sunnuntai 14. marraskuuta 2010

Englanti ei ole ensimmäinen vieras, vaan toinen kotimainen

Eilisen Hesarin mielipidepalstalla oli oiva havainto: englanti ei ole enää vieras kieli vaan pikemminkin toinen kotimainen (jälkimmäinen johtopäätös omani, alkuosasta vastasivat mielipidekirjoituksellaan Anne Kankaanranta ja Leena Louhiala-Salminen).

Saksaa, venäjää, espanjaa ja jopa ruotsia käytetään yleensä näitä kieliä äidinkielinään puhuvien henkilöiden kanssa. Englanti on sen sijaan yleiskieli, jota kaikki muut syntyperäisiä jenkkejä ja brittejä lukuunottamatta joutuvat opiskelemaan. Maapallon asukkaita yhdistää huonosti puhuttu keinotekoinen englanti eli ELF (English Lingua Franca).

Voi jopa kysyä, onko ELF kieli lainkaan. Pitäisikö se mieluummin luokitella yleiseksi viestinnäksi siinä missä kuvaamataito, musiikki tai jopa matematiikka? Miten ELF:n poisto kielten luettelosta vaikuttaisi kieltenopetukseen?

Jos ELF on kieli, se on valtaosalle suomalaisista toinen kotimainen. Kieli, jota kaikki osaavat ja tarvitsevat. Tämän logiikan mukaan ruotsi, ranska, saksa, venäjä ja muut maailmankielet tulisi asettaa samalle viivalle ja sen jälkeen pohtia, mitä niistä lapsen kannattaa koulussa opiskella.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos loogisesti ajatellaan niin englantia kannattaisi opettaa ensimmäisenä kielenä suomalaisille. Suomen opettamista on vaikea perustella loogisesti - kieltä ei käytetä kuin yhdessä maassa maailmassa, eikä sielläkään läheskään kaikkien toimesta.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Alkuperäisten mielipidekirjoittajien kanta oli päinvastainen: englannin aloittamista voisi lykätä, koska lapset oppivat sen nykyään joka tapauksessa netistä, televisiosta, peleistä ym.

hdmi kirjoitti...

Pari viikkoa sitten "ilmiannoin" Petterin tuolle sivustolle:

http://www.vapaakielivalinta.fi/ehdokkaat.php

Anonyymi kirjoitti...

Jossain määrin muitakin kieliä kuten ranskaa ja espanjaa käytetään ei-äidinkielisten kesken.

Pekka Hapuli kirjoitti...

Itse sanoisin että englanti pitäisi olla yksi ensimmäinen ja ainoa pakollinen kieli jota opetettaisiin koulussa. Sen lisäksi annettaisiin vaihtoehto opiskella mitä kieltä ikinä haluaakaan jos vain opettaja löytyy.

Itse vihaan ruotsinkieltä lähes yli kaiken koska sitä oli pakko opiskella vaikkei siihen motivaatioa ollut yhtään.

Nyt vähän kuin kostona ruotsinkielen pakkolliselle opiskelulle opiskelen venäjää, sen lisäksi tulen todennäköisesti opiskelemaan saksaa ja espanjaa jahka aikaa löytyy.