tiistai 17. elokuuta 2010

Voiko länsimaalaisia loukata?

Muutama vuosi sitten tanskalaislehden pilapiirrokset aiheuttivat kuohuntaa Lähi-idässä. Islam ei salli profeetta Muhammedin kuvallista esittämistä. Arveltiin, että tanskalainen lehti julkaisi piirrokset hyvin tietoisena siitä, miten loukkaavina islaminuskoiset ne kokevat.

Länsimaiseen tapaan Jyllands Posten vetosi sananvapauteen. Siihen on helppo vedota, oli asia mikä tahansa. Lehti halusi testata käytännössä, vieläkö sananvapaus on Tanskassa voimassa. Siis tyyliin "me vain julkaisrmme kuvia sananvapauden nimissä - jos ne loukkaavat teitä, se on oma ongelmanne".

Jos lehden todellisena tarkoituksena oli loukata islaminuskoisia ja aiheuttaa kohua, asiassa ei ollut kyse sananvapaudesta. Jos taas kuvien julkaisulla oli jokin muu uskottava perustelu, se voitaneen laskea sananvapauteen kuuluvaksi. Jokainen voi itse päätellä, kummasta oli kyse. Joka tapauksessa lopputuloksena oli kohu, jossa kaikki hävisivät.

Länsimaalaisia ihmisiä ei ole helppo loukata. Suhde uskontoon on käytännöllinen eikä meillä juuri ole asioita, joista ei saisi puhua. Vapaa media loukkaa omia päättäjiämme ja arvojamme joka päivä. Se on sen työtä.

Mutta nyt on löytynyt asia, jossa amerikkalaiset kokevat muslimien loukkaavan heitä. Alle 200 metrin päähän WTC:n raunioista aiotaan rakentaa suuri islamistinen kulttuurikeskus ja moskeija. Tontilla nyt sijaitseva talo vahingoittui WTC-tornien kappaleista historian tuhoisimmassa terrori-iskussa. Rakennushanke loukkaa amerikkalaisia, vaikka he jos ketkä ovat tottuneet eri uskontoihin ja kulttuureihin. Varsinkin New Yorkissa.

Hankkeesta käytetty nimitys Cordoba Initiative viittaa espanjalaiseen Cordoban kaupunkiin, jossa vuoden tuhat tienoilla juutalaiset, kristityt ja muslimit elivät sulassa sovussa keskenään. Rakennuksen pitäisi symboloida uskontojen rauhanomaista rinnakkaiseloa 2000-luvulla.

Mutta silti. Pitääkö kulttuurikeskus ja moskeija rakentaa aivan WTC-tornien viereen, joka paikkana on amerikkalaisille symbolinen ja tunteisiin vetoava? Sallisiko Saudi-Arabia kristittyjen rakentaa länsimaisen kulttuurikeskuksen Mekkaan?

Moni newyorkilainen kokee, että todellisuudessa islamilainen maailma haluaa rakennuksella näyttää voimansa ja taloudellisen valtansa. Aivan kuten se näyttää nyt Mekassa rakentamalla valtavaa seitsemän rakennuksen kompleksia, jonka kellotornista tulee maailman toiseksi korkein rakennus. Abraj Al Bait Towers on kuin uusi World Trade Center.

Öljyn rikastuttamilla arabimailla riittää rahaa, mutta amerikkalaiset ovat velkaantuneet ja maan talous uhkaa jäädä kehittyvien talousmahtien jalkoihin. Uskontona islam leviää paljon nopeammin kuin kristinusko. Siksi koko Cordoba Initiative voidaan nähdä provokaationa - aivan kuten Jyllands Postenin pilakuvat. Viittaus Cordobaan ja rauhanomaiseen rinnakkaiseloon on samanlainen sumuverho kuin sananvapaus oli Tanskassa.

Laillista estettä rakentamiselle ei ole. Luvat ja rahoitus ovat kunnossa. Silti oma kantani on, että keskusta ei pitäisi rakentaa juuri sille tontille. Löytyy varmaan jokin muu, sopivampi paikka. Mutta toisaalta, julkaisihan lehtikin ne pilakuvat.

Nyt ainakin tiedämme, miltä loukatuista muslimeista tuntui.

5 kommenttia:

Oula Lintula kirjoitti...

Itse asiassa minä en tiedä, miltä heistä tuntui, enkä ymmärrä. Onneksi minun ei tarvitse.

Mielestäni pitäisi erottaa toisistaan kysymykset siitä, onko jokin asia loukkaavaa, ja siitä, onko tällä loukkaavuudella jotain merkitystä.

Muslimilla, joka loukkaantui Jyllandspostenin pilakuvasta, on oltava oikeus kieltäytyä tilaamasta Jyllandspostenia. Newyorkilaisella, joka loukkaantuu tästä moskeijasta, on oltava oikeus kieltäytyä käymästä tässä moskeijassa. Sen sijaan en näe syytä sille, miksi kummankaan loukkaantumisesta pitäisi tehdä mitään yleistä poliittista kysymystä. Loukkaantuminen on inhimillinen tunne ja koskee yksityisiä henkilöitä, ei valtioita.

Sanonpa vielä sen verran, että jos pilakuvien kieltäminen tai moskeijan rakentaminen kiellettäisiin sen perusteella, että se jotakuta loukkaa, tämä kielto loukkaisi minua, näin yksilönvapauksien (mukaanlukien uskonnonvapauden ja sananvapauden) kannattajana. Jo tämä osoittaa kestämättömäksi sen periaatteen, ettei ketään saisi loukata.

jaska kirjoitti...

Minua loukkaa myös, jos jotain kielletään vain jonkun loukkaantumisen takia, joten mitään ei saa vain sen perusteella kieltää.

Ossi Mäntylahti kirjoitti...

Olisiko meille suomalaisille OK rakentaa iso Pekka-Ericille omistettu ampumarata Jokelaan?

Laillista estettä moiselle ei ole.

Anonyymi kirjoitti...

Pekka-Eric oli syyllinen ampumiseen, mutta olivatko muslimit jotenkin kollektiivisesti syyllisiä WTC-iskuun?

Anonyymi kirjoitti...

Ja 400 metrin päässä Ground Zeroa on jo moskeija, joka sekin vaurioitui iskuissa. Seissyt paikallaan jo ennen kaksoistorneja. New Yorkilaisilla ei ymmärtääkseni ollut alun perin mitään asiaa vastaan, keskusta oli suunniteltu jo ainakin vuoden ajan, käyty läpi luparumbaa, haettu lupaa kaupunginvaltuustoilta jne.
New Yorkilaiset ovat todellakin sulatusuunissa asuvia ihmisiä, ja hemmetin ylpeitä siitä. Yksi talo tai moskeija sinne tai tänne, ei ainakaan Bronxilaisia tuttaviani hetkauta vähääkään, enemmän he pelkäävät poliisia (vapaasti suomennettuna).