tiistai 16. marraskuuta 2010

Ensi vuonna 60 tv-kanavaa antenniverkossa

Television digitalisointi toteutti ainakin yhden lupauksen: kanavia tuli rutkasti lisää. Kun uudet muksit ja hd-lähetykset pääsevät ensi vuonna käyntiin, antenniverkossa saattaa näkyä jopa 60 tv-kanavaa.

Siis kuusikymmentä! Osa niistä on maksullisia, mutta silti muutos 10 vuoden takaiseen tilanteeseen on häkellyttävä. Ellei ollut kaapeliverkossa, piti tyytyä neljään tv-kanavaan.

Mutta kenen etua suuri kanavamäärä palvelee? Tuskin katsojan, sillä pienessä maassa tv-yhtiöiden on pakko keskittyä isoihin kohderyhmiin. Pienten erikoisryhmien kanavat eivät yksinkertaisesti ole kannattavia -- ei varsinkaan antenniverkossa, jossa signaalin jakelu on kallista. Kanavamäärän kasvu ei liioin monipuolista tarjontaa, kuten kesällä tekemäni havainto lääkärisarjoista osoitti. Ok -- se oli ääriesimerkki, mutta kuvaava sellainen.


Ihmisten ajankäytöstä kilpaillaan yhä kovemmin, eikä television kokonaiskatseluaika kasva. Tv-kanavien aseina ovatkin halvat tuotantokustannukset, eli sisältöä on ostettava aiempaa halvemmalla. Jopa rikkaan sedän tuella aloittanut Suomi TV on joutunut säästölinjalle ja alkanut nauhoittaa uutiset etukäteen.

Ministeriön mielestä tv-kanavien määrän kasvu on hyvä asia, sillä se kertoo digitalisoinnin onnistumisesta. En ymmärrä, miksi ministeriö haluaa kansan katsovan telkkaria aiempaa enemmän. Tavoitteen pitäisi olla päinvastainen: sulkea mahdollisimman monta kanavaa, jotta ihmiset saataisiin liikkumaan ulkona ja olemaan aktiivisia.

Ellei sitten ihmisten passivointi ja tyhmistäminen tv:n ääreen ole päättäjien omien etujen mukaista.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Liikkuminen tulee ihmisestä itsestään, ei pakottamalla. Jos TV-kanavat vähennettäisiin kahteen niin eiköhän siinä nousisi DVD/BD/P2P tavaran katselu ja netissä roikkuminen.

jlaiho kirjoitti...

Asiaohjelmien määrä tuskin lisääntyy, mutta eiköhän Suomestakin vielä löydy sen verran vaikkapa julkkikseksi haluavia kokkeja, että kaikille kanaville riittää ohjelmaa. Samoin sisustus- ym. tuunausohjelmia tulemme varmaan saamaan riittävästi lisää.

Kunhan ei aseta rimaa liian korkealle, saa ohjelmakartan lisätäytettä ison veden takaa halvalla.

Anonyymi kirjoitti...

Oliko kaikki "lääkärisarjat" saippuaopperoita?

Enneminkin krititsoisin esim. nelosta. Jos kanavalla näytetään seuraavia ohjelmia peräkkäin: Huippumalli haussa, Huippumalli haussa USA, Huippumalli haussa Kanada, Huippumalli haussa Australia, niin ei voida juurikaan puhua monipuolisesta ohjelmatarjonnasta.

Subillakin on monipuolista ohjelmatarjontaa: Frendeistäkin on jo varmaan menossa viides perättäinen uusintakierros.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ironista, että tallentava digiboksi oli hyvä keksintö, mutta muuttui saman tien tarpeettomaksi koska jokainen ohjelma lähetetään vähintään kerran uusintana.

Anonyymi kirjoitti...

Ei uusinnoissa sinänsä mitään pahaa ole. On vain hyvä että sarja uusitaan jolloin niilläkin on mahdollisuus katsoa sarja jotka eivät ensimmäisellä esityskerralla sitä katsoneet.

Ehdottomasti mieluummin lääkärisarjojen uusintoja kuin tekstiviestichatteja ja mobiilipelejä.

hdmi kirjoitti...

"Jopa rikkaan sedän tuella aloittanut Suomi TV on joutunut säästölinjalle ja alkanut nauhoittaa uutiset etukäteen."

Niinpä, ja kanava on satsannut HD-tekniikkaan, mutta näillä näkymin sillä ei ole varaa lähettää sitä maaverkossa. En kyllä ymmärrä miksi aloitteleva kanava yleensäkään tunkee lähetyksiään kalliiseen antenniverkkoon.