torstai 2. syyskuuta 2010

Onko jokainen nuori nettinatiivi?

Äskettäin Saksassa julkaistiin tutkimus, joka kertoi etteivät kaikki nuoret olekaan nettinatiiveja. He osaavat kyllä käyttää nettiä, ladata musiikkia ja kirjoittaa hakusanoja Googleen, mutta se ei vielä tee heistä netin tehokäyttäjiä.

Käsitys siitä, että kaikki nuoret hallitsisivat suvereenisti netin kikat, lienee syntynyt keski-ikäisten mielessä. He katsovat omaa jälkikasvuaan eivätkä ymmärrä, mitä nämä netissä tekevät. Tästä he vetävät sen virheellisen johtopäätöksen, että nuoret ovat loistavia netinkäyttäjiä. Eivät ole.

Saksalaisen tutkimuksen mukaan nuoret eivät ole edes kovin kiinnostuneita netin käytöstä. He lataavat musiikkia ja pitävät yhteyttä kavereihin, mutta vain pari prosenttia pitää blogia tai kirjoittaa Wikipediaan.

Googlen käyttäjinä nuoret ovat luultavasti aikuisia heikompia. Nuoret kirjoittavat hakusanan ja jos sopivaa tulosta ei löydy ensimmäiseltä sivulta, he kokeilevat jotain toista. Todennäköisesti nuoret eivät tiedä eikä heitä edes kiinnosta, miten Google toimii. Se nähdään taikalaatikkona, joka antaa oikeita vastauksia koulutehtäviin ja auttaa selviämään Trivial Pursuitista. Googlen ja todellisen tiedon välinen yhteys jää hämäräksi.

Kaikesta päätellen netti on vain yksi uusi tapa tehdä sitä samaa, mitä nuoriso on aina ennenkin tehnyt. Ja hyvä niin, sillä se tarkoittaa etteivät nuoret viekään vanhempiensa työpaikkoja eivätkä sittenkään lopeta tv:n katselua tai mullista asiakaskäyttäytymistä aikuisiksi kasvettuaan.

Yhdessä suhteessa nuoret ovat kuitenkin ylivoimaisia. Heille netti on itsestäänselvyys, sillä netti on ollut osa heidän elämäänsä alusta lähtien. Netissä ei ole mitään salaperäistä, ei mitään erityistä. Netti vaan "on". Tajuut sä?

4 kommenttia:

neko kirjoitti...

Osa nuorista ymmärtävät paljonkin, osa on auttamatta ns. pihalla. Näin siis netin, että kaiken muunkin tietotekniikan suhteen. Ei se, että on kasvanut netin/tietokoneiden aikana, vielä tarkoita sitä, että niistä ymmärtäisi jotain.

Jonkinlainen pakollinen tietokone-ajokortti tuntuisi kyllä olevan tarpeen. Vaan eihän se sopisi kaikki-heti-mulle-nyt -sukupolville.

Anonyymi kirjoitti...

olen itse atk ammattilaisena 20 vuoden kokemuksella huomannut, että eivät nykynuoret keskimäärin juuri sen enempää tiedä tietokoneen toiminnasta tai sen huollosta mitä joskus 15v sitten.

ainoastaan tietokoneen käyttökynnys on madaltunut nollaan, kun joskus ihmiset eivät uskaltaneet konetta edes laittaa päälle.

Hekoland kirjoitti...

Ihmiset tuskin koskaan tulevat kovin syvällisesti ymmärtämään yleisesti tietokoneita ja miksi pitäisikään. Käyttöliittymien ja hyvän suunnittelun tulee peittää tietokoneen syvällisempi taso alleen.

Muutenkin tietokoneet muuttuu kovaa vauhtia esim. Plug Computing.
http://trustbus.weebly.com/1/post/2010/09/plug-computing.html

Tietokoneista tulee tosi yleisiä.

Petri Lopia kirjoitti...

Käytän itse paljon nettiä ja tullut huomattua erilaisia foorumeita seuratessani, että monet ovat netistä täysin ns. pihalla vaikka käyttävätkin paljon nettiä ja varmasti vähemmän asiaatuntevamman silmissä ovat mitä parhaimpia netin käyttäjiä.

Itse lasken netinkäyttöön esim. yksinkertaisten hakujen tekemisen googlella joka tuntuu monille olevat ylivoimainen suoritus vaan mielummin sitten kirjoitetaan kysymys foorumille ja annetaan muiden käyttää minuutti pari vastauksen etsismiseen juurikin sillä googlella.