Viime kesänä lehdissä hämmästeltiin, miten monet kuntapäättäjät ja kansanedustajat ovat mukana osuuskauppojen hallinnossa. Helsingin kaupunginhallituksen 15 jäsenestä vain kolmella ei ollut yhteyksiä HOK-Elantoon ja kansanedustajista peräti 39 istui jonkun osuuskaupan edustajistossa tai hallituksessa.
Asia on kiusallinen, sillä samat kuntapäättäjät käsittelevät myös paikallisia kaavoitus-, tontti- ja kilpailutusasioita. Kuntapäättäjien on tietenkin jäävättävä itsensä tällaisten asioiden käsittelyn ajaksi, mutta tapahtuuko niin todella? Miten paljon jäsenyys vaikuttaa päättämiseen alitajunnassa? Eikö olisi hygieenisempää ja kuntalaisen edun kannalta parempi pitää erillään kaupan osuustoiminta ja kuntapäättäminen?
En ymmärrä, mikä saa kansanedustajan istumaan osuuskaupan hallintoneuvostossa. Onko taustalla todella aito kiinnostus osuuskauppa-aatteeseen (mitä se muuten on nykyään?) -- vai pikemminkin kokouspalkkiot?
Sitten on vielä ne alennukset. Kesällä nousseen kohun myötä Helsingin HOK-Elanto poisti edustajiston jäseniltä oikeuden ostaa tuotteita henkilökuntahintaan. Etu kuitenkin säilyi hallintoneuvoston jäsenillä. On jotain perin epäoikeudenmukaista siinä, että ne, joilla on hyvä palkka, saavat järjestettyä itselleen alennuksia ja etuja. Vähävaraiset joutuvat maksamaan kaikesta täyden hinnan.
Kansanedustajat vähättelevät alennusten suuruutta sanoen, että "eihän se ole kuin muutama satanen vuodessa". Hyväpalkkaisen mielestä kyse on pikku summasta, mutta ehkä bonukset ja alennukset houkuttelevat silti periaatteellisella tasolla? Ei ihme, että kauppojen bonusjärjestelmät ovat olleet niin tehokkaita. Mitä päättäjät edellä, sitä asiakkaat perässä.
Helsingin Sanomat listasi hallintoneuvostojen jäsenten ostoetuja: ruoka ja päivittäistavarat -3 %, ravintola-ateriat S-ryhmän ravintolassa -15 %, autonpesu ABC-asemalla -50 %, hotelliyö 50 euroa/huone Sokos-hotelleissa... niin, ja arkuista -15 % HOK-Elannon hautauspalvelussa. Mutta tällä ei ole mitään vaikutusta mihinkään, eihän?
8 kommenttia:
Entäs kaikki ilmaiset tuotenäytteet ja lounaat joita Sinä ja muut toimittajat olette saaneet? Miten ovat vaikuttaneet kirjoitteluusi? Soimaako mustaakin mustempi pata kattilaa mustaksi?
..eipäs nyt muistella vanhoja :-D
Tätä vaalityötä on kyllä hauska seurata.
Hyvä pointti. Jotain ohjelmia on joskus tullut saatua, ja lehdistötilaisuuksissa on tarjottu kahvia - joskus lounaskin.
Hmm... pitäisikö ohjelma kerätä pois ja poistaa levyltä sen jälkeen, kun siitä on kirjoitettu lehteen?
Käytännön eroja on siinä, että ohjelma kuuluu työhön eikä henkilökohtaiseen elämään. Kyse ei liioin ole edustuksellisesta luottamustehtävästä eikä yhdellä valmistajalla ole monopolia.
Sinällään on ihan terveellistä selvitellä myös toimittajien kytkentöjä, kun nämä niin mielellään penkovat päättäjistä samoja asioita.
Hyökkäsit nyt sitten kokoomuslaisena osuuskaupan kimppuun. Kokoomus ajaa tasaveroa kaikkeen niin, että köyhät maksaa
suhteessa enemmän jo nyt.
No jaa, mikään sopimus ei ole ikuinen, vaikka sopimuksia pitäisi kunnioittaa. Edut voisi poistaa noiltakin hallituksen jäseniltä. Niillä kun luulisin, jos en väärin arvaa, varaa kustantaa läksiäisensä ilman mitään bonuksiakin, varsinkin, jos ovat jo eläissään saaneet muulta kansalta poikkeavan etuuden. Vaikka ovat persaukisia hetkittäin kuten Kaikkonen suurine palkk(i)oineen.
Sopimus on vain sopimus, pelkkää paperia, jos niikseen tulee. Eräskin leskirouva tuudittautui siihen ajatukseen sitoutumalla erääseen keskusliikkeeseen, että kun aika koittaa, niin edes puupalttoo on ennalta maksettu ja jäljelle jääneiden kustannukset on siten hiukan pienempiä. Vaan miten kävikään, herrojen toilailujen seurauksena, palttoota tarvinneena, se oli hetkeä ennen palanut konkurssissa ennen aikojaan ja jatkaja ei huomioinut tarpeelliseksi toteuttaa aikaisempia sopimuksia. Arvata saattaa, että sen putiikin sisään en jalallani astu. Minulle sopimus on kunnia-asia, se pidetään mitä on sovittu.
No, ketään ei ole jätetty maanpinnalle makaamaan, kun aika jättää. Kaunis arkku löytyi ja muutenkin kirkonmenot oli kauniit ja hartaat.
Eli sovi mitä sovit liian aikaisin, ennen tapahtumahetkeä, niin se voi olla tarvitsemishetkellä jotain aivan muuta. Kuten vapaaehtoiset eläkkeet ovat, eduskunta kun voi mielivaltaisesti niitä muuttaa taannehtivasti. Mikä on väärin, jos sen hetkisen lakitilanteen pohjalta jotain muut sopii, niin sen hetkisiin perustuksiin pitää voida luottaa.
Mitäs Järvinen on itse käynyt kirjakustantaja Docendon kanssa korpireissulla. Kerrotko missä ja milloin ja missä kuitit on?
@Minna L: Docendo on kustantajani. Meillä on asiakassuhde, joten kukaan ei odotakaan minulta puolueettomuutta. Sen vuoksi en myöskään arvostele Docendon tuotteita lehdessä tai julkisuudessa. He puolestaan mainostavat minua minkä ehtivät. Kesäkuussa 2005 Docendo kutsui muutamia valokuvausaiheisia kirjailijoitaan yöksi metsään Kuusamoon karhuja kuvaamaan. Senkin matkan lentolipun maksoin itse.
Päivän uutisen mukaan S-ryhmä huolestuu jo itsekin omasta vallastaan: www.taloussanomat.fi/politiikka/2011/02/12/s-ryhma-huolestui-onko-meilla-liikaa-valtaa/20111970/12
Lähetä kommentti