. Microsoftilla on osaamista ja valtava rahamäärä käytettävissään, mutta mikään ei näytä auttavan. iPhone on saanut julkisuuden, Google avoimet kehittäjät ja Symbian markkinaosuuden. Microsofitlle on jäänyt ikuisen mobiilimokaajan maine.

Microsoftille liittoutuminen Nokian kanssa olisi epäilemättä tervetullut vaihtoehto. Me suomalaiset emme välttämättä näe asiaa samoin. Nokian tarrautuminen mobiilialan krooniseen epäonnistujaan voi koitua kohtalokkaaksi molemmille.

Suo siellä, vetelä täällä. Tuoreella toimitusjohtajalla on käsissään päätös, joka tulee jäämään suomalaiseen teollisuushistoriaan aivan kuten Soneran ilmakaupat Saksasta. Nyt panoksissa vain on nolla tai kaksi lisää.

Me käyttäjät -- ei, suomalaiset -- voimme vain pitää peukkuja viisaiden päätösten puolesta.

iPhone 4 ja Android (HTC) rinnakkain. Näytöt ovat fyysisesti lähes samankokoisia, mutta koska iPhonen tarkkuus on paljon suurempi, sen kuvaa on pienennetty.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No mites se Meego? Ei Android ole ainoa mobiili Linuxviritys...

Petteri Järvinen kirjoitti...

Samsungin Bada OS on myös Linuxia. Meego on mahdollinen valinta, mutta yhtään puhelinta ei ole vielä nähty. Olisi rohkea veto laittaa tulevaisuus sen varaan.

Timppa kirjoitti...

"Androidin menestys on avointen markkinoiden ansiota. Kun kehittäjille annetaan vapaat kädet, vauhti on huimaa"

Tähän lauseeseen on ihan pakko tarttua. Teoriassa Android kehittyy vauhdilla, mutta vertailtaessa iOS ja Android puhelimien käyttäjien käytössä olevia käyttöjärjestelmäversioita huomataan, että iOS käyttäjillä on lähes kaikilla uusin versio. Android käyttäjistä reilusti alle kolmanneksella on uusin versio. Voi siis mielestäni aiheesta kysyä miä käyttäjä hyötyy nopeasta kehityksestä?

Android on myös uskomaton sekasotku useiden toimijoiden takia. Ei riitä, että puhelimen valmistaja tekee uuden version puhelimeen, vaan myös operaattorin on tehtävä versio (jos operaattori on räätälöinyt oman versionsa)

Eikä Android ole välttämättä tietotekniikkaummikolle oikea valinta. Esimerkiksi ei ole kovin helppoa selittää ummikolle, miksi puhelimessa on kaksi sähköpostiohjelmaa

Petteri Järvinen kirjoitti...

Vauhti *on* ollut huimaa kun katsoo, miten nopeasti Android on kehittynyt ja kirinyt Symbianin kiinni. Oletettavasti Android-käyttäjissä on tavallista enemmän nörttejä, joille puhelimen kanssa askartelu on samalla myös harrastus (ja iPhonessa taas päinvastoin). Toisaalta esim. videopuhelut eivät vielä toimi (ei suuri puute kun käyttö on vieläkin kovin vähäistä), vasta uusin versio tuo tuen kahdelle kameralle. Myös mahdolliset patenttiriidat voivat vielä kääntää tilanteen ympäri, samoin huoli Googlen omaa toimintaa kohtaan.

Anonyymi kirjoitti...

Uuden Suomen puolella kirjoitat kommentissa näin: "Symbian^3:n asetukset ja valikot ovat sekavat, koska ominaisuuksia on lisätty matkan varrella. Koeta ohjata sähköpostin haku wlan-verkkoon 3g-yhteyden sijaan, niin tiedät mitä tarkoitan. Androidissa menee tosi helposti."

Mitä ihmettä tuo tarkoittaa? Täytyykö postin hakuun valita käytettävä yhteys? Eikö käytetä wlania jos sellainen on ja 3G yhteyttä muuten, miksi käyttäjän pitäisi valita jotain? Eikö käyttäjän pidä saada se posti luettavaksi, eikä sitä kiinnostaa miten se tulee, tulkoon vaikka kirjekyyhkyllä.

Pera kirjoitti...

Silti nykyisin Symbian + Qt ympäristöineen on parempi kuin Android. Monellakin mittarilla mitattuna - siis nyt kun Qt on tarjolla.

Symbian Socket + Qt on sellainen komponentti, mitä Symbian tarjoaa oikealla tavalla muistin putsauksineen. Mutta uudet Android ja WP7 eivät sockettia samalla tavalla tarjoa.

Tässä on se merkittävä ero, sillä Socket on tiedonsiirron peruskäsite. Ei sockettia voi noin vaan käyttöjärjestelmän kirjastoista unohtaa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Eikö käytetä wlania jos sellainen on ja 3G yhteyttä muuten, miksi käyttäjän pitäisi valita jotain?

Symbian yrittää hakea sähköposteja 3G-datalla, vaikka wlan-verkkoja olisi tarjolla. Wlanin käyttöön pakottaminen on mahdollista, mutta vaatii monen valikon läpikäyntiä. Ylipäätänsä asetusten selkeydessä Android on verraton eikä ihme, onhan sen suunnittelu tuoretta ja puhtaalta pöydältä lähtenyttä.

Anonyymi kirjoitti...

... Android on verraton eikä ihme, onhan sen suunnittelu tuoretta ja puhtaalta pöydältä lähtenyttä.

Joo, se lähti tuoreeltaan kehittymään Linus Torvaldsin puhtaalta pöydältä joskus 1990-luvun alkupuolella eikä silloinkaan ilman esikuvia.

Erno kirjoitti...

Kyllä edelleen pidän omat pelimerkit Meegossa kiinni. Suljetun koodin järjestelmät ei nappaa. Avoin menee aina ohitse, kun yhteisö ottaa vauhtia alleen. Ja Meego on näistä kaikista eniten "hakkerilta hakkerille", kuten Linux oli 20 vuotta sitten. Omaan silmään tämä on "se" juttu, jolla puhelimeni ostan.

Android on kyllä hyvä luomaan kilpailua, mutta en halua vielä puhelinta, jossa puhelu lopetetaan "kill -0 phoneCall". Kenties 4 tai 5 versio on sitten oikeasti valmis.

Symbian on kuitenkin näistä kaikista järjestelmistä ainut, joka on suunniteltu nimenomaan puhelimeen. Sen takia se syö vähemmän akkua kuin muut. Toivottavasti se vielä nousee sieltä suosta, vaikka heikollehan tuo nyt näyttää. Varsin heikolle.

Pete kirjoitti...

Noihin skenaarioihin on vielä yksi vaihtoehto, joka mielestäni kuulostaisi todelliselle win-win tilanteelle Nokia kannalta, ellei joku Oven vartija halua sinnikkäästi pitää Ovea kiinni:

Nimittäin sekä Meego että Android -linux pohjaisina voisivat jollain tasolla olla yhteensopivia niin, että parhaassa tapauksessa Android marketin softa kävisi Meego laitteisiin ja mahdollisesti jopa päinvastoin. Tällöin Nokia säilyttäisi identiteettinsä "omalla" puhelinkäyttöjärjestelmällään mutta sovellusmarkkinoilla näiden kahden jättiläisen liitto olisi murskaavan houkutteleva.

http://www.talouselama.fi/nokialandia/article575239.ece?s=r&wtm=talouselama/-08022011

Unknown kirjoitti...

Sinänsä vaarallista puhua Androidin teknisestä etumatkasta. Kuten ylhäällä todettiin, iso osa käyttäjistä (minä mukaanlukien) käyttää vanhaa versiota.

Ja nyt kun on uutisoitu salasanojen varastamisesta iPhonesta niin tulee mieleen pelottava esimerkki. Jos Androidista löytyy joku paha haavoittuvuus, niin se korjataan ehkä seuraavassa versiossa. Joka tarkoittaa että uuden version julkistamisen jälkeen odotetaan kuukausia ja sittenkin pitäisi ostaa uusi puhelin saadakseen turvapäivityksen.

Pohdin miten helppoa salasanojen varastaminen Androidissa voisi olla omatekoisen sovelluksen avulla. Vai tarvitaanko siihen kenties root-oikeudet (vastaa iPhonen jailbreikkausta).